100 денари сега и 100 денари пред десет години

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
http://www.stat.gov.mk/default.aspx

официјално твоите 100 денари пред десет години вределе 23,5% повеќе

таму десно имаш Калкулатор за индекс на трошоци за живот.......вратив до март 2002 и тоа е :confused:
А неофицијално многу повеќе, затоа што најлесно со бројки се еманипулира.
--- надополнето: 22 април 2012 во 13:52 ---
.
Вработен во приватна фирма земал 15 илјади, денес зема 18 илјади, тоа е пораст од 20%.
Јас не познавам човек во приватен сектор кој што зема 18000 плата, ниту пак 15000, до 12000 најмногу тоа ретко тешко невероватно. Лажи зема 10 кажува 12 :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Абе убаво вака што го лажиш народот, ама би требало да се спомне и дека пред десет години не беше ситуацијата два милиони народ, а од нив два ипол милиони државни службеници и пратеници а.к.а џаболебари кои со нивните џабелебарски плати од кесето на народот кои патем секоја година си ги зголемуваат го креваат тој ебан просек кој нема врска со реалноста.
А и тоа цените кој ти ги скова така? Колку што се секавам јас маслото за јадење беше 45-50 денари на времето, и патем, кој леб бил 43 жити кур*в.
По твоиве податоци излегува дека денес имаме двојно поевтин живот отколку пред 10 години. :facepalm::facepalm::facepalm:

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
А можеме ли да споредуваме вредност на динари од `80ти со сегашни денари? (прашувам)
Инфлација девалвација, нели се дешаваше нешто такво?
После ми текна за динарите дека тогаш сеуште беа на сила, сепак, една компарација, без разлика дали биле динари или денари. Како помала коа ќе ми дале 100 денари мислев којзнае колку сум богата :)

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Абе убаво вака што го лажиш народот, ама би требало да се спомне и дека пред десет години не беше ситуацијата два милиони народ, а од нив два ипол милиони државни службеници и пратеници а.к.а џаболебари кои со нивните џабелебарски плати од кесето на народот кои патем секоја година си ги зголемуваат го креваат тој ебан просек кој нема врска со реалноста.
А и тоа цените кој ти ги скова така? Колку што се секавам јас маслото за јадење беше 45-50 денари на времето, и патем, кој леб бил 43 жити кур*в.
По твоиве податоци излегува дека денес имаме двојно поевтин живот отколку пред 10 години. :facepalm::facepalm::facepalm:

требало да напомене дека тука се мисли на 1кг леб (иако и јас не се слагам со тие бројки)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Храната станува прескапа, и како одат цените нагоре така лошо има да биде. Досега сиромашно сиромашно ама барем леб имаше за повеќето, како одминува време и ќе исчезнува лебот од трпеза за повеќето има крваво да биде како кај Арапите.
--- надополнето: 22 април 2012 во 16:34 ---
Случајно ден по Велигден во КАМ се најдов, внатре само јас и две продавачки штама полни полиците ама купци нема. Па се расправаа тоа продавачките откажуваа таму нарачки од добавувачи. На тој маркет му останале четири картони со јајца, е сега тие јајца се чиста загуба од економски план , ама од човечки аспект се голема срамота останале ќе се расипат наместо да бидат свечена трпеза за некои кои што не можеа да ги платат.
Лани 140 денари, годинава 240 денари Велигденските јајца.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
После ми текна за динарите дека тогаш сеуште беа на сила, сепак, една компарација, без разлика дали биле динари или денари. Како помала коа ќе ми дале 100 денари мислев којзнае колку сум богата :)
Какви 100 денари, јас кога бев малечка моите земаа милиони. За еден милион четири дечиња си купувавме 4 сладоледи и по една мастика. Радости! Пари позајмени пред ударот на галопирачката инфлација која ја удри Македонија во 1992/93. Речиси 2000% имаше инфлација, земаш плата еден милион за една недела тој милион вреди колку 4ри сладоледа. Е тоа било интересно време, штета што сум била основно да го доживеев вистински.
Моите беа милионери, само милиони фрчеа :icon_lol:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Од Шутка патики си купив за 100 денари имитација на Старки :icon_lol:, сега ќе ги шнирам :icon_lol:.

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Еднаш случајно летно време кај баба и дедо спиев и буричкав низ ствари, и најдов стари пари, такви шо беа милиончиња. Не ми се веруваше хаха мислев сум нашла скриено богатство. Сепак страшно е што се случува со цениве и стандардот наш

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Пред десет години родео меко беа 28 денари а бос лајт околу 32 денари

Со другарите пивеме 4 скопски за 100 денари сеа две за тие пари земаш

Моите земаја по 25 000 + денари плата а сега се на пола

За викенди со 300 денари излегвевме и карате се праевме

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кажи Гего на одмор по колку пати одевме. Два пати со деца и тоа надвор од границите и еднаш со твоите, цело лето на море. И речиси преку еден викенд на планина во хотели на фирмата. Задолжително и тоа од самата фабрика, да си ги исчистат плуќите. Е тоа беше живот :)
А сега недај боже да споменеш дека идеш на одмор, тоа е луксуз!

М

Мартин`

Гостин
Затоа сега се прави растур летно време Грција а и Турција/Бугарија на одмор, а да не заборавиме и стандард шопинг во Солун. Факт е дека порано било поефтино но цените на прехрамбените производи, транспортот, нафта итн глобално се пораснати.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Кажи Гего на одмор по колку пати одевме. Два пати со деца и тоа надвор од границите и еднаш со твоите, цело лето на море. И речиси преку еден викенд на планина во хотели на фирмата. Задолжително и тоа од самата фабрика, да си ги исчистат плуќите. Е тоа беше живот :)
Плус никако не се заборава одењето грција за викенди на шопинг ( маслинки , маргарини и некој благи работи носеа ) .........А да не прајме како било пред 20 год во југославија. Родителиве наши ко биле во луди млади години .... Оделе италија в кафана и све живо частеле од шо не моеле пари да дотрошет :)
--- надополнето: 22 април 2012 во 17:47 ---

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Ми кажувале моите порано ќе седеле со гости и ќе им текнело ај утре да идеме до Германија или сл. и немаат гајле, црвениот пасош и фурај, а за пари ич не му ја мислеле... Коа ми кажуваат за тоа време си викам WTF кај живеам и како живеам сега :(

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Затоа сега се прави растур летно време Грција а и Турција/Бугарија на одмор, а да не заборавиме и стандард шопинг во Солун. Факт е дека порано било поефтино но цените на прехрамбените производи, транспортот, нафта итн глобално се пораснати.
И сега се иде на одмор не велам не. Но се иде еднаш скромно фамилијарно, најблиску за да се поминат десет дена на море. Некои и фамилии не одат, само да има децата да отидат до Охрид. Зборам за време во кое 20 дена се одеше на Јадран фамилијарно и организации на деца по два одмори, две деца тоа ти се четири плаќање. Оди денес тоа овозможи го на децата, мислам дека тоа денес е невозможно. А платите тогаш и денес се исти, само вредноста е различна.
Имаше поинаков платежен систем, се беше преку фирма, на рати.

М

Мартин`

Гостин
И сега се иде на одмор не велам не. Но се иде еднаш скромно фамилијарно, најблиску за да се поминат десет дена на море. Некои и фамилии не одат, само да има децата да отидат до Охрид. Зборам за време во кое 20 дена се одеше на Јадран фамилијарно и организации на деца по два одмори, две деца тоа ти се четири плаќање. Оди денес тоа овозможи го на децата, мислам дека тоа денес е невозможно. А платите тогаш и денес се исти, само вредноста е различна.
Имаше поинаков платежен систем, се беше преку фирма, на рати.
За кое време поточно се прави муабет за пред 10 години или времето на Југославија ? Моите ни од тоа ни од тоа не се фалат премногу, така да би рекол дека се е релативно.. има некои што уште плачат и се сеќаваат на таа Југославија како оделе по незнам колку пати на одмор а некои памтат и како никогаш не отишле ни тогаш на одмор и дома живееле во скромни услови кога децата ни сок не виделе како што треба, чекаат нешто од гостите што дошле ако остане да се напијат.. а надвор од тогашната територија на Македонија испаднале само неколку пати на шопинг во Бугарија/Турција/Италија и ништо повеќе.

Сега може е малце по-сурово време, време на капитализам.. али тој што ќе се снајде го бива и сега ќе му биде убаво. Инаку неможеме многу да споредуваме тогаш и сега зошто порано луѓето биле многу по-скромни и се радувале на многу помали работи.. денешнава младина ништо не и е доволно а секој ден по кафичи/дискотеки, со коли/мотори, телефони од 500 евра итн..

Kajgana Shop

На врв Bottom