Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Znaci po tvojov komentar bilo koe mesto sveto ako dobro se ocisti moze da bide podloga za obavuvanje na islamski adeti.
bas cudno, pa toa mesto bilo koe e izgradeno za namena i cel da se obavuva molitva kon drug bog ne kon Alah Dzlesanu, Vo dzamija sum vlegol sum videl ali ne sum se molel, od pricina sto namenata na dzamijata e molitva kon bog vo koj jas ne veruvam (znaci od koga ce vlezis vo samiot objekt si ima fontana za mieneje zadolzitelno pred da vlezis se sobuvas toa i jas go napraviv interesen mi bese objektot mora da priznam, ali molitva ni na kraj pamet se znae Dzamijata so kakva namena i cel e ne moze taja da mi zameni Crkva i crkovni dzvona i miris na temjan ednostavno razlika ima i toa golema. Iako dvata objekti se sveti.
Pa sekako... jas ke se zateknam i vo pole i tamu ke klanjam,ke stavam sedzade na zemja i ke klanjam. Celata zemja i se' e Bozje. Mislam deka nema potreba za doobjasnuvanje. Ako ve interesira nesto drugo,povelete.
A za elementite i obredite na Hadzdzot,po neznam koj pat go postiram ova:
A zar ti ne voocuvas zaedno so mene deka spored zakonite na materijata, koi si gi proucuval, pomalite delovi kruzat okolu pogolemite pa gledame deka elektronot vo atomot kruzi okolu jadroto, Mesecinata okolu Zemjata, taa okolu Sonceto, toa vo Galaksijata, Galaksijata okolu pogolema Galaksija, dodeka ne stasame do Apsolutno Najgolemoto, a toa e Allah dz.s.. zarem ne velime Allahu ekber-Allah e najgolem. Pa taka soglasno so naucniot zakon tvoj, okolu Nego kako najgolem, nuzno e se ostanato da se vrti. I ti vo ovoj mig kruzis okolu Nego vo sklop na Sonceviot sistem i ne ti preostanuva nisto drugo do osven da prodolzis da kruzis. Vo celata vselena nema nisto nepromenlivo osven Allah dz.s. koj e kako takov Neogranicen, Apsoluten, Postojan. Se se vrti okolu nego. Ova e zakonot na odnosot pomegju pomaloto i pogolemoto, koj ti e poznat i od fizikata.
A sto se odnesuva do nas, nie so draga volja kruzime okolu Bejtulah (Kaba), prvata zgrada koja covek ja zel za da vo nea Go obozuva Boga. Taa kako prvo Bogomoliste vo istorijata na covestvoto stana simbol i Bozja kukja. Zar nema vo svetot slucai da se posetuva nekoj sto e umren i cie posetuvanje se pravda so toa deka deka mu koristel na covestvoto. Pokraj toa tuka se golem broj na golemci cii grobovi se nepoznati, a koi sigurno bi gi posetuvale da bea poznati. Tuka se i grobovite na onie sto vernicite redovno gi posetuvaat. Pa zosto togas nam da ni se pregovara sto nie gi frlame kamencinjata na simbolicniot spomeink za koj velime deka go simbolizira sejtanot. Zarem ne zivees vo trka i brzanje od raganje pa do smrtta, za da po tvojata smrt tvojot sin zapocne da se trkata od pocetok. Taa trka, vsusnost e simbolicna trka koja zapocnuva od Safa,zbor koj znaci cistina, praznina, pustelija, sto e se simbol na nepostoenje, pa do Merva, cij naziv oznacuva izvor koj e simbol na zivotot i postoenjeto. Ne e li toa, vsusnost, trcanje od nepostoenje vo postoenje, potoa od postoenje vo nepostoenje e i ne e li ova nuzno dvizenje na site sustestva. Zar, po seto ova vo obredite na hadzot ne gledas dlaboko simbolicno rezime na site ovie tajni?
A sto se odnesuva do brojot sedum (vidovme deka nekoi hadzski obredi se vrsat sedum pati) koj ti go ismejuvas, dozvoli da ti, pred da ukazam na negovata tajna, postavam nekolku prasanja. Mozes li da mi kazes vo sto e tajnata pa muzickite noti zavrsuvaat so broj sedum: Sol, la, si, do, re, mi, fa? Brojot na stepenite na svetlosniot spektar e isto taka sedum, kako sto i elektronite kruzat okolu atomskoto jadro na sedum pateki. Do potpolnoto formirawe na deteto vo utrobata na majkata doagja vo sedmiot mesec i ako toa se rodi pred ova, obicno ne ostanuva zivo. Kaj site narodi na svetot nedelata ima sedum dena iako nemalo nikakov dogovor za usoglasuvawe na toj broj. Zarem seto ova ne zboruva deka brojot sedum sepak ima nekoja svoja tajna? Ili seto ova se obicni spletki?
Zarem ne se slucilo da go baknes pismoto od tvojata sakana? Dali samo so toa bi stanal idololjub? Zosto ne osuduvas nas i ne napagas samo zatoa sto go ljubime Hadze-rul-esved, koj Muhamed a.s. go nosel na svojata obleka i go bacil. Nema nisto idolatrisko vo toa. Nie pri vrsenjeto na verskite obredi ne obrnuvame vnimanie na kamenot, tuku tragame za dlaboki znacenja, simboli i spomeni na koi toj potsetuva.
Obredite na hadzot, od druga strana predstavuvaat izvonredna moznost za aktiviranje na mislite, ozivuvanje na setilata i prodlabocuvanje na takvalukot vo srceto. A sto se odnesuva do nametkite koi gi nosat hadziite za vreme na hadzot, a koi ne smeat da bidat sieni, tie vsusnostt simboliziraat odreknuvanje od site ukrasi na ovoj svet i polno osloboduvaanje na covekot, koj mu se pokoruva samo na Allah dz.s. Covekot doaga na ovoj svet vo obvivka, zaminuva od ovoj svet vo obvivka i vo kabur biduva polozen vo obvivkata. Seto ova se simboli ihrami. Zarem ne gledas kako protokolot bara vo svecenostite da se bide vo sveceno odelo i ako se postapi poinaku praviloto na bonton bi bilo povredeno. Nie velime:
Samo pred goleminata na Allah dz.s. pagaat site ukrasi i se otfrluvaat site ukrasi na ovoj svet. Samo Allah dz.s. zasluzuva covekot da mu bide potpolno predaden i ponizen. Pokraj toa ihramite gi nosat site bez razlika dali se bogati ili siromasni zato sto site luge pred Allah dz.s. se isti, i toa ukazuva na brastvoto na site luge bez razlika na polozbata i bogastvoto.
Hadzot e nas golem sobir, godisen kongres na muslimanite od celiot svet. Dzuma-namazot e nedelen kongres.
Vo seto kazano ima ubavi pouki i misli so dlaboko znacenje za sekogo sto razmisluva i pametno prosuduva. Nisto vo ova nema crti na idolopoklonenie.
Koga bi stoel so mene na Arafat vo momentot koga nekolku milioni vernici velat:Allah e najgolem i go ucat Kuranot na nekolku desetici jazici i izvikuvaat Ti se javuvam, o Boze!, placat i gorat od zelba i zanes, pa i ti bi zaplakal od voshit i radost sto ti se ukazala takva moznost da se najdes so taa ogromna masa pred Semoknit Allah Dz.a. koga pagaat site golemini i ubavini na ovoj svet, pred apsolutniot Gospodar, koj upravuva so site i vo cija vlast e se.

Na 178 strana na istava tema ova go imam pisuvano 5-ti post:
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-ii.43533/page-178

Ne postavuvajte gi istite prasanja po 100 pati,oti se obvinuvame deka sme se povtoruvale.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
sto e vistinata ???
zosto muhamed prebegal od meka vo medina ??
sto po tebe se cuda ??? ( jas podrazbiram pomaganje na slepite da progledaat, neproodnite da proodat, i slicno)
sto e dzenem a sto dnenet ???
neli e islamot vo nekoja raka kopija na stariot zavet (vo eden del)
znaci doagjame do toa deka svetiot kamen e meteorit obozuvan od Starite narodi (arapite) koi vo vremeto na muhamed bile Pagani mnogubosci, pa kako ovoj kip simbol denes e sveto mesto kaj muslimanite ???
i drugo crkva e crkva dzamija e dzamija samo vo makedonija i vo delovi od indija hramovite ili crkvite bile pretvarani vo dzamii ali ne i kaj arapite.
i ima eden slucaj kaj dzamija e napravena vo crkva od krstonoscite za vreme na nivnite pohodi na svetata zemja.
pozdrav priatelce, Muhamed,a,s od meka vo medina se preselil bidiiki bese vrseno tortura na muslimanskoto naselenie i vrs nego , od strana na togasanite kurejski zlostornici bese donesena odluka za da go ubijat na muhamed,a,s , no toa ne im uspeaalo bidiki se pojavil melek dzibril ili po vase gabril , so objava od vozviseniot gospodar da go izvesti na muhamed,a,s za zagovort, na nepriatelot protiv nego , i dadeno mue dozvola da se preseli vo medina ,
drugoto prasanje tie vo vrska so mudziza , cuda , , vo toa vreme istoto prasanje sto ti go postavuvas go postavil i nekoj beduin , , mu postavil prasanje na muhamed.a,s koj ke posvedoci deka ti se bozji verovesnik, muhamed,a,s rekol, ovaa semura (smura e eden vid na drvo),, ronejki ja zemjata drvoto pocnalo da mu se priblizuva , koga drvoto zastanalo do nego pobaralo da gi posvedoci negovite zborovi, toa gi potvrdi i posvedoci a potoa se vratilo vo negovoto mesto,,( el bidaje- ven nihaje)
zarem ovaa ne cudo , zboreneto na drvoto i nivno svedocenje deka muhamed,a,s e bozji verovesnik, sekako ne veruvaat onie koi se nevernici, drugo cudo e toa sto od malo kolicestvo na voda , ja zgolemuval, patuvanjeto na isra i mirac , kade e potvredno i vo kuran kerim sura el isra kade veli; neka e falen onoj koj vo eden mig od nokta , go prenel na muhamed,,a,s od cesniot hram od meka , vo hramot dalecen vo palestina cija okolija ja blagoslovivme za da mu pokazeme nekoi nasi znaci<(el isra,1)
drugoto prasanje tie vo toa sto tvrdis deka kuranot e kopija od stariot zavet, , , bog e eden i site bozji knigi bi trebalo da bidat identicni , no ti tvrdis deka kuranot e k opija od stariot zaved , samo ke ti dadam eden primer
vo vrska so svedocenjeto na faraonot od vremeto na mojsej, sto vsunost kazuva biblijata , a sto vsusnost kazuva kuranot, vo celot toj nastan e identicen no se razlikuva vo toa sto vo bilijata ne se objasnuva sto se slucilo od posle so faraonot koga pocnal da se davi vo moreto, dodeka vo kuranot veli; deka negovoto telo ke bide spaseno \ kako znaemenie za drugite narodi, posle nego, , eveja taa sura;
pa denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za onie po tebe; mnozistvoto megu lugeto se ramnodusni, navistina kon ajetite nasi.
evee za sto stanuva zbor;
mumijata od mineptah, denes se naoga teloto na mumijata t.e faraonot vo sala na kralskite mumii vo egipetskiot muzej vo kairo, vo koi mu se izvrsuvaa mnogu medisnciski ispituvanja koi vo 1975 god egipetskite vlsti donele odluka z transportiranje na mumijata na ramzes 2 vo francija, toj bil mumijata koj se spotistavuval na musa(mojesej) po medicockite ispituvanje zaklucile deka ovoj faraon najverojatno umrel od potopvanje.t.e davenje vo moreto,umren e vo voda.Prema istoriskite zapisi ovoj faraon bil potopen vo crvenoto more koga go progonal Mojsie,seta ova prikaska stoe spomnata vo kuranot spomnata e i vo bilijata,1975. godine dr. Bucaille izvršio je detaljan pregled faraonove mumije, koja je donesena u Kairo. Njegovi nalazi su ga potakli da napiše u čuđenju: “Oni koji traže među modrenim podacima dokaz za svete knjige, naći će sjajnu ilustraciju k*r’anskih ajeta, koji se bave faraonovim tijelom, posjetom sali kraljevskih mumija egipatskog muzeja u Kairu.
U ranom VII stoljeću k*r’an je ustvrdio da je faraonovo tijelo sačuvano kao znak za ljude, ali je tek i XIX-om stoljeću, kada je njegovo tijelo otkriveno, došao konkretan dokaz k*r’anskog predskazanja. Da li je potreban još ikakav dokaz da je k*r’an knjiga od Allaha dž.š? Sigurno je da među knjigama ljudi nema knjige koja nalikuje ovoj knjizi.Profesor Loret bil toj koj vo 1898 godina gi pronasol mumificiranite ostatoci od faraonot koj ziveel vo vreme na Musa a.s.
3000 godini negovoto telo ostanalo zamotano vo zavoi vo svojot grob vo tebanskata nekropola kade sto go pronasol Loret i pokrenal istrazuvanje. 1912 godina toj napisal kniga "kraljevse mumije''''
faraonovoto telo ramzes 2 'koe e pronajdeno vo crveno more vo 1898 god kade vo kuran pisuva pa denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za za onie po tebe; mnozistvoto megu lugeto, se ramnodusni navistina kon ajetite nasi (10,92
prasanje mie dali seto ova go pisuva vo biblijata deka toaa telo ke bide znameie za drugite po nego,

sto veli biblijata okolu faronovoto telo ?
kuran veli deka toa t.e negovoto telo ke bide spaseno.t.e znamine za drugite narodi,
me interesira dali toa biblijata go veli?
dali vo biblijata pisuva deka faraonot ke bide znamenie za drugite narodi, deka ke bide spaseno. negovoto telo, za da bide znamenie za drugite narodi
jas kako sto znam vo biblijata ne postoi zapis kade go veli toa, tuku tvrdi deka faraonot koj go brkal na mojsej e potopen i negovoto telo e izgubeno nema traga od nego
dodeka kuran tvrdi deka negovoto telo ke bide spaseno

ako kuran e update na biblijata ,ovj citat bi trebalo da go pisuva i vo bilijata , taka bi bilo realno.
dadov samo primer da vidime dali ima razlika vo kuranskite i bibliskite citat za verovesnicite ;;
tokmu vo ovaaa prikazna za mojsej i faraonot ima edna golema razlika za i okolu potopuvanjeto na faraonot
biblijata tvrdi deka faraonot e potopen i nee pronajdeno nikakvo telo izgubenoo
seto toa e interesno sto vo kuran seto toa go potvrduva deka faraonot e potopen potoa veli deka ;

pa denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za onie po tebe; mnozistvoto megu lugeto se ramnodusni, navistina kon ajetite nasi,
<object width="640" height="360"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/iJtJa11jzy4&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/iJtJa11jzy4&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></embed></object>

drugoo priatelce samo kako primer,.
dali vo biblija se kazuva deka isus zboruval dodeka bil doence;; za da ni bide pojasno ke citram od kuran sura merjem; so kratok komentar;

spomni go vo ovoj kuran-- o, Muhamed!
kazuvanjata za merjem(marija) koga se oddaleci od semsejstvoto i odbra mesto istocno od niv, postavi perede megu nejzinoto semjestvo zavesa sto ke ja sokrie od nego i od lugeto ii go isprativme melekot dzebrail(gabriel) koj i se prestavi vo celosna forma na covek,
merjem mu rece se sklonuvam kaj milostiviot od tebe, da ne mi naneses zlo, ako si od onie koi se plasat od Allah,
melekot (angelot) i rece; jas sum pratenik od tvojot gospodar koj me isprati do tebe za da ti podari dete, cisto od grevovi,
merjem na melekot mu rece;
kako ke imam dete koga ne me dopre maz so kogo bi bila vo dozvolen brak, ane sum ni bludnicka?
melekot i rece;
ete taka e toa kako sto velis, ne te doprel ni maz ne si ni rasipana, no tvojot gospodar rece; rabotata za mene e ednostavna,
ova dete neka bide znamenie za lugeto, sto ke ja dokazuva mokta na allah, neka e milost od nas vrz nego negovite roditeli i vrz lugeto.togas taa ostana bremena i se odaleci vo edno mesto dalecno.
i porodilnite bolki ja nateraa da se zaoslni do edno steblo od urma i rece; tesko mene! zasto ne umrev pred ova i za sekoj pat da bidam zaboravena?
i ja povika glas pod nea; ne zalostise gospodarot tvoj odredi pod tebe da potece izvor,
i stresi od urminata granka, ke popagaat vrs tebe svezi urmi
pa jadi i pij i bidi radosna !ako zdogledas nekogo kazi; da jas vetiv da postam za milostiviot i deneska so nikogo nema da razgovaram!
potoa dojde kaj narodot svoj , se pojavi kaj niv nosejki go novorodenceto, i rekoa o merjem(marija) ti napravi nesto sekako nevideno, o sestro harunova tvojot tatko ne bese los, a i majkati tvoja ne bese necesna!
merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa;
KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE VO KROSNI(KOLEVKA)

DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE;

'' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)!
I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV.
DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN!

TOA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAAT EVREITE I HRISTIJANITE.
na Allah ne mu dolikuva i ne mu prilega da zema dete od svoite robovi, one e cist i svetol od sekakov vid na nesovrsenstvo,, koga ke resi za nesto samo ke rece bidi! i toa tokmu ke bide,
isa (isus)
na svojot narod im rece Allah e mojot i vasiot gospodar obozavajtego samo nego i ne pripisuvajte mu zdruzenik, ova e vistinskiot pat.,
sledbenicite na knigata vo vrska so isa(isus)
se podelija megu sebe , nekoi od niv preteraa vo toa kako sto se hristijanite, nekoi veleea, TOJ E BOG, a nekoi drugi velea TOJ E BOZJI SIN, a imase i takvi koi tvrdea TOJ E EDEN OD TROJCA, nekoi bea surovi kon nego kako sto se evreite koi tvrdea deka toj e magionicar.

i megu sebe tie se podelija vo delnici, tesko na onie koi ne verauvaat vo svedocenjeto na denot golem..
i .t n
kako sto citame od ova t.e kuran kerim sura merjem
doznavame deka isus uste koga bil doence on razgovaral, so lugeto
me interesira dali vo bilijata pisuva deka isus zboruval koga bil dete t.e doence.
blagodaram na razbiranje ,,

ako kuran KERIM e KOPIJA od biblijata togas i ova bi trebalo da e vo bilbijata , zarem ne.:sneaky:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.464
Абе спремате за Велигден кај нас, вакви изненадувања?
или нешо слично?

ау ми текна, вие поише по палењето бевте...

S

Shellshock nam67

Гостин
prvo kako ne ti e maka da napises olkav teks :pos:
ova kako da si vo nekoja sudnica pa smetas deka kolku povejke si napisal tolku podobor si go odbranil islamot :D
Ne deka go napagjam jas nego daleku od toa tuku ukazuvam na odredeni apsurdi vo nego.
koi predhodno gi navedeov.
Znaci razjasniveme edno nesto deka Muhamed prebegnal kako rezultata od potencijalnata opasnost po negoviot zivot . Neli e bozji poslanik sto bega ako e taka bog ce go stiti :)
drugo ne mi odgovori na prvoto prasanje sto E vistinata???
vo odnos na cudata sto fajde bi imal bolen covek od toa ako se pomerelo nekoe drvo kako dokaz za nekoe cudo ???, aj te molam objasni mi go ova
Drugo vo odnos na kopijata, ne da e kopija samo iminata se smenati na likovite (adam i eva so drugi imina pekol raj so drugi imina i slicni ) i ne e toa voopsto loso posto i samata biblija posebno stariot zaved e prezemen od torata prvata sveta kniga, i toa ne e nisto novo i denesnive religii (sekti ) za osnova zemaat ucenje od isus, buda ili kombinacija od dvete religii. Ili pak zemaat primer od islamot za zabraneta hrana.
Vo odnos na mumijata Prijatele se iznasmeav sto pisuvalo vo kuranot (patem oti na u mu redite kako apostrovce ) koga pisuvate za kuranot mislam na ova (k*r’an) ???
Samiot proces na mumifikacija znaes kako tece se vadat site organi na pokojnikot vo slucajot Faraonoto ili bogot se skladiraat vo posebni sadovi najcesto vazni i zaedno so mumijata koja e oblozena so kromid i specijalna supstanca se stavaat vo sarkofag zastiten so otrovni igli (koi treba da se edna vrsta na faraonska kletva.
Tolku od cudata vo Kuranot.
Sto e za tebe Isus za Vas muslimanite ???

Interesni mi se debatite so vas taka da cesto ce polemiziram spreme te se dobro ;)
Aj Da vidam sto ce mi odgovoris Prijatele sega :pos:
--- надополнето: 8 април 2012 во 21:12 ---
ce ti odgovoram i na tvoeto :) ama utre :)

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Абе спремате за Велигден кај нас, вакви изненадувања?
или нешо слично?

ау ми текна, вие поише по палењето бевте...
Нема потреба од такви нешта, едноставно пред Велигден се скапуваме од смеење на пародиите и патрдиите кои православните попци ги прават со наводните си чуда по црквите за да привлечат муштерии и да не им останат празни и полни со пајаци,какви што всушност постојано и се.:icon_lol:

П.С. Значи нема потреба од рушење и палење на ионака срушените и запалени (читај празни) православни храмови.

M

Muranyi

Гостин
Нема потреба од такви нешта, едноставно пред Велигден се скапуваме од смеење на пародиите и патрдиите кои православните попци ги прават со наводните си чуда по црквите за да привлечат муштерии и да не им останат празни и полни со пајаци,какви што всушност постојано и се.:icon_lol:

П.С. Значи нема потреба од рушење и палење на ионака срушените и запалени (читај празни) православни храмови.
....Напишано од човекот што веруваше дека Месечината е пљукни-залепи.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве и од мене прашања:

1. Што ново носи Куранот во однос на Светото Писмо?
2. Зашто Куранот е напишан токму на арапски јазик? Има и други јазици...
3. Зашто е Алах толку далечен за верниците од Исламот?
4. Како се објавува Алах кај верните?
5. Каква е претставата од вернита за Алах? Кој е, што е, каков е?...
6. По што е Мухамед достоен, за да биде последниот пророк, потребен за човештвото?
7. Што се случувало со Мухамед, додека ја примал Куранската објава од ангелот Џибрил?

И, од каде потекнува непремостливата разлика од особните од богот објавен во Светото Писмо и богот објавен во Куранот, небитно што исламските верници се убедени дека Куранот е последна божја објава од ист бог?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Po delata ke gi poznaete koga gledam kolku hristijani se samodeklarirani gresnici kako da zaboravaat deka u Bibliata pisuva kaznata za grevot e SMRT a ne prostuvanje!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Еве и од мене прашања:

6. По што е Мухамед достоен, за да биде последниот пророк, потребен за човештвото?
7. Што се случувало со Мухамед, додека ја примал Куранската објава од ангелот Џибрил?

И, од каде потекнува непремостливата разлика од особните од богот објавен во Светото Писмо и богот објавен во Куранот, небитно што исламските верници се убедени дека Куранот е последна божја објава од ист бог?
Mnogu mi e milo i me raduva sto konecno se rodija prasanja za Islamot,postaveni na fin i ubav i kulturen nacin. E koga sekoj bi mozel da postavi vaka fino prasanje. Se gleda deka ste covek koj se drzi do svojata religija a onie koi nekulturno postavuvaat prasanja se rodeni samo za da vmetnat megjusebni spletki.

Kur'anot,ne samo nesto novo,tuku Kur'anot,so negovata objava,go promeni svetot. Za da gi pisuvam pricinite,mi trebaat 10 stranici. Nekolku pati ja ponudiv edna dokumentarna emisija vo koja pretezno zboruvaat Hristijanski Istoricari vo vrska so Islamskata Imperija.
http://www.youtube.com/watch?v=yX3UHNhQ1Zk

Drugite za kratko vreme ke vi gi dadam,InsAllah.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Po delata ke gi poznaete koga gledam kolku hristijani se samodeklarirani gresnici kako da zaboravaat deka u Bibliata pisuva kaznata za grevot e SMRT a ne prostuvanje!
А кој ја избегнал смртта до сега.
Значи ли тоа дека сите сме грешни.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Osven sto e Arapskiot Bozestven jazik (i na sudniot den ke bideme isprasuvani i ke se zboruva na toj jazik),Kur'anot e objaven vo S.Arabija.

So ova ne bas te razbrav. Ako sakas ne ti e jasno zosto vo Islamskite zemji ima nered denes,odgovorot e vo toa sto ne se drzat do objavata i propisite. Znaeme kade bese Islamot i Muslimanite koga se drzea do propisite. Eden primer za Omer r.a. Toj bese covek koj ja nasuka sabjata da go ubie na Muhammed s.a.w.s. Toj bese covek koj od urmite pravese bozestvo koga na pat izleguvase pa koga ke ogladnese gi jadese.... pa se kaese zosto si go izel Bogot. Toj isti Omer koga ja prifati objavata i pocna da se drzi do nejzinite propisi bese Vladar na Islamskiot svet. Nie Miki imame zad sebe period za koj kopnee svetot i sekoj pismen covek.

Allah dz.s objaven e vo Kur'anot,so sledenje na Kur'anot,izvrsuvanje na propisite,covek se priblizuva do Vozviseniot,prima Mudrost od cistiot izvor,svetot vo negovite oci nee kako sto go gleda eden obicen oddalecen od religiite.
Citajte malku za Islamskite Sufi Sejhovi.

Kako sto Allah dz.s ni se opisuva vo Kur'anot:
Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!
Allah e onoj Koj so NISTO ne mozes da go sporedis i ne mozes da go zamislis.Toj e POSEBEN.EDEN I EDINSTVEN. Nisto slicno mu nema i nisto ravno mu nema.

Po negovata cesnost,pravednost,iskrenost,skromnost,golemodusnost,po cistoto znaenje koe go dobival od Vozviseniot Allah dz.s.

Ova sto denes go gledate. Lugeto go sakaa i go sakaat poveke i od sopstvenite deca,od sopstvenite dushi od sopstvenite roditeli.... Lugeto se topele od ljubov koga ke go slusnele negovoto ime.

Od apostolot pavle ili konstantin,koi si napravile evangelija onakvi kakvi denes gi poznavame,vo vremeto koga sekoj koj poseduval biblija ziv bil zapalen,koga biblijata bese dolg period nedostapna za lugeto.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
--- надополнето: 8 април 2012 во 21:12 ---
mislam deka mnogu ubavo ti objasnav,

, Znaci razjasniveme edno nesto deka Muhamed prebegnal kako rezultata od potencijalnata opasnost po negoviot zivot . Neli e bozji poslanik sto bega ako e taka bog ce go stiti :),;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; muhamed.a.s izvsil preselba od meka vo medina zaradi zlostorstvata sto im bilo nanesuvano na strana na muslimanite , i kako rezultat od potencijanla opasnost po negoviot zivot,, tvoeto prasanje bese pa neli e bozji verovesnik zosto ne go stiti bog, pa neli ti objasnav deka bog preku dzibril mu ukazal za negovata opasnost pa dzebrail mu rekol da ne spie taa nok kade sto spiel zasto se spemalo ubistvo vrs nego, taka da bog go stitel, :sneaky:
drugo ne mi odgovori na prvoto prasanje sto E vistinata???;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
1 vistina) nema drug bog osven eden i edinstven bog bez da mu prepisuvas zdruzenici i ortaci,
2)vistina, veruvanje vo bozjite angeli
3)veruvanje vo bozjite knigi, koi se upateni do covestvoto za nivno upatstvo,
4)vistina, veruvanje vo site bozji verovesnci,
5)vistina, veruvanje vo sudniot den,
6)vistina, veruvanje vo bozjeto odreduvanje.
vo odnos na cudata ti dadov primer, kako toj beduin ne veruval vo prateistvoto na muhamed,,a s pa pobaral nekoj da posvedoci pa drvoto pocnalo da zboruva pa ona posvedoci za pratesnistvoto na muhamed,a,s,pred se on e ispraten kako oponeuvac i radosnik ,
site bozji verovesnici pocni od adam zavrsi do muhamed,a,s nost edna vera i edna poraka deka vistinskiot bog e samo eden bog za obozavanje i da bides potcinet na negovite odredbi, islamot ne gi negira drugite bozji verovesnici , tuku tvrdi deka vistinskata religija i vera e pokornosta na boga site bozji verovesnici ja nosele i ja kazuvale taa poraka, `
Sto e za tebe Isus za Vas muslimanite ???
isus e samo bosji verovesnik,ispraten kaj narodot narecen benu israel, da im ja soopsti poraka kako sekoj drug bozji vervoesnik , da go obozavaat na boga potvrduvajki deka osven nego nema drug bog,sekoj vernik musliman veruva vo sekoj bozji verovesnik, isus ne e onoj kako sto go opisuvaat onie koi se odalecia od negovite ubeduvanje .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom