Крводарителство

• Креатор на темата Креатор на темата Kalap Angel
  • Време на започнување Време на започнување
Жалам Samurai - ти посакувам во најдобар ред и што е можно поскоро да го снема проблемот. Иначе, зошто би престанало да пумпа срцето? Ради недостаток на крв ? Или нешто друго за време на давањето крв - стрес, напнатост... ?

Па да, поради недостаток на крв, иначе фала :)

lingur - благодарам за исцрпниот одговор !
Би сакал да дознаам, што е препорачливо, а што не да се прави, јаде, пие во наредните неколку мигови, денови, недели после давањето крв.
Веднаш после дарувањето даваат симболичен оброк. Кока кола и кроасан. За да се надоместат шеќерите и да не паднеш. А за после исто како што си јадел претходно, нема посебни препораки, се разбира воопшто треба здрава исхрана.

Имам давано негде 15пати, од кои 2 пати во војска со кои добив 4 слободни дена а кои истите ги искористив + НЕ користење на редовно од 20дена, па 24дена си дојдов порано дома.
Инаку за давање крв мислам се најдобро, вреди ем се освежиш ем знаеш дека некому ќе помогнеш, фамилијарно сите даваме и братучед ми плус има преку 60пати. Татко ми има дадено 115 пати.:D
Е сега, мислам дека со 10 давања добиваш некое ослободување од партиципација кога плаќаш некои лекувања, прегледи и сл. Пример за една магнетна резонанца ако треба да платиш 7000ден, со сини картони излегува само 700ден за плаќање, а плус со ова ослободување = 0ден.

Веднаш после дарувањето даваат симболичен оброк. Кока кола и кроасан. За да се надоместат шеќерите и да не паднеш. А за после исто како што си јадел претходно, нема посебни препораки, се разбира воопшто треба здрава исхрана.
Ма каки кроасан каква кока кола со кој стандард,мене тогаш леб и маргарин ми дадоа со пелистерка,таа пелистерката не ја ни рачунам оти беше изветреана што значи исто како обична вода да сум пиел,луда држава и после сакаат да има се повеќе такви што ќе даваат крв,во замена за што за леб и маргарин,па тоа и сам можеш да си го направиш:ROFLMAO: мислам шала на страна тогаш тоа даваа,сега незнам како е.

Дали јас можам да давам крв имам 15 година и сакам да сум крводарител,во школо имаше крводарителска акција ама професорот класниот не ми даде а јас сакав која е причината ? Иначе немам никакви здравствени проблеми или физички,психички да не се подречам :)

Дали јас можам да давам крв имам 15 година и сакам да сум крводарител,во школо имаше крводарителска акција ама професорот класниот не ми даде а јас сакав која е причината ? Иначе немам никакви здравствени проблеми или физички,психички да не се подречам :)

Треба потпис од родител доколку сакаш да даваш. :)

Треба потпис од родител доколку сакаш да даваш. :)
Па ништо не ми рекоа овие професориве..-.- а премногу сакам да давам :) Иначе фала многу ?

Да се надоврзам со друго нели за крводарителите имаше некој значки кој колку давал глеав на една емисија ама не запамтив добро да не знае некој ?

Мал си бе, со 17-18 е веќе дозволено, можда и 16, али 15 мислам/сигурно не.

Имам дарувано повеќе пати, ништо страшно, но сепак зависи и од човекот. Ако не сте се освестувале додека ви земале крв од прст/вена тогаш не би требало да имате проблеми. Обавезно да јадете нешто најмалку сааат-два пред дарувањето на крв зашто може да ви се сврти по дарувањето, и откако ќе дарувате не станувајте одма, особено ако ви е прв пат.

Имам дарувано повеќе пати, ништо страшно, но сепак зависи и од човекот. Ако не сте се освестувале додека ви земале крв од прст/вена тогаш не би требало да имате проблеми. Обавезно да јадете нешто најмалку сааат-два пред дарувањето на крв зашто може да ви се сврти по дарувањето, и откако ќе дарувате не станувајте одма, особено ако ви е прв пат.
Имаат ли некаква врска годиниве ? -.- 1.95 сум 80 килограми..таква ми е градбата..незнам шо ги гледаат годините -.-

Имаат ли некаква врска годиниве ? -.- 1.95 сум 80 килограми..таква ми е градбата..незнам шо ги гледаат годините -.-
Ти карпа човек си бил бе, земи играј нешто, за ракомет и кошарка си создаден, сериозно ти кажувам.
Иначе гледаат и висина и килажа, али ги исполнуваш тие услови, најубаво е следниот пат коа ќе има акција да си ги прашаш прво докторите, па после и од твоите дома да земеш потпишана потврда. Класниот кој го врти :)

Тебе во дискотека те пуштаат без проблем :eek: Не би ти правеле проблем пошо ко прво кој би помислил со овие предиспозиции дека имаш 15 години, нема ни да те прашаат.

Ма каки кроасан каква кока кола со кој стандард,мене тогаш леб и маргарин ми дадоа со пелистерка,таа пелистерката не ја ни рачунам оти беше изветреана што значи исто како обична вода да сум пиел,луда држава и после сакаат да има се повеќе такви што ќе даваат крв,во замена за што за леб и маргарин,па тоа и сам можеш да си го направиш:ROFLMAO: мислам шала на страна тогаш тоа даваа,сега незнам како е.
Кога дарував во Скопје, во трансфузија, тоа ми дадоа. Ти каде даруваше?

Ти карпа човек си бил бе, земи играј нешто, за ракомет и кошарка си создаден, сериозно ти кажувам.
Иначе гледаат и висина и килажа, али ги исполнуваш тие услови, најубаво е следниот пат коа ќе има акција да си ги прашаш прво докторите, па после и од твоите дома да земеш потпишана потврда. Класниот кој го врти :)
Играм кошарка,фудбал како хоби,ракомет чат пат..повише на тв..го прашав тато ама ми рече чим професорот ти рекол излеа е така пошто тато мислам дека досеа нема дарувано крв..
Тебе во дискотека те пуштаат без проблем :eek: Не би ти правеле проблем пошо ко прво кој би помислил со овие предиспозиции дека имаш 15 години, нема ни да те прашаат.
Не ми прават проблем..одам кај сакам..не сум некој влијателен во град ама ни правам проблеми ни ми правеле обезбедувањата на врата...:) Само една чавка ми има побарано лична карта и тоа келнерка -.-

Не пак, еднаш се зезнав и доволно ми е :)
Давав лани крв, првпат во животот да видам како е што е. Океј бев со тежина а хемоглобин над 15. Повеќе од нормалата што се вика.
Што преживеав првите 2 ноќа не дај Боже на некој да му се десат. Мислам дека за малце не скинав.
Имав шум како мал, ама мислев дека по толку време е опраен, така и ми рекоа кардиолозите, дека со текот на времето нема да имам никаков шум.
По давањето имав притисок 80 со 40 и цело време варираше во текот на мерењето на притисок, со електричен апарат за мерење немав шанси да се измерам бидејќи даваше ерор.
Стрелката скакаше ко луда од 80 на 150 па назад, имав ненормална аритмија, застои на срцето по 5-6 секунди и мислев дека ке умрам во секој момент.
Повеќе НЕ фала :)

Тука си грешка, нема доручкување пред да даваш крв.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom