Паметните лажат?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Еден член на форумов ми го спомна муабетов и ми даде предлог да ја отворам темава.

Пред некое време разговарал со девојка и таа му рекла “Паметен си, а паметните лажат.“
Е сега, што е со муабетов?
Зарем не лажат сите? Од кога лажењето е привилегија на паметните?

Да не генерализираме сега со муабетите жените се најзлобните ѓаволи, машките се дебили, туку да ја гледаме темава од поинаков агол.

Дали мажите и жените толку имаат изгубено доверба во себе, па почнаа и да се категоризираат лажговците?
По кој принцип се оди?
Демек, некој/а глуп/а е, па нема да ме лаже?
Реално сите за себе горе-доле мислат дека се паметни, значи и они ќе ги лажат тие што се наводно глупи.

Во принцип малку не ми е јасен муабетов и ваквото категоризирање.
Знам дека сега ќе почнете со генерализации, ама ајде да видам како е вашето мислење во ова прашање. :)

Дали во врските навистина паметните лажат, или паметните само поумешно и поснаодливо го прават тоа?

Секој лаже кога има корист од тоа најчесто сме ние децата.Ги лажеме родителите за банални работи ја најчесто за школо :giggle:
те испрашаа нешто денес не а мене ќе ме скорнат по 2-3 пати у школо,хахаха.Назад на темава јас лично не ги категоризирам паметни глупави луѓе, според мене на некој му треба повеќе време да сфати нешто доколку некој побрз да го наречам ќе сфати веднаш тоа е вежбање на мозокот. Сите ја знаете реченицата што ни ја викаат нашите родители "учи да не ти се закржлави мозокот,учењето е моќ". Уште еднаш ќе кажам сите лажат доколку имат корист од тоа.

Од лага до лага има разлика но сепак е лага, тие што си играат со туѓите чувства нели им е малку претежок така наречениот трофеј дека се паметни?

Е па затоа и мене ми падна чудна реченицата.
Има луѓе кои се ептен вешти во манипулирање, други не толку, па и затоа и лагата можат ваљда да ја изведат постручно.
Како и да е, таквиот муабет, мене лично воопшто не ми се допаѓа како таков, а и не се ни согласувам искрено воопшто со него.

Во овој беден и извитоперен свет ако не лажеш и ако ја кажуваш вистината ќе страдаш. Непобиен факт. И се тоа ради пичкарскиот став на секоја индивидуа да ја согледа вистината за него.
На многу луѓе им ја имам кажано вистината у фаца и скоро секогаш налетувам на омраза и лутење ради тој чин. Не знам шо е со луѓево, really.
А вистината за некој твој недостаток остава само простор за прогрес и поправање на тоа што не чини. Ама ој објасни им. :вонзем:

Лажат оние кои сакаат да ја сокријат вистината, а забораваат дека на лагата и се кратки нозете.
Ниедна лага не останала сокриена. Па така можам да заклучам дека лажат само "паметните".
п.с.Подобро да плачеш од вистината, отколку да се радуваш на лагата.

Па не би рекол мислам дека довербата игра најголема улога .... колку и да е паметен човек ако има доверба во партнерот , тој може да го злоупотреби тоа лажејки го .. а може да лаже секој

Од лага до лага има разлика но сепак е лага, тие што си играат со туѓите чувства нели им е малку претежок така наречениот трофеј дека се паметни?

Напротив паметните не си играат со туѓи чуства, и нема врска дека попаметните лажат напротив се поискрени.

Е па затоа и мене ми падна чудна реченицата.
Има луѓе кои се ептен вешти во манипулирање, други не толку, па и затоа и лагата можат ваљда да ја изведат постручно.
Како и да е, таквиот муабет, мене лично воопшто не ми се допаѓа како таков, а и не се ни согласувам искрено воопшто со него.

Многу е чудно што почнуваме некако под дифолт да прифаќаме работи кои очигледно на никому не одат во добар смер, ако со етикета дека некој е паметен затоа што добро знаел добро да излаже некој а притоа го занемаруваме фактот од исходот дека нечие срце било скршено, нечија доверба фрелна во вода, јас само се запрашувам кој е тука лековерниот што немоеже да перцепира што всушност направил тој манипулант?
како што кажа Македонка ако треба нека изгорам ама ќе знам дека е вистина, надувано его од лаги закитено со рогови не благодарам.

Лажат оние кои сакаат да ја сокријат вистината, а забораваат дека на лагата и се кратки нозете.
Ниедна лага не останала сокриена. Па така можам да заклучам дека лажат само "паметните".
п.с.Подобро да плачеш од вистината, отколку да се радуваш на лагата.
Лажат само “паметните“ ?
Зарем мислиш дека паметен(у наводници) би смислил добра лага?

Па не би рекол мислам дека довербата игра најголема улога .... колку и да е паметен човек ако има доверба во партнерот , тој може да го злоупотреби тоа лажејки го .. а може да лаже секој

Види, според мене е сосема логично кога е човек во врска со некој да му верува на партнерот? Зошто тогаш некој би почнал врска, ако смета дека не може да има доверба? Ситни лаги и вака и така, лошото е кога се лаже во врската за крупните и битните работи кои ги прават темелите на врската.
Работава излага може некој да излаже, ако другиот има доверба, што значи нема тоа врска со интелигенцијата.
Секој може да лаже, не знам, според мене не треба натпросечна интелигенција за да човек смисли лага.
Башка како што реков, мислам дека секој човек за себе мисли дека е паметен, јас барем немам сретнато човек што рекол или мислел за себе, јас сум глуп, немам мозок. Ама стварно да го мисли тоа.

Напротив паметните не си играат со туѓи чуства, и нема врска дека попаметните лажат напротив се поискрени.

Ова секако би ми звучело порационално него она погоре што беше опишано, човек кој е разумен и знае доста работи, доста добро би знаел дека со манипулации и лажги може само да си нагомила проблеми и да уништи се околу него заради тоа што знае дека лагата никад не останала добро скриена... и накрај да си остане со прстот вуста.

Абе сега паметните лажат се вели за оние кои вешто и тактички го прикриваат тоа,некои не дека не лажат туку не можат да се носат со тоа и ги издава телото и лесно се препознават, додека овие првиве ептен се добри и толку стручно и што би се рекло под радар го прикриват зато и се паметни тешко се откриват

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom