Не си ти до толку глуп да не разбираш што сака да каже другата страна.
Не е проблем воопшто да биде Албанскиот и втор официјален јазик во Македонија.
Проблемот е што секој таков чекор го барате и се обидувате да го направите во контекст на создавање Голема Албанија, а не на опстојување и одржување на МАКЕДОНИЈА, земјата во која сте родени и живеете.
До пред 10 години државата функсионираше без албанците , со 1,5% албанци во државните институции.
А сега со 18% албанци во државните институции , верувам повеќе придонесуваме за Македонија.
Но истовремено се бориме и за националниот опстанок ... етничкиот идентитет , јазик и култура.
Да бевте подруг народ, со поразлична ментална матрица ќе имаше и вистински соживот, а не вештачки кој се темели на нашето попуштање кон вашите нецивилизиранио барања.
Кога бевме мирни како крави за молзење , не да добиеме права , туку пендрек.
Само што станавме бунтовници , оп , еве ги правата.
Кај има поцивилизирано барање од тоа албанците да не бидат само 1,5% од вработените во државните институции (пониско од србите).
Но како се одговараше на ваквото барање ? Со смеење , со вицеви и заебанции , никој не ги фермаше пратениците албанци и нивните институционални барања.
Кога пукна првата пушка во Танушевци , велеа : Нема потреба од војна , овие работи се решаваат внатре во институциите на системот по мирен пат.
Ма немој да ме ј*беш бре !
Кога ќе сфатите што правите, касно ќе ви биде.
Жал ми е што не сваќаат , имавме војна , а сеуште се однесуваат како да се родени во 2005та , и како да не биле министри во 2001ва. Ништо ли не научија.
Ако на хартија се вели дека албанскиот е официален во општините каде ги има над 20% , онда зошто во пракса одбиваат да го применат.
Кога ќе се борите за МАкедонија како што се борат МАкедонците, тогаш ќе можете да имате се што сакате во оваа држава, и тоагаш ќе бидат во ред вашите барања.
Па заедно се бориме бе , немаме ние паралелни институции.
Се додека ве интересира Косово и Албанија, се додека имате злобни намери во позадина ќе го имате ова што го имате денес, а тоа е пред се гнасење од вашите перверзни идеали.
Намерата на албанците , не е македонците да ги тера да зборуваат албански , туку албанците да можат да зборуваат албански.
Се додека ја сметате Македонија како маќеа и мајка само на Македонците ќе имате се повеќе проблеми.
Македонија како територија , како 25 илјади км2 , е и наша мајка, многу убава земја ... Ако земјата во Полог дава помалку жито од таа во Пелагонија ... не е крива државата ... но крива е државата кога на тие од Пелагонија им гради систем за наводнување , а на тие од Полог не.
Мајката ни дала на сите еднакви можности , но маќеата не.
И дузина закони да с едонесат во ваша корист, нема да ја сменат гнасотијата која ја ширите, ниту пак ќе допринесат да имате поголема почит од Македонците.
Барем нека се донесат закони на хартија , а потоа ќе ни служат како докази дека Уставот и Законите не се почитуваат , има светски судии и полицајци кои ќе проценат како ќе се казнат непочитувачите.
Корегирајте ги вашите ставови.
Не се делете и покажете конечно цивилизациско однесување и ќе имате многу нешта во оваа држава.
А цивилизациско однесување е с еона што е различно од тоа што вие го практикувате.
Оваа ти е како Дедомразовска лага ... Бидете добри , ќе добиете се што посакувате.
Сеуште немам добиено тоа што сум посакувал и што си ми ветил пред 10 години ... , дека до 2004та се што сум посакал ќе добијам , само да бидам мирен и да го предам мачот.
Мислам дека многу ти е јасно каде е и што е проблемот, меѓутоа ти одговара да зборуваш во ваков контекст во кој настапуваш.
Проблемот е што ти не сваќаш дека Македонија е со широка децентрализација ... и дека на пример во Тетово македонците се малцинство ... и дека им треба бадинтеровиот принцип за да ги одбранат своите права.
16 општини се Држава во Држава , централната власт не може ни да закачи државно знаме ако не им дозволуваат овие од локалната власт.
Треба да сватиш дека НЕМА прв и втор официален јазик ... официален си е официален.
Ако македонецот има право во Тетово на албанецот да му рече дека не знае албански , и албанецот може да македонецот да му рече дека не знае македонски.
Затоа , во општините како Тетово.... и двете страни треба да го знаат јазикот на другиот.
--- надополнето: 21 март 2012 во 11:04 ---
Има златни деца а албанци се , има идиоти а македонци се ..... не судам каков е човек по националност имам другари албанци и од нив имам намучено албански а и сама ги знајш кој се кој
. Ме нервира односот од некој коа ќе ми речат учи албански ќе ти треба .... а 2 секунди пред тоа ми вика дека не разбира македонски или дека не знае англиски. Не прам муабет за овие каубојциве од средно ова ми го рекле 40 годишни мажи а не дечишта.
Па ќе научиш , не може државата да те вработува тебе кој може да услужи само на еден официален јазик.
Ќе ме вработи мене , кој што можам да се разберам и со тие кои употребуваат македонски официјален јазик , и со тие со албански официјален јазик.
--- надополнето: 21 март 2012 во 11:23 ---
Епа тоа зборам и јас дека вие вршите албанизација а луѓе како најчевска на пример ве подржуваат во тој чин ... којшто е всушност ДИРЕКТНО непријателство врз нас Македонците жална работа навистина ... Албанците јасно кажуваат дека сакаат голема албанија а ние се правиме мутави и ве охрабруваме во тој чин
Не се албанизираш со учење на јазикот.