Легализирање на марихуаната?

Да се легализира Марихуаната во РМ ?

• Вкупно гласачи
    435

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.002
Поени од реакции
83.386
Во голем број земји во светот, вклучувајки ја и Македонија, таа е декриминализирана.
Ајде бе?
Нека појасни некој кој знае. Што законски подразбира зборот декриминализација во Македонија?
...ако уопште е декриминализирана тука.

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Oсвен гранки и еден куп семки. И јас сакам така како господин да си распалам брендиран џоинт без да ме фаќа параноји и да се понашам како криминалец ама сеуште сме далеку со менталитет. Пријатели моја генерација што сме пушеле во тинејџерски години сега се понашаат како марихуаната да е врвно зло. Не сме дозреани сеуште за да заслужиме џентлменско уживење треба уште "муви лапање" како што викаат старите :)
Точно, но мене ми е интересно, како пријатели моја генерација, за кои сум мислел дека се против, ги гледам како дуваат секојдневно маријуана. Сите пушат, скрос сите. Од 100 луге на возраст од 16 до 30 години може само некој мал процент не пушат или пробале, па не им се допаѓа и престанале.
Да те прашам нешто, што ме чуди долги години. Зошто девојчињата се понетолерантни на маријуаната од машките? Имам другарки кои пробале неколку пати, не им се допаднало, ги мавало бедови и се откажале. Исто има и машки што ги маваат бедови од ганџата, но се многу во помал број. Ова го кажувам од она што јас сум го приметил, не мора да значи дека генерално е така.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
^Не може да сте повеке во право.
Во Холандија драстично се намалени наркозависниците поради легализација на марихуана и сега се држава со најмал процент на наркозависници во светот а биле мегу првите.
Тоа е пошто не се мешаат децата и лугето што почнуваат да пушат марихуана со разни фаци што шиткаат што све не.
Во coffe shop во Амстердам врие постари над 30 години па има све до дедовци и баби,и тоа све се буџовани седнуваат како господа вадат лулето или моткаат фишче,абе мераци нема подобро.
Можеш да си бираш што трева сакаш да пушиш,зависи од расположение дали сакаш по да те спушти да те крене,да кулираш да се смееш имаш 300 ефекти да си бираш а тревата не е прсканица туку е 100 квалитет.
И што им фалии?Не само Амстердам и на еден куп други места.

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Ајде бе?
Нека појасни некој кој знае. Што законски подразбира зборот декриминализација во Македонија?
...ако уопште е декриминализирана тука.
Декриминализација е нештото од нелегално полека да прераснува во легално. :)
Односно законот не те третира како криминалец ако те фати со одредена количина марихуана за лична употреба. Нема да ти пушти било каква пријава за 1-2 грама марихуана, освен ако тоа не е поврзано со продавање или друг паралелен криминал. На пример, ако те фанат за друг прекршок и во тебе моментално има марихуана, ке одговараш и за марихуаната. Ако те фатат само како пушиш и со мала количина на марихуана, ке си поминеш само со предупредување или можен паричен надоместок, а не и пријава.
Најди ја Македонија.
http://matadornetwork.com/nights/guide-to-smoking-pot-around-the-world/

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.499
Точно, но мене ми е интересно, како пријатели моја генерација, за кои сум мислел дека се против, ги гледам како дуваат секојдневно маријуана. Сите пушат, скрос сите. Од 100 луге на возраст од 16 до 30 години може само некој мал процент не пушат или пробале, па не им се допаѓа и престанале.
Да те прашам нешто, што ме чуди долги години. Зошто девојчињата се понетолерантни на маријуаната од машките? Имам другарки кои пробале неколку пати, не им се допаднало, ги мавало бедови и се откажале. Исто има и машки што ги маваат бедови од ганџата, но се многу во помал број. Ова го кажувам од она што јас сум го приметил, не мора да значи дека генерално е така.
А пак моја генерација тие што пушеле се најголеми борци против легализирање, демек возрасни се сега некој таков филм ги тепа и се срамат од фактот дека пробале...абе да ти ебам бедот аххаха
Ете видиш да не споменеше тоа со нетолерантноста ни јас немаше да приметам, си го вратив филмот сега наназад и навистина е така. Не би можел да претпоставам...хм интересно прашање!?:)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.002
Поени од реакции
83.386
Декриминализација е нештото од нелегално полека да прераснува во легално. :)
Односно законот не те третира како криминалец ако те фати со одредена количина марихуана за лична употреба. Нема да ти пушти било каква пријава за 1-2 грама марихуана, освен ако тоа не е поврзано со продавање или друг паралелен криминал. На пример, ако те фанат за друг прекршок и во тебе моментално има марихуана, ке одговараш и за марихуаната. Ако те фатат само како пушиш и со мала количина на марихуана, ке си поминеш само со предупредување или можен паричен надоместок, а не и пријава.
Најди ја Македонија.
http://matadornetwork.com/nights/guide-to-smoking-pot-around-the-world/
Абе знам што значи. Ама мене ме интересира како точно е кај нас. До колку грама смееш да имаш во себе, дали таа декриминализација важи само за марихуана...

С

Само Човек

Гостин
не гледам зошто не би се легализирала . Марихуана е многу помалку дрога од некој апови умрени. Башка оние што пелтачат и оние со МС ќе видат голем аир. Незнам како некој мисли дека марихуаната е штетна. Па и самат вода е штетна ако претераш.А богами има некои и што се прејадуваат. Не создава зависност .

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Абе знам што значи. Ама мене ме интересира како точно е кај нас. До колку грама смееш да имаш во себе, дали таа декриминализација важи само за марихуана...
Да, важи само за марихуана, и се однесува конкретно до 5 грама и да не биде пакувана во помали паковки, ниту завиткана во цигара. Значи до 5 грама, ако сака полицаецот што те уапсил, може да те пушти и на лице место. Ако те фатат со 5 паковки или 5 цигари по 1 грам, тогаш те товарат дека марихуаната ја спремаш за продажба и веке си уапсен. Многу построго се казнува ако најдат кај тебе и семки, тогаш те товарат за можно одгледување и пуштање во промет псих...
Значи многу е битно првично да им кажеш дека е твоја лична употреба и да се молиш полицаецот да биде добар си тебе :). Кликни.
"Smoking tolerance level: 3.5
If you get arrested with a small amount - let's say 5 grams they may let you off eazy or they are gonna take you to the main police station in Skopje "MVR" they won't keep you there for more than 2-6 hrs then they let you off. "
"According to the latest experiences from the people that have been caught with a small quantity of cannabis ( a joint or so) for a personal use, it seems that it’s up to the police officers from the Department for Drugs and Crime to decide weather they are going to be processed to the court or not. "

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
не гледам зошто не би се легализирала . Марихуана е многу помалку дрога од некој апови умрени. Башка оние што пелтачат и оние со МС ќе видат голем аир. Незнам како некој мисли дека марихуаната е штетна. Па и самат вода е штетна ако претераш.А богами има некои и што се прејадуваат. Не создава зависност .
Точно така ако ништо друго барем да се легализира за медицински цели,сега за сега.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.499
Точно така ако ништо друго барем да се легализира за медицински цели,сега за сега.
Немој за медицински цели...ти текнува во Саут Парк кога сите сакаа да се разболат? И ние ќе посакаме :)))

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Немој за медицински цели...ти текнува во Саут Парк кога сите сакаа да се разболат? И ние ќе посакаме :)))
Да,да мудата во миркобранова кога си ги тури да ги озрачи:pos:
Шала на страна,ке им помогне многу на лугето,подобро тоа него тромадоли и други painkillers.

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Тие што пробале знаат! Среќен 4.20! Точно е 16:20 часот! <3

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Ганџа викенд: 15 000 луѓе запалија џоинт низ САД и Канада
Денот познат како 4/20 веќе неколку години е симбол за борба за легализација на Марихуаната низ Северна Америка...
Околу 15 000 луѓе во градовите San Francisco во САД и Vancouver во Канада се собраа и јавно запалија џоинти со марихуана на плоштадите овие два града. Овој ден е познат како 4/20 и се одржува секој 20-ти Април, во 16.20 часот.
Марухиана се уште е официјално нелегална во сите држави во САД, како и во Канада, но сепак во голем број држави се дозволува нејзино консумирање поради ’медицински потреби‘. Овие луѓе сакаат тоа да се промени и оваа благородна супстанца да биде легална насекаде и за сите. Погледнете како изгледа тоа кај нив.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.784
Поени од реакции
11.343
Ние палиме јавно џоинти, само не сме се собрале вака масовно заедно, па ќе видат дека е озбилна работава и можеби ќе ги активираат нивните исушени мозоци и ќе им текне дека економија се оправа од легализирање и туризам со ганџа...ама тоа беше на кино мислам.
--- надополнето: 21 април 2012 во 14:16 ---
А баш сакам цел народ да излезе и јавно да се искаже, доста беше криење, оставете не да живееме како сакаме. Па да видиме дали 2 милиони ќе не уапсат (да бидеме реални сите дуваат) или и тие со нас ќе запалат.

Kajgana Shop

На врв Bottom