Prvo i osnovno,nauka e,i ako sakas da ucis za Islam ke ucis od negovite izvori,neznam zosto tolku se cudis?pa jas ne kazav deka e nauka koja se izucuva na Harvard ili Kembridz,ti kazav deka e Nauka koja sto se zanimava so tolkuvanje na Quranot,vo Islamot imas posebni disciplini,pr-hadis(zborovite i delata na Muhammed.a.s.),fikh(serijat),akaid(veruvanje) itn..z site ovie ima islamski alimi8naucnici) koi se zanimavaat i gi proucuvaat istite i za istite objasnuvaat podetalno.
Науката е главно збир од знаења кои се добиваат преку експерименти. Така да, Тефсир не е наука.
Тоа е толкување на куранот. А објаснав погоре, дека секој може како сака да си ги толкува работите, но значењето е само едно и од тоа нема бегање.
Od eden jaet nekoj moze da izvlece edna pouka,nekoj drug od istiot toj ajet moze da izvlece 10 pouki,nekoj tret moze 20(zboruvam za lugeto koi se zanimavaat so ovaa disciplina,so Tefsir,ne zboruvam za obicniot narod),neznam zosto tolku ti e nejasno?
Ај кажи ми која поука ќе ја извлечеш од "убиј го неверникот"? Може да го протолкуваш како сакаш, но значењето е едно.
Ke ti navedam eden primer,Ako nekoj ilegalno premine preku granica,normalno e MVR,da mu kaze STOJ,ne zastanuva,i povtorno STOJ,i povtorno ne zastanuva,togas po tret pat se puka neli?taka e zakonski!e sega ako jas bidam izopacen i idiot,togas ke kazam,"ejjj vo zakonot stoi da se ubiva sekoj izlegalec"ovaa konstatacija e bolna,znaes zosto?zaradi toa sto e pomesan hronoloskiot red i zaradi toa sto isklucokot e ispomesan so pravilata,pravilo e cobecki da mu se kazi STOJ a isklucok e da se puka,vece koga se nema drug izbor.
Компарацијата ти е грешна. Ако мене книгата ми налага да го убијам неверникот, тогаш и го правам тоа, каде сум згрешил? Нигде, директно извршување на наредбата.
Ако некој со пушка пробува да ја премине границата притоа пукајќи врз тебе, ќе му викаш стоп? Исто и со исламот, кажуваш збор против религијата (слободно мислење а?) и добиваш камења по главата.
Vo Avganistan,Palestina,Iraq.itn....koj kogo ubiva?
Terosrist,dete koe ne poznava drug zvuk osven zvukot na pushkata i avionot i koe ne znae sto e detstvo????konkretno vo Palestina,sramno i cudno,samo ne treba da me cudi,normalno e za tvojot soj taka da misli.
Шиити вс сунити, племиња вс племиња и Палестинци вс Палестинци.
Америка како окупатор не убива заради религијата, мнозинството жртви таму се предизвикани заради што постои зборот неверник.
Cidot poprvo ke apsorbira informacii i ke razberi,ne bi sakal da trosam mn vreme so luge koi imaat predrasudi.
Кажи една што ја виде кај мене?
Прочитај си ја темата патем, да видиш колку контрадикторности има во куранот. Прилично лошо напишана книга од некој на кој му диктирал бог.
Pa vam i toa vi smeta,koga se izleze na protest vo MKD, za karikaturite,togas vednas vie i vasite mediumi obvinivte za ekstremizam i neznam sto uste ne

i koga vece delis pravda i prodavas madinja za bubrezi,togas so koe pravo se zabrani i filot Kodot na Davinci vo mnogu od kinata po Evropa?neli imame sloboda na govor,vie ne samo sto protestiravte nego i zabrana dadovte,ti teknuva?ajde,protestot slobodno pravo,a zabranava,osnovata od kaj vie?
Екстремизам е кога се закануваш и повикуваш на смрт, што ти е тука нејасно? Тоа е сосем нормална реакција.
Да Винчи со своите стотици милиони долари заработка, не се согласува со тебе. Црквата проба да го забрани филмот, ама не успеа. Ете, тоа е слобода на говор.
За разлика од исламските земји, каде што и да е против исламот не само што нема да помини, туку и строго ќе биде казнето.
ПС, карикатури со Исус и остала багра може да видиш каде сакаш.
--- надополнето: 8 мај 2012 во 16:00 ---
hehe,Vo Islamot nema prisila, i nikoj nikogo ne ubiva,toa sto go kazav deka "Islamot ke zavalde so Evropa",ke zavaldee na moderen nacin.t.e. preku konvertiranje na nemuslimanite vo muslimani.
Nemoj prijatele da se plasis,nema da go pravime ona sto go pravea Krstonoscite po svetov,nema da pravime Inkvizacija,kako sto bese inkvizacijata vo Andaluzija od strana na tvoite sovernici,ic nemoj da se grizis,najdobar model za pravo vodstvo ti se OSMANLIITE(Allah da gi blagoslovi) 550 god bea ovde kaj nas,a toa e taka bidejci ludzeto bea pravedni,neli gledas deka sekoj sistem 50-60 i kaput.
Бројот на атеисти во Европа пред 2-30 години бил минорен. Денес атеистите се мнозинство во Европа, главно благодарение на технологијата со која е овозможен пристап до информации. Тоа не се случува само со христијаните во Европа, туку и со муслиманите, кои како што реков благодарение до пристапот на информации, брзо ја напуштаат религијата.
Друга интересна работа е статистиката, која вика дека Христијанството годишно добива неколкупати повеќе верници со конвертирање отколку исламот. Значи исламот губи и на тој план.
Исламот е најбрзорастечка религија единствено благодарение на високиот природен прираст што го имаат муслиманските земји или земјите со голем број на исламско население како што се Пакистан, Кашмир, Нигерија и сл.
Значи во ерата на информатиката, религија која губи најмногу е исламот, а потоа и останатите религии, иако илузорно за тебе и за повеќето мислиш дека е сосем обратно.
Друга значајна работа заради која се добива илузија дека исламот се шири е финансирањето од Блискиот исток од муслимански земји, главна С. Арабија. Изворот на нивните финансии е нафтата, а кога ќе ја снема таа нафта за деценија-две, исламот пак ќе се врати на цедило и ќе успева само во затуцаните пустински региони во Блискиот и Среден исток.
Твоето предвидување кое си го прочитал негде дека за 5 децении пола Европа ќе биди исламска, многу лесно паѓа во вода.