Возете велосипед по патека за да не платите 25 евра казна

• Креатор на темата Креатор на темата Zan zivotnoto
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Zan zivotnoto

Jean l`animal
Член од
30 јуни 2010
Мислења
29
Поени од реакции
24
МВР ги предупредува велосипедистите на тротоарите да се движат само по обележаните велосипедски патеки доколку не сакаат да заработат казна од 25 евра

Казни за велосипедистите кои нема да возат по обележаните велосипедски патеки. Според дневниот весник Вест, МВР ги предупредува велосипедистите на тротоарите да се движат само по обележаните велосипедски патеки доколку не сакаат да заработат казна од 25 евра.

Доколку пак нема патека велосипедистите треба да се движат по десниот раб на улицата. Како што пренесува Вест, од МВР велат дека периодов постојано ги чистат патеките од возилата кои се паркираат на нив, а од градот Скопје пак најавуваат дека на сите главни улици наскоро ќе се обележат патеки за велосипеди.

Ваквата законска одредба лошо помина во Хрватска. Таму пред околу половина година полицијата почна да ги казнува сите велосипедисти кои не возат по патеките во Загреб, а казнита бешеоколу 40 евра. Тоа предизвика протести организирани од хрватскиот Синдикат на велосипедисти од каде, како и кај нас, бараа прво да се обезбедат услови за безбедно возење велосипеди, а дури потоа да се казнува.

---

Еден симпатичен вирален видео пример за апсурдот на оправданоста и спроведливоста на оваа казнена мерка

Ова само за Ск важи ? Пошто по другите градови нема обележано вакви патеки.. а и тие од Ск,прво нека ги тргнат билбордите и паркираните коли по тротоари па тогаш нека казнуваат.. И да велосипедист на улица е најголемо говедо,у сред гужва се мува помеѓу возила,ќе го удри некој и послем он крив, а он со точак вози по сред булевар.

Ќе паднете од власт, ова веќе на ништо не личи! Следно што е? Пешачење со временски рок? Ограничување на воздух? Да ви се искењам во реформи, влада, грујовисти и се по список!

Ги боли, битно пари у џеб да стават. Кај и да е ќе казнуваат за слаба циркулација во нозете на пешаците.

И сеа не ми е јасно, кај е дозволено да возиме? По улица?
Јас колку што знам се казнуваше ако со велосипед се вози по улица. Сеа одеднаш ова стана правилниот начин?

А дали ќе се реши проблемот со тротоарите кои одамна служат за паркинг на возилата. Го искршив точакот качувајќи и симнувајќи се од тротоар. Нека видат малце кај бит пазар кај се движат возилата, па после нека спроведуваат мерки и казни. Тоа не се знае дали е пешачки, тротоар, улица или булевар. Како и да е, битно даноци и казни да се вметнуваат, а инфраструктурата нека остане под знак прашалник.

Јас колку што знам се казнуваше ако со велосипед се вози по улица. Сеа одеднаш ова стана правилниот начин?

Не по улица, по она розе-црвено што е исфарбано по тротоарите :гик:

И да велосипедист на улица е најголемо говедо,у сред гужва се мува помеѓу возила,ќе го удри некој и послем он крив, а он со точак вози по сред булевар.

А кај да вози? Има специјални патеки?
Дури и таму кај што има обележано идиотскиов народ иде баш по тоа тесно црвено лентиче иако го има цел тротоар на располагање. Да не зборам дека еден куп коли има паркирано по тротоарите

А дали ќе се реши проблемот со тротоарите кои одамна служат за паркинг на возилата. Го искршив точакот качувајќи и симнувајќи се од тротоар. Нека видат малце кај бит пазар кај се движат возилата, па после нека спроведуваат мерки и казни. Тоа не се знае дали е пешачки, тротоар, улица или булевар. Како и да е, битно даноци и казни да се вметнуваат, а инфраструктурата нека остане под знак прашалник.

Фалат паркинзи низ градов, тоа е проблемот. Секој слободен метар квадратен го искористија за подигање на згради без да размислат дека тие луѓе на кои ќе ги шиткаат становите имаат возило/а. Не се најголеми кривци паркираните по тротоари, ги сфаќам. Непланското размислување го уништува градов.

Абе си пишува убаво, по обележана патека или по десен раб од улица ако нема обележана патека.
Е сеа ако постои патека, ама е блокирана/пресечена од билборд/автобуска постројка или било каков друг објект, претпоставувам дека треба да се употребат методи од квантна механика и пресметки од теорија на веројатност за да се продолжи движењето :tapp:.
Муабетот ми е, сено е да се донесе закон, пар збора на хартија и раце дигнати во Собрание, ама дај бе услови создади, бар минимални пред да се шкртне со пенкалото...

Еве едно видео поврзано со таа фамозна патека за точаци.
Видеово мислам и на порталот го имаше, ако добро се сеќавам.

Фалат паркинзи низ градов, тоа е проблемот. Секој слободен метар квадратен го искористија за подигање на згради без да размислат дека тие луѓе на кои ќе ги шиткаат становите имаат возило/а. Не се најголеми кривци паркираните по тротоари, ги сфаќам. Непланското размислување го уништува градов.
Јас не ги судам тие што ги паркираат возилата по тротоари, ги судам тие што ги даваат овие малоумни идеи без да размислат дали е тоа остварливо или не.

а ќе им текне ли европски плати да даваат секој дел од животов ни го направиа европски уште платите им останаа македноски

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom