Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
M

Muranyi

Гостин
golemo cudo,pravi razlika pomegu ova i toa shto go navedov...ej zboram za sveshtenici hristijani..nebidete plitki
--- надополнето: 30 март 2012 во 07:58 ---

Кој вели дека покајувањето е оневозможено. Првин за да настапи шеријатска казна треба стотици предуслови. тебе кога ќе те фатат да крадеш или да убиеш човек во америка, ти нудат ли опрост во судница. многу си смешен. Шеријатскиот е закон и како секој закон бара спроведување на казните заради пример врз општеството. Всушност еден чин на казнување е начин на опомена и начин на опрост а покајникот. Пред се изтиот врз кој е извршено ова санкционирање нему му се простуваат сите гревови ако е искрен. втора работа христијанството сакаш да кажеш доколку постои како држава сите ќе бидат како харе кришна движењето?, Напротив византија била православно царство и наголемо биле спроведувани казните врз бунтовниците. прост пример е Самоиловата војска, 14 000 ослепени.секој стоти оставе само со едно око.ова шеријатот никогаш не би ти го направил.Ова е претеризам.
Западните општества се мисловна именка во споредба со тоа што го наложува Шеријатот и секоја аналогија е смешна.Велиш ако ме фатат да крадам или убијам?Во поголем дел на западните општества ќе те осудат на робија,можеби доживотна но со тоа му се остава простор на грешникот да се покае за тоа што го направил.Ајде сега ти кажи како ќе се покае магионичарот што му ја отсекоа главата во Саудиска Арабија?Никако,тоа право кое му е дадено од Бога во овој случај му го одзема тој закон.За него нема покајание е дефакто оди во Пеколот.За Христијанството џабе збориш,иако не сум Христијанин,сепак земјите каде Христијанството е доминантна религија се далеку похумани,поцивилизирани и понапредни од исламските.Ми правиш споредба со Византија-период пред илјада и кусур години.Ало,дечко,човекот слета на Месечината а ти ми збориш за Византија и вадење очи и се правдаш со тоа.Башка што таа случка нема допирни точки со религијата,Библијата ти е доказ за тоа.Можеш до утре да преташ и да ги вртиш муабетите во друг правец,факт е дека смртната казна не остава простор за покајание кое е важен дел и од вашата религија.
За тебе не е претеризам да се каменуваат деца кои се облекувале емо?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Западните општества се мисловна именка во споредба со тоа што го наложува Шеријатот и секоја аналогија е смешна.Велиш ако ме фатат да крадам или убијам?Во поголем дел на западните општества ќе те осудат на робија,можеби доживотна но со тоа му се остава простор на грешникот да се покае за тоа што го направил.Ајде сега ти кажи како ќе се покае магионичарот што му ја отсекоа главата во Саудиска Арабија?Никако,тоа право кое му е дадено од Бога во овој случај му го одзема тој закон.За него нема покајание е дефакто оди во Пеколот.За Христијанството џабе збориш,иако не сум Христијанин,сепак земјите каде Христијанството е доминантна религија се далеку похумани,поцивилизирани и понапредни од исламските.Ми правиш споредба со Византија-период пред илјада и кусур години.Ало,дечко,човекот слета на Месечината а ти ми збориш за Византија и вадење очи и се правдаш со тоа.Башка што таа случка нема допирни точки со религијата,Библијата ти е доказ за тоа.Можеш до утре да преташ и да ги вртиш муабетите во друг правец,факт е дека смртната казна не остава простор за покајание кое е важен дел и од вашата религија.
За тебе не е претеризам да се каменуваат деца кои се облекувале емо?
Zlatko,kaznata i za otsecena glava ti gledaja,kako sto ja gledaat tamu,samo prestoj vo zatvor. Ako jas ukradam tuka,zosto ne me ostavaat nekaznet,da mi dadat vreme da se pokajam posle neka me odnesat vo robija ?
Jas tuka zakonot go poznavam,sto e zabraneto a sto e dozvoleno.Toa e prilika da se pokaam.Vo Saudiska Arabija za razlika od drugite mesta,nema homosexualstvo,nema aramilak,nema prostitucija,,,,, vamu na lesno se ima,1 godina zatvor ili ke mu stavam vo dzep 1000 eura na advokatot i ke pominam. Vo Serijatska zemja,ako nesto mu steti na covekot toa se eliminira,strogo se zabranuva a ne,kako na kutiite cigari : "Pusenjeto e stetno po zdravje" pisuvaat. Vo Serijatska zemja fabrikata se zatvara i nema cigari poveke (primer). Nema ulizuvanje i truenje na narodot.

M

Muranyi

Гостин
Zlatko,kaznata i za otsecena glava ti gledaja,kako sto ja gledaat tamu,samo prestoj vo zatvor. Ako jas ukradam tuka,zosto ne me ostavaat nekaznet,da mi dadat vreme da se pokajam posle neka me odnesat vo robija ?
Jas tuka zakonot go poznavam,sto e zabraneto a sto e dozvoleno.Toa e prilika da se pokaam.Vo Saudiska Arabija za razlika od drugite mesta,nema homosexualstvo,nema aramilak,nema prostitucija,,,,, vamu na lesno se ima,1 godina zatvor ili ke mu stavam vo dzep 1000 eura na advokatot i ke pominam. Vo Serijatska zemja,ako nesto mu steti na covekot toa se eliminira,strogo se zabranuva a ne,kako na kutiite cigari : "Pusenjeto e stetno po zdravje" pisuvaat. Vo Serijatska zemja fabrikata se zatvara i nema cigari poveke (primer). Nema ulizuvanje i truenje na narodot.
Ti prvin mesas svetovni zakoni i kazni so Bozjite.Koga ke mu ja otsecat glavata,po peti pat ke pisam,toj covek e onevozmozen da se pokae a izvrsitelot na kaznata ja prezema ulogata na Bog i go praka gresnikot direktno vo Pekolot.A da lezel zatvor mozebi i vistinski vo srceto ke se pokael za zlodeloto i mozebi Bog bi mu prostil i bi ja spasil negovata dusa.Eve prasuvam zosto e taka i aman ne go izoblicuvajte prasanjeto kako da ne me razbirate sto pisuvam.

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Како во исламот треба жената да се покрива? Знам за телото дека треба да е во широка облека, за да не се познаваат облините, ако грешам поправете ме, а косата треба да и е покриена. Прашањето ми е како по правило треба да се покрие, дали лицето да биде откриено, дали само очите, дали и очите треба со превез?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ti prvin mesas svetovni zakoni i kazni so Bozjite.Koga ke mu ja otsecat glavata,po peti pat ke pisam,toj covek e onevozmozen da se pokae a izvrsitelot na kaznata ja prezema ulogata na Bog i go praka gresnikot direktno vo Pekolot.A da lezel zatvor mozebi i vistinski vo srceto ke se pokael za zlodeloto i mozebi Bog bi mu prostil i bi ja spasil negovata dusa.Eve prasuvam zosto e taka i aman ne go izoblicuvajte prasanjeto kako da ne me razbirate sto pisuvam.
Zlatko,
Ako ne pravime sporedba so svetovniot zakon,togas povtorno ne ja prezema nikoj ulogata na Boga oti po Bozjiot zakon e sproveden i sudot.Jas ednas vi kazav deka vie ne gledate na smrtta kako sto gledame nie. Ako na nekogo mu se presudi za odredeniot grev,ne znaci deka presudeno mu e i praten e vo pekolot. Za nas smrtta e osloboduvanje. Smrtta e mesto vo koe sto zivotot patuva.
Zamislete se vo ovaa sostojba;
Zatvarate mravki vo edno sishe od toa sishe ima samo eden izlez a toj izlez e smrtta. Im kazuvas na mravkite kako da se odgleduvaat,im davas prospekt kako da se oddrzuvaat i koja ke postapi sprotivno da bide kazneta so smrt. Ima mravka koja pogolemiot del od zivotot go minuva ispolnuvajki go tvojot zakon,pokorna e i ti sluzi za se sto ke i kazes.... no ispagja da go napravi tokmu toj grev za koj ti si naredil da se presudi so smrt. I mravkata biva kazneta,te. oslobodena od toa sishe i biva pushtena nadvor. Zivotot za mravkata doprva pocnuva. Koga mravkata ke se pushti nadvor ti ke go razgledas nejziniot zivot doprva,ako nema drugi grevovi ke ja smestis vo nekoe gumno direktno. Ako ima i drugi grevovi,ke i go pokazes patot do gumnoto,ama dodeka stigne tamu ke treba niz trnje da pomine.
Dzennetot e apsolutno cist i tamu ne dolikuva da vleze nikakva necistotija a Dzehennemot e mesto vo koe covekot ja cisti dushata koja ja izvalkal vo ovoj svet.
--- надополнето: 30 март 2012 во 15:43 ---
Како во исламот треба жената да се покрива? Знам за телото дека треба да е во широка облека, за да не се познаваат облините, ако грешам поправете ме, а косата треба да и е покриена. Прашањето ми е како по правило треба да се покрие, дали лицето да биде откриено, дали само очите, дали и очите треба со превез?
Treba samo kosata da se pokrie,NE MORA liceto da bide pokrieno. Moze da i se gleda stapaloto,do klucnata koska isto i racete,dlankite do klucnata koska i liceto (ne i vratot).

M

Muranyi

Гостин
Znaci vie do nekade imate slicni stavovi kako i Budistite-deka zivotot e patenje?I pak ne go dobiv odgovorot na prasanjeto:/

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Znaci vie do nekade imate slicni stavovi kako i Budistite-deka zivotot e patenje?I pak ne go dobiv odgovorot na prasanjeto:/
Ako od pogore ne razbravte,Zlatko,sto bi rekol Isa a.s,nema sto da ti pravam. Zivotot (ovoj svet) e pazar,tezga,na koj moze da go kupime onoj svet,no napustanjeto na ovoj svet ne e kraj,tuku pocetok. Zivotot e kolku eden son,koga ke se razbudis,se naogjas vo vistinskiot zivot.
So nekolku stihovi,eden Sufijski Sejh (Sadi Shirazi) na mnogu ubav nacin go opishuva zivotot:
U svakom trenu jedan dah zivota nestaje,
pogledas li,shvatices da jos malo ostaje.

Pedeset ti godina pobjeze dok spavas,ludi covjece,
mozes li ih pristici sada kad ti jos samo pet dana ostade?!

Jadan li je onaj koji ode,a smisao zivota ne otkrije,
zvone zvona prolaska,on spremio nije kofere.

Slatka pospanost u jutro njegovog polaska,
odvrati od putovanja nemarnog putnika.

Ko ovdje dodje,sebi kucu lijepu sagradi;
no,svi moraju ici,kucu drugom ostaviti.

Neki su opet na muci tudjoj zadovoljavali svoje sujete;
no,niko od nas ovdje vjecno ne ostaje.

O,nemoj svoju ljubav dati toj nestalnoj ljubi,
to prevrtljivo bice nije dostojno tvoje ljubavi!

I dobri i losi na smrt su osudjeni ovdje;
sretan je onaj koji tamo vrlinu ponese.

Posalji sretnu opskrbu u grob,prije no u nj legnes;
ako to sam ne ucinis,zar ce to neko uciniti za tebe?

Zivot je poput snijeznih pahuljica,a sunce proljeca przi;
gospodine,sujeta ovog dana u trenu se jednom istopi!

A ti,nesretnice,na bazar zivota krenuo si ruku praznih,
plasim se,torbak tvoj ce na kraju prazan ostati.

Ko god pojede zito svoje dok jos zrelo nije,
zrazice ostatke zita na njivi komsije.

Член од
1 април 2012
Мислења
43
Поени од реакции
43
Здраво на сите. Сакам нешто да прашам па се надевам некој ќе може да ми помогне. Каков е ставот на исламот во врска со соновите? Дали соновите имаат некакво значење, треба ли да се толкуваат, како да се толкуваат, дали соновите сонети преку ден имаат некакво значење или не и дали некој тука знае да толкува сонови? Благодарам.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Здраво на сите. Сакам нешто да прашам па се надевам некој ќе може да ми помогне. Каков е ставот на исламот во врска со соновите? Дали соновите имаат некакво значење, треба ли да се толкуваат, како да се толкуваат, дали соновите сонети преку ден имаат некакво значење или не и дали некој тука знае да толкува сонови? Благодарам.
Spored Islamot,sonovite imaat vazna uloga vo nasiot zivot, Sonovite se del od pratenistvoto. Znaci,nema da ima posle Muhammed a.s pratenik drug,no ke ima Evlii,cii sonovi ke bidat vistiniti i preku sonovite odredeno nesto ke im se pokaze.
Kaj Muslimanite,tolkuvac na Sonovi e poznatiot Ibn Sirin.
Eveti link od knigata: "Tumac Snova"
http://tumacsnova.webs.com/tema1do5.htm

Член од
1 април 2012
Мислења
43
Поени од реакции
43
Spored Islamot,sonovite imaat vazna uloga vo nasiot zivot, Sonovite se del od pratenistvoto. Znaci,nema da ima posle Muhammed a.s pratenik drug,no ke ima Evlii,cii sonovi ke bidat vistiniti i preku sonovite odredeno nesto ke im se pokaze.
Kaj Muslimanite,tolkuvac na Sonovi e poznatiot Ibn Sirin.
Eveti link od knigata: "Tumac Snova"
http://tumacsnova.webs.com/tema1do5.htm
Фала бате ;) Не обрнував никогаш внимание на соновите, мислев дека тоа е забрането не знаев дека исламот им дава голема важност. Но по еден сон што го гледав пред неколку месеци кој беше многу лош и се трудев да го игнорирам сепак испадна тоа што и мислев дека ќе се случи, се случи несреќа голема. Па одтогаш навака одлучив да внимавам малку кога ќе сонам нешто. Барав по нетов ама не можев да најдам добар соновник, секаде различно се толкуваат соновите. Мило ми е што добив исламски соновник, фала многу. Треба да направам нешто многу ризично за скоро време, а соновите што ги сонам мислам дека се предупредување. Но фала Богу сонот го најдов во книгата и значењето е она што се надевав да биде ама не верував, многу се изненадив значи среќата е на моја страна. Се надевам дека тоа ќе се исполни да даде Бог. Тоа што го планирам да го направам, според сонот е протолкувано дека ќе го направам и ќе заврши добро како и што планирав. Ако даде Бог ќе се оствари. Поздрав, се најдобро.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Molam. I drug pat. Milo mi e sto e srekata na vasa strana. Da dade Bog da vi se ispolnat ubavite sonovi i Bog da bide zadovolen so nas.
Vi posakuvam sekoe dobro.

Член од
28 ноември 2011
Мислења
246
Поени од реакции
106
Фала бате ;) Не обрнував никогаш внимание на соновите, мислев дека тоа е забрането не знаев дека исламот им дава голема важност. Но по еден сон што го гледав пред неколку месеци кој беше многу лош и се трудев да го игнорирам сепак испадна тоа што и мислев дека ќе се случи, се случи несреќа голема. Па одтогаш навака одлучив да внимавам малку кога ќе сонам нешто. Барав по нетов ама не можев да најдам добар соновник, секаде различно се толкуваат соновите. Мило ми е што добив исламски соновник, фала многу. Треба да направам нешто многу ризично за скоро време, а соновите што ги сонам мислам дека се предупредување. Но фала Богу сонот го најдов во книгата и значењето е она што се надевав да биде ама не верував, многу се изненадив значи среќата е на моја страна. Се надевам дека тоа ќе се исполни да даде Бог. Тоа што го планирам да го направам, според сонот е протолкувано дека ќе го направам и ќе заврши добро како и што планирав. Ако даде Бог ќе се оствари. Поздрав, се најдобро.
Во еден од спомнатите хадиси е одговорот на вашето прашање. Хадисот кој го пренесува Ебу Сеид р.а. ,а во кој Мухаммед с.а.в.с. рекол: “ Кога некој од вас ќе сонува сон кој што го сака ( убав сон ), нека знае дека тој сон е од Аллах, нека му се заблагодари на Аллах и нека за тој сон им зборува на другите. А ако сонува нешто друго, нека знае дека тоа е од проклетиот шејтан, па нека побара заштита од Аллах џ.ш. и нека за него никому не зборува па нема да му наштети тој сон.” ( Бухари )

Што се однесува до вашето прашање дали соновите имаат значење, можам да ти одговорам исто така со хадисот кој го забележал Бухарија во поглавјето за соновите од Убаде ибн Самит р.а. дека Мухаммед с.а.в.с. рекол: “ Сонот на верникот е 46 дел од пратеништвото”.

Дека соновите имаат свое значење ни зборува и фактот дека Мухаммед с.а.в.с. имал обичај после исклањатиот Сабах – Намаз да ги праша на асхабите:” Дали некој од вас сонува нешто?” ( Бухари )

Соновите да не би имале значење, Мухаммед с.а.в.с. не би ги прашувал асхабите за нив и не би ги толкувал истите.

Кур,анот е преполн со случки кои што потврдуваат дека соновите имаат значение. Сурата Јусуф е можеби еден од најдобрите докази за тоа, зошто сонот на Јусуф а.с. кој го сонувал уште како дете, се овистинил. Исто така сонот на владарот кој што владеел тогаш се овистинил онака како што го протолкувал Јусуф а.с.,како и соновите на двајцата затвореници кои што биле со него. ( за подобра информација погледни во Сура Јусуф ).

На основа на спомнатово некои исламски научници во своите дела за соновите и нивното толкување,навеле како да се однесува човекот во двата случаи, т.е. Кога ќе сонува убави и неубави сонови.

Ако сонува убав сон, човекот треба да му заблагодари на Аллах џ.ш.,да се радува на тој сон и истиот да им го пренесе на оние кои што ги сака,а не на оние кои што не ги сака.

Ако сонува грд ( лош ) сон, сон кој е од шејтанот,човекот треба да побара заштита од Возвишениот Аллах од лошиот сон како и од шејтанот, три пати плукнувајќи на левата страна и таквиот сон не треба да му го раскажува никому. А некои научници на истото тоа додаваат дека е добро човекот да стане и да клања два рекати, а потоа да ја промени страната на која што спиел ( за се спомнатово постојат веродостојни аргументи).

( Види: Fethul-Bari, коментар на Бухариевата збирка на хадиси од хафиз Ибни Хаџер, 12 том, стр. 386)
А за книгата од Ибн Сирин сум слушнал дека се повикуваат на името на Ибн Сирин но мислам дека е една обична суфиска имагинација без потпора и вистинска исламска наука во неа. А Аллах најдобро знае. Значи по мене прими ја со една доза на резерва.
--- надополнето: 2 април 2012 во 10:22 ---
Толкување на сонови

Прашање: Како да се протолкуваат соновите во кои човекот секогаш плаче и кога некоја тешкотија го притиска, а нема некоја посебна причина за тага? Аллах да ве награди!

Одговор: Пред одговорот на ова прашање неопходно е да се укажа на фактот дека толкувањето на соновите, за разлика од другите исламски науки, нема фиксни правила и принципи, туку секој сон има сопствени критериуми врз основа на кои се толкува. И не само тоа, туку истиот сон кај различни луѓе не се толкува на ист начин. При толкувањето на соновите треба да се земе во предвид верата, моралот, изгледот, потеклото, занимањето, обичаите, како и физичката и психичката состојба на оној кој го сонил сонот, потоа местото и времето во кое го сонил итн. (Да се погледне: “Ел-Муфхим“ 6/22; “Бедаеул-феваид“ 2/208.)

Дошол некој човек кај Мухаммед б. Сирин и му рекол: „Сонив дека учам езан.“ Ибн Сирин му рече: “Ќе извршиш хаџ.“ После тоа дојде друг човек и рече: дека го сонил и тој истиот сон. Ибн Сирин му рече: „Тебе ќе ти се отсече раката“ Кога кај првиот виде трагови на богобојазност, неговиот сон го протолкувал сходно со зборовите на Возвишениот: „И разгласи (езани, зошто езан во јазичко значење е оглас) им на луѓето хаџ.“ (Ел-Хаџџ, 27) А кај оној другиот кога го погледнал со сомнителен и матен изглед, го протолкувал истиот сон сходно со ајетот: „..а после тоа гласникот разгласи (езани), еј караване, вие навистина сте крадливци.“ (Јусуф, 70) Еш-Шихаб ел-Абир вели дека некој човек му рекол: „Сонував дека сум Мелек на смртта.“ Му одговорил: „Ти по професија си месар, и усмртуваш бројни животни.“ Друг му рекол дека истотака го сонил Мелекот на смртта, па му рекол: „Ти неправедно пролеваш крв по Земјата, покај му се на Аллах.“ Трет го сонил истиот сон, а нему му рекол: „Ти (со сплеките кои ги сееш) ги разделуваш луѓето, покај му се на Аллах, заради тоа.“ (Да се погледне: “Ел-Бедрул-мунир, стр.187) Значи, толкувањето на некој сон може да биде различно од личност до личност. Ибнул-Ареби ел-Малики во своето познато дело “Аридатул-ахфези“ 9/157, вели: „Понекогаш некоја една те иста работа може да се протолкува на стотина различни начини. Жената во сон, може да се протолкува, дури и преку илјада начини, кои го споменал Али б. Еби Талиб ел-Кајреван во познатите стихови.“ А што се однесува до спомнатиот сон исламските ученици кои се занимаваат со толкување на сонови, често ги толкуваат соновите со спротивните значења. Така на пр. : плачот го толкуваат како радост, стравот како сигурност, водата како оган, купецот како продавач и сл. (Погледни: Ет-Табекатул-кубра, 5/124-125) Во прилог кон ова одат и зборовите на Возвишениот: „И сигурно стравот ќе им го замени со сигурност.“ (Ен-Нур, 55) Шејхот Ел-Еала во тефсирот за сурата Ел-Енфал, вели : „Толкувањето на соновите со спротивно значење е многу комплицирано и го познаваат само врвните експерти во оваа наука.“ (Погледни: Рухул-меани, 5/208) Ова се некои општенитости кои ги спомнуваат исламските ученици, додека за толкување на одредениот сон треба да се поседуваат податоци за оној кој го сонил сонот и пред сè познавање за толкувањето на соновите, Аа Аллах најдобро знае.

М-р Сафет Кудузовиќ сафф

S

Shellshock nam67

Гостин
mene me interesira edna rabota.
kako islamot gleda na toa deka predok na Islamskite narodi e Avram a toj po nacionalnost e Evrein !!!
kakov odgovor dava po ovaa tematika islamot ???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom