Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Просто е: не можеш да правиш паралела меѓу Светото Писмо, пишувано од достојни поединци, и софтверски програмер, кој ем е грешен, ем е надвор од Црквата.

За тоа, дали грешката при препишувањето е фатална и минорна, може да се види и по последиците од таа грешка, кои веќе ги наведов, а гарант за вистинитоста од записот во Светото Писмо и конзистентоста од учењето од Црквата е самата Црква, водена не од смртни и грешни луѓе, туку од Светиот Дух, Господ.

Дали поединците се достојни или не утврдува според црквата друг така да ние не можеме да го знаеме тоа се додека не отидиме пред св. Петар или некој друг кој ке ти каже за каде си.
Точно може да се види од последиците на таа грешка значи е стигнато од Тој што не направил ниту еден грев нека го фрли првиот камен до Земјата се врти околу сонцето-одма на клада ти си соработник на Гаволот. Мене не ми личи на минорна грешка.:)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Тоа што Јован спомнува 3 Пасхи не значи и дека само толку поминале. Во евангелието према Јован се спомнува и следново:
„Јудејците Му рекоа: „Уште немаш педесет години и Авраама си го видел?”“ (ев. Јован 8:57)

Авраам живеел околу 2000 години пред Исус, значи тоа „уште немаш педесет години“ не се однесува на времето на Авраам, туку на возраста на Исус.
Штом Јудејците му рекле „уште немаш педесет години“, од тоа веројатно следи дека Исус имал четириесет и нешто години. Доколку Исус во тоа време бил 30 годишен човек, тогаш пологично е Јудејците да му речат „Уште немаш ни четириесет години и Авраама си го видел?“, но тие му велат „уште немаш педесет години“ - од што веројатно следува дека Исус имал четириесет и нешто години.
Велам веројатно бидејќи и ова не е доволен критериум за да се одредат годините на Исус. Едноставно за христијаните е неважно на колку години Исус пострадал, туку важно е само дека пострадал и тоа за нивните гревови.
Па Јован спомнува три пасхи и штоправеше Исус. Значи опишува 3 години на Исус, првата пасха (Јован 2:13) кога влезе во храмот избрка народ оттаму у и испреврти тезги, Втора пасха (Јован 6:4) кога нахрани народ со 5 леба и трета пасха (Јован 13:1) кога беше тајната вечера - пред да го заробат Исуса.
3 години.

А бе Чорбаџи одеднаш престана пола евангелија да биди важно... како што науката и историјата презентираат докази дека нештото не можело да биде како што е опишано во евангелијата - така одма то престанува да биде важно. На крај нема да биде важно ни дали постоел Исус, ќе биуди важно само тоа што рекол?!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали поединците се достојни или не утврдува според црквата друг така да ние не можеме да го знаеме тоа се додека не отидиме пред св. Петар или некој друг кој ке ти каже за каде си.
Точно може да се види од последиците на таа грешка значи е стигнато од Тој што не направил ниту еден грев нека го фрли првиот камен до Земјата се врти околу сонцето-одма на клада ти си соработник на Гаволот. Мене не ми личи на минорна грешка.:)
Дали поединецот е достоен или недостоен, за да биде запишувач на деловите од Светото Писмо, не одлучува Црквата, туку сам Бог, кој ги одбра и старозавентите пророци и новозавентите Апостоли, да бидат писари на зборот Божји.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Дали поединецот е достоен или недостоен, за да биде запишувач на деловите од Светото Писмо, не одлучува Црквата, туку сам Бог, кој ги одбра и старозавентите пророци и новозавентите Апостоли, да бидат писари на зборот Божји.
Хммммм не.
Ова ми личи на бегање од одговрност не сум јас крив што му дозволив на него да препишува крив е Господ.
Како знаеш дека Господ го одбрал баш него. Дали тоа значи дека ако јас кажам одбран сум од Господ за тоа и тоа автоматски станувам апостол.
И да не продолжувам понатаму. Со коментаров само се залажуваш и бегаш од секаква одговорност.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како знаеш дека Господ го одбрал баш него. .
Не велам дека „знам„, туку дека „верувам„.
--- надополнето: 21 март 2012 во 13:59 ---
Дали тоа значи дека ако јас кажам одбран сум од Господ за тоа и тоа автоматски станувам апостол.
Самиот за себе, можеш да кажеш што сакаш, вклучувајќи тука и дека си, ѓоамити, одбран од Бога. Ама не си...
Бог ги одбра своите (Апостоли) пред 2000 г. а тековно, имам(е) избор дали ќе бидам/бидеме со Бога или против Бога, без Негово мешање во личниот избор.
--- надополнето: 21 март 2012 во 14:00 ---
Со коментаров само се залажуваш и бегаш од секаква одговорност.
Поштуем лични ставои, ама не морам да се сагласам со нив...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Не велам дека „знам„, туку дека „верувам„.
--- надополнето: 21 март 2012 во 13:59 ---

Самиот за себе, можеш да кажеш што сакаш, вклучувајќи тука и дека си, ѓоамити, одбран од Бога. Ама не си...
Бог ги одбра своите (Апостоли) пред 2000 г. а тековно, имам(е) избор дали ќе бидам/бидеме со Бога или против Бога, без Негово мешање во личниот избор.
--- надополнето: 21 март 2012 во 14:00 ---

Поштуем лични ставои, ама не морам да се сагласам со нив...

OK.

Дали тоа значи нека нема никаква можностза нови апостоли.

И да и јас исто али некад се обидувам да дебатирам.:)

С

Само Човек

Гостин
Мистик кој се обидивал да им ги отвори очите на евреите. И да правел чуда кои не можел да ги свати рационалниот ум. И денес човек кој се бави со медиотации и ќе ја отвори третата чакра може да запре крварење за 30 сек. Ова го имам видено со мои очи

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: 21 март 2012 во 14:19 ---
OK.

Дали тоа значи нека нема никаква можностза нови апостоли.

И да и јас исто али некад се обидувам да дебатирам.:)
При своето прво пришествие, Христос одбра три (!) реда Апостоли:
-12-те, без Јуда а со Матиј,.
- 70-те, т.н „помали Апостоли (како Лука и Клеопа)
-и уште барем 500 други, кои Го пропведаа Христа распнатиот.

Апостолите/пратениците, кои „фатија„ различни страни на тогаш познатиот Свет, го чинеа она кое Христос им го заповеда: да одат (кај тогашните народи), да ги научат сите народи (на Неговото учење...) и да ги крштеваат (народите) во името од Троичниот Бог.

Она кое Апостолите го чинеа, денес го имаме во облик од помесни Цркви, во кои членуваат ликови, кои бараат спасение за своите души.

И ајде сега, што мислиш, што ќе ни‘ се уште и други Апостоли? И што тие би чинеле?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
--- надополнето: 21 март 2012 во 14:19 ---

При своето прво пришествие, Христос одбра три (!) реда Апостоли:
-12-те, без Јуда а со Матиј,.
- 70-те, т.н „помали Апостоли (како Лука и Клеопа)
-и уште барем 500 други, кои Го пропведаа Христа распнатиот.

Апостолите/пратениците, кои „фатија„ различни страни на тогаш познатиот Свет, го чинеа она кое Христос им го заповеда: да одат (кај тогашните народи), да ги научат сите народи (на Неговото учење...) и да ги крштеваат (народите) во името од Троичниот Бог.

Она кое Апостолите го чинеа, денес го имаме во облик од помесни Цркви, во кои членуваат ликови, кои бараат спасение за своите души.

И ајде сега, што мислиш, што ќе ни‘ се уште и други Апостоли? И што тие би чинеле?
Па би се обиделе да ги вратат во црквата тие кои што избегале како мене на пример.:D

Не е битно дали има потреба или не прашањето беше дали има можност.
Бидејки црквата го очекува второто доагање на Исус па некој треба да го подготви теренот. Ама од ова испага дека доколку би дошол повторно Исус како пред 2000год. црквата би го стрпала во лудница и би го оптужила за богохулие.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па би се обиделе да ги вратат во црквата тие кои што избегале како мене на пример.:D
.
Твоето (или било чие) бегство од Црквата, е личен проблем, а не толку проблем од Црквата.
--- надополнето: 21 март 2012 во 14:31 ---
Не е битно дали има потреба или не прашањето беше дали има можност.
Бидејки црквата го очекува второто доагање на Исус па некој треба да го подготви теренот. Ама од ова испага дека доколку би дошол повторно Исус како пред 2000год. црквата би го стрпала во лудница и би го оптужила за богохулие.
Погоре кажаново, значи дека не ја знаеш релацијата меѓу Христа Се‘држителот и Неговата Црква.

Црквата е Тело Христово, а Он Е глава на Црквата. Така, телото го чека второто доаѓање од главата.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Твоето (или било чие) бегство од Црквата, е личен проблем, а не толку проблем од Црквата.

Погоре кажаново, значи дека не ја знаеш релацијата меѓу Христа Се‘држителот и Неговата Црква.

Црквата е Тело Христово, а Он Е глава на Црквата. Така, телото го чека второто доаѓање од главата.
Па не би рекол дека е само мој личен проблем. Тоа е и проблем на црквата дека не си ја завршила работата како што треба. Па лугето избегале од неа.

Другиов одговор е како да разговараш со политичар па му поставуваш прашање кое бара конкретен одговор а он округло па на ќоше се обидува да те изврти.
Не е битно дали и кој глава и кој тело. Прашањето беше како ке реагира црквата ако се појави Исус и им каже ја усравте работата.
--- надополнето: 21 март 2012 во 14:40 ---

Па не би рекол дека е само мој личен проблем. Тоа е и проблем на црквата дека не си ја завршила работата како што треба. Па лугето избегале од неа.

Другиов одговор е како да разговараш со политичар па му поставуваш прашање кое бара конкретен одговор а он округло па на ќоше се обидува да те изврти.
Не е битно дали и кој глава и кој тело. Прашањето беше како ке реагира црквата ако се појави Исус и им каже ја усравте работата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
.
Твоето бегање од Црквата е пред се‘, Твој проблем, а дури отпосле е проблем на Црквата: Но, не се обидувај вината да ја префрлиш само на Црквата: Црквата се‘уште е гласот Божји на Земјава и се‘уште не‘ повикува на спасение. Кој сака, нека се придружи а не да ја обвинува Црквата за своето непридружување кон неа.
--- надополнето: 21 март 2012 во 15:26 ---
Не е битно дали и кој глава и кој тело. .
Битно е: само така ќе знаеме „...кој е кој и што е што...„. Во спротивно, ќе се изгуби редот, смислата и целта во религијата.
--- надополнето: 21 март 2012 во 15:30 ---
Прашањето беше како ке реагира црквата ако се појави Исус и им каже ја усравте работата.
Христос Е глава на Црква и Он најдобро знае што е потребно а што не е. А Црквата треба да е подготвена за Неговото второ доаѓање: подготвена и на ниво‘ од колектив и на ниво‘ од поединец, оти не знаеме кога Он ќе дојде по втор пат во Светов или кога Он, секого од нас како поединец ќе не‘ повика на отчет.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Твоето бегање од Црквата е пред се‘, Твој проблем, а дури отпосле е проблем на Црквата: Но, не се обидувај вината да ја префрлиш само на Црквата: Црквата се‘уште е гласот Божји на Земјава и се‘уште не‘ повикува на спасение. Кој сака, нека се придружи а не да ја обвинува Црквата за своето непридружување кон неа.
--- надополнето: 21 март 2012 во 15:26 ---

Битно е: само така ќе знаеме „...кој е кој и што е што...„. Во спротивно, ќе се изгуби редот, смислата и целта во религијата.

Со голема мок доага и голема одговорност.
Значи моето бегање е всушност проблем на црквата битејки таа е одговорна и за мене.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
@ MIKI1 , партал те направил овој Let3 тебе никако паметот да ти дојде...ццц.

Тоа со коњите со Сулејман што бараше, беше една од многубројните контрадикции во бројки во твојата „света“ книга, иначе не се секирај ги има преку иљада, значи со бројките историски и во самата книга стоите многу слабо.

26 Покрај тоа Соломон собра бојни коли и коњаници; имаше илјада и четири стотини бојни коли и дванаесет илјади коњи, и ги распореди по градовите на бојните коли и кај царот во Ерусалим. Во прва книга Цареви (10: 26)

25 Соломон имаше четири илјади коњски јасли и бојни коли, и дванаесет илјади коњаници, кои ги распореди по градовите на бојните коли и кај царот во Ерусалим.
Во Втората книга Летописи (9: 25)

Вториот текст содржи (2.600) бојни коли повеќе, као што гледам јас, а исто така и јасли, што во првиот текст не се спомнати и му противречи на првот текст.

Или де објасни да се посмееме малце протолкувај... мене уште повеќе живо ме занима овај случај да го објасниш....Суланот Сулејман е овој може, а друг е Соломон а... :facepalm: таков одговор најдобар ќе ти биде да дадеш зашо немаш трет излез...

Од целиов Твој пост, живо ме занима само случајот со коњите од Сулејман...:icon_lol:
Се‘ друго, ќе биде само Твое „набадање„, видено миљон пати на форумов...А и шире.
--- надополнето: 21 март 2012 во 08:50 ---

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
--- надополнето: 21 март 2012 во 15:30 ---

Христос Е глава на Црква и Он најдобро знае што е потребно а што не е. А Црквата треба да е подготвена за Неговото второ доаѓање: подготвена и на ниво‘ од колектив и на ниво‘ од поединец, оти не знаеме кога Он ќе дојде по втор пат во Светов или кога Он, секого од нас како поединец ќе не‘ повика на отчет.
Јас разгледувам сценарио ако тоа не е така и добро ме свати. И пак го избегнуваш одговорот на тоа сценарио.

Kajgana Shop

На врв Bottom