Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
M

Muranyi

Гостин
Само шиитите го практикуваат ова? Јас баш се зачудив кога дознав дека имало слики од него, до вчера мислев дека не постои ниту една слика, затоа и прашувам.
Да,само кај Шиитите се дозволени сликите.

T

Tetro

Гостин
Ме интересира следново:
- На колку места во Библијата се спомнува за ~множењето~?

Досега најдов три места.

1. Првата книга на Мојсие, глава 1-ва : 22-28

22 И ги благослови Бог - велејќи: „Плодете се и множете се и наполнете ги морските води! И птиците нека се размножат по земјата!”
23 И бидна вечер, па утро - петти ден.
24 И Бог рече: „Земјата нека произведе живи суштества, секое според неговиот вид: добиток, лазачи и земни ѕверови според нивниот вид!” И бидна така.
25 И Бог направи земни ѕверови според нивниот вид, и добиток според неговиот вид, и сите лазачи на земјата според нивниот вид. И Бог виде дека е добро.
26 И Бог рече: „Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата сличност, и нека владеат над морските риби, над небесните птици и над добитокот - над сета земја - и над сите лазачи што ползат по земјата!”
27 Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик; ги создаде машко и женско.
28 И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!”

2. Првата книга на Мојсие, глава 9-та : 1-7

1 Тогаш Бог ги благослови Ное и неговите синови и им рече: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата.
2 Нека се плашат и нека треперат од вас сите животни на земјата, сите птици во воздухот,
3 сè што се движи и живее нека ви биде за храна; ви дадов сè како што ви ја дадов зелената трева.
4 Само не јадете го месото со неговиот живот, односно со неговата крв.
5 А за вашата крв, за вашиот живот, ќе барам сметка: ќе ја барам од секое животно; и од човекот за неговиот брат; ќе барам сметка за човечкиот живот.
6 Кој пролее човечка крв, Човек ќе ја пролее неговата крв! Зашто Бог го создаде човекот Според Својот образ.
7 А вие, плодете се и множете се, наполнете ја земјата и подложете ја под себе!”
3. Книгата на Еремија, глава 29-та : 6

1 Еве, овие се зборовите во посланието што пророкот Еремија му го испрати од Ерусалим на Остатокот на заточението - на старешините, на свештениците и на пророците и на сиот народ, кого што Навуходоносор го одведе од Ерусалим во Вавилон,
2 откако царот Јехониј и царицата-мајка, дворјаните, јудејските и ерусалимските првенци, ковачите и браварите, го оставија Ерусалим.
3 Писмото беше испратено по Еласа, синот Сафанов, и по Гемариј, синот Хелкиин, кои што Седекиј, јудејскиот цар, ги испрати во Вавилон при Навуходоносор, вавилонскиот цар. Еве ја содржината:
4 „Вака зборува Господ над Воинствата, Израелевиот Бог: ‘До сите заточеници, кои ги одведов од Ерусалим во Вавилон!
5 Градете куќи и населете се, садете градини и уживајте го нивниот род!
6 Женете се и раѓајте синови и ќерки, за да раѓаат и тие синови и ќерки! Множете се за да не се намалите!

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
.
Ако мислиш дека кураишкиот фалсификат е вистина, тогаш знај дека баш твоето срце е поцрно и поскаменето од каменот кон кого се поклонуваш!

Единствениот Вистински и Совршен БОГ - пред Кого единстевно се поклонуваме - живее лично во прачистото Срце на Исуса Христа и сите оние кои Него преку Светиот Дух вистински Го примиле во сопстеното срце!

ла илахе илалах фи јашуах ха мешиах!

.
ah priatelce vo kolku samo golema zabluda si za nas kamenot ne prestanuva nisto i ne se poklonuvame na kamenot kako sto tvojot um misli, kamenot sto go navede se naoga vo kaba sveto mesto mesdzidul haram, mesto kade sto se vrsi molitva hadz ova e mesto kade sto abraham stoel do kamenot koga go obnovuval ova svetiliste na ova mesto mu objaveno na abraham i na ismail da ja obonovat gradbata na kaba, ,
istoto sto i ti sega go pravis i povikuvas vo tvojata vistina ,vo tvojata religija mu bea upateni poraki i do muhamed,a,s i negoviot narod , i evreite i hristijanite go povikuvaa vo verata nivna vo nivnata vistina , vo sura el bekara 135 bog mu veli na Muhamed,a,s ,,, kaziim o, Muhamed,! (evrei i hristijani) site da go sledime patokazot , verata na abraham koj odvrakase od sekoja pogresna vera i koj upatuvase kon vistinskata vera , ne bese od onie koi mu propisuvaa zdruzenik na boga,., kaziiim , o Muhamed! nie veruvame vo eden bog i vo ona sto e objaveno vo kuranot , na muhamed.a.s i vo sahivite sto mu gi objavi na abraham i na negovite sinovi , ismail i isak, i vo ona sto mu bese objaveno na jakub i na vnucite negovi veruvame vo tevrat sto mu bese objaven na mojsej i vo indzil sto mu bese objaven na isa(isus) i vo ona sto im bese objaveno na site bozji verovesnici .bog e samo eden ne moze da bide mnogubroen , nema ortak nema sinovi nema kerki nema sopruga, nee zavisen od pomosnici i ortaci,edinstvenot vistinski i sovrsen bog pred kogo se poklonuvame e eden i edinstven, a vie na Isus go vozdignavte na stepen na bozestvo,
vo islam ne postoi sostojbi , kako veruvanjeto na covekot kako spasitel, ednostavno nie sme pokorni samo kon ediniot bog i ne mu prepisuvame zdruzenici kako sto vie toa go pravite.
i vie objasnuvate se otelotvori vo Isus ,vie ednostavno zivite vo golema zabluda,mislite deka veruvate vo sovrsenaa vistina no ste vo pogresna nasoka, treba ednas da svatite deka ne moze t.e. nevozmozno e boga da go vidime na ovoj svet i deka onoj koj vo sebe sodrzi covecki lik nikako ne moze da bide bog.kolku i da ne ti se bendisuva spirose beganje od vistinata nema,,,LA ILAHE ILALLAH MUHAMEDUN RESULULLAH

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Денот доаѓа на Кој секој ќе ја согледа очебијната разлика помеѓу Совршената Вистина во Христа и кураишкиот каменопоклонички фалсификат!

.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
.

Денот доаѓа на Кој секој ќе ја согледа очебијната разлика помеѓу Совршената Вистина во Христа и кураишкиот каменопоклонички фалсификат!

.
abe ajde zite se, )) tolku imas da kazis spirose znaeme deka denot ke dojde togas i ti ke ja razberes vistinata ,, vistinata ja potisnuva nevistinata , vistinskata sreka i duseven mir moze da se postigne samo preku pokornost i poslusnost na ediniot vistinski bog.'' a ne da mu se prepisuva zdruzenik na boga , denot doaga i ke ja uocis razlikata pomegu sovrsenata vistina vo ediniot bog za razlika od sovrsenata vistina vo hrista,izmislena pavlinova teroija , i zapamti ti objasnav nie ne se poklonuvame na kamneot taa misla se naoga samo vo tvojot izopacen um . i izopacena teroija za i okolu vistisnkiot i lazniot muhamed..a.s pa ti postaviv prasanje pa odgovorigi zosto gi izbegnuvas .

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Нема да добиете никогаш одговор, бидејќи Го девалвирате и одфрлате најголемото богатство во универзумот, кое што Единствениот Вистински и Совршен БОГ - од љубов кон сите луѓе - ни го дари во Христа!

Вам кураишката верзија на исламот - нам Совршениот БОГ и Ислам, во прачистото Срце Исусово!

За МИЛОСТА БОЖЈА, за ХРИСТА
јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна ЉУБОВ
За Неговиот Совршен Ислам!

.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
.

Нема да добиете никогаш одговор, бидејќи Го девалвирате и одфрлате најголемото богатство во универзумот, кое што Единствениот Вистински и Совршен БОГ - од љубов кон сите луѓе - ни го дари во Христа!

Вам кураишката верзија на исламот - нам Совршениот БОГ и Ислам, во прачистото Срце Исусово!

За МИЛОСТА БОЖЈА, за ХРИСТА
јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна ЉУБОВ
За Неговиот Совршен Ислам!
.
zatoa sto se plasis da odgovoris zs ke se fatis na sopstvenita stapica, stom taka vikas taka neka bide tebe tvojata vera mene mojata pa ne se mesaj vo mojata kako sto imas navika, zadrzisija tvojata vistina i ne se obiduvaj nas da ni kazuvas za sovrsenata vistina , koga nie ja znaeme sovrsenata vistina ,
sekoj bozji verovesnik e praten na sekoj narod, i na sekoe pleme, za da go podrzat coveckoto priridno veruvanje vo boga i vo coveckata vrodena naklonetost da go obozavaat nego, a isto taka i da ja zajaknat bozestvenata vistina vo sekojdnevnite znaci otkrieni od boga
a sledbenicite na isus ja isrivokolcija , narekuvajki go nego i izdignuvaajki go kako bozestvo ,

aj sega napisi poftorno kako sto imas navika denot doaga i taka n, i taka natakaaa................... sovrsenata vistinaa,, vo hrista otelotvoren vo hrista ,,......................

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
zatoa sto se plasis da odgovoris zs ke se fatis na sopstvenita stapica, stom taka vikas taka neka bide tebe tvojata vera mene mojata pa ne se mesaj vo mojata kako sto imas navika, zadrzisija tvojata vistina i ne se obiduvaj nas da ni kazuvas za sovrsenata vistina , koga nie ja znaeme sovrsenata vistina ,
sekoj bozji verovesnik e praten na sekoj narod, i na sekoe pleme, za da go podrzat coveckoto priridno veruvanje vo boga i vo coveckata vrodena naklonetost da go obozavaat nego, a isto taka i da ja zajaknat bozestvenata vistina vo sekojdnevnite znaci otkrieni od boga
a sledbenicite na isus ja isrivokolcija , narekuvajki go nego i izdignuvaajki go kako bozestvo ,

aj sega napisi poftorno kako sto imas navika denot doaga i taka n, i taka natakaaa................... sovrsenata vistinaa,, vo hrista otelotvoren vo hrista ,,......................

Што е тоа совршена вистина? И која е таа?

Како може следбениците на Исус да искриват нешто кога се 600 години пред вас?

Еве и до ден денес каскате со векови наназад.
Она што беше инквизицијата пред низа векови, сега тоа е радикалниот ислам.

Единствено што Исламот сторил е копирање на најлошите работи од минатото на Христијанството.

Или грешам?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ај тоа што некој се издигнал до бога и ми е јасно, ама никако не ми е јасно што ти се издигаш и се едначиш со бог? Со кое право се правиш еднаков на бог? Што овде се перчиш со некаква вистина кога само тој ја знае. Кој си ти да ја знаеш?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Што е тоа совршена вистина? И која е таа?

Како може следбениците на Исус да искриват нешто кога се 600 години пред вас?

Еве и до ден денес каскате со векови наназад.
Она што беше инквизицијата пред низа векови, сега тоа е радикалниот ислам.

Единствено што Исламот сторил е копирање на најлошите работи од минатото на Христијанството.

Или грешам?
gresis,,,

porakata na sekoj bozji verovesnik e da im ja soopstat na site edinstvenata poraka deka bog e eden da im ukazat na svoite narodi na bogobojazlivosta i na pridrzuvanjeto kon negovite zapovedi , da gi poducuvaat svoite sledbenici na vaznite verski i moralni principi, da gi upatat onie sto zatalkale , koi mu se neposlusni na boga ili obozavaat nekoi drugi bozestva ili idoli,
--- надополнето: 2 мај 2012 во 18:42 ---
Ај тоа што некој се издигнал до бога и ми е јасно, ама никако не ми е јасно што ти се издигаш и се едначиш со бог? Со кое право се правиш еднаков на бог? Што овде се перчиш со некаква вистина кога само тој ја знае. Кој си ти да ја знаеш?
ma sto zboruvas be priatelce ,,,. kako jas se izdigam i se izednacuvam so boga ?se smetam li za bog , sto ne ke slusnes, jas ja zboruvam onaa vistina sto mue objavena na site bozji verovesnici pocni od adam zavrsi do mojsej isus i muhamed..a.s,. a tie negovi bozji verovesnici im ja objavie na narodot pa koj saka neka veruva koj saka neka ne veruva.bog e eden i edinstven ne rodil i ne e roden i nikoj ne mue ramen.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ma sto zboruvas be priatelce estahfurlah,. kako jas se izdigam i se izednacuvam so boga ?se smetam li za bog , sto ne ke slusnes, jas ja zboruvam onaa vistina sto mue objavena na site bozji verovesnici pocni od adam zavrsi do mojsej isus i muhamed..a.s,. a tie negovi bozji verovesnici im ja objavie na narodot pa koj saka neka veruva koj saka neka ne veruva.bog e eden i edinstven ne rodil i ne e roden i nikoj ne mue ramen.
Појма немаш ти што е вистина, прочитај пред да си стиснеш на тоа ентерот. Ти и никој не се достојни за вистината. Со твоето воздигнување дека ја знаеш вистината ти се правиш еднаков со бог. И верувај си и натаму во што и да сакаш да веруваш и остави кој во што сака да верува или да не верува. И твојата „вистина“ за бог е лага ако не произлегува од бог лично.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Појма немаш ти што е вистина, прочитај пред да си стиснеш на тоа ентерот. Ти и никој не се достојни за вистината. Со твоето воздигнување дека ја знаеш вистината ти се правиш еднаков со бог. И верувај си и натаму во што и да сакаш да веруваш и остави кој во што сака да верува или да не верува. И твојата „вистина“ за бог е лага ако не произлегува од бог лично.
prazni zborovi priatelce,
znaci kako sto te razbrav so toa sto jas veruvam vo eden bog i vervuvam vo nego , tvorecot na nebesata i na zemjata so toa jas fakticski sum ednakov na boga . so moeto vozdignuvanje sto ja
znam vistinata se izednacuvam so boga, :pos:pred da napises nekoja glupost razmisli.,. jas sum nikoj i nisto bog e tvorecot moj, toj me stvoril, on me sozdal pa kako jas mozam da se pravam ednakov na boga sto veruvam vo nego ,
a zarem li ti nametnav jas tebe da veruvas vo toa sto jas veruvam ,celo vreme spiros vrsi bogohulenje vrs islamot i jas nemu mu soopstuvam i mu ukazuvam za sovrsenata vistina , zatoa sto obozava cesto da go izgovara toa.i ni zboruva za sovrsenata vistina vo islam otelotvoren vo hrista,i se obiduva na nas muslimanite da ni nametne negovo veruvanje , pa jas mu objasnuvam za da svati deka e vo greska ne ka si veruva on vo negovata religija no neka ne se mesa vo nasata i neka ne izmisluva nesto sto nee taka , nie mnogu dobro si ja znaeme vistinata pa zatoa priatelce bidisi spokoen ,,, bidisi toj sto si nikoj ne ti nametnuva nisto. terajsi go patot kade sto si kinisal.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
prazni zborovi priatelce,
znaci kako sto te razbrav so toa sto jas veruvam vo eden bog i vervuvam vo nego , tvorecot na nebesata i na zemjata so toa jas fakticski sum ednakov na boga . so moeto vozdignuvanje sto ja
znam vistinata se izednacuvam so boga, :pos:pred da napises nekoja glupost razmisli.,. jas sum nikoj i nisto bog e tvorecot moj, toj me stvoril, on me sozdal pa kako jas mozam da se pravam ednakov na boga sto veruvam vo nego ,
a zarem li ti nametnav jas tebe da veruvas vo toa sto jas veruvam ,celo vreme spiros vrsi bogohulenje vrs islamot i jas nemu mu soopstuvam i mu ukazuvam za sovrsenata vistina , zatoa sto obozava cesto da go izgovara toa.i ni zboruva za sovrsenata vistina vo islam otelotvoren vo hrista,i se obiduva na nas muslimanite da ni nametne negovo veruvanje , pa jas mu objasnuvam za da svati deka e vo greska ne ka si veruva on vo negovata religija no neka ne se mesa vo nasata i neka ne izmisluva nesto sto nee taka , nie mnogu dobro si ja znaeme vistinata pa zatoa priatelce bidisi spokoen ,,, bidisi toj sto si nikoj ne ti nametnuva nisto. terajsi go patot kade sto si kinisal.
Ти цело време пишуваш глупости, твоето верување не е знаење, и не фали се дека знаеш, кога не знаеш. Ти веруваш. И имаш легитимно право на тоа. Тоа дека е творецот твој е твое лично верување и ништо повеќе, ти тоа не го знаеш. Од таа причина немаш потреба да ја продаваш и да ја шириш твојата лага за вистина. Ти и не ја знаеш, и никој не ја знае. Болдот ти е сосем погрешен, појма немате што е вистината. Тоа е само ваша пуста желба да биде вистина.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
a zosto ti nas ni nametnuvas neverstvo da ne veruame vo toa sto veruvame , ? sto te zasega toa tebe tolku?toa sto e za tebe laga za mene e vistina i veruvam vo toa

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
a zosto ti nas ni nametnuvas neverstvo da ne veruame vo toa sto veruvame , ? sto te zasega toa tebe tolku?toa sto e za tebe laga za mene e vistina i veruvam vo toa
Толку ли не можеш да сватиш едноставна работа. ЈАС тебе ништо не ти наметнувам, ти наметнуваш цело време и дури се исмеваш или закануваш кои тие што не веруваат во истото што и ти. Имаш право да веруваш во што сакаш, И верувај си, не ме интересира, само немој да тврдиш дека ти ја знаеш вистината. Ти не ја знаеш, ти веруваш дека тоа е вистина. Сваќаш ли сега?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom