Се за Армијата и Специјалните единици во Армијата

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.410
Или пак нека направат како во Америка тотална либерализација на пазарот со оружје и да не треба дозволи освен за автоматско оружје и снајпери и би сакал да видам која држава би сакала да си има работа со нас.
Македонија нема сателити да ја надгледува својата територија за да воведе ваков закон, мислам алооо Get real!

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Ако воопшто остане некој жив, додека не нападнат. :D
Не за друго...туку многумина имат имотно правни спорови....или просто кажано,комшијата му навлегол 20цм во неговиот двор.:icon_lol:

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ако воопшто остане некој жив, додека не нападнат. :D
Во Швајцарија има по 56 оружја на 100 граѓани и се највооружњната развиена земја.Во Америка се негде помеѓу 20-30 на 100.

Тој мит дека ако е легално оружјето сите ќе се пукаат по улици е ист со митот дека ако дрогата е легална сите ќе бидат наркомани.

Единствената разлика помеѓу сега и ситуација каде оружјето е легално би била дека криминалците( тука ги сметам и криминалците со значка) не би ја имале сегашната нефер предност.
--- надополнето: 22 април 2012 во 01:50 ---
Не за друго...туку многумина имат имотно правни спорови....или просто кажано,комшијата му навлегол 20цм во неговиот двор.:icon_lol:
Што ти вреди ти што имаш оружје ако и он има дома оружје.Единствено би ти вредело ако само имаш ти оружје па да се правиш газда каква што е сегашната ситуација.
--- надополнето: 22 април 2012 во 01:53 ---
Македонија нема сателити да ја надгледува својата територија за да воведе ваков закон, мислам алооо Get real!
Што збориш бе човеку.Поседувањето и носењето оружје е право на секој граѓанин на Америка според 2риот член на нивниот устав од кога е оформена САД.Освен ако немале сателити за време на нивната револуција според тебе o_O

Кај нив дури во некои држави смееш да го носиш скриено.Само неколку држави пак бараат регистрирање на оружјето додека во некои се продаваат пушки како енфиелд или нагант од втора светска војна за по 100 долари во валмарт.

M

.:makedonec:.

Гостин
Болдираното не ти е точно, регуларната војска е укината бидејќи е голем трошок за министерствата за одбрана, таа војска треба да се храни, троши муниција иттн. Затоа со помал број на војници кои се професионални излегува многу поевтино, ако се има предвид да си дел од некоја воена алијанса (а и воената алијанса би била многу посилна доколку има во своите редови професионални војници кои нема да се посеруваат на фронтовите, нема да промашуваат и гаѓаат со пушките во стилот на "рамбо" If you know what I mean)

Друг е факторот кој направи современата војна да биде решена не од бројот на војници а од поседувањето на модерна техника, па затоа армиите ги пренасочуваат средствата со опремување на каква таква техника и обука на персонал кој ќе биде искусен за ракување на таа техника.

Добро една од причините е тоа ... нормално дека има и други причини ,значи заради една работа не се укинува така лесно служење војска...мора да се собрале повеќе работи.А иначе не се штедат пари на армија...армијата е столбот на една држава, благодарение на неа постои државата (барем така било некогаш) пред 22 години на нашата територија имало 20 000 војска(додуша биле ЈНА али не е битно толку тоа) и нормално била посигурна целата област и на север и тука , а сеа со 7 600 ја незнам шо мислат попрво да прават со тија ако се повтори 2001, резервисти слаба работа НЕМА, остареја веќе тие што имаат служено војска, последните што имаат служено војска сеа се по 25-26 години и си стареат а се другото после нив не ни знае што е пушка ,уште некоја година и ќе бидеме без резерва !

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.410
Добро една од причините е тоа ... нормално дека има и други причини ,значи заради една работа не се укинува така лесно служење војска...мора да се собрале повеќе работи иначе не се штедат пари на армија...армијата е столбот на една држава, благодарение на неа постои државата (барем така било некогаш) пред 22 години на нашата територија имало 20 000 војска(додуша биле ЈНА али не е битно толку тоа) и нормално била посигурна целата област и на север и тука , а сеа со 7 600 ја незнам шо мислат попрво да прават со тија ако се повтори 2001, резервисти слаба работа НЕМА, остареја веќе тие што имаат служено војска, последните што имаат служено војска сеа се по 25-26 години и си стареат а се другото после нив не ни знае што е пушка ,уште некоја година и ќе бидеме без резерва !
Не се штедат, ама нема! Тука лежи зајакот и не споредувај СФР Југославија со Македонија, разликата е од тука до Токио.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Не се штедат, ама нема! Тука лежи зајакот и не споредувај СФР Југославија со Македонија, разликата е од тука до Токио.
Ние 300 милиони за популација од 2 милиони Србија има 900 милиони за популација од 7,5 милиони.Значи човек по човек даваме повеќе пари.

Притоа ние немаме купено ништо.Сеуште користиме калаши од Германија,артилерија од САД од времето на виетнам,тенкови од Бугарија и моќна авијација од 6 хеликоптери ( секако модернизирани од Израел)

Сетоа тоа за 15 години.Па со тој буџет сега целата застарена опрема да ја исфрлат ( тоа е едно 60% ) би можеле за едно 4-5 години да имаме се ново.

M

.:makedonec:.

Гостин

Eпа нема, ама кога ќе затреба одма ќе има пари (тоа не ми е јасно како од еднаш милиони и милиони евра)... треба малку да гледаме да направиме некоја средина од ЈНА и НАТО :D ... излгеда смешно ама е можно... по бројна наоружана и добро обучена армија ... има десетици пример во светот од држави кои што немале никаква армија а сеа се едни од пософистицираните армии... земи ги за пример Грузија, Обединетите Арапски Емирати, Шведска ... сите овие земји не се во НАТО ама тераат по неговиот терк и ете колку се понапреднати тие вторите(ОАЕ) во последните неколку години ги развија до толку воздухопловните сили што се во состојба да го штитат целиот арапски полуостров, (ако побараат нивните соседи) замисли црните арапини имале воени авиони 370 на ептен мала теритотија, Грузија ...нема што да се збори за неа у состојба се да се тепаат и со Русија гледаш (до душа изедоа ќотек ама не е битно вашно покажаа заби) Швеѓаните се друга приказна они веќе и пропорционално со НАТО-вците си отвараат и свои компании за правење авиони, оклопни возила итн ...зашто да не можеме и ние барем нешто слично да направиме, ете со оружјата добро ни тргна, во Прилеп си изработуваме сами пушки и зољи (со српски лиценци) :D
--- надополнето: 22 април 2012 во 02:13 ---
Ние 300 милиони за популација од 2 милиони Србија има 900 милиони за популација од 7,5 милиони.Значи човек по човек даваме повеќе пари.

Притоа ние немаме купено ништо.Сеуште користиме калаши од Германија,артилерија од САД од времето на виетнам,тенкови од Бугарија и моќна авијација од 6 хеликоптери ( секако модернизирани од Израел)

Сетоа тоа за 15 години.Па со тој буџет сега целата застарена опрема да ја исфрлат ( тоа е едно 60% ) би можеле за едно 4-5 години да имаме се ново.

Еххх па и тиа па .... ''калаши од германија'' ??? ...купени се тие од србија и Русија, дел и сами ги произведуваме во Прилеп има фабрика за склопување оружје - произведување (само незнам како се викаше):unsure:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Грузија ...нема што да се збори за неа у состојба се да се тепаат и со Русија гледаш (до душа изедоа ќотек ама не е битно вашно покажаа заби)
Како Грузија и ние можеме. Не е тешко да изгубиш за два дена. Инаку НАТО нас не планира како земја што ќе даде свој придонес во пешадиските батаљони на глобалната војска. Од нас се бараат мали, добро обучени и добро опремени групи на војници. Толку. Тенкови, авиони и слични скапи играчки нашиот буџет не може да ги издржи, а и ни се реално непотребни.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.410
Еххх па и тиа па .... ''калаши од германија'' ??? ...купени се тие од србија и Русија, дел и сами ги произведуваме во Прилеп има фабрика за склопување оружје - произведување (само незнам како се викаше):unsure:
Русија? Да не мислиш Бугарија? :D

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Mислам дека и треба модернизација на војскава..да се докупи некој хелихоптер,10-тици тенкови и оклопни возила,да се има нешто ново,а не само да се ремонтираат старите орудија..мислам дека Коњановски имаше таква идеја..ама дојде љопов сегашниов министер и пропадна тоа..нормално:cautious:

Член од
27 април 2011
Мислења
2.308
Поени од реакции
3.064
Mислам дека и треба модернизација на војскава..да се докупи некој хелихоптер,10-тици тенкови и оклопни возила,да се има нешто ново,а не само да се ремонтираат старите орудија..мислам дека Коњановски имаше таква идеја..ама дојде љопов сегашниов министер и пропадна тоа..нормално:cautious:
Стариов мислам дека требаше да купува 100 + оклопни возила неколку тенкови итн

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Јас мислам вооружување на АРМ е потребно колку што се потребни статуиве низ Скопјево. :)
Да се воведе задолжителна војска сум категорично да ,но не за да не учат како да убиваме туку колку толку да се воспитаат разгалените мамини синчиња,татини ќерќички и во поново време педерчиња што шетаат по улициве.
Освен тоа шест месеци до една година војска ќе воведе дисциплина ,морал и физичка подготвеност кај младите:D

Според мене ако не бидне 3 светска војна па да срамнат се со нуклеарки за највеќе 50 години ќе нема војни веќе.(Барем јас се надевам Long live pacifism!)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
И сегашните 13.000 мака мачат со плати еднаш на два месеца ги земаат,а не пак уште 3.000 нови да се вработат.Нема пари во буџетот.

shady3

Никогаш не вели никогаш..
Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
Јас мислам вооружување на АРМ е потребно колку што се потребни статуиве низ Скопјево. :)
Да се воведе задолжителна војска сум категорично да ,но не за да не учат како да убиваме туку колку толку да се воспитаат разгалените мамини синчиња,татини ќерќички и во поново време педерчиња што шетаат по улициве.
Освен тоа шест месеци до една година војска ќе воведе дисциплина ,морал и физичка подготвеност кај младите:D

Според мене ако не бидне 3 светска војна па да срамнат се со нуклеарки за највеќе 50 години ќе нема војни веќе.(Барем јас се надевам Long live pacifism!)
Да е до вас пацифистите ќе ја укиневме војската одамна и ќе живеевме под закрила на добрата волја на НАТО и ЕУ. А сигурно и не сакаш модернизација на армијата, м?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Да е до вас пацифистите ќе ја укиневме војската одамна и ќе живеевме под закрила на добрата волја на НАТО и ЕУ. А сигурно и не сакаш модернизација на армијата, м?
Друже што е до мене јас би ја забранил војната во цел свет ама за жал реалноста е друга.
Те молам не ме разбирај погрешно јас пред се сум реалиста колку и да мразам војна и насилство знам дека војската барем за сега е неопходност тоа што јас го велам за мирен свет без војни е можно само кога свеста на сите луѓе на светов ќе биде на едно многу многу повисоко ниво кое можеби никогаш нема да го постигнеме.(за жал:place:)

Инаку за модернизација на АРМ дали е потребно не можам да кажам тоа дали е потребно си има луѓе компетентни за таа работа кои имаат знаење за да кажат(не за џабе живееме во држава полна со експерти :cool:)

Kajgana Shop

На врв Bottom