Какви се македонските деца од 11 до 15 години?

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Draga, dokazi mi go sprotivnoto.
Dokazi mi deka ti ne si isfrustrirana so toa sto ja narekuvas denesnata mladina "nikakva".
Neinteligentni, razligaveni I ostanato.
A ne gledam kade mi e kontradiktoren postot?

Mislis deka imam 15, spijam so deckoto, iskacam u colloseum, imam edno kilo pudra na liceto, pusam cigari, pijam alkohol I se drogiram, a od druga strana ti zboram za podiganje svest na deteto?
Kakva persona sum jas, kolku godini imam I sto pravam vo zivotot ne treba da te interesira. Ova e forum kade se debatira so fakti. Pa, debatiraj.
A pocitta, treba da se zasluzi. Ic ne me interesira, ako sakas 80 godini imaj, ako ne si ja zasluzis pocitta, od mene barem, ne ja dobivas. Ti verojatno narekuvajki nekoj "nikakov" ne si ja zasluzila.
A od druga strana, imam ogromna pocit spremna postari osobi koi seuste se lugje, a ne zivotni, kako povekjeto od vas.

(y) (иронија- во случај да не не ти е јасен контекстот).

За девојчињава,си до негде у право...повеќето,се такви..го бараат ко мајмун банана што бара..немора и да е така облечена,едноствано со понашањето го бара..

а за достапниве работи,се е до паметот...повеќето се идиоти и пијат,пушат,дуваат,се ложат на пропалици наркомани хулигани...(и машки и женски)

али не сите.

Е ова се вика кретенско понашање веќе :)
Ама на кој да објаснуваш...

Ајде, супер си, терај така!
Вистината! Во лице! На 15 годишни! :)

За девојчињава,си до негде у право...повеќето,се такви..го бараат ко мајмун банана што бара..немора и да е така облечена,едноствано со понашањето го бара..

а за достапниве работи,се е до паметот...повеќето се идиоти и пијат,пушат,дуваат,се ложат на пропалици наркомани хулигани...(и машки и женски)

али не сите.

Исти сме биле и ние и нашите родители а богами и нивните родители. Само шемата тогаш била различна. Баба ми одела на чешма вода да полни и го шмекала дедо ми, мајка ми одела на седенки и го шмекала татко ми, јас одам во дискотека и го шмекам мојот потенцијален партнер.
Дедо ми пиел ракија, татко ми пиел пиво, мојот дечко пие џин. Не ја гледам разликата овде.
Во секоја генерација имало девојки кои се експонирале со изглед и мажи кои купувале емоции. Секогаш било исто, различна е само формата.

Единствено што не ми се допаѓа и страшно ме депресира е тоа што денес децата немаат елементарно образование. Познавања од општа култура немаат. Но за тоа не се виновни тие. Виновни се делумно нивните родители и во најголем степен системот кој што произведува таква младина. Со оваа вестернизација што не има спопаднато ќе изгубиме една од најголемите вредности што сме ги поседувале, а тоа е општата образованост. Апатија ме фаќа кога ќе помислам дека најверојатно за неколку години ќе гледам клипчиња каде наши тинејџери и адолесценти нема да знаат кој бил прв прецедател на нивната држава или каде на картата на светот се наоѓа Македонија.

Исти сме биле и ние и нашите родители а богами и нивните родители. Само шемата тогаш била различна. Баба ми одела на чешма вода да полни и го шмекала дедо ми, мајка ми одела на седенки и го шмекала татко ми, јас одам во дискотека и го шмекам мојот потенцијален партнер.
Дедо ми пиел ракија, татко ми пиел пиво, мојот дечко пие џин. Не ја гледам разликата овде.
Во секоја генерација имало девојки кои се експонирале со изглед и мажи кои купувале емоции. Секогаш било исто, различна е само формата.

Единствено што не ми се допаѓа и страшно ме депресира е тоа што денес децата немаат елементарно образование. Познавања од општа култура немаат. Но за тоа не се виновни тие. Виновни се делумно нивните родители и во најголем степен системот кој што произведува таква младина. Со оваа вестернизација што не има спопаднато ќе изгубиме една од најголемите вредности што сме ги поседувале, а тоа е општата образованост. Апатија ме фаќа кога ќе помислам дека најверојатно за неколку години ќе гледам клипчиња каде наши тинејџери и адолесценти нема да знаат кој бил прв прецедател на нивната држава или каде на картата на светот се наоѓа Македонија.

А ќе знаат некои си глупости,кои што ги научиле предходниот час,за 5ка...јбг,ради тоа пропаѓаме

инаку,не,не верувам дека било вака во времето на баба ми,и во твое време...по муабетов,не си овие години,горе спомнати..

А ќе знаат некои си глупости,кои што ги научиле предходниот час,за 5ка...јбг,ради тоа пропаѓаме

инаку,не,не верувам дека било вака во времето на баба ми,и во твое време...по муабетов,не си овие години,горе спомнати..

Не сум, ама за разлика од повеќето што се на мои години не мислам дека младинава денес е скроз за никаде а ние сме биле китки кога сме биле на нивни години. Секоја генерација има своја шема на однесување која што се разликува од предходната. Тоа што таа шема е поразлична не значи дека е полоша. Едноставно е само различна, никој не може да суди за тоа.
Имаше еден цитат, од Сократ мислам дека беше, каде што тој зборува како тогашните деца немале никаква култура ниту почит кон постар и дека единствено се грижеле за своите задоволства. Факт е дека секоја наредна генерација е незадоволна од однесувањето на помладата, но исто така е факт дека тоа однесување произлегло од тоа како се тие воспитани.

Не сум, ама за разлика од повеќето што се на мои години не мислам дека младинава денес е скроз за никаде а ние сме биле китки кога сме биле на нивни години. Секоја генерација има своја шема на однесување која што се разликува од предходната. Тоа што таа шема е поразлична не значи дека е полоша. Едноставно е само различна, никој не може да суди за тоа.
Имаше еден цитат, од Сократ мислам дека беше, каде што тој зборува како тогашните деца немале никаква култура ниту почит кон постар и дека единствено се грижеле за своите задоволства. Факт е дека секоја наредна генерација е незадоволна од однесувањето на помладата, но исто така е факт дека тоа однесување произлегло од тоа како се тие воспитани.

Види,јас сум тие години,и се дружев(дружам) и со моја возраст,и со по 3-4 години постари...и многу повеќе ми одговараат вториве,неголи првиве,ама морам со сите да парирам,и како што викаат нели,да се спушташ на нивно ниво...али факт е дека вечином,се катастрофа,овие на моја возраст...да не почнувам да набројувам за што мислам,али верувај дека е така...

а тоа дека поголемите,серат дека сите сме катастрофа,факат е тоа,и за нив така некој серел,и ние сереме за помалите...

али,никоја генерација не била асална,сите имале маани,но ако ништо друго,имале почит према постари лица...

Види,јас сум тие години,и се дружев(дружам) и со моја возраст,и со по 3-4 години постари...и многу повеќе ми одговараат вториве,неголи првиве,ама морам со сите да парирам,и како што викаат нели,да се спушташ на нивно ниво...али факт е дека вечином,се катастрофа,овие на моја возраст...да не почнувам да набројувам за што мислам,али верувај дека е така...

а тоа дека поголемите,серат дека сите сме катастрофа,факат е тоа,и за нив така некој серел,и ние сереме за помалите...

али,никоја генерација не била асална,сите имале маани,но ако ништо друго,имале почит према постари лица...
Ајајајај...
Многу лош став.
Треба да ги учиш, да ги браниш, на страна на твојата генерација да застанеш.
Имам многу неодговорни и невоспитани деца у клас. Откако почнав да ги бранам пред професорите, сите до еден си го сменија односот кон сите професори и го слушаат мојот совет за тоа како да им се обратат на суетните и хистеричните професори.
Така ќе ѝ помогнеш на твојата генерација, а не „катастрофа се“, „не ми парираат у друштво“, „попаметен сум од нив“ „се спуштам на нивно ниво за да комуницирам со некој“ бла бла муабети.
Има едно, кој не знае, и знае дека не знае, научи го.
Научи ги какви треба да бидат, ако си толку паметен, а не да мудруваш по форуми.

Ајајајај...
Многу лош став.
Имам многу неодговорни и невоспитани деца у клас. Откако почнав да ги бранам пред професорите, сите до еден си го сменија односот кон сите професори и го слушаат мојот совет за тоа како да им се обратат на суетните и хистеричните професори.
Така ќе ѝ помогнеш на твојата генерација, а не „катастрофа се“, „не ми парираат у друштво“, „попаметен сум од нив“ „се спуштам на нивно ниво за да комуницирам со некој“ бла бла муабети.
Научи ги какви треба да бидат, ако си толку паметен, а не да мудруваш по форуми.

Кажи ми прво каде учиш ти,после ќе ти одговорам на све ова.

сите што се на форумов се кретени и дебили за тебе значи ? и сите се глупи ?

Кажи ми прво каде учиш ти,после ќе ти одговорам на све ова.

сите што се на форумов се кретени и дебили за тебе значи ? и сите се глупи ?
Шо е битно кај учам. Ти значи нешто тоа и што?

Не реков дека се кретени и дебили, каде прочита такво нешто?

Учам у најџанкерското школо во Скопје. Ти значи нешто тоа?

Не реков дека се кретени и дебили, каде прочита такво нешто?

Ги има многу такви,не е едно.

инаку,тоа ти беше поентата,али добро ајде чим се фаќаш така буквално,кажа ако си толку паметен што правиш на форум,значи сите сме глупави што сме на форумов ?

инаку,џабе е да му отвараш на некој очи,кога он во мозокот мисли дека е најдобар,све знае,и дека неговото е исправно,а све друго е криво.

тоа примерот што си ги бранела ти,ако се такви,какви што се овие што јас ги знам,биле фини со тебе тој ден,од корист,ако биле пред тоа заебани,ќе се вратат пак на истото,после неколку дена.

Ги има многу такви,не е едно.

инаку,тоа ти беше поентата,али добро ајде чим се фаќаш така буквално,кажа ако си толку паметен што правиш на форум,значи сите сме глупави што сме на форумов ?

инаку,џабе е да му отвараш на некој очи,кога он во мозокот мисли дека е најдобар,све знае,и дека неговото е исправно,а све друго е криво.

тоа примерот што си ги бранела ти,ако се такви,какви што се овие што јас ги знам,биле фини со тебе тој ден,од корист,ако биле пред тоа заебани,ќе се вратат пак на истото,после неколку дена.
Од каде ги знаеш ти? Се дружеше интензивно со такви? Лоши се? Злонамерни? И затоа што се такви се „катастрофа“?

Кога ќе ѕирнеш во светот на возрасните, ќе видиш дека секој пробува да те искористи.
А не треба да бидеш возрасен за да го сфатиш ова. Фактички, целото општество е „катастрофа“.
Па што, треба сите да ги ругаме, наместо да пробаме да смениме нешто?

И што ми менува тоа мене ако пробале да ме искористат? За што? Да им објаснам некој предмет? За да им помогнам?
Сигурно нема да добијат ризла плус од човек како мене, него само подобар углед и репутација, а можеби и оценка-две плус.
И мислиш ми е гајле ако пробаат да ме искористат? Нека се гребат поред мене (ако сум толку јака), мило би ми било.

Не е џабе ако пробаш да му отвориш на некој очи, кога-тогаш, ќе сфати. Не се сите глупи, баш напротив, сигурно имаат и поголема интелигенција од половина од одговорните и воспитаните т.е. тие што не се „катастрофа“.

Не ми беше поентата да ти речам дека си глуп штом мудруваш овде и ги нарекуваш твоите врсници „катастрофа“, ама чим така си го сфати, не сум јас кривА.

Од каде ги знаеш ти? Се дружеше интензивно со такви? Лоши се? Злонамерни? И затоа што се такви се „катастрофа“?

Кога ќе ѕирнеш во светот на возрасните, ќе видиш дека секој пробува да те искористи.
А не треба да бидеш возрасен за да го сфатиш ова. Фактички, целото општество е „катастрофа“.
Па што, треба сите да ги ругаме, наместо да пробаме да смениме нешто?

И што ми менува тоа мене ако пробале да ме искористат? За што? Да им објаснам некој предмет? За да им помогнам?
Сигурно нема да добијат ризла плус од човек како мене, него само подобар углед и репутација, а можеби и оценка-две плус.
И мислиш ми е гајле ако пробаат да ме искористат? Нека се гребат поред мене (ако сум толку јака), мило би ми било.

Не е џабе ако пробаш да му отвориш на некој очи, кога-тогаш, ќе сфати. Не се сите глупи, баш напротив, сигурно имаат и поголема интелигенција од половина од одговорните и воспитаните т.е. тие што не се „катастрофа“.

Не ми беше поентата да ти речам дека си глуп штом мудруваш овде и ги нарекуваш твоите врсници „катастрофа“, ама чим така си го сфати, не сум јас кривА.

Девојче,не ми кажувај на мене како стојат работите,ќе видиш и ти со тек на време.

злонамерни не се со мене,неможат да се,меѓутоа кога ги гледаш како размислуваат,што прават,сфаќаш дека се заебани,не сите,поединци,но такви поединци ги има многу.

и да,еве ти пример,кај мене во клас женските им помагаат,на тој час се супер со нив,и во следните,утредента кога нема ништо за помагање,почнуваат муабетите на сред час,пред сите,абе ти пушиш к*урови ? не ! ааа не,а доле обезбедувањето кажува те фатил со оној од 3та,у вц,си му го пушела ! почнуваат да работат заушки на секое раздерување од страна на девојчето,драпања и триста чуда,што мислам дека не е фала,за некој што ти направил добро,и ти помогнал за оценка-две.Не е толку лошо тоа да им го прават и кога им помагаат,но кога помагаат,се супер,галења,гушкања,све има,цвета љубов..за мене,тоа е пичкарски,педерски,сељачки,ниско однесување,сето она што го набројав погоре.

ако за ова не ти е гајле,алал да ти е,ако може бројче пушти ми во ПП.

и да,не дека се замарам јас и за едните и за другите,имам побитни работи,секој нека си решава свои проблеми,само молим те не ми попувај тука дека треба нешто да смениме јас и ти,и таквите како нас.

едно е да имаш желба,но сосема друга е реалноста.

Јасно ти е сега ?

Ајајајај...
Многу лош став.
Има една изрека, татко ми нон стоп ми ја спомнува, гласи вака: - Сум бил што си, ќе бидеш што сум. - и со секое ново искуство што го стекнувам, сваќам што сакал да ми кажи.
Сега вака. На темава, нема да зборувам од личен аспект, туку ќе пренесам еден муабет од мој професор по физичко што ми предаваше во гимназија.(јас учев гимназија 2001-2005). Значи се сретнавме со него сега брзо, се немавме видено бааѓи време, седнавме на ракија и лаф муабет. Го прашам, Професоре, како децава сега, слушаат?
Еве што ми вика:
- Александар, верувај ми дека плачам за деца како вас. Вие бевте едни од последните „златни“ генерации како што сакам да ги наречам. Бевте темпераментни, праевте глупости, ама и во глупостите што ги правевте бевте креативни и имавте граница. Имавте домашно воспитување. Не само што знаевте што значи поимот бон тон, туку и се придржувавте на истиот. Имавте страхопочитување спрема титулата професор, и пред се спрема постар. Родителите секогаш дури и кога бевте во право, застануваа на наша страна. Сега што се случува, јас му го повишувам тонот на некој, со цел да го смирам и да покажам авторитет како професор, тој скока да се тепа со мене. Ги викаме родителите, тие застануваат на страната од децата, демек имало причина да бидат агресивни. Ало, причина имало да се тепаат со професорот.
И да не ја тупам, вака течеше разговорот одприлика...
Еве сега тебе лично ќе ти се обратам, и ќе ти кажам кај грешиш. Пиша погоре, ако не заслужи некој почит, од мене нема да го добија. Е, баш тоа е типичен пример што го опиша погоре професорот. Ало, ти на 15 години очекуваш некој што е постар од тебе да заслужи почит кај тебе? Па тој по дефолт што го видел сонцето пред тебе заслужува почит. Арогантни сте, а немате основа за таа ароганција. На твојте години, некој постар можи само да заслужи да не го почитуваш, со некој постапки, а не да чекаш да заслужи да го почитуваш. Е тоа е разликата меѓу твојата генерација и нашата. Ова свати го како совет, оти најдобронамерно ти го кажувам.

Има една изрека, татко ми нон стоп ми ја спомнува, гласи вака: - Сум бил што си, ќе бидеш што сум. - и со секое ново искуство што го стекнувам, сваќам што сакал да ми кажи.
Сега вака. На темава, нема да зборувам од личен аспект, туку ќе пренесам еден муабет од мој професор по физичко што ми предаваше во гимназија.(јас учев гимназија 2001-2005). Значи се сретнавме со него сега брзо, се немавме видено бааѓи време, седнавме на ракија и лаф муабет. Го прашам, Професоре, како децава сега, слушаат?
Еве што ми вика:
- Александар, верувај ми дека плачам за деца како вас. Вие бевте едни од последните „златни“ генерации како што сакам да ги наречам. Бевте темпераментни, праевте глупости, ама и во глупостите што ги правевте бевте креативни и имавте граница. Имавте домашно воспитување. Не само што знаевте што значи поимот бон тон, туку и се придржувавте на истиот. Имавте страхопочитување спрема титулата професор, и пред се спрема постар. Родителите секогаш дури и кога бевте во право, застануваа на наша страна. Сега што се случува, јас му го повишувам тонот на некој, со цел да го смирам и да покажам авторитет како професор, тој скока да се тепа со мене. Ги викаме родителите, тие застануваат на страната од децата, демек имало причина да бидат агресивни. Ало, причина имало да се тепаат со професорот.
И да не ја тупам, вака течеше разговорот одприлика...
Еве сега тебе лично ќе ти се обратам, и ќе ти кажам кај грешиш. Пиша погоре, ако не заслужи некој почит, од мене нема да го добија. Е, баш тоа е типичен пример што го опиша погоре професорот. Ало, ти на 15 години очекуваш некој што е постар од тебе да заслужи почит кај тебе? Па тој по дефолт што го видел сонцето пред тебе заслужува почит. Арогантни сте, а немате основа за таа ароганција. На твојте години, некој постар можи само да заслужи да не го почитуваш, со некој постапки, а не да чекаш да заслужи да го почитуваш. Е тоа е разликата меѓу твојата генерација и нашата. Ова свати го како совет, оти најдобронамерно ти го кажувам
Fala za sovetot, iako ne trebase mene da mi go kazes.
Znaes zosto roditelite zastanuvaat na stranata na decata?
Zatoa sto ima profesorka kaj nas sto sekoj cas kasni po 20 min I nie sekoj cas ja cekame, a ne daj Boze posle nea da vlezes. Ke dojde, ke ja "predade" lekcijata beglo I ke ne pusti. Ednas zemav da fakjam beleski dodeka zbori, posto zbori 200 na saat I nisto ne mozev da zapamtam od cas, a sum covek sto samo od predavanje uci. Fakjam beleski, ona prekinuva so predavanje mi se vrti I mi se obrakja "Kike, sto pravis ti tamu?" "Beleski fakjam profesorke, ve slusam" I pocnuva da mi se dere "Pa dobro ti dali si normalna?!? Dali ste vie normalni, goveda edni! Kako ne vi e sram! Beleski fakjala! Se znae deka ne mojot cas samo se slusa, nepismeni edni! Nevospitani! Mi dosle tuka, beleski fakjala ona!" I posle kazi mi, kako da imam pocit kon takviot profesor? Kazi mi, kako da ne se odnesuvam kako kon kreten? Aj te molam objasni mi.
Mojata klasna koga ke dobijam cetvorka, znaes sto mi vika, pred cel klas? "Hristina, ti tones! I drugi profesori mi se pozalija na tvoeto odnesuvanje I na tvoeto ne ucenje, nisto ne znaes", a toa vrska nema, sum dobila nepravedna cetvorka, profesorkata mi odzemala bodovi posto sum pisala deka melizma e peenje na eden slog so povekje tonovi, a ne peenje na povekje tonovi vrz eden slog. I se bunev I kretenkata profesorka kaj koja sto go pravev testot se pozalila kaj klasnata moja.
Vakvi mozam eden kup primeri da ti vadam.
A jas, kako I ostanatite deca na denesnicata, ne funkcionirame socijalisticki. Za da pocituvam nekoj, treba da si ja zasluzi pocitta, t.e. Vo slucajov, da se odnesuva soodvetno na svojata profesija.
Nas ponovata generacija od mali ne ucat deka kolku sto e biten toj pozadi katedrata, tolku pobiten si ti pozadi klupata. A nekoj sto ne go ceni toa, ne treba da se pocituva.
Arogantni? Samouvereni? Da, i se slicno na toa.
Zatoa sto e taka. Pobitna sum od nekoja profesorka sto mi se dere. Posto jas imam idnina pred mene, imam pateka po koja treba da uspeam, imam cel zivot pred mene.
A taa sto ima, osven uste 6-7 godini do penzija?
A nekoja da si leci frustracii na mene, nema da dozvolam.
I bidejki ne dozvoluvame da ne maltretiraat I I'm vrakjame na provokaciite, zatoa sme nevospitani?
Postojano ne ogovaraat vo kancelarija. Gi ogovaraat nasite semejstva, kolku pari imame, kolku pari nemame, dali sme probale da se samoubieme posto tatko ni spiel so drugarkata na majka ni I sl.
Mene koga ke mi se obrati covek sto go pravi ova vo kancelarija, pa ne da nemam pocit, mi se odi da go pluknam u faca!

A nemoj da mislis deka nikoj nema pocit prema lugjeto sto se profesori, na prv pogled. Ako nemase, zosto se site mirni na prviot skolski cas? :)
Zosto ima profesori sto gi cenam I pocituvam neizmerno?
Znaes zosto? Zosto koga ke dojde nekoj od profesorite sto gi sakam na cas doagja ina vreme, posnuva da ja predava lekcijata, zavrsuva, vezbame, doobjasnuva ako ne mu e jasno na nekoj (retko se desava) I ostatokot od casot go pominuva vo muabetenje so nas, kako da sme drugari. E toa se vika profesor, toj profesor zasluzuva pocit.

Normalno, odbivnosta sto ja stvaraat kretenskite profesori kon skoloto, ne moze da se popravi, pa se prenesuva generalno vrz skoloto kako institucija. Na nikoj od nas ne mu se uci, ne mu se ide vo skolo, begame od casovi, "nevospitano" se odnesuvame sprema profesori sto vredat, mislejki deka se isti kako ostanatite 90% koi se idioti itn.

Treba nekogas da se razmislat profesorine "Zosto se ponasaat be decana taka?" Na site odgovorot I'm e "Nemaat domasna kultura" I posle mi se odi da se fatam za glava.
Pa vie profesorite ste tie sto gi ucite na vospituvanje.
Od mali, pogolemiot del od vremeto go pominuvaat so profesorkite. Od 1-5 celodnevna nastava t.e. Toa e na 5 I pol godinki trgnuvaat sega vo skolo. Predtoa odat vo gradinka, kade "ucitelkite" namesto da gi vospituvaat, si pijat kafence.
Koga treba da gi vospitaat roditelite? Od 4 do 8 koga se zaedno?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom