Нарекувајте го исламот "ислам"

• Креатор на темата Креатор на темата Mjolnir
  • Време на започнување Време на започнување
Лошо според мене бар,е тоа што исламот повикува да се освојат/просветлат земји кои живеат неверници...притоа за неверници светло се става на нас христијаните,заборавајќи дека тоа е чиста пропагнда,од проста причина што за неверници се сметаат оние кои немаат свети книги(ние имаме,библија)...исто така е лошо и глупаво од страна на верниците што слепо веруваат на истите кои ја шират таа пропаганда....како и да е доколку дојде до нешто воено на светско ниво,ние православците ке имаме дупла причина за кревање на моралот,бидејќи некогаш во Константинопол, Мала Азија,Блиски исток и Египет,православието беше доминантна религија...

Во Куранот постојат реченици, цитирани овдека многупати каде се наведува потребата да го снема неверникот.
Без разлика, ако некој муслиман убие десетина Израелци или Американци, тој веднаш станува херој кај муслиманите и веднаш го слават.
Додека, доколку некој нацрта карикатури, запали некоја книга, веднаш цел исламски свет се крева на нозе и извикува заканувачки и навредливи пароли. Тоа самото по себе е доволен доказ колку исламот е насилен.
Razbudise od sonot,izgleda los son sonuvas,ako si procital Quran(a nesto ne ti e jasno),zatoa ima i cela edna nauka koja se vika Tefsir(Komentar na Quranot),koja ista nauka objasnuva koja e celta na objavata na ajetot,koga se objavil,zosto se objavil.,pricina,poslediva...itn....Vo taa nauka se objasnuva se podetalno,ako procitas nekoj ajet koj ne ti e jasen i koj povikuva da "go snema nevernikot" treba da prasas ili da pobaras nekoj da ti objasni,zosto e toj ist ajet i vo koja sosotojva e objaven,a ne sam da donesuvas zaklucok,ova vazi za site koi vadat od kontekst rabotite.
Sekoj koj ubiva bespravno e ubiec i terorist,Islamot go garantira pravoto na sekoj,zatoa prikaski od ovoj tip kazuvaj na deca dodeka rastat,a koga ke porastat ke razberat deka bilo magla i vetar:)
Sekoj koj ke ubie nevin covek,kako da go ubil celoto covestvo,Islamot nikogas ne zapalil covek i ne ubil covek koj traga po nauka,naprotiv takviot e pofalen i dobar(onoj koj traga kon nauka),Ti teknuva na Gordano bruno i galileo galilej?
a za karikaturite,moe zagarantirano pravo i sloboda na govor e da stanam i da protestiram protiv nekoj koj se izigruvA so nesto sto e sveto.Ili slobodava na govor e monopol ?ako nekoj musliman napravi nesto,odma nasilnik a istoto toa da go napravi nekoj nemusliman e "izoliran slucaj"

Razbudise od sonot,izgleda los son sonuvas,ako si procital Quran(a nesto ne ti e jasno),zatoa ima i cela edna nauka koja se vika Tefsir(Komentar na Quranot),koja ista nauka objasnuva koja e celta na objavata na ajetot,koga se objavil,zosto se objavil.,pricina,poslediva...itn....Vo taa nauka se objasnuva se podetalno,ako procitas nekoj ajet koj ne ti e jasen i koj povikuva da "go snema nevernikot" treba da prasas ili da pobaras nekoj da ti objasni,zosto e toj ist ajet i vo koja sosotojva e objaven,a ne sam da donesuvas zaklucok,ova vazi za site koi vadat od kontekst rabotite.
Sekoj koj ubiva bespravno e ubiec i terorist,Islamot go garantira pravoto na sekoj,zatoa prikaski od ovoj tip kazuvaj na deca dodeka rastat,a koga ke porastat ke razberat deka bilo magla i vetar:)
Sekoj koj ke ubie nevin covek,kako da go ubil celoto covestvo,Islamot nikogas ne zapalil covek i ne ubil covek koj traga po nauka,naprotiv takviot e pofalen i dobar(onoj koj traga kon nauka),Ti teknuva na Gordano bruno i galileo galilej?
a za karikaturite,moe zagarantirano pravo i sloboda na govor e da stanam i da protestiram protiv nekoj koj se izigruvA so nesto sto e sveto.Ili slobodava na govor e monopol ?ako nekoj musliman napravi nesto,odma nasilnik a istoto toa da go napravi nekoj nemusliman e "izoliran slucaj"

Што викаш ти да се вратиш во реалноста од каде што си сега?
Тефсир? Наука? НАУКА???
Наука за толкување на исламот од......хммм.... муслимани?
Прво и основно, не е наука.
Второ и многу битно, се работи за толкување на исламот, како што на некој му одговара. Значењето на зборовите може да биде само едно, но може кој како сака да си го толкува. Значи нема објективност. Кога некој ти вика убиј го неверникот, тоа може на илјада начини да ми кажеш дека е нешто друго, ама ни слепец не може да избега од вистинското значење.
Уствари нема потреба да објаснуваме, еве гледаме на дело буквално секој ден каде се убиваат неверници од страна на муслиманите. Подобар доказ за тоа, плус напишано во самиот куран, дека исламот е насилен, нема.

Да да, на теорија знаеме, се функционира совршено. Во пракса е далеку од тоа. Мада спомнавме дека и во теоријата се повикуваат на насилство. Тоа најверојатно е една од многуте контрадикторности во куранот, со ти што го спомна погоре, дека ако убиеш еден човек, исто како да си го убил цело човештво. Која патем е погрешна, еве пример ќе ти дадам што постојано убиваат свои луѓе муслимани со каменување, обезглавување, бесење и сл. заради банални работи.

За карикатурите и за се, твое право е да излезеш на протест, но не и да се закануваш со смрт.

Lo
Од Муслиман до Муслиман нема голема разлика..скоро никаква.Муслиманите не живеат во 21 век туку се заглавени негде 17-18 век и затоа неможат да се прилагодат ,колку и да се трудиш да им помогнеш џабе е,со инка немоеш да им ставиш. Околу Куранот што поише да се каже освен дека подржува насилство во екстремни мерки(крв за крв) тоа е дно дна... Јас незнам дали се свесни муслиманите што ги чека,мислам не сега за 5-10 години туку пример за едно 100-тина години од сега дали се свесни од последиците што ќе ги добијат?? Муслиманите почнаат сегде да се мешаат и тоа постепено почнува да иритира,моја генерација и 22-23 години може нема да биде сведок на тоа но следните генерации и те како.Таков хорор кон муслиманите ќе нема видено оваа планета до сега,лично мислам дека ќе ги збришат како популација и религија.Толку земји од светот им се накострешени,пример Срби,Македонци,Бугари,Германци,Грци,Руси,па и Американци(републиканци) што дента кога на западот Муслиманите нема да им бидат корисни и ќе ги баталат за увек, таа сцена што ќе биде гледана ќе биде најголем хорор што може да биде,бетер холокауст бетер све,Хитлер ќе биде за тоа мало дете..бар ја така мислам. Не дај боже да бидеме сведоци на тоа и да не дојде до тоа али како тргнале кога ќе му се качат и на Бога и на сите преку глава тоа има да биде страшно.Не зборам јас за Албанци него за муслимани целосно . Кога ги слушам оние Бил Махер и компанија иако се демократи али знаат што зборат и знаат до кај може да се иде а до каде не.Подобро за муслиманите да го баталат куранот и да фатат права книга да се образуваат и да почнат да ја почитуваат државата во која живеат без разлика дали е Македонија,Србија,Русија,Унгарија или Конго и малце да си стават прст на чело каде одат пошто мислам патот по кој што тргнале нема добро да им заврши кад тад. Малце оф топик али морав да си кажам што мислам .
Izgleda problem imas so sozivotot so onie koi se porazlicni od tebe?
Po postov se zabelezuva deka "so pregolema strast si go pisal" no toa nema da ti pomogne vo utopijava tvoja,znaes zosto,zatoa sto rezultatite go pokazuvaat sprotivnoto,ti smetas deka muslimanite ke ne snema od zemjava,a jas pak ti velam deka za 50-60 god,Evropa ke bide povece od polovinata so Islamsko naselenie:),bolno za tebe i za site islamofobi,no vistina ke bide:)

Lo
Po postov se zabelezuva deka "so pregolema strast si go pisal" no toa nema da ti pomogne vo utopijava tvoja,znaes zosto,zatoa sto rezultatite go pokazuvaat sprotivnoto,ti smetas deka muslimanite ke ne snema od zemjava,a jas pak ti velam deka za 50-60 god,Evropa ke bide povece od polovinata so Islamsko naselenie:),bolno za tebe i za site islamofobi,no vistina ke bide:)
Ќе биде нормално.А како ќе биде,пријателе?Ќе ги убивате тие што нема да ја прифатат верата?И немој да се чудиш за исламофобија,тоа е нормална човечка реакција кога се работи за експанзивна појава како што е Исламот.Исто како да кажеш Хитлерофобија,Хитлер сакал за сметка на другите да ја шири својата идеологија.И во овој ненормален свет е нормално и општоприфатено да си Хитлерофоб а си ненормален ако си Исламофоб?:facepalm:

Lo
Благодарение на науката и технологијата, за 5 децении нема да постои ни ислам, ни христијанство.
Тоа за иднината, а проблемот со непожелно население во историјата многу брзо се решавал, на разни начини.

Што викаш ти да се вратиш во реалноста од каде што си сега?
Тефсир? Наука? НАУКА???
Наука за толкување на исламот од......хммм.... муслимани?
Прво и основно, не е наука.
Prvo i osnovno,nauka e,i ako sakas da ucis za Islam ke ucis od negovite izvori,neznam zosto tolku se cudis?pa jas ne kazav deka e nauka koja se izucuva na Harvard ili Kembridz,ti kazav deka e Nauka koja sto se zanimava so tolkuvanje na Quranot,vo Islamot imas posebni disciplini,pr-hadis(zborovite i delata na Muhammed.a.s.),fikh(serijat),akaid(veruvanje) itn..z site ovie ima islamski alimi8naucnici) koi se zanimavaat i gi proucuvaat istite i za istite objasnuvaat podetalno.

Второ и многу битно, се работи за толкување на исламот, како што на некој му одговара. Значењето на зборовите може да биде само едно, но може кој како сака да си го толкува. Значи нема објективност. Кога некој ти вика убиј го неверникот, тоа може на илјада начини да ми кажеш дека е нешто друго, ама ни слепец не може да избега од вистинското значење.
Уствари нема потреба да објаснуваме, еве гледаме на дело буквално секој ден каде се убиваат неверници од страна на муслиманите. Подобар доказ за тоа, плус напишано во самиот куран, дека исламот е насилен, нема.
Od eden jaet nekoj moze da izvlece edna pouka,nekoj drug od istiot toj ajet moze da izvlece 10 pouki,nekoj tret moze 20(zboruvam za lugeto koi se zanimavaat so ovaa disciplina,so Tefsir,ne zboruvam za obicniot narod),neznam zosto tolku ti e nejasno?
genetski kaj vas e da gi trgate rabotite od kontekst,ne mi e cudno,kolku i da ti se objasnuva,ti ke si bides toj istiot,bidejci tvojot pristap kon Quranot i Islamot e so predrasudi,"ubij go nevernikot" i drugi raboti koi ti bodat oci se isklucok i vazat vo soodvetna prilika.t.e. vo borba,sto e normalna rabota da se boris protiv onoj koj vojuva protiv tebe.
Ke ti navedam eden primer,Ako nekoj ilegalno premine preku granica,normalno e MVR,da mu kaze STOJ,ne zastanuva,i povtorno STOJ,i povtorno ne zastanuva,togas po tret pat se puka neli?taka e zakonski!e sega ako jas bidam izopacen i idiot,togas ke kazam,"ejjj vo zakonot stoi da se ubiva sekoj izlegalec"ovaa konstatacija e bolna,znaes zosto?zaradi toa sto e pomesan hronoloskiot red i zaradi toa sto isklucokot e ispomesan so pravilata,pravilo e cobecki da mu se kazi STOJ a isklucok e da se puka,vece koga se nema drug izbor.
Vo Avganistan,Palestina,Iraq.itn....koj kogo ubiva?
Terosrist,dete koe ne poznava drug zvuk osven zvukot na pushkata i avionot i koe ne znae sto e detstvo????konkretno vo Palestina,sramno i cudno,samo ne treba da me cudi,normalno e za tvojot soj taka da misli.

Да да, на теорија знаеме, се функционира совршено. Во пракса е далеку од тоа. Мада спомнавме дека и во теоријата се повикуваат на насилство. Тоа најверојатно е една од многуте контрадикторности во куранот, со ти што го спомна погоре, дека ако убиеш еден човек, исто како да си го убил цело човештво. Која патем е погрешна, еве пример ќе ти дадам што постојано убиваат свои луѓе муслимани со каменување, обезглавување, бесење и сл. заради банални работи.
Cidot poprvo ke apsorbira informacii i ke razberi,ne bi sakal da trosam mn vreme so luge koi imaat predrasudi.
За карикатурите и за се, твое право е да излезеш на протест, но не и да се закануваш со смрт.
Pa vam i toa vi smeta,koga se izleze na protest vo MKD, za karikaturite,togas vednas vie i vasite mediumi obvinivte za ekstremizam i neznam sto uste ne:)
i koga vece delis pravda i prodavas madinja za bubrezi,togas so koe pravo se zabrani i filot Kodot na Davinci vo mnogu od kinata po Evropa?neli imame sloboda na govor,vie ne samo sto protestiravte nego i zabrana dadovte,ti teknuva?ajde,protestot slobodno pravo,a zabranava,osnovata od kaj vie?

Cidot poprvo ke apsorbira informacii i ke razberi,ne bi sakal da trosam mn vreme so luge koi imaat predrasudi.
Цидот не знам, ама Ѕидот сигурно ќе разбере повеќе од тебе. Очисти си ги прво твоите предрасуди, после кажувај кој има предрасуди.
Pa vam i toa vi smeta,koga se izleze na protest vo MKD, za karikaturite,togas vednas vie i vasite mediumi obvinivte za ekstremizam i neznam sto uste ne:)
Да смета нормално, кога на тие протести кршат излози, палат цркви, напаѓаат полицајци
i koga vece delis pravda i prodavas madinja za bubrezi,togas so koe pravo se zabrani i filot Kodot na Davinci vo mnogu od kinata po Evropa?neli imame sloboda na govor,vie ne samo sto protestiravte nego i zabrana dadovte,ti teknuva?ajde,protestot slobodno pravo,a zabranava,osnovata od kaj vie?
Внимавај на речникот момче само покажуваш колку е „мирољубив“ твојот ислам. Кои тоа протестирале против Кодот на Давинчи? Некои милитантни Христијани, како вас што се мирољубиви?
Тоа му е лекот, исчезнување на сите религии.

Ќе биде нормално.А како ќе биде,пријателе?Ќе ги убивате тие што нема да ја прифатат верата?И немој да се чудиш за исламофобија,тоа е нормална човечка реакција кога се работи за експанзивна појава како што е Исламот.Исто како да кажеш Хитлерофобија,Хитлер сакал за сметка на другите да ја шири својата идеологија.И во овој ненормален свет е нормално и општоприфатено да си Хитлерофоб а си ненормален ако си Исламофоб?:facepalm:
hehe,Vo Islamot nema prisila, i nikoj nikogo ne ubiva,toa sto go kazav deka "Islamot ke zavalde so Evropa",ke zavaldee na moderen nacin.t.e. preku konvertiranje na nemuslimanite vo muslimani.
Nemoj prijatele da se plasis,nema da go pravime ona sto go pravea Krstonoscite po svetov,nema da pravime Inkvizacija,kako sto bese inkvizacijata vo Andaluzija od strana na tvoite sovernici,ic nemoj da se grizis,najdobar model za pravo vodstvo ti se OSMANLIITE(Allah da gi blagoslovi) 550 god bea ovde kaj nas,a toa e taka bidejci ludzeto bea pravedni,neli gledas deka sekoj sistem 50-60 i kaput.

hehe,Vo Islamot nema prisila, i nikoj nikogo ne ubiva,toa sto go kazav deka "Islamot ke zavalde so Evropa",ke zavaldee na moderen nacin.t.e. preku konvertiranje na nemuslimanite vo muslimani.
Ти тоа сериозно? :pos::pos: Абе ај што збориш. Ај разбуди се. Не сватиле западот што е ислам ама за 50 год ќе сватат. Ај жити се има теми „Вицеви“ оди таму пишувај такви работи.

Prvo i osnovno,nauka e,i ako sakas da ucis za Islam ke ucis od negovite izvori,neznam zosto tolku se cudis?pa jas ne kazav deka e nauka koja se izucuva na Harvard ili Kembridz,ti kazav deka e Nauka koja sto se zanimava so tolkuvanje na Quranot,vo Islamot imas posebni disciplini,pr-hadis(zborovite i delata na Muhammed.a.s.),fikh(serijat),akaid(veruvanje) itn..z site ovie ima islamski alimi8naucnici) koi se zanimavaat i gi proucuvaat istite i za istite objasnuvaat podetalno.
Науката е главно збир од знаења кои се добиваат преку експерименти. Така да, Тефсир не е наука.
Тоа е толкување на куранот. А објаснав погоре, дека секој може како сака да си ги толкува работите, но значењето е само едно и од тоа нема бегање.

Od eden jaet nekoj moze da izvlece edna pouka,nekoj drug od istiot toj ajet moze da izvlece 10 pouki,nekoj tret moze 20(zboruvam za lugeto koi se zanimavaat so ovaa disciplina,so Tefsir,ne zboruvam za obicniot narod),neznam zosto tolku ti e nejasno?
Ај кажи ми која поука ќе ја извлечеш од "убиј го неверникот"? Може да го протолкуваш како сакаш, но значењето е едно.

Ke ti navedam eden primer,Ako nekoj ilegalno premine preku granica,normalno e MVR,da mu kaze STOJ,ne zastanuva,i povtorno STOJ,i povtorno ne zastanuva,togas po tret pat se puka neli?taka e zakonski!e sega ako jas bidam izopacen i idiot,togas ke kazam,"ejjj vo zakonot stoi da se ubiva sekoj izlegalec"ovaa konstatacija e bolna,znaes zosto?zaradi toa sto e pomesan hronoloskiot red i zaradi toa sto isklucokot e ispomesan so pravilata,pravilo e cobecki da mu se kazi STOJ a isklucok e da se puka,vece koga se nema drug izbor.
Компарацијата ти е грешна. Ако мене книгата ми налага да го убијам неверникот, тогаш и го правам тоа, каде сум згрешил? Нигде, директно извршување на наредбата.
Ако некој со пушка пробува да ја премине границата притоа пукајќи врз тебе, ќе му викаш стоп? Исто и со исламот, кажуваш збор против религијата (слободно мислење а?) и добиваш камења по главата.

Vo Avganistan,Palestina,Iraq.itn....koj kogo ubiva?
Terosrist,dete koe ne poznava drug zvuk osven zvukot na pushkata i avionot i koe ne znae sto e detstvo????konkretno vo Palestina,sramno i cudno,samo ne treba da me cudi,normalno e za tvojot soj taka da misli.

Шиити вс сунити, племиња вс племиња и Палестинци вс Палестинци.
Америка како окупатор не убива заради религијата, мнозинството жртви таму се предизвикани заради што постои зборот неверник.

Кажи една што ја виде кај мене?
Прочитај си ја темата патем, да видиш колку контрадикторности има во куранот. Прилично лошо напишана книга од некој на кој му диктирал бог.

Екстремизам е кога се закануваш и повикуваш на смрт, што ти е тука нејасно? Тоа е сосем нормална реакција.
Да Винчи со своите стотици милиони долари заработка, не се согласува со тебе. Црквата проба да го забрани филмот, ама не успеа. Ете, тоа е слобода на говор.
За разлика од исламските земји, каде што и да е против исламот не само што нема да помини, туку и строго ќе биде казнето.

ПС, карикатури со Исус и остала багра може да видиш каде сакаш.
--- надополнето: 8 мај 2012 во 16:00 ---
Nemoj prijatele da se plasis,nema da go pravime ona sto go pravea Krstonoscite po svetov,nema da pravime Inkvizacija,kako sto bese inkvizacijata vo Andaluzija od strana na tvoite sovernici,ic nemoj da se grizis,najdobar model za pravo vodstvo ti se OSMANLIITE(Allah da gi blagoslovi) 550 god bea ovde kaj nas,a toa e taka bidejci ludzeto bea pravedni,neli gledas deka sekoj sistem 50-60 i kaput.

Бројот на атеисти во Европа пред 2-30 години бил минорен. Денес атеистите се мнозинство во Европа, главно благодарение на технологијата со која е овозможен пристап до информации. Тоа не се случува само со христијаните во Европа, туку и со муслиманите, кои како што реков благодарение до пристапот на информации, брзо ја напуштаат религијата.

Друга интересна работа е статистиката, која вика дека Христијанството годишно добива неколкупати повеќе верници со конвертирање отколку исламот. Значи исламот губи и на тој план.
Исламот е најбрзорастечка религија единствено благодарение на високиот природен прираст што го имаат муслиманските земји или земјите со голем број на исламско население како што се Пакистан, Кашмир, Нигерија и сл.

Значи во ерата на информатиката, религија која губи најмногу е исламот, а потоа и останатите религии, иако илузорно за тебе и за повеќето мислиш дека е сосем обратно.

Друга значајна работа заради која се добива илузија дека исламот се шири е финансирањето од Блискиот исток од муслимански земји, главна С. Арабија. Изворот на нивните финансии е нафтата, а кога ќе ја снема таа нафта за деценија-две, исламот пак ќе се врати на цедило и ќе успева само во затуцаните пустински региони во Блискиот и Среден исток.
Твоето предвидување кое си го прочитал негде дека за 5 децении пола Европа ќе биди исламска, многу лесно паѓа во вода.

Оф леле.Знам дека нема присила,исто како што нема присила во тоа да останеш Муслиман.Ако решиш да се конвертираш во Христијанин,оп без никаква присила ќе ти ја сецнат главата.Говорам за идеално шеријатско општество.Второ,ти немаш право да навредиш цела една нација со негирање на зулумите на Османлиите.Ако за тебе е праведно водство да му опнеш двометарски кол на некој низ чмарот и покрај рбетот да му го набиеш,пазејќи да не му повредиш внатрешни органи и така да го оставиш да се мачи во страшни болки и агонија,тогаш ти треба да се ЛЕЧИШ па и да те пратиме на таква терапија кај Османлиите.Инаку тоа за систем 50-60 години капут грешиш,системите се минливи ама суштински не се сменило ништо последниве 2000 години,пак на некој начин сме модерни робови али ај да не навлагам во таква дискусија ,долга ќе биде.
А во врска со болдот,јас немам никакви соверници.Ама знам,во твојата глава е врежано дека секој мора да има некаков соверник,т.е.да биде верник.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom