Етничката припадност на Цар Самоил и карактерот на неговото царство

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Ок, фати ме, за задните 150 години, ама писмените и материално докази - Златна монета от времето на Василии 2 со назив "вулгароктонас" са стари 1000 година? А музето на Византиа во Солун е признат во цел свет како брои едан за Византиологиата.
:pos::pos::pos:
Добро бе, кај ги наоѓаат вакви неписмени и приглупи да ги праќаат на Кајгана?
Па овој бе ни основно нема завршено, на ниво на детска градинка е, резил!

Значи Василиј Втори ковал ЗЛАТНИ МОНЕТИ (или една монета?) СО НАЗИВ "ВУЛГАРОКТОНУС" ПРЕД 1000 ГОДИНИ??

Ајде пак математика за деца од 4-5 години: Сега сме 2012 година, 1000 години назад дава 1012 година! :tapp:

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Мене не ми е јасно од кај го црпите тоа дека Самуил е наводно нели Македонец кога нема ниту едно пишано место каде тој се изјаснува или каде според некој тој е наречен Македонец .. апсолутно никаде а како Бугарин го има на повеке византиски извори и арапски чинам беа ... ајде еден извор дајте а видиме каде што вика јасно Самуил е Македонец ....

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Целта на историјата како НАУЧНА ДИСЦИПЛИНА е да ги разоткрие и разјасни работите, а не да ги замачка.

Прво, ако сакаш да зборуваш за човекот научи го неговото вистинско име кое било Сам-о-ил, а не Сам-у-ил.

Самоил и неговиот род немаат никаква врска со турко-монголските Бугари и нивната владејачка династија која е УНИШТЕНА од византиска страна на чело со Цимиски, а со помош на Русите.

Се' во врска со Самоил е македонско и сврзано со Македонија.

Од местоположбата на неговата престолнина, црквата, културата, итн.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Да можеш да кажеш дека се сврзано со Македонија ама... немаш докази ... нема еден единствен доказ каде се спомнува нешто Македонско , Македонија , Македонска држава ;Македонци ... Македонски крал и сл ... таков доказ е потребен ...

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Бугар: Се плашиш да не ти падни маската? :D

Епа ОК, тогаш должен си ми со одговор на ова:

Против кој е кренато востанието во 969?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Сам себе го убијал ли си праиш шо е работава ? кој го кренал востанието со цел да напраив западно БУГАРСКО значи БУГАРСКО царство ? и така ми докажуваш дека тоа всушност е македонско ? ?

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Сам себе го убијал ли си праиш шо е работава ? кој го кренал востанието со цел да напраив западно БУГАРСКО значи БУГАРСКО царство ? и така ми докажуваш дека тоа всушност е македонско ? ?
Така го нарекува Златарски (и нормално што друго да се очекува до него), но заборавил да допише против кој е кренато ова востание... него не добив конкретен одговор од тебе. Против кој било подигнато востанието?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Да можеш да кажеш дека се сврзано со Македонија ама... немаш докази ... нема еден единствен доказ каде се спомнува нешто Македонско , Македонија , Македонска држава ;Македонци ... Македонски крал и сл ... таков доказ е потребен ...
:facepalm:
Ајде да се обидам да ти нацртам т.е. преку пример да ти покажам колку си прост.

Заради турските-османлиски освојувања на блискиот исток, и на Балканот и попречувањето на трговските патишта за размена на стоки од западна Европа кон далечниот исток, поточно Индија, западно-европските христијански кралства почнуваат да бараат алтернативни т.е. поморски патишта за да стигнат до тие дестинации и да добијат дел од тие посакувани стоки.

И така мистер Колумбо трга на пат и стига до денешна Америка, и во збунка тамошните ДОМОРОДНИ НАРОДИ (зашто кутриот ја барал Индија) ги нарекува "ИНДИЈАНЦИ".

Е сега, некој припрости и неписмени тупаци до ден денешен домородното население особено во северна Америка го нарекува "Индијанци", иако тие НЕМААТ НИКАКВА ВРСКА СО ИНДИЈА..!

Сега појасно ли ти е..?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Така го нарекува Златарски (и нормално што друго да се очекува до него), но заборавил да допише против кој е кренато ова востание... него не добив конкретен одговор од тебе. Против кој било подигнато востанието?
Стварно незнам ама претпоставувам против Византија ...али како што реков немој со контра прашање дај ми извор кај што пишув адека е Македонец ... па бидејки нема таков извор ќе ми поставуаш вакви прашања ...
--- надополнето: 27 април 2012 во 00:34 ---
:facepalm:
Ајде да се обидам да ти нацртам т.е. преку пример да ти покажам колку си прост.

Заради турските-османлиски освојувања на блискиот исток, и на Балканот и попречувањето на трговските патишта за размена на стоки од западна Европа кон далечниот исток, поточно Индија, западно-европските христијански кралства почнуваат да бараат алтернативни т.е. поморски патишта за да стигнат до тие дестинации и да добијат дел од тие посакувани стоки.

И така мистер Колумбо трга на пат и стига до денешна Америка, и во збунка тамошните ДОМОРОДНИ НАРОДИ (зашто кутриот ја барал Индија) ги нарекува "ИНДИЈАНЦИ".

Е сега, некој припрости и неписмени тупаци до ден денешен домородното население особено во северна Америка го нарекува "Индијанци", иако тие НЕМААТ НИКАКВА ВРСКА СО ИНДИЈА..!

Сега појасно ли ти е..?
Океј со оваа теза да искочиш можеш пред бројни експерти од полето на историјата ... одамна не се насмеале добро прибидејки имаат досадничка работа па иди насмеј ги малце ... Легитимен доказ момцииии ... не гачки .. легитимен доказ е потребен каде јасно си се изјаснува како Македонец или некој друг го кажува дека е Македонец ... Визанција - Бугарија биле тука некаде неможе византијците да се збунат ауу чекај не се овие Бугари што се бориме цели 400 години против нив они да ти биле Македонци ....

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Стварно незнам ама претпоставувам против Византија ...али како што реков немој со контра прашање дај ми извор кај што пишув адека е Македонец ... па бидејки нема таков извор ќе ми поставуаш вакви прашања ...
--- надополнето: 27 април 2012 во 00:34 ---
Никаде не напишав дека Самоил некаде се изјаснал за Македонец. Но можам да ти приложам мал милион докази дека бил Славјански владетел од 10 век, и нема никаква врска со тогашните Бугарски ханови и нивното царство!

Аха да... и заборавив да ти кажам дека во 969 год. Македонија не била под Византиска управа, така да барај друг одговор!

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Никаде не напишав дека Самоил некаде се изјаснал за Македонец. Но можам да ти приложам мал милион докази дека бил Славјански владетел од 10 век, и нема никаква врска со тогашните Бугарски ханови и нивното царство!
и ЦАР (не хан) Симеон исто така бил Славјански воедно и Бугарски владетел :свиркам:

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Немој друже со вакви прашања, ова е за него нуклеарна физика.

Океј со оваа теза да искочиш можеш пред бројни експерти од полето на историјата ... одамна не се насмеале добро прибидејки имаат досадничка работа па иди насмеј ги малце ... Легитимен доказ момцииии ... не гачки .. легитимен доказ е потребен каде јасно си се изјаснува како Македонец или некој друг го кажува дека е Македонец ... Визанција - Бугарија биле тука некаде неможе византијците да се збунат ауу чекај не се овие Бугари што се бориме цели 400 години против нив они да ти биле Македонци ....
Детуле потатарено, покажи ми ОРИГИНАЛЕН запис на камен, на пергамент, на дрво, на што сакаш кој без никаков сомнеж му се припишува на Цар САМОИЛ и на кој тој САМИОТ се кажува дека е "Бугар"..?

Ајде чекам...

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Немој друже со вакви прашања, ова е за него нуклеарна физика.

Детуле потатарено, покажи ми ОРИГИНАЛЕН запис на камен, на пергамент, на дрво, на што сакаш кој без никаков сомнеж му се припишува на Цар САМОИЛ и на кој тој САМИОТ се кажува дека е "Бугар"..?

Ајде чекам...
Самиот нема ама каде НЕКОЈ ДРУГ го кажува како Бугарин има .. скилица , лав (ваљда беа тие не ми текнува одамна читав за Самоил) а додека нешто у врска со Македонија нема да најдеш значи нема да ги најдеш у иста реченица Самоил и Македонија а не па сврзани да бидат ...

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Самиот нема ама каде НЕКОЈ ДРУГ го кажува како Бугарин има .. скилица , лав (ваљда беа тие не ми текнува одамна читав за Самоил) а додека нешто у врска со Македонија нема да најдеш значи нема да ги најдеш у иста реченица Самоил и Македонија а не па сврзани да бидат ...
Значи како проаѓа времево бугарскиве тролови стануваат се по глупи и по неписмени овде.

Дојде да ми мрчиш за Самоил "поткрепен" со вакви "факти" ли:

"...НЕКОЈ ДРУГ го кажува како Бугарин има .. скилица, лав (ваљда беа тие не ми текнува одамна читав за Самоил)..."

?!?!?

Ајде сиктер од тука, жив резил си!

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Во 968 г. права Бугарија (територијата меѓу Дунав и Стара Планина) е нападната е нападната од Русија и Русите поминувајки ја слабата Бугарија напредуваат кон Византија. Во 969 г. користејки ја зафатеноста на Бугарија со руските напади, четирите брсјачки кнезови (комитопули) кренале бунт против Бугарија и ја отцепиле Берзитија, а кон нив почнале да се приклучуваат и другите делови на етничка Македонија (Васил Н. Златарски, Историја на П'рвото б'лгарско Царство. II. От славјанизацијата на д'ржавата до падането на П'рвото царство (852—1018), страна 609) . Се формирала нова македонска држава, се отцепиле македонските етнички територии од зависноста кон Бугарија.

Бугарија не можела ова да прифати формирање нова држава на своја територија. Во 970 г., бугарските цареви Роман и Борис II ја напаѓаат државата на четворицата брсјачки кнезови, со цел да ја уништат и да го задушат востанието на средновековните Македонци (Skyl.255.73-80). Но, Бугарија ослабена од руските напади и од борбите со Византија не успеала да го задуши бунтот во Македонија против нивната власт.

П А З И!!! Поткрепено од Скилица, така да, сега можиш публикациите на тие твои историчари да си ги пикниш во чмарот! (y) Па нека ти киснат таму!

А кога сме кај Симеон, треба да знаеш дека Бугарскиот хаганат бил составен од пра-Бугари, Татари, Авари, Хуни, Словени, Кумани, Черкези и др. Не треба многу да те чуди тоа за Симеон и неговиот јазик!

Kajgana Shop

На врв Bottom