Gynandromorphism

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.834
Поени од реакции
8.868
Се извинувам што и насловот е на англиски, но токму тоа е и поводот за отворање на оваа тема.
Спремам испит по генетика, и ми треба нешто општо околу оваа хромозомска аберација.
Повеќе има на англиски - линк

Би ги замолила форумџиите кои имаат познавање од медицина/генетика ако можат, пред се, да го преведат зборот (сепак е стручен) и доколку сакаат, да напишат нешто кратко околу оваа појава.

Благодарам однапред!

Се извинувам што и насловот е на англиски, но токму тоа е и поводот за отворање на оваа тема.
Спремам испит по генетика, и ми треба нешто општо околу оваа хромозомска аберација.
Повеќе има на англиски - линк

Би ги замолила форумџиите кои имаат познавање од медицина/генетика ако можат, пред се, да го преведат зборот (сепак е стручен) и доколку сакаат, да напишат нешто кратко околу оваа појава.

Благодарам однапред!
,

isto shto i hermafroditizam,,,,puma toa se dva termini za edna ista sexualna sostojba kaj organizmite,,,,,,,,,,polesno ke ti bide da najdesh materijal za hermafroditizmot shto e pandan na ovoj termin sho ti go naveduvash ,,,, a i podobro ke razberesh se edno e ,,, i edniot termin i drugiot,,,,,,,,,,,,,mnogu sreka ,,,,,pozdrav,,

<a href="http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/gynandromorphism">gynandromorphism</a>

,

isto shto i hermafroditizam,,,,puma toa se dva termini za edna ista sexualna sostojba kaj organizmite,,,,,,,,,,polesno ke ti bide da najdesh materijal za hermafroditizmot shto e pandan na ovoj termin sho ti go naveduvash ,,,, a i podobro ke razberesh se edno e ,,, i edniot termin i drugiot,,,,,,,,,,,,,mnogu sreka ,,,,,pozdrav,,

<a href="http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/gynandromorphism">gynandromorphism</a>

Фала многу. Имам во книгата за хермафродитизам, меѓутоа не знаев дека станува збор за иста работа :)
Благодарам многу!!!

Фала многу. Имам во книгата за хермафродитизам, меѓутоа не знаев дека станува збор за иста работа :)
Благодарам многу!!!

,,,,,,,,da ne ostaneme nedorecheni sepak toa aberacija,,,,,,

gynandromorphism /gy·nan·dro·mor·phism/ (-mor´fizm)
1. the presence of chromosomes of both sexes in different tissues of the body, producing a mosaic of male and female sex characteristics.gynandromorph´ous
2. hermaphroditism.

А дали под 1 се однесува на мозаицизмот?
Во една од книгите ми спаѓа под структурни аберации, но според се, мене повеќе ми делува како нумеричка аберација.
Ептен ме буни ова генетикава :)

А дали под 1 се однесува на мозаицизмот?
Во една од книгите ми спаѓа под структурни аберации, но според се, мене повеќе ми делува како нумеричка аберација.
Ептен ме буни ова генетикава :)

,,,,,,spored , 1,,, ispagja seka e od strukturna etiologija od mozaicizmot,,,,,,,,

ako mozhesh ,mislam deka sega genetika e vo sklop so histologija.....histologija i embriologija ,vo taa kniga bi trebalo da e najdobro objasneto,no spored pogornoto aberacujata e od strukturen hromozomski modalitet, vo spiralata na hromozomot izmesteni mesta na ,x,,, i ,,,y,,,,,,,,,,,a ne numerichka namalenos ili zgolemenost na edniot ili drugiot,,,,,,,,,,,,a jbg , vo 90% od aberaciite se od numerichka etiologija no bo konkretniov sluchaj se tie 5,,,,,strukturna .mozaichna,,,,,,,

:mad:,,, e jes seminarska si odbrala

,,,,,,spored , 1,,, ispagja seka e od strukturna etiologija od mozaicizmot,,,,,,,,

ako mozhesh ,mislam deka sega genetika e vo sklop so histologija.....histologija i embriologija ,vo taa kniga bi trebalo da e najdobro objasneto,no spored pogornoto aberacujata e od strukturen hromozomski modalitet, vo spiralata na hromozomot izmesteni mesta na ,x,,, i ,,,y,,,,,,,,,,,a ne numerichka namalenos ili zgolemenost na edniot ili drugiot,,,,,,,,,,,,a jbg , vo 90% od aberaciite se od numerichka etiologija no bo konkretniov sluchaj se tie 5,,,,,strukturna .mozaichna,,,,,,,

:mad:,,, e jes seminarska si odbrala

Абе не ми е семинарска, испит ми е :) Имам генетика на факс..... имам и др. медицински, ама овој ептен маки ми создава :)

Инаку учам од Хумана Генетика и Општа Биологија, тие книги ги добив :)

:facepalm::facepalm::facepalm: knigite ti se ko za sredno opshti raboti i normalni funkcii,,,,,,,,a vo konkretniov sluchaj imash patoloshka sostojba,,,,uchi od tie oti od tamu ke baraat a za konkretnotnata malformacija,,,,,baraj vo delot na poremetuvanja,,,,no sepak mislam deka e prvoto:(,,,,,,,razlistaj dobro nemoj posle da bide ,shutrakot te zeznal:facepalm::):mad::mad:,,,,,ako i profesorot/kata znae da me pluknesh vo lice,mislam malku poopshirno,,,,,,,,D-r Merie od ginekologija ti predava li neshto

Хахаха, па добро Шутраку, студирам психологија, не медицина ;) Мора поопшто :)
Него, не студирам на УКИМ; така што професорката не знам која е.

Не ме зезна, на место си е тоа што си кажа.

,,,,,uufffffff mi odlesni,,,,,,,,,ostanalo neshto vo ovaa stara shutrachka glava so malku potsetuvanje:D,znam deka ne si tamu tuku si onamu:ROFLMAO:,,,,,,a ovaa e isto odonamu:ROFLMAO::ROFLMAO:,samo shto e profesor po ginekologija:LOL:,na mladi godini ubavka si beshe:LOL:

Хахаха, имам професор по генетика, гинекологија воопшто го немам :) Џезаир Идризи ми се вика професорот.

Јас го имам сретнато кај нас како поим во генетика за животни гинандроморфизам или гонадоморфизам,класифицирана појава како аномалија кај една единка која има карактеристики и од двата пола (не е исто што и хермафродитизмот кој е фокусиран само на појава и на двата репродукциони органи) туку распределбата на сексуални гени е расфрлана по телото(кај нормална единка нели паралелно и по ред се распределуваат и се поврзуваат базите) и различно се манифестира пример единката може да е од женски пол да има сексуален женски орган но останатите појави поврзани со сексуалноста да се превземени од машките гени.Толку знам.:)

ahhaaahhhaaa,,,,,,,,a toj dzhezair ama ich ne me interesira,i ne go poznavam//////:pos:ima prefiks male////

Јас го имам сретнато кај нас како поим во генетика за животни гинандроморфизам или гонадоморфизам,класифицирана појава како аномалија кај една единка која има карактеристики и од двата пола (не е исто што и хермафродитизмот кој е фокусиран само на појава и на двата репродукциони органи) туку распределбата на сексуални гени е расфрлана по телото(кај нормална единка нели паралелно и по ред се распределуваат и се поврзуваат базите) и различно се манифестира пример единката може да е од женски пол да има сексуален женски орган но останатите појави поврзани со сексуалноста да се превземени од машките гени.Толку знам.:)
,,,ligeia,,,dusho tochno taka,,,,,puma mozhesh i ovoa da go iskoristish,,kako plus,,,,,,,

aj malku shega pojavata na reprodukcionite organi spagjaat vo sexualnosta,,,,,genetikata de :icon_lol:,,,,,,,,,,,,,:LOL: e sega ako ne ja pobunime puma nema nikogash,,,,,,,,,

,,,,,,puma shega nastrana ostanuva gorekazhanoto ,so navistina odlichno nadopolnuvanje od ligeia,,,,,,,,,,,,pusa i za dvete,,,,,,,,,a z,sh nema emotikon cmok:)

Па добро Шутрак не сум толку неписмена :) Знам дека се јавува ради абнормалност во секс хромозомите, односно 23 пар :)

,,,,,:icon_mrgr: e da ne ke beshe puma:LOL: pa i zgora vajolet,,,,ako ne znaeshe za ,,,,,,ovie rabokje sex de ////////lele staro drtalo ne mu e sram sho zbori////:cenzura::LOL:

Back
На врв Bottom