Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
ако мислеше на твоите келнерски денови да прочитав, но тоа воопшто не го менува фактот дека муштеријата не е секогаш во право.
Си ме помешал со Вештица мислам (или не знам кој имаше пишано за тоа), а јас не пишував ништо за мојата работа:).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.082
Поени од реакции
23.545
Си ме помешал со Вештица мислам (или не знам кој имаше пишано за тоа), а јас не пишував ништо за мојата работа:).
грешка, сепак 10 страни има на темата. таман работа ако памтам се кој што напишал. ама сепак сум прчитал нешто:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
а како заклучи дека месарот е полу писмен.
по тоа дека е месар или дека човекот си смета дека не е доволно платен за тоа што го бараат муштериите. можеби не му е ни во опис на работно место.
можеби е и тој со некој факултет ама ете живот пише драме па завршил месар.
животот не е фер, ама сепак е пофер од смртта , рекол некој.
Исклучокот го потврдува правилото.
99 проценти од месарите, касапите, редачите по маркети, се со средно образование.
Така што, да полуписмен е, а и тоа е сосема ирелевантно.
Каков сака нека е, добива плата според работата која ја работи.
Нашиот претседател зема 90 000 денари плата. Не не може, месар да зема 40 000.

Но јас убаво реков - секој си има свои желби, имам и јас. Не би се замарала со желбите на месарот. Што дека сака. Голема работа.
--- надополнето: 6 април 2012 во 02:38 ---
Мислиш дека секој доктор знае да смени светилка?

Така и дечкото знае нешто што ти нема да го знаеш.

Така и некој 3+2 магистер по економски науки не знае со кој нож да пресече коска од јагне.

Ама, секој знае колку пари му се потребни за да врзе почеток месеца со крај месеца.

Затоа, не му ја потценувај професијата.

Мое право. Ќе потценувам ако мислам дека така треба.
Посебно ако не си ја работи работата добро.
Ич уво не ме боли колку го плаќаат, ќе спакува како што треба.
Или ќе исчисти како што треба, и ќе има насмевка на лицето.
Муштерија сум и така ќе се однесува према мене.
А што прави надвор, и за што е способен, не е мој проблем.

T

Tetro

Гостин
Исклучокот го потврдува правилото.
99 проценти од месарите, касапите, редачите по маркети, се со средно образование.
Така што, да полуписмен е, а и тоа е сосема ирелевантно.
Каков сака нека е, добива плата според работата која ја работи.
Нашиот претседател зема 90 000 денари плата. Не не може, месар да зема 40 000.

Но јас убаво реков - секој си има свои желби, имам и јас. Не би се замарала со желбите на месарот. Што дека сака. Голема работа.
--- надополнето: 6 април 2012 во 02:38 ---

Мое право. Ќе потценувам ако мислам дека така треба.
Посебно ако не си ја работи работата добро.
Ич уво не ме боли колку го плаќаат, ќе спакува како што треба.
Или ќе исчисти како што треба, и ќе има насмевка на лицето.
Муштерија сум и така ќе се однесува према мене.
А што прави надвор, и за што е способен, не е мој проблем.
општествен проблем е што бараме многу. Но, дали некогаш имаш поработено во услужна дејност за да знаеш како е во пракса?

Сите знаеме како треба, но од друга страна работодавецот ти вели да штедиш на се', од две да направиш три,... од друга страна намуртените муштерии, не можеш да му погодиш на секој. Од 200 муштерии кои ќе ги услужиш денеш, буквално 300 нема да бидат задоволни, никој нема фала да ти рече. Ете, тоа е еден голем проблем, кој ќе се зголемува во иднина и ќе достигнува кулминација, само поради нашето домашно (не)воспитување, да не бидам повеќе груб со изразите, ај.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
општествен проблем е што бараме многу. Но, дали некогаш имаш поработено во услужна дејност за да знаеш како е во пракса?

Сите знаеме како треба, но од друга страна работодавецот ти вели да штедиш на се', од две да направиш три,... од друга страна намуртените муштерии, не можеш да му погодиш на секој. Од 200 муштерии кои ќе ги услужиш денеш, буквално 300 нема да бидат задоволни, никој нема фала да ти рече. Ете, тоа е еден голем проблем, кој ќе се зголемува во иднина и ќе достигнува кулминација, само поради нашето домашно (не)воспитување, да не бидам повеќе груб со изразите, ај.
Да, само тоа го имам работено до сега. Студент сум, па очигледно и не би ми дале да работам нешто покомплицирано, нели?
Никогаш не сум била задоволна како е платен мојот труд, сум работела како коњ, но реалноста е таа, и таква треба да биде (и не мислам на реалноста во Македонија) - секогаш повеќе се плаќа интелектуалниот, а не физичкиот труд.
И ниту еден муштерија не се пожалил од мене. Тој ферски си плаќа, заслужува ферски однос.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.816
Поени од реакции
11.440
И јас имам диплома и некој си надреден "висок" статус во ова закоравено општество, дури и над оние факултетски образованите, па пак не гледам од таа перспектива. И јас сакам огромна плата, иако е знак прашалник дали ја заслужувам, но ирелевантно е да се мешам во желбите на месарот или кој и да е човек, како што него го заболе за моите. Исецкај ми ја саламата, сакаш расфрлана сакаш елегантно наместена во фолијата, јас дома пак ќе ја извадам, ќе ја ставам во пластично и кога тогаш ќе ја изедам. Драг професоре, вие сте еден обичен сељак и ни повеќе ни помалку сноб.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Мислам дека Венко не треба да збори за пари и недостаток туку треба да ја бара причината зошто е така богата администрација и пензионери кои во животот не фатиле пенкало во рака а камоли нешто да работат.

Е сега се фатил за некое месарче кое сакало да заработи за леб

T

Tetro

Гостин
Да, само тоа го имам работено до сега. Студент сум, па очигледно и не би ми дале да работам нешто покомплицирано, нели?
Никогаш не сум била задоволна како е платен мојот труд, сум работела како коњ, но реалноста е таа, и таква треба да биде (и не мислам на реалноста во Македонија) - секогаш повеќе се плаќа интелектуалниот, а не физичкиот труд.
И ниту еден муштерија не се пожалил од мене. Тој ферски си плаќа, заслужува ферски однос.
Не си го служела Венко, па да читаш како се жали. :pos:

Имам едно мало искуство, трииполгодишно во услужна дејност, затоа ти споменав дека сами ќе се "самоизедеме" од вакви неандертални појави. За моја "среќа", газдата кајшто работев беше премногу пријателски настроен со сите вработени и скоро секој ден добиваше жалби од муштериите, па никој никогаш не беше повреден од негова страна додека бев таму.
Уште ми стои работната позиција таму, ако имам потреба некогаш, пак ќе работам кај него.
Штета што се ретки ваквите луѓе.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
Не си го служела Венко, па да читаш како се жали. :pos:

Имам едно мало искуство, трииполгодишно во услужна дејност, затоа ти споменав дека сами ќе се "самоизедеме" од вакви неандертални појави. За моја "среќа", газдата кајшто работев беше премногу пријателски настроен со сите вработени и скоро секој ден добиваше жалби од муштериите, па никој никогаш не беше повреден од негова страна додека бев таму.
Уште ми стои работната позиција таму, ако имам потреба некогаш, пак ќе работам кај него.
Штета што се ретки ваквите луѓе.
Сум имала секакви газди.
Но нема да се ,,одмаздувам,, на муштериите, за тоа каков е газдата.

T

Tetro

Гостин
Сум имала секакви газди.
Но нема да се ,,одмаздувам,, на муштериите, за тоа каков е газдата.
ај еден пример, со прашање, кога веќе дојдовме до тука:

Замисли вака. Се вработуваш во сендвичара, нормално како за привремена работа. Газда ти вика 8 000 почетна плата, ти викаш OK. Арно ама, прво имаш две недели обука, нормално неплатена обука, а му викаш дека имаш искуство и тоа потврдуваш со документ дека имаш работено во сендвичара, ама работата е дека кај него немаш работено... мање битно.
Во текот на обуката, меѓу другото, секој ден те потсетува да кратиш повеќе, да ставаш помалку ќечап и мајонез во сендвичите, и тоа по 10 пати, еееееееј.

Стално ти доаѓа негова пријателка, и како и секој ден, ти вика "стај ми повеќе мајонез", ти нормално уз насмевка и викаш "добро", ама раце ти се тресат, дека газда ќе ти вика пак (се гледа на камера се').

Како ќе одиграш? Оваа ќе му се пожали, ќе поминат тие две недели обука, може да те шутне без грам совест, поради твојата грешка, поради мајонезот. И низа низа низа барања на муштериите.

Ами, што се случува ако некој ти направи промет од 400 денари, а ти му речеш дека го следува само една мала лажица ќечап????
Наредба од газдите, а?

А ако те слушне газдата?

А ако се пожалиш во министрество за труд?

А ако останеш на улица за една лажица ќечап, а?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
ај еден пример, со прашање, кога веќе дојдовме до тука:

Замисли вака. Се вработуваш во сендвичара, нормално како за привремена работа. Газда ти вика 8 000 почетна плата, ти викаш OK. Арно ама, прво имаш две недели обука, нормално неплатена обука, а му викаш дека имаш искуство и тоа потврдуваш со документ дека имаш работено во сендвичара, ама работата е дека кај него немаш работено... мање битно.
Во текот на обуката, меѓу другото, секој ден те потсетува да кратиш повеќе, да ставаш помалку ќечап и мајонез во сендвичите, и тоа по 10 пати, еееееееј.

Стално ти доаѓа негова пријателка, и како и секој ден, ти вика "стај ми повеќе мајонез", ти нормално уз насмевка и викаш "добро", ама раце ти се тресат, дека газда ќе ти вика пак (се гледа на камера се').

Како ќе одиграш? Оваа ќе му се пожали, ќе поминат тие две недели обука, може да те шутне без грам совест, поради твојата грешка, поради мајонезот. И низа низа низа барања на муштериите.

Ами, што се случува ако некој ти направи промет од 400 денари, а ти му речеш дека го следува само една мала лажица ќечап????
Наредба од газдите, а?

А ако те слушне газдата?

А ако се пожалиш во министрество за труд?

А ако останеш на улица за една лажица ќечап, а?

Секогаш ќе ставам онолку колку што кажал газдата, освен кога некој ќе ми каже дека сака повеќе.
Ако имам газда на кој му е важно да заштеди 1 лажичка кечап, а да изгуби муштерија, ќе најдам друг газда.
Сум била во ваква ситуација, само не во сендвичара :)

T

Tetro

Гостин
Секогаш ќе ставам онолку колку што кажал газдата, освен кога некој ќе ми каже дека сака повеќе.
Ако имам газда на кој му е важно да заштеди 1 лажичка кечап, а да изгуби муштерија, ќе најдам друг газда.
Сум била во ваква ситуација, само не во сендвичара :)
Ќе најдеш друг газда, и ќе работиш секогаш без да ти платат.
Ете, затоа "газдите" бараат такви како нас, наивни.

И замисли колку ги има такви во Македонија, некои нудат обука и по три месеци. А рајата презадоволна. За јадење нема, за автобус нема, а мора да оди на работа три месеци и да се задолжува по пријатели, се` додека не го набркаат од работа ако по грешка зае*е нешто. И после пак од почеток, на нова обука. Додека Венко, од друга страна, секое сабајле си чита весник, пие чај, пишува колумна за месарчето со тетоважа.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
Ќе најдеш друг газда, и ќе работиш секогаш без да ти платат.
Ете, затоа "газдите" бараат такви како нас, наивни.

И замисли колку ги има такви во Македонија, некои нудат обука и по три месеци. А рајата презадоволна. За јадење нема, за автобус нема, а мора да оди на работа три месеци и да се задолжува по пријатели, се` додека не го набркаат од работа ако по грешка зае*е нешто. И после пак од почеток, на нова обука. Додека Венко, од друга страна, секое сабајле си чита весник, пие чај, пишува колумна за месарчето со тетоважа.
Венко така и треба да живее. Доктор е на наука. Ништо под тоа не е прифатливо.
Во друга тема зборував повеќе околу ,,3 месечен пробен период,, и ме мрзи сега во 4 сабајле пак да зборувам.
И никогаш нема да речам дека е во ред, месар и академик да земаат приближно иста плата.

Ако јас утре бидам доктор на наука, и некој касап/чистачка земаат приближно колку мене плата, ќе изгубам голем дел од мојата мотивација. Сум вложила толку, за мојот општествен статус да биде повисок од на некој друг, да имам поголеми привилегии и поголеми бенефиции во животот.
Зошто би трошела 10 години плус во мојот живот во образование, ако можам да ги потрошам во работење припроста работа и да уживам еднакво како некој будала што пола живот го поминал во образование?

T

Tetro

Гостин
Во друга тема зборував повеќе околу ,,3 месечен пробен период,, и ме мрзи сега во 4 сабајле пак да зборувам.
И никогаш нема да речам дека е во ред, месар и академик да земаат приближно иста плата.

Ако јас утре бидам доктор на наука, и некој касап/чистачка земаат приближно колку мене плата, ќе изгубам голем дел од мојата мотивација. Сум вложила толку, за мојот општествен статус да биде повисок од на некој друг, да имам поголеми привилегии и поголеми бенефиции во животот.
Зошто би трошела 10 години плус во мојот живот во образование, ако можам да ги потрошам во работење припроста работа и да уживам еднакво како некој будала што пола живот го поминал во образование?
Пак нема да се сложам со тебе и тука.

Ако нема месар, нема да јадеш месо. Ако не платиш молер, нема кој да ти варосува (кај вас е кречење) на пролет.

Ова месарче, земајќи дневница од 300 денари (дали и толку зема) никој нема да го праша кои му се дневните трошоци за да дојде на работа. Никој нема да го праша дали е задоволен од платата. И никој нема да го праша дали некогаш имал пари да плати партиципација од 2.000 евра годишно на приватен факултет, каде знаеме како се полагаат испити. Знаеме и како се полагаат испити на економски, како се полага на правен (кои се дел од факултетите во комплексот КГФ), со ЕКТС системот, кој е се` само не она што треба да претставува.

Но, како што и сама рече, веќе е 4 сабајле. Некој треба да стане рано, а некој нема ниту да спие.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Јас сум доктор на науки, па далеку сум од професорска плата од над 1000 евра, Венко лаже дека зема 40.000 ден. :)

Уште колку имаш ти да губиш мотивација...:), ама верувај не е само знаењето сила и моќ, има и други фактори кои сигурно ќе можеш да ги искористиш кога ќе аплицираш за работно место, без разлика на образованието.:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom