Дали богатите се скржави?

Што мислите дали богатите се скржави?

• Вкупно гласачи
    286

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Кога ќе станете богати тогаш разделувајте си ги парите до тогаш не им кажувајте на другите како да си ги трошат своите.
Да видиш колку сум јас дарежлив со туѓи пари...Мајка Тереза не ми е рамна.:)

Член од
8 април 2012
Мислења
116
Поени од реакции
95
Општо земено , би рекол дека поголемиот дел да . Оти оној шо има секогаш тежнее кон повеќе и никогаш не му е доста , а тој шо нема се исто му е.. каде со 100 таму и со 50 денари. И не кога станува збор само за пари , туку и гостопримство, помош во одредена ситуација и т.н.

Свесен сум дека има големи милијардери филантропи и секоја им чест ама многу се ретки.
Taka e, no ne mi treba da odam da mu se kolenicam za da mi dade pari nazaem, Zosto?, rabotam, neka mi dade plata i sam ce si se snajduvam. a niv toa mu odgovara, te drzat vo sostojba pri dno celo vreme i im godi koga im se molis i te dupat kako sto im cini si gi ladat madinata.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Кога ќе станете богати тогаш разделувајте си ги парите до тогаш не им кажувајте на другите како да си ги трошат своите.
никој не им кажува , само ја изнесуваме реалноста.

Taka e, no ne mi treba da odam da mu se kolenicam za da mi dade pari nazaem, Zosto?, rabotam, neka mi dade plata i sam ce si se snajduvam. a niv toa mu odgovara, te drzat vo sostojba pri dno celo vreme i im godi koga im se molis i te dupat kako sto im cini si gi ladat madinata.
капитализам... се додека не се промени така ќе биде за сите

Член од
8 април 2012
Мислења
116
Поени од реакции
95
Akoj bara pari be coek taka, ni baram ni pa sakam da mi dava nekoj pari taka bez nisto. Sakam za toa sto rabotam da bidam platen vo soodnos na standardot, da imam da si gi plajkam smetkite bez da se stegam dali ke mi ostana za prehrana,i vo godinata barem 10 dena da ja odnesam familijata na odmor. a ne rabotam po cel den ko vol a nemam gorivo da turam za do ohrid a ne za more da pomislam pa, naucna fantastika. Sto se decata na bogatite, deca?, da ok, a moite?, izrodi? ta da nemozam pokraj tolku rabota ni osnovni raboti da im ovozmozam.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Akoj bara pari be coek taka, ni baram ni pa sakam da mi dava nekoj pari taka bez nisto. Sakam za toa sto rabotam da bidam platen vo soodnos na standardot, da imam da si gi plajkam smetkite bez da se stegam dali ke mi ostana za prehrana,i vo godinata barem 10 dena da ja odnesam familijata na odmor. a ne rabotam po cel den ko vol a nemam gorivo da turam za do ohrid a ne za more da pomislam pa, naucna fantastika. Sto se decata na bogatite, deca?, da ok, a moite?, izrodi? ta da nemozam pokraj tolku rabota ni osnovni raboti da im ovozmozam.
Не тупи кажи директно. Сакам повеќе пари!!! Нема ништо лошо во тоа. Не се срами.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

НИКОЈ НЕ РЕКОЛ НИКОГАШ ДЕКА ЖИВОТОТ Е ФЕР

Член од
8 април 2012
Мислења
116
Поени од реакции
95
Pa nema jas sto da kazam ako nekoj e COVEK i e dovolno pameten, ce znae samiot kolku se dovolno za covecki da se zivee. Jas zamene si gleam, si zaminav od mk i kraj. Ama ima gospoda sto mnogu se lutat zosto mladite gledaat da izbegaat od mk, zosto se pravat bugari i slicno. I ne se raboti za fer ili nefer, tuku za EKSPLOATACIJA.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Pa nema jas sto da kazam ako nekoj e COVEK i e dovolno pameten, ce znae samiot kolku se dovolno za covecki da se zivee. Jas zamene si gleam, si zaminav od mk i kraj. Ama ima gospoda sto mnogu se lutat zosto mladite gledaat da izbegaat od mk, zosto se pravat bugari i slicno. I ne se raboti za fer ili nefer, tuku za EKSPLOATACIJA.
A што ти мислиш дека човековиот труд не е ресурс како и секој друг (руда, земја, вода итн) И тој зависи од однос понуда/побарувачка. Исто ти е како секоја роба. Ако сакаш да одиш во извоз слободно извези се. Ќе се продадеш за повеќе пари.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
И тие и се многу, глупа жена...

Не тупи кажи директно. Сакам повеќе пари!!! Нема ништо лошо во тоа. Не се срами.
Не! Нека се откаже и од тие што му ги даваат во името на
БДП.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
а колку земаш сеа , ако не е тајна ? ти се промени ли животот на подобро во драстична мера?

Член од
26 април 2012
Мислења
53
Поени од реакции
37
Зависи до карактерот на човекот.

Има стипси тоа да, меѓутоа многу лошо е да се генерализира. Едноставно постојат луѓе кои со пот и мака ги заработиле парите и знаат да ги ценат. Не ги фрлаат за се и сешто. Тоа не значи дека се скржави.

Случај број два, имате богато дете, кое не ги заработило парите и кое по карактер е такво што не ја сфаќа вредноста на парите и се расфрла кај ќе стигне, ги части сите во друштвото итд. Дали тоа значи дека тој е галант и дека не е скржав? Тоа значи дека не знае да ја цени парата.

Случај број три. Имате човек кој бил сиромашен. Дошол до пари (ги заработил или ги „заработил“ не е важно), и ги троши како вечно да ќе му доаѓаат (т.е. се понаша како момакот/момата од случај број два).

И да не ги набројувам сите случаи (сум имал контакт со по еден претставник од секоја група).

Заклучок: не може да се генерализира.

На крај на краиштата, секој си има право да прави што сака со своите пари.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Видете и државата е скржава и таа сака да се офајди на трудот на работникот значи ние не сме ни А од американскиот систем кој напротив те стимулира да трошиш пари и да заработуваш.

Едноставно партиите работат на гласачко тело и тука завршува целата прикаска за економскиот систем на понуда и побарувачка.

А грешката е во народот тој сака исто кога ќе дојде на функција да ги прави истите работи како некој политичар и сега кое е крив.

Себичноста си прави свое секој сака да eбогат газда и да е богат прикаската завршува.

И сиромавиот кога ќе стане богат ќе прави исто за да се реши ова треба строг закон и пропорционален данок

Неможе да се вaдиме со онаа реченица и тој праеше така сега и јас ќе правам бетер.

Ама нас ни е гајле за другите па зошто тогаш да не им е гајле и за нас.

Член од
8 април 2012
Мислења
116
Поени од реакции
95
никој не им кажува , само ја изнесуваме реалноста.

капитализам... се додека не се промени така ќе биде за сите
Сега сум Германија и... верувај брат, не е така, барем не во толкава мера како во мк.

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Ако не би биле скржави, не би биле ни богати!

juve_persempre

▐ I am VIKING▐
Член од
17 февруари 2010
Мислења
296
Поени од реакции
83
Зависи ама повеќето СКРЖАВИ!

Kajgana Shop

На врв Bottom