Злоупотреба на хендикеп

• Креатор на темата Креатор на темата dzesika
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Не знам како да ја крстам темава. Нема везе.
Во последно време се почесто се среќавам со вакви луѓе.
Луѓе кои го злоупотребуваат нивниот хендикеп (луѓе во количка, трудни жени, жени со мали деца, деца без еден родител...) за да добијат сожалување од останатите и другите да се дружат со нив од сожалување.
Пример: Вчера се возам со кола во гужва, пред нашата кола една млада мајка со детенце од околу 2 години. За да стигне некаде побрзо, мафта со раката и покажува на детето, ко божем „Ај пуштете ме да влезам во редот пред вас, имам мало дете“.
Не ја сфатив поентата, брат ми возеше, ја пушти...
Јас се изнервирав. Не дека не би ја пуштила, него ме нервира фактот што го користи детето свое зошто неа и се брзало за некаде. Да не го искористеше детето, ќе изреагирав како и секој нормален.
Исто, бабине во автобус. Јас секогаш стојам кога се возам пошто се возам на кратки релации, ама сум видела други деца моја возраст што си седат. И повеќето, не стануваат на постар. Доаѓа некоја баба и почнува да вика „Што не станеш, не ти е срам, тука ме гледаш мене со ногата, едвај стојам бла бла“. Не дека е толку до ногата, него на неа и се седи. Не ли може да праша како нормален човек „Може да станеш, да седнам јас?“

Ваши искуства?
И воопшто, ви сметаат ли ваквите луѓе?

Кутрата ти, си требала да почекаш 2 секунди повеќе за да помине жена со дете. Дај некој број да ти донирам 100 денара за маката. Ебате луѓето.

Од кога трудна жена и жена со дете е хендикеп? :confused:

Од кога трудна жена и жена со дете е хендикеп? :confused:
Тоа не е хендикеп но мора да се пази на таквите и да се одговара соодносно како на оние со хендикеп.

Кутрата ти, си требала да почекаш 2 секунди повеќе за да помине жена со дете. Дај некој број да ти донирам 100 денара за маката. Ебате луѓето.
Муабетот е шо ако има дете зашто тоа и е предност o.O ? Си има правила и прописи во сообракајот и таму пуштање на жени со деца воопшто не се спомнати ..

Муабетот е шо ако има дете зашто тоа и е предност o_O ? Си има правила и прописи во сообракајот и таму пуштање на жени со деца воопшто не се спомнати ..
Како е да си edgy тинејџер во ова време ?

оф мори мајко -.- .... како е да си онлајн-курчач+паметњакович ова време ?

Па има поента. И во лифт со 10 луѓе не те фаќа закон ако прднеш, ама некои работи од проста култура.. нели..

Па има поента. И во лифт со 10 луѓе не те фаќа закон ако прднеш, ама некои работи од проста култура.. нели..
Тоа е сосема неадекватен пример ... значи дете од 2 години има зошто да треба прва да иде шо е муабетот ? детето неможе да чека ?? шо е муабетот значи која култура не сфакам јас никојпат не би барал да ме пуштат прв да поминам (вауу ќе заштедам пола минута) заради тоа што сум со дете значи ми нема логика некако безвезе е

Тоа е сосема неадекватен пример ... значи дете од 2 години има зошто да треба прва да иде шо е муабетот ? детето неможе да чека ?? шо е муабетот значи која култура не сфакам јас никојпат не би барал да ме пуштат прв да поминам (вауу ќе заштедам пола минута) заради тоа што сум со дете значи ми нема логика некако безвезе е
Кога ќе го имаш ќе ти биде јасно.

Кога ќе го имаш ќе ти биде јасно.
За работи којшто се неопходни да ама да ме пуштат негде у колона o.O ? заради детето ?? со која поента не сфакам

Ne si procital ko sto treba :)
Ne vikam deka ne bi ja pustila, ama da ne go spomnese deteto. Maloto slatko si spie na zadnoto sediste, a gospogjata go posoci so prstot, namerno, da padnes na sarmot na detenceto I da ja pustis.
Ti velam, ne sum nekulturna pa da ne ja pustev da me prasase nesto kako "Moze li pred vas u red?"
No problem, go ahead.

Isto I edna trudnica vo red na kasa. Cekame edno 6-7 dusi na kasata edna stara baba kupuva cela kolicka pa dur pari da izvadi, pa ne slusa kolku I slicno, gospogjata so stomakot ne pominuva site bez pogled da upati, zastanuva direkt na kasata I uste muabet si prai so kasierkata.
Posto e trudna, nikoj nisto ne I rece, ofc.
Ama neli e toa zloupotreba na milosta na ostanatite?
Da recese: "Mi se brza, moze li da odam pred vas?" Se kladam deka nikoj nemase da I napravi problem.
Imam eden kup vakvi primeri sto me iritiraat, a sto mnogu lugje gi pravat, pa si se olesnuvam tuka :D

За работи којшто се неопходни да ама да ме пуштат негде у колона o_O ? заради детето ?? со која поента не сфакам
Можеби го носи во болница?му се јаде?Треба да го пресоблече?
Минута една ако треба да е, може да смени некои работи.
Знаете овие работи се одраз на домашно воспитување, како и начин на перцепција на нештата.
--- надополнето: 20 март 2012 во 00:24 ---
Imam eden kup vakvi primeri sto me iritiraat, a sto mnogu lugje gi pravat, pa si se olesnuvam tuka :D
Ако "исплачи се" тука, ние ќе се "пресметаме" меѓу нас :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom