Вие сте тој кој одлучува за вашата среќа

• Креатор на темата Креатор на темата SaveMe
  • Време на започнување Време на започнување
Религијата како појава, нема за цел и мотив да извлече пари од луѓето, додека пишувањето книги за животот има.
И не е размислувањето начин за тоа како „да се справиш со се што ќе ти се испречи“, него дејствувањето, ама како сакаш :)

Значи според тебе се што е општо прифатено од луѓето и е по комерцијално е направено само за пари, и затоа е пропаганда?
Еве за мене работи, ти ќе речеш тоа е ти е од сугестија дека така си мислам. Ама и од сугестија да е нели јас ќе имам поквалитетен живот од тебе ?

А за религијата воопшто нема да коментирам.

Без многу филозофирање, одговорот е самиот наслов на темата.

Значи со одговоров автоматски си се косиш со претходниот пост на темава. Прво викаш дека цел на религијата не се парите, после се слагаш дека се што е комерц и е општо прифатено, е направено за пари. А религијата де факто е комерц.
Емпириски гледано религијата немала за цел да извлече пари од луѓето само во примитивното, пред-државното општество.
Од тогаш па наваму религијата (Океј, премногу општ поим, од сега ќе велиме Христијанство, тргнувајќи од претпоствката дека само со тоа си, колку-толку, запознаена.) "како појава" lol w/e that means, е само уште еден инструмент за естаблирање на легитимитет на себе-прогласените небесни, а богами и световни владари. Почнувајќи со Хамураби (преамбулата на законикот), па до Јован Павле Втори, целта е иста, само методите се по префинети.

"И не е размислувањето начин за тоа како „да се справиш со се што ќе ти се испречи“, него дејствувањето, ама како сакаш"
Жити се. And tell me, how is there any action without thought?
И тука, тргнувајќи од "Секоја борба е одлучена уште пред да започне" муабетот на Сун Цу, или симплифицирано на македонски "Судбината на паричката е одличена уште пред таа да биде фрлена", само идиЈот би заклучил дека квалитетот на мислата не игра никаква улога во финалниот резултат од битката.

Да. Секој е самиот одговорен за климата и односите кои ќе ги создаде со другите врсници/пријатели и она што го прави среќен, а не да ги обвинува другите и да се самосожалува, место тоа може да поработи на остварување на она што го прави задоволен.(y)
--- надополнето: 16 март 2012 во 20:08 ---
Да. Секој е самиот одговорен за климата и односите кои ќе ги создаде со другите врсници/пријатели и она што го прави среќен, а не да ги обвинува другите и да се самосожалува, место тоа може да поработи на остварување на она што го прави задоволен.(y)

Секако дека да. Вие го бирате ракот, фактот што сте технолошки вишок, родени во село Кушкундалево без струја, тоа што сте неплодни итн итн. Се се тоа ваши одлуки и ничии други.
Човековата потреба да изигрува Бог и да си дава комфор сам на себе нема никогаш да исчезне. Муабетов дека сами си одлучувате за среќата е само уште еден од редот изговори дека не сте просечни и веројатно небитни.

фактот што сте родени во село Кушкундалево без струја,

:pos: :pos::pos: Сурово ама вистинито...И јас се сложувам со ова...

И би додала - дали кутрине деца што секој ден умираат од глад, жед, болести и сл, се самите тие лично одговорни за тоа...? Или тие не сакаат да се среќни...?

Значи со одговоров автоматски си се косиш со претходниот пост на темава. Прво викаш дека цел на религијата не се парите, после се слагаш дека се што е комерц и е општо прифатено, е направено за пари. А религијата де факто е комерц.
Емпириски гледано религијата немала за цел да извлече пари од луѓето само во примитивното, пред-државното општество.
Од тогаш па наваму религијата (Океј, премногу општ поим, од сега ќе велиме Христијанство, тргнувајќи од претпоствката дека само со тоа си, колку-толку, запознаена.) "како појава" lol w/e that means, е само уште еден инструмент за естаблирање на легитимитет на себе-прогласените небесни, а богами и световни владари. Почнувајќи со Хамураби (преамбулата на законикот), па до Јован Павле Втори, целта е иста, само методите се по префинети.

"И не е размислувањето начин за тоа како „да се справиш со се што ќе ти се испречи“, него дејствувањето, ама како сакаш"
Жити се. And tell me, how is there any action without thought?
И тука, тргнувајќи од "Секоја борба е одлучена уште пред да започне" муабетот на Сун Цу, или симплифицирано на македонски "Судбината на паричката е одличена уште пред таа да биде фрлена", само идиЈот би заклучил дека квалитетот на мислата не игра никаква улога во финалниот резултат од битката.
Pa da, religijata se izvitoperuva uste vo istiot vek koga e nastanata crkvata kako masovna istitucija, so toa sto vladetelite primetile deka preku nea moze mnogu lesno da se manipulira so narodot, bidejki bile nepismeni.
Ama nie vo den denesen, kako obrazovani I intelektualno nadgraduvani osobi, bi trebalo da znaeme deka samite si ja gradime srekjata, a ne nekoja Ronda da prodava pamet vo 3 knigi I so toa da im zema ogromni pari na lugjeto sirum svetot.
A religijata (ne samo hristijanstvoto, tuku I bilo koja druga religija ili duhovna disciplina) nema za cel da mu izvlece pari na narodot, tuku duhovno da go nadogradi.

I've done a lot of actions without thinking, ako me prasuvas mene, pa ottamu, ne treba da mislis nesto, za da go napravis. A I spored mene lugjeto koi ne mislat mnogu, se posrekjni.
Ama isto, ne e dovolno samo da mislis nesto, za da smetas deka toa e vlozuvanje napor vo toa da ti uspee. Vlozuvanje napor e ako toa sto go mislis se obides da go pretocis vo postapki I dela. A ne gledam kako razmisluvanjeto na temi koi ni gi nametnuvaat ovie propagandi (Zamisluvaj si deka vozis kola I toa ke ti se ostvari nekoj den) ne vodat kon dejstvuvanje.
Mozebi samo ni ja menuvaat percepcijata za toa sto e ubav I srekjen zivot I navistina, ne teraat da gledame pozitivno na site slucuvanja, no nasite predhodni sonista ne se ostvaruvaat.

Освен во детската невиност не сум ја видел нигде на друго место кај човекот. Или пак ако ја има некако е квази-среќа.
Од друга страна постои нешто што ја надминува и среќата и несреќата, глумата.....илузијата.........

Pa da, religijata se izvitoperuva uste vo istiot vek koga e nastanata crkvata kako masovna istitucija, so toa sto vladetelite primetile deka preku nea moze mnogu lesno da se manipulira so narodot, bidejki bile nepismeni.
Ama nie vo den denesen, kako obrazovani I intelektualno nadgraduvani osobi, bi trebalo da znaeme deka samite si ja gradime srekjata, a ne nekoja Ronda da prodava pamet vo 3 knigi I so toa da im zema ogromni pari na lugjeto sirum svetot.

O rly? o_O
How does that even...
Каква врска има Родна со било шо у муабетов, ја несфаќам, ама океј... Сигурно ти сфаќаш.
Образовани и интелектуално надградувани особи :pos:
Океј :pos: Ајде ќе почнеме од тебе, бидејќи си Христијанин. Онака тврдокорен.
Колку години имаше ти кога ја прифати Христијанската религија како единствена вистинска, твоја религија? Колку беше образована и интелектуално надградена? м?
Како ти, како, образована и интелектуално надградена личност, ќе ми објасниш, со факти (Рачунај, немора експериментално докажани ствари, материјални докази, онака, биди слободна, од тебе се бара само твојата "теорија" да биде во склад со законите на логиката) како дедо Ное ги качил сите животни (едно машко едно женско) на брод, и ги пренел преку штотијазнам. До Арарат, кај шо сигурно внатре више му засмрдило па излегол надвор да пафне квалитетен турски хаш.

A religijata (ne samo hristijanstvoto, tuku I bilo koja druga religija ili duhovna disciplina) nema za cel da mu izvlece pari na narodot, tuku duhovno da go nadogradi.

За да постои духовна(?) надградба не е потребна религија.
Нити пак е факт дека онаму каде што има религија има и духовна надградба.
Во што си ти тоа повеќе духовно надградена од мене, ил Станко ил Петко ил Митко кои не сме религиозни? Како си ти, подобар човек? Имаш помогнато на повеќе луѓе? Подобро владееш со своите емоции? По праведна си? По фер? Се бориш за вистина, за слобода, за еднаквост и правда посилно од нас?
In fact
prisonstats.gif

Или од 1997
Response Number %
---------------------------- --------
Catholic 29267 39.164%
Protestant 26162 35.008%
Muslim 5435 7.273%
American Indian 2408 3.222%
Nation 1734 2.320%
Rasta 1485 1.987%
Jewish 1325 1.773%
Church of Christ 1303 1.744%
Pentecostal 1093 1.463%
Moorish 1066 1.426%
Buddhist 882 1.180%
Jehovah Witness 665 0.890%
Adventist 621 0.831%
Orthodox 375 0.502%
Mormon 298 0.399%
Scientology 190 0.254%
Atheist 156 0.209%
Hindu 119 0.159%
Santeria 117 0.157%
Sikh 14 0.019%
Bahai 9 0.012%
Krishna 7 0.009%
Total Known Responses 74731 100.001% (rounding to 3 digits does this)

Unknown/No Answer 18381
----------------------------
Total Convicted 93112 80.259% (74731) prisoners' religion is known.

Held in Custody 3856 (not surveyed due to temporary custody)
Total In Prisons 96968
I've done a lot of actions without thinking, ako me prasuvas mene, pa ottamu, ne treba da mislis nesto, za da go napravis. A I spored mene lugjeto koi ne mislat mnogu, se posrekjni.

Добро, океј, изгледа прашањето is there action without thinking, беше премногу длабоко за твојата плиткост, па ќе се праам како никогаш да не сум го поставил, пошто ми е срам од мојата претходна претпоставка дека од таа семка можело нешто да израсне.

Ama isto, ne e dovolno samo da mislis nesto, za da smetas deka toa e vlozuvanje napor vo toa da ti uspee. Vlozuvanje napor e ako toa sto go mislis se obides da go pretocis vo postapki I dela. A ne gledam kako razmisluvanjeto na temi koi ni gi nametnuvaat ovie propagandi (Zamisluvaj si deka vozis kola I toa ke ti se ostvari nekoj den) ne vodat kon dejstvuvanje.
Mozebi samo ni ja menuvaat percepcijata za toa sto e ubav I srekjen zivot I navistina, ne teraat da gledame pozitivno na site slucuvanja, no nasite predhodni sonista ne se ostvaruvaat.

Ме мрзи.

O rly? o_O
How does that even...
Каква врска има Родна со било шо у муабетов, ја несфаќам, ама океј... Сигурно ти сфаќаш.
Образовани и интелектуално надградувани особи :pos:
Океј :pos: Ајде ќе почнеме од тебе, бидејќи си Христијанин. Онака тврдокорен.
Колку години имаше ти кога ја прифати Христијанската религија како единствена вистинска, твоја религија? Колку беше образована и интелектуално надградена? м?
Како ти, како, образована и интелектуално надградена личност, ќе ми објасниш, со факти (Рачунај, немора експериментално докажани ствари, материјални докази, онака, биди слободна, од тебе се бара само твојата "теорија" да биде во склад со законите на логиката) како дедо Ное ги качил сите животни (едно машко едно женско) на брод, и ги пренел преку штотијазнам. До Арарат, кај шо сигурно внатре више му засмрдило па излегол надвор да пафне квалитетен турски хаш.

За да постои духовна(?) надградба не е потребна религија.
Нити пак е факт дека онаму каде што има религија има и духовна надградба.
Во што си ти тоа повеќе духовно надградена од мене, ил Станко ил Петко ил Митко кои не сме религиозни? Како си ти, подобар човек? Имаш помогнато на повеќе луѓе? Подобро владееш со своите емоции? По праведна си? По фер? Се бориш за вистина, за слобода, за еднаквост и правда посилно од нас?
In fact
prisonstats.gif

Или од 1997
Response Number %
Catholic 29267 39.164%
Protestant 26162 35.008%
Muslim 5435 7.273%
American Indian 2408 3.222%
Nation 1734 2.320%
Rasta 1485 1.987%
Jewish 1325 1.773%
Church of Christ 1303 1.744%
Pentecostal 1093 1.463%
Moorish 1066 1.426%
Buddhist 882 1.180%
Jehovah Witness 665 0.890%
Adventist 621 0.831%
Orthodox 375 0.502%
Mormon 298 0.399%
Scientology 190 0.254%
Atheist 156 0.209%
Hindu 119 0.159%
Santeria 117 0.157%
Sikh 14 0.019%
Bahai 9 0.012%
Krishna 7 0.009%
Total Known Responses 74731 100.001% (rounding to 3 digits does this)

Unknown/No Answer 18381
Total Convicted 93112 80.259% (74731) prisoners' religion is known.

Held in Custody 3856 (not surveyed due to temporary custody)
Total In Prisons 96968

Добро, океј, изгледа прашањето is there action without thinking, беше премногу длабоко за твојата плиткост, па ќе се праам како никогаш да не сум го поставил, пошто ми е срам од мојата претходна претпоставка дека од таа семка можело нешто да израсне.

Ме мрзи.
Еј, неам намера да се расправам за тоа како Ное ги качил животните. И тоа уопште не е тема, не знам од кај го извади муабетов.

Ко второ, не е Родна, него е Ронда, Ронда Бирн, писателката на триологијата книги The Secret.

Ко трето, коа сум била твдокорен христијанин? Да, читам Библија и знам многу поише ствари од останатите неписмени „христијани“, али тоа не ме прави тврдокорен христијанин, како шо ни седењето у гаража не ме прави кола.

Кај прочита дека треба да бидеш религиозен за да бидеш духовно надградуван? Реков: „религијата или било која друга духовна дисциплина“ шо значи, не мора да си религиозно едуциран за да бидеш духовен.
Секоја религија тера на размислување, не само христијанството, не знам шо си се запнал за христијанството.

За другиов пасос, не ти коментирам пошо ти ми враќаш со "Is there an action without thought?" на „Не туку јадете бурек, него напрајте нешто во врска со својата среќа“. А во мојата реплика „Не мора да мислиш, за да бидеш среќен“ има голема длабочина, ама кој да се потруди да ја разбере...

Или сега се што доаѓа од мене е глупо и ретардирано?
Шо ме цитираш тогаш, ако не ти се дискутира, него целта ти е да ме наречеш ретардирана?

Еј, неам намера да се расправам за тоа како Ное ги качил животните. И тоа уопште не е тема, не знам од кај го извади муабетов.

Има многу врска. Ти тврдиш дека религијата денес нема за цел манипулација и пари, туку духовна надградба. Бидејќи, нали, ние, денес сме све интелектуалци и никој неможе да не манипулира така лесно. Па те прашав, како ми го објаснуеш феноменот Ное, ти, како интелектуално надградувана личност, бидејќи, нали, во причата веруваш без да трепнеш.
Има врска, како нема врска :)

Ко второ, не е Родна, него е Ронда, Ронда Бирн, писателката на триологијата книги The Secret.

Oh, right... Моја грешка..
Сеа препрочитуем пак, да не имало случајно некоја смисла..
Nah, и Стана да прочитав, исти крач..

Ко трето, коа сум била твдокорен христијанин? Да, читам Библија и знам многу поише ствари од останатите неписмени „христијани“, али тоа не ме прави тврдокорен христијанин, како шо ни седењето у гаража не ме прави кола.

Хухууу, ајмоо 9gag компарации :D Creativity lvl over 9000!!!
Верување дека се што е во библијата е факт и идење во црква секоја недела... I'd say it's pretty hardcore :D
Али нема врска, skip that, критериуми се у прашање ^^

Секоја религија тера на размислување, не само христијанството, не знам шо си се запнал за христијанството

Христијанството терало на размислување :pos:
7. Да немаш други богови покрај Мене!
8. Не прави си резан лик ни некаква слика на што и да е горе во небото или долу на земјата, или во водите под земјата
Riiight :pos:

За другиов пасос, не ти коментирам пошо ти ми враќаш со "Is there an action without thought?" на „Не туку јадете бурек, него напрајте нешто во врска со својата среќа“. А во мојата реплика „Не мора да мислиш, за да бидеш среќен“ има голема длабочина, ама кој да се потруди да ја разбере...

Пак ќе кажам, way too deep, заборави го. За натаму да идеме ќе треба предтоа да те едуцирам, а тоа би траело Многу, и стварно не сум така расположен atm...

Или сега се што доаѓа од мене е глупо и ретардирано?
Шо ме цитираш тогаш, ако не ти се дискутира, него целта ти е да ме наречеш ретардирана?

Не све.
Али most of it.

Има многу врска. Ти тврдиш дека религијата денес нема за цел манипулација и пари, туку духовна надградба. Бидејќи, нали, ние, денес сме све интелектуалци и никој неможе да не манипулира така лесно. Па те прашав, како ми го објаснуеш феноменот Ное, ти, како интелектуално надградувана личност, бидејќи, нали, во причата веруваш без да трепнеш.
Има врска, како нема врска :)

Oh, right... Моја грешка..
Сеа препрочитуем пак, да не имало случајно некоја смисла..
Nah, и Стана да прочитав, исти крач..

Хухууу, ајмоо 9gag компарации :D Creativity lvl over 9000!!!
Верување дека се што е во библијата е факт и идење во црква секоја недела... I'd say it's pretty hardcore :D
Али нема врска, skip that, критериуми се у прашање ^^

Христијанството терало на размислување :pos:
7. Да немаш други богови покрај Мене!
8. Не прави си резан лик ни некаква слика на што и да е горе во небото или долу на земјата, или во водите под земјата
Riiight :pos:

Пак ќе кажам, way too deep, заборави го. За натаму да идеме ќе треба предтоа да те едуцирам, а тоа би траело Многу, и стварно не сум така расположен atm...

Не све.
Али most of it.
Немаш ниво на дискусија, не ми се ни праи муабет со сељачиња ко тебе...
Иди пафни еден, можда тогаш ќе можеме да праиме муабет.

Немаш ниво на дискусија, не ми се ни праи муабет со сељачиња ко тебе...
Иди пафни еден, можда тогаш ќе можеме да праиме муабет.

Неможе да имам ниво на дискусија, кога не ни целам кон дискусија.
Ќе целам кон дискусија со некој со кого можам да дискутирам.
Ја и ти можеме да дискутираме во теми како coca-cola или pepsi, или "Шкртање по ѕидови, уништување фасади...", тука, неможеме. Тука, од толку смешни ствари што читам, неам време да постигнам све да истролам, а не пак да кажам што навистина мислам. Како ќе дискутираме кога немаш ни елементарни познавања на темата за која се прави муабет? Како? Да ти давам литература и документарци, па да те чекам да ги свариш, па тоаш став да завземеш, па и на тоа да ти реплицирам и да дискутираме?
Трета година музичко, "Ama nie vo den denesen, kako obrazovani I intelektualno nadgraduvani osobi" леле мајкоооо :pos::pos:

Искачам да пафнам, имај убава вечер. <3

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom