Капетанот Кирк. Не можам да поднесам некој што повеќе го сака Кирк од Пикард. НЕ ! Никогаш!Кјер...Кирк... Кој?
Да се надоврзам: жеснки што се self-absorbed. Не сум сигурен како е на македонски. Полни со себе? Дигнати?Незаинтересираност и кренат нос, најлесно можат да ми го скршат филмо.
После сеедно е...
Не ми треба заштитнички настроен маж, кој мисли дека е тука за мене да ме заштитува и да ми изиграва татко.Е ај иди брани се кога некоја будала ке те грабне да те силува.
Вербално можеш самата да се одбраниш, ама физички... тоа само на филмови го има, кога девојката со 15ка штикла му мава ударци со нога на некој фраер и го усмртува. Добро сега не знам во која категорија спаѓаш ако си тешкаш, тогаш можеби и ке издржиш малку да се одбраниш, ама ако си баш женствена тогаш не се сили, дозволи му на појакиот да те заштити.
Се знае мажот каква улога има, заштитничка, да ги штити луѓето околу него, поготово понежниот пол, баш затоа што е понежен.
Околу болдот. Дали таквите ликови може да ги окарактеризираме дека имаат проблеми со расудувањето, или со нивната психа? Дали е тоа повеќе еден вид фобија?Се појавуваат од монотоност во врската, од досадија, од ненапредок и недоразбирање. Некои ликови се фрустрираат на својата незаситена фантазија дека неговиот партнер има желба да го изневери.
Нормална љубомора и опсесивна љубомора.... Хмм тука мислам дека нормалната е оправдана а опсесивната е неоправдана, и опсесивната не се појавува со тек на време тоа си е од самиот карактер кај ликот, односно од раѓање.
Јас на сум љубоморен и не ја оправдувам љубомората таа карактеристика има лошо влијание на врската без разлика во колкави количини ја има.
Пс. Ако некој/а сака да те изневери или ти да изневериш, тоа и ќе биде. Залудно е да бидеш љубоморен и да се нервираш себеси.
Никој нема да ти изигрува татко, биди сигурна.Не ми треба заштитнички настроен маж, кој мисли дека е тука за мене да ме заштитува и да ми изиграва татко.
И да, способна сум да се одбранам. Been there, done that.
Ми изигрувале, и гледам дечковците на мои другарки како се однесуваат.Никој нема да ти изигрува татко, биди сигурна.
Од друга страна секој што искрено те сака, е сосема нормално да биде заштитнички настроен кон тебе.
Никој не вели дека не си способна да сама се одбраниш.
Што у ствари ти подразбираш под заштитнички однос од машкото?
Еве јас ќе ти кажам дек амојата перцепција е пред се заштита на чувствата на мојата сопруга, и обид да не ги повредам истите.
Секако дека физичката заштита се подразбира во крајна нужда и екстремни ситуации![]()
Добро де, ти сеа екстреми кажуваш, удирање шише и тепачки. Се разбираме на што мислиме.Ми изигрувале, и гледам дечковците на мои другарки како се однесуваат.
И ми се превртуваат цревата од невини нежни и незаштитени женки, и заштитнички настроени мажјаци.
Нормално е да бидеш ,,така,, (како ти што кажуваш) заштитнички настроен - односно, да се контролираш себе за да не повредиш друг - но ненормално е да акнеш флаша од глава на некој тип, само затоа што и рекол на жена ти дека е убава. Или зошто ја погледнал.
Или, имам пример, пар во моја близина, колеги се на факултет. При една расправија, девојката се контраше со еден друг колега - и дискусијата беше чисто професионална - дечкото нејзин физички го нападна овој другиот.
Кретенизам на кило.
И да, и кавалерството спаѓа тука. Не сакам никој да ми отвора врата, носи кеси, куфери..... Се можам сама.
Не сакам никој да се грижи за мене - ниту мајка ми. Не можам сама да дигнам маса и да ја преместам, но не ми се потребни ,,учтивости,, како што е кавалерството. Сето тоа можам самаДобро де, ти сеа екстреми кажуваш, удирање шише и тепачки. Се разбираме на што мислиме.
Интересен став ти е болдот.
Навистина ли се можеш сама, и дали е навистина потребно да можеш се сама?
Точно, сите машки кои си ги прегрнуваат девојките во јавност го прават тоа за да им укажат дека се нивна сопственост.Еден краткотраен бивши ми предизвикуваше контраефект со неговата рака префрлена преку моите рамена, обично пред публика - демек ова е моја сопственост; башка што тежеше упм.
За опсесивните љубоморни.Околу болдот. Дали таквите ликови може да ги окарактеризираме дека имаат проблеми со расудувањето, или со нивната психа? Дали е тоа повеќе еден вид фобија?
Границата пак меѓу норналната и опсесивната љубомора е тенка и субјективна пред се. Барем тоа е моето мислење.
И како воопшто сме дошле до поимите нормална и опсесивна. Валда љубомора си е љубомора.
Или јас би рекол недоверба си е недоверба. Скептик си е скептик .
Ме интересира повеќе мислење и твои и сечии размислувања тука на форумов, околу писхолошкиот профил на таквите личности.
--- надополнето: 26 април 2012 во 10:47 ---
Јас не сум психолог, меѓутоа од она што психолози го дискутирале, акако јас сум го разбрал е следново:За опсесивните љубоморни.
Мое мислење е дека тие ликови се многу избувливи во врската, без никакви докази донесуваат заклучоци и го реметат партнерот со неверодостојни информаци, со цел да предизвикаат расправија и надразнување на нервите на истиот. Народски кажано ги лечат свите комплекси и ги заситуваат своите потреби со што се чуствуваат доминантни во врската. Обожаваат некој да плаче по нив или да ги моли од причина што се залажуваат дека партнерот зависи од нив. Најчесто својата љубомора ја искажуваат во подоцнежните стадиуми на врската кога се сигурни дека партнарот ги љуби и дека можат да ги извршат своите "мазохистички" идеи= расправија, упатување навреди, во некои случаи и ќотек. Значи според мене тоа не претставува фобија туку заситување на своите потреби да нанесе штета на партнерот дупла него тој што ја чуствува.
За нормалните љубоморни.
Нормалната љубомора исто така претставува контра ефекти во врската, но во овие случаи мислам дека партнерот кој ја чуствува се труди да пронајде заеднички јазик со предизвикувачот. Односно целта на искажување претставува да се најде споразум во врската и да не се повторуваат работите кои предизвикуваат љубомора. Производ на оваа љубомора е разграничување на слободата на партнерот односно ако е довојката (стил на облекување- не премногу кратки сукни, без ширење познанство, искажување иронија врз особите кои пробуваат да воспостават контакт и слично). Ако девојката чуствува љубомора (забрана за излегување со другарите, помалку конзумирање алкохол освен во нејзино присуство, забрана за користење социјални мрежи и слично).
Со нормална љубомора врската може да продолжи доколку парот си ги разграничат своите слободи, со опсесивна нема начин за продолжување- колку и да си ја разграниче слободата секогаш ќе се најде причина за повторна расправија.
Ми се допаѓа дискусијава, би сакал да го слушнам твојот исказ за оваа поделба на љубомора, односно како ја замислуваш опсесивната а како нормалната.