Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Погоре споменатиот стих, т.е. заповед, која ја одредува Христос, се однесува на Апостолите (Матеј, 10.5), значи, сите наведени моќи, Он им ги дава пред се‘, на Апостолите, така да не е потребно да прашуваш, кој денес воскреснува мртви. Тие кои денес можат да лекуваат и воскреснуваат, тоа го чинат со демонска моќ, а не со силата Божја.
Ако се однесува само на апостолите, зошто е тогаш кажано следново:
„Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; зашто Јас си одам кај Својот Отец” (Јован 14,12).

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
И сега можеш или неможеш да правиш чуда?
(Мт. 8:1-4; Лк. 5:12-16)Еден човек, болен од лепра, дојде кај Исус, клекна на колена и почна да Го моли: „Ако сакаш, Ти можеш да ме исцелиш[g]!“ Исус се сожали, испружи рака и го допре, велејќи му: „Сакам! Еве, те исцелувам!“ Во истиот момент лепрата исчезна и човекот оздраве.
Испраќајќи го, Исус строго му нареди:
„Не кажувај никому за ова! Оди само кај свештеникот[h] и покажи му дека си здрав.

И дојде при Него еден лепрозен, па, молејќи Го, падна пред Него и Му рече: “Ако сакаш, можеш да ме очистиш.”
41 А Исус, кога се смилува, протегна рака, се допре до него и му рече: “Сакам! Очисти се!”
42 И штом го рече тоа, се изгуби лепрата од него, и тој стана чист;
43 па, како го отпушти, му заповеда
44 и му рече: “Гледај, никому ништо да не кажуваш;

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
(Мт. 8:1-4; Лк. 5:12-16)Еден човек, болен од лепра, дојде кај Исус, клекна на колена и почна да Го моли: „Ако сакаш, Ти можеш да ме исцелиш[g]!“ Исус се сожали, испружи рака и го допре, велејќи му: „Сакам! Еве, те исцелувам!“ Во истиот момент лепрата исчезна и човекот оздраве.
Испраќајќи го, Исус строго му нареди:
„Не кажувај никому за ова! Оди само кај свештеникот[h] и покажи му дека си здрав.

И дојде при Него еден лепрозен, па, молејќи Го, падна пред Него и Му рече: “Ако сакаш, можеш да ме очистиш.”
41 А Исус, кога се смилува, протегна рака, се допре до него и му рече: “Сакам! Очисти се!”
42 И штом го рече тоа, се изгуби лепрата од него, и тој стана чист;
43 па, како го отпушти, му заповеда
44 и му рече: “Гледај, никому ништо да не кажуваш;
Ако јас те прашам колку е часот, а ти ми одговориш - Вторник, дали сметаш дека си дал одговор?
Или можеби алудирајќи на болдот, сакаш да кажеш дека Исус ти заповедал да не кажуваш никому?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Епа во цитираниот стих убаво стои дека ако некој верува во Исус, ќе може да ги прави истите чуда како и Исус дури и поголеми.
Јас прашав дали вие кој верувате вои Исус може на дело да докажете дека Исус бил во право.
Можете или не? Едноставно е прашањето.
МОЖЕМЕ!
Тоа е докажано низ целата историја на Црквата до сега и во веки веков. Тоа ние го сведочиме.
Тоа се случува на наше барање, но во корелација со Бог кој го допушта доколку е за општо добро за Созданието, а никако за демоннстрација :
ГЛЕДАЈТЕ МЕ - ЧУДЕТЕ СЕ - ПОВЕРУВАЈТЕ! ( КАДЕ Е ТУКА СЛОБОДАТА?!)
--- надополнето: 7 мај 2012 во 23:33 ---
Ако јас те прашам колку е часот, а ти ми одговориш - Вторник, дали сметаш дека си дал одговор?
Или можеби алудирајќи на болдот, сакаш да кажеш дека Исус ти заповедал да не кажуваш никому?
Одговорот е: Исус максимално внимава на слободата на човекот, бидејќи таков го створил и не е противречен на Себе .
Сходно на ова и ние како Христијани се идентификуваме како слободни, а чудата ни се практика, живот, а не шарлатанство.(y)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
МОЖЕМЕ!
Тоа е докажано низ целата историја на Црквата до сега и во веки веков. Тоа ние го сведочиме.
Тоа се случува на наше барање, но во корелација со Бог кој го допушта доколку е за општо добро за Созданието, а никако за демоннстрација :
Супер! Тогаш вратете ги од мртвите 4-те деца кој беа убиени заедно со рибарот. Како што и Исус го вратил Лазар. Јас прв ќе го фалам и ќе сведочам за христијанството ако го направите тоа.
Бива?
Сигурно не го сметате тоа за шарлатанство?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Супер! Тогаш вратете ги од мртвите 4-те деца кој беа убиени заедно со рибарот. Како што и Исус го вратил Лазар. Јас прв ќе го фалам и ќе сведочам за христијанството ако го направите тоа.
Бива?
Предлогот ти е од банален, од релативен карактер, забораваш колку смртни трагедии има практично во целиот свет,но Бог ги допушта!? ЗОШТО?
Одговорот е: Исус максимално внимава на слободата на човекот, бидејќи таков го створил и не е противречен на Себе .
Сходно на ова и ние како Христијани се идентификуваме како слободни, а чудата ни се практика, живот, а не шарлатанство.(y)
И забораваш дека проблемот со смртта Христос го реши со ВОСКРЕСЕНИЕТО.;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Предлогот ти е од банален, од релативен карактер, забораваш колку смртни трагедии има практично во целиот свет,но Бог ги допушта!? ЗОШТО?

И забораваш дека проблемот со смртта Христос го реши со ВОСКРЕСЕНИЕТО.;)
Значи вие можете да правите чуда, ама не ги правите затоа што бог ги допуштил?! Па што е тогаш поентата бог да ви даде таква можност, ако не треба да ја користите? Нели убави ви кажал дека секој што верува во него може да прави исти такви дела?
Што е поентата компанијата кај што работам да ми даде плата, ама јас да не ја користам?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Значи вие можете да правите чуда, ама не ги правите затоа што бог ги допуштил?! Па што е тогаш поентата бог да ви даде таква можност, ако не треба да ја користите? Нели убави ви кажал дека секој што верува во него може да прави исти такви дела?
Што е поентата компанијата кај што работам да ми даде плата, ама јас да не ја користам?
ако не треба да ја користите?
Значи ја користиме.
Најголемото чудо е што не соединува, причестува, воскреснува со Себе, нема СМРТ(најбитното решение), понатаму е живот, креција во Вечноста.:vozbud:

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Што е тоа „шаолинска кошула„ и од кај знаеш дека тоа може да го постигне секој?
Клипчево дава мал осврт на тоа што е можнода се постигне со оваа техника
http://www.youtube.com/watch?v=EB33MoWuU2g

Затоа што сите кои се посветиле и потрошиле 15+ години успеале да ја равијат оваа техника повеке или помалце

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Бива?
бог сакаше така да биде, бог ги прати терористите за да убијат така да оживувањето би било против бога то ест дело на сатаната.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако се однесува само на апостолите, зошто е тогаш кажано следново:
„Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; зашто Јас си одам кај Својот Отец” (Јован 14,12).
Ајдеее, почна ептен протестантски: де на еден, де на друг стих скокаш и „као„ ги поврзуваш....

Во погоре наведениов стих, Христос никаде не наведува дека делата кои Он ги чини, а кои (дела) треба и верните да ги чинат, треба да бидат чудотворни дела: воскреснување мртви, лекување болни, истерување демони и слично, како што тоа беше со вчерашниот стих од Матеј.
--- надополнето: 8 мај 2012 во 09:34 ---
Клипчево дава мал осврт на тоа што е можнода се постигне со оваа техника
http://www.youtube.com/watch?v=EB33MoWuU2g

Затоа што сите кои се посветиле и потрошиле 15+ години успеале да ја равијат оваа техника повеке или помалце
Пошто „тјубот„ ни‘ е исклучен на работа, напиши, на кратко, во што се состои то „кошулата„ и како може буквално секој да ја достигне таа состојба.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Пошто „тјубот„ ни‘ е исклучен на работа, напиши, на кратко, во што се состои то „кошулата„ и како може буквално секој да ја достигне таа состојба.

Да можеше на кратко да се опише како да се достигне таа состојба немаше да треба да се тренира 15+ години.

Иначе филозофијата е дека може да се проектира Чи (внатрешната енергија) на човекот за да се заштити од надворешни влијаниа.
--- надополнето: 8 мај 2012 во 10:11 ---
Исто ако сакаш имам книга која можам да ти ја пратам за Муд точки каде се опишува постапката за достигнување на тоа ниво но и таа е 400+ страни.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Православната вера нема позитивен став кон тие разно-разни источно-азијатски философии и боречки вештини, оти зад тие учења, стојат мрачни сили. Човекот не е створен за да постигнува вакви или такви вештини, кои сами по себе се обична бесмислица, оти Црквата има сосема поинакво видување и на Светот и на животот, кои се битно различни од азијатските.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Православната вера нема позитивен став кон тие разно-разни источно-азијатски философии и боречки вештини, оти зад тие учења, стојат мрачни сили. Човекот не е створен за да постигнува вакви или такви вештини, кои сами по себе се обична бесмислица, оти Црквата има сосема поинакво видување и на Светот и на животот, кои се битно различни од азијатските.
Ставот на верата е јасен и нема поента тоа да се дискутира.
Но зошто викаш дека стојат позади нив мрачни сили. Зарем некое од тие учења или вештини пропагира војна, смрт за тие што не го следат или слично или пак учат на воздражаност, простување, мир итн.
Понатаму зошто викаш човекот не е створен да постигнува вакви нешта ако се ни е дадено од бога тогаш и сме створени зада постигнуваме вакви нешта само што со текот на времето и верската пропагандата сме заборавиле ние на западот како.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ставот на верата е јасен и нема поента тоа да се дискутира.
Но зошто викаш дека стојат позади нив мрачни сили.
Ех зошто? Со првата реченица си го дал одговорот.. Ставот на христијанството е дека се што е надвор од христијанското учење е дело на рогатиот. Исто е и со исламот. барем нека се спојат во една религија :P

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom