Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Перл, љубоморна :) Мене крстот на гзот тебе во гзот. Јас барем имам на кој да тресам прашина :)) Имаш ти на кој?
На што да ти бидам љубоморна, на простотилукот или на закоравеноста? (y)

А за тресење имам што да тресам.... чаршавот од трпезата после јадење. :)

А на чедото можам само да истресам љубовна прашина на носето. :love: Ама ти за такво нешто поим немаш, не си ти крива, така вуф селото те учеле. :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Правото на абортус, не е загарантирано за оние кои веќе имаат деца. Има луѓе кои никогаш не сакаат да имаат деца, и абортирале.
Не е темата ,,родителство,,. Темата е абортус. Држи се до темата.
Јас убаво кажав, дека ве разбирам на некој начин, кога веќе имате деца пред себе.
Но да си го изедначиш детето со ембрион, е језиво дури.
Инаку, медицински, докажано е дека:

1. Ембрионалната фаза, е фазата кога се создаваат сите органи и системи, но ниту еден не функционира.
2. Истата таа фаза, се поврзува со непостоење на механизми за одбрана кај плодот, затоа што фетусот се брани. Докажано е дека нервниот систем не функционира, со тоа и самиот плод не чувствува болка.

3. Ембрионот не реагира на дразби. Со тоа е докажано дека нема никаква свест.

Дали деј афтер пилула е убиство? Бидејќи убива зиготи.
Дали вештачкото оплодување е убиство? Убива зиготи кои се во епрувета.
Дали абортусот резултат на силување, инцест, се убиство?
Можеш да ми одговориш?
Ти велам се гледа твоето неискуство. Абортус е прекин на родителство. Значи не ја согледуваш целата прикаска туку само оној најмал почетен дел. Абортус е ПРЕКИН на бременост и тоа во рана фаза. Тука застануваш. Не те интересира понатаму. Од твоја гледна точка тоа е исправно но само затоа што не ја имаш согледано до крај поентата на бременоста. Бременоста е природна појава. Неприродно е да се прекине. Постојат спонтани абортуси кои се природни. Но интервенција на човек во здрав и нормален плод е неприродно. Плодот има свои фази на развој, од 7ма недела тој чуствува болка. но тоа не оправдува дека ако не почуствува болка или нема инстинкт да преживее - може да се отстрани. А кој не му дозволи да има инстинкт за преживување или почуствува болка?? Истиот тој кој тоа немање го зема за алиби дека е ОК абортусот.
Ти се јавуваш и во улога на судија, обвинител и џелат. “Нема чуства, нема ни да дозволам да се развијат чуствата, ќе му прекинам раст и развој и ќе го отстранам“.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Let3, одговори на прашањата ако сакаш да дискутираме.
Ако сакаш да ја вртиш дискусијата во друг правец, кажи си.
И нема болка во 7 недела, не лажи. Провери прво.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Let3, одговори на прашањата ако сакаш да дискутираме.
Ако сакаш да ја вртиш дискусијата во друг правец, кажи си.
И нема болка во 7 недела, не лажи. Провери прво.
Да наречеш некој дека лаже е прилично непристојно.

Anatomical
- pain receptors spread over the body in stages: 8-16 weeks
- pain impulse connections in the spinal cord link up and reach the thalamus (the brain's reception center): 7-20 weeks (summarized by Anand, K.J.S., Atlanta)
Медицината постојано напредува, изнаоѓа некои новини, докажува нешто што вчера се мислело дека е поинаку. Али се некако имам впечаток дека и доказ да ембрионот чуствува болка и во 7ма недела не ќе ти смени мислење.​

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854

Anatomical

- pain impulse connections in the spinal cord link up and reach the thalamus (the brain's reception center): 7-20 weeks (summarized by Anand, K.J.S., Atlanta)

Моментално играм игра и ме мрзи да барам на нет, но ќе побарам и ќе приложам :)
Друго... ќе одговориш?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Моментално играм игра и ме мрзи да барам на нет, но ќе побарам и ќе приложам :)
Друго... ќе одговориш?
во моментот со другото дете гледам шо направи на диктат на школо па после ќе правиме муабет

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ти велам се гледа твоето неискуство. Абортус е прекин на родителство. Значи не ја согледуваш целата прикаска туку само оној најмал почетен дел. Абортус е ПРЕКИН на бременост и тоа во рана фаза. Тука застануваш. Не те интересира понатаму. Од твоја гледна точка тоа е исправно но само затоа што не ја имаш согледано до крај поентата на бременоста. Бременоста е природна појава. Неприродно е да се прекине. Постојат спонтани абортуси кои се природни. Но интервенција на човек во здрав и нормален плод е неприродно. Плодот има свои фази на развој, од 7ма недела тој чуствува болка. но тоа не оправдува дека ако не почуствува болка или нема инстинкт да преживее - може да се отстрани. А кој не му дозволи да има инстинкт за преживување или почуствува болка?? Истиот тој кој тоа немање го зема за алиби дека е ОК абортусот.
Ти се јавуваш и во улога на судија, обвинител и џелат. “Нема чуства, нема ни да дозволам да се развијат чуствата, ќе му прекинам раст и развој и ќе го отстранам“.
Најретрдирана агрумент е природно/неприродно. Според твојата ментална логика. Сите операции се неприродни а богами и 99% од лекови. Ако сакаш да живееш природно оди во Амиши и седи без струја. :icon_lol:

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962

Anatomical
Медицината постојано напредува, изнаоѓа некои новини, докажува нешто што вчера се мислело дека е поинаку. Али се некако имам впечаток дека и доказ да ембрионот чуствува болка и во 7ма недела не ќе ти смени мислење.​
Некако ме наведува да помислам дека ова го имаш копирано од некој сајт за борба против абортус или од некој религиозен сајт. Еве линк каде се цитира извештај од малку покредибилен извор Royal College of Obstetricians and Gynecologist, каде пишува дека фетусот не чувствува болка до 24 недела.

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/jun/25/human-foetus-no-pain-24-weeks

The report on pain perception says: "It was apparent that connections from the periphery to the cortex are not intact before 24 weeks of gestation and, as most neuroscientists believe that the cortex is necessary for pain perception, it can be concluded that the foetus cannot experience pain in any sense prior to this gestation."
Even after 24 weeks, "it is difficult to say that the foetus experiences pain because this, like all other experiences, develops post-natally along with memory and other learned behaviours".

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Најретрдирана агрумент е природно/неприродно. Според твојата ментална логика. Сите операции се неприродни а богами и 99% од лекови. Ако сакаш да живееш природно оди во Амиши и седи без струја. :icon_lol:
А од кога бременоста е болест која треба да се лекува?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А што лекува контрацепција?
спречува бременост.
Али кога ќе дојде бременост - тоа не е болест за да се третира, барем не секоја бременос е болест. Исклучоци има кога плодот или мајката или двете се во опасност, али прекинување на бременос ради нездравствени причини е прилично себичен чин

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
спречува бременост.
Али кога ќе дојде бременост - тоа не е болест за да се третира, барем не секоја бременос е болест. Исклучоци има кога плодот или мајката или двете се во опасност, али прекинување на бременос ради нездравствени причини е прилично себичен чин
Чекај чекај , сеа коа некој квазилиберал ќе ти ја изедначи бременоста со хомосексуалноста ќе видиш дали е болест или не:pos:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
спречува бременост.
Несакан бременост е исто како болест ти се случува нешто на телото кое несакаш да го имаш. Крив Нос Клемпави Уши итн. АКо некој несака да има бебе нема да има бебе ако има опција да го уништи. Не гледам проблем со тоа. Бебето не составен дел од телото додека не се роди т.е. не е индивидуа и нема што тука да се зборува за права.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Аман бе Стефус за тебе се има изместена логика, ако е контра твоето ПРИРОДНО размислување.

Кај ги најде операциите бе за пример.

Тие спречуваат да загубиш постоечки живот, а абортусот спречува нов живот.:love:

За да се оправда абортусот треба дебела причина за тоа.

За да не дојдеш до таква морбидна одлука, си постои превенција и планирање.

Секоја грешка се плаќа, некоја скапо, некоја ефтино.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Инаку некој имаше дилема дали чуствува ембрионот болка. Тоа е ирелевантно бидејќи абортус се работи во општа анаестезија а, анестетикот доаѓа и до ембрионот така да ти тој е анестезиран и не чуствува ништо.

Kajgana Shop

На врв Bottom