Скопје ќе биде поделен на квартови и блокови

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Тоа кога државата ќе почне да се грижи за другите градови.
Државата многу ја заболе и за Скопјево како и за другите градови !
Само редење на глупост до глупост ................... ај да не набројувам, знаеш на што мислам ......... :гомце:СК.=КИЧ:гомце: го претворија од главен град во Дизниленд, веќе не ми се ни проаѓа низ плоштад, ми се присерува од глетките околу мене :facepalm:

• Ми се допаѓа
Reactions: `V`
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Како секогаш и сега,Коце ќе рече народот ќе се привикне,за се до сега така било (како да сум малоумна или дете од 5 год.па ќе плачам ќе плачам и ќе се привикнам....)
Ме интересира кој кварт ќе биде од таа страна на Вардар,или од оваа кај што сум моментално....
И сега си размислувам,пред една година го рекламираа и го донесоа законот за легализација на дивоградби по 1е.м2 што рекоа дека важи за цела територија на Р.Македонија,ама небеше така.Предвидоа згради на местото на индивуални куќи за домување за да не одобрат по 1е.м2 туку по 100е.м2?
Уште една малверзација со народот.Имаше критики дека зградите што се направија во 70-те год(мислам тогаш беше) во капиштец го загушија Водно,а што ќе биде кога ќе се направи Скопски Њујорк....ќе поцркаме.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Чекај бе ја нешто не сфаќам. Сеа населбите(квартовите) ќе имаат нови имиња или што сеа не сфаќам ? :cautious:

D

D_NazGUL

Гостин
Тоа кога државата ќе почне да се грижи за другите градови.
.

Како тоа кога ќе почне Државата? Па имаме локална самоуправа ало, сите пари идат локално. Е сега кога сите се во Скопје нормално дека нема пари да се слеваат локално.
Имаме тотално луда ситуација каде 90% од народот во Македонија живее на 10% од територијата на државата.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Чекај бе ја нешто не сфаќам. Сеа населбите(квартовите) ќе имаат нови имиња или што сеа не сфаќам ? :cautious:
Не си единствен што не разбира. Како што јас нешто сфатив, Скопје ќе го поделат на пример на 6 квартови и тие квартови да речеме ќе имаат 10 блокови. Е сега дали ќе ги преименуваат немам поим, наводно идејата е во зачеток.
Јас лично сметам дека апсолутно нема потреба од ваков чекор, Скопје треба да има други приоритети за решавње, како на пример борба со урбанистичката мафија, која го угуши Скопје.

I

Iblis

Гостин
.

Како тоа кога ќе почне Државата? Па имаме локална самоуправа ало, сите пари идат локално. Е сега кога сите се во Скопје нормално дека нема пари да се слеваат локално.
Имаме тотално луда ситуација каде 90% од народот во Македонија живее на 10% од територијата на државата.
Болдот-Не е точно. Доколку биде завршена целата децентрализација, НАЈГОЛЕМ ДЕЛ од парите би се слевале во општината. Истата постепка не е спроведена во најголем дел од општините(да не кажам скоро сите), пред се бидејќи државните органи не се спенми да се откажат од моќта(има општини кои се 100% спремни да ги држат конците во свои раце, ама намерно не се оставаат)
Зеленото-Кај има пак да има? Нема причина зошто Струмица, Кавадарци или *избери град по твој избор* да го рани/ранат Скопје, голем е сам може да се храни.
Црвеното- тресење зелени од ракав(провери си ги бројките)
--- надополнето: 19 март 2012 во 12:29 ---
Не си единствен што не разбира.
Шо ќе разбереш*, работава е колку да се каже дека нешто се прави. Врз поделено, се пределува, можно е да се изградат и нови институции за администрирање на поделбава, ќе испадне на крај Скопје фудбалско игралиште, кој ќе стигне ќе си ја подава топката.
*не е насочено лично кон тебе

Член од
28 март 2006
Мислења
17.784
Поени од реакции
12.255
Ако ставам лимон во млеко, тоа што ќе се урдоса ќе ме направи среќен битен, наводно нешто сум сработил. Така ми се чинат овие информации за блокови и квартови.
Скопје требаше да биде 1 административна единица, една општина. Ем помалку трошоци, ем поконкретни надлежности за градот, порамномерна распределба на парите и вложувањата. Вака не знаеш која улица чија е и кој е одговорен за ѓубрето, пцовисаните животни, коњите на битпазар...или едни живеат во сјајно опкружување, други во крајно мизерни услови кои зависат од властите.
Ем помала шанса за поделба врз национална основа и натурање одредени агенди. Наместо 34 општини требаше да станат 30, а не 123.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
.

Кај мене во населба само во последниве неколку години се довлечка цело Кратово т.е. младината, а башка и од други места од тој крај на државава, а претпоставувам дека е така и во сите други приградски населби, па и во централното градско подрачје, епа затоа после Скопје ќе биде пренаселен, а остатокот од Македонија ќе биде мизерија и пустелија и нормално дека буџетот на градот Скопје најмногу ќе се полни од даноци и комуналии, кога тука живее повеќе од половината од вкупната популација на државава.
Повеќе народ = повеќе: давачки, услуги, потреби, даноци, комуналии и.т.н. = поголем градски буџет.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
А кај мене од Косово....

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
брлива работаo_O
плус и онаа изјавата од синоќа -Скопје до 2020 нема потреба од проширување:pos::mad:
http://www.plusinfo.mk/vest/36897/Skopje-nema-da-se-shiri-vo-slednite-deset-godini-
да се надоврзам на ова погоре
Скопје нема да се шири

затоа Скопје има тенденција да се нагмечи, натиска- што повеќе да се збие
КОМУ ли му падна на “УМ“ идеја зграда да гради на ова место до Соборниот храм ?!

Член од
19 април 2012
Мислења
37
Поени од реакции
15
Се сеќавате како на училиште изгледаа лекциите што ги учевме и писмените состави што ги пишувавме за нашиот главен град? Најголем дел од генерациите ученици со децении наназад пишуваа нешто што почнуваше отприлика вака: Нашиот главен град се вика Скопје. Низ него тече реката Вардар која го дели на два дела. (Нормално, каде што тече река, мора нешто да дели) но тоа делење некако постојано се потенцираше и неизбежно се спомнуваше (верувам и ден денес), така што тоа поделено Скопје се всади во колективната меморија на луѓето и на тој начин практично некој догорочно нè подготвувал за некое идно делење на градот, кое што денес воопшто не би нè изненадило, без разлика поради какви причини ќе биде извршено (економски, политички, демографски итн.)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Се сеќавате како на училиште изгледаа лекциите што ги учевме и писмените состави што ги пишувавме за нашиот главен град? Најголем дел од генерациите ученици со децении наназад пишуваа нешто што почнуваше отприлика вака: Нашиот главен град се вика Скопје. Низ него тече реката Вардар која го дели на два дела. (Нормално, каде што тече река, мора нешто да дели) но тоа делење некако постојано се потенцираше и неизбежно се спомнуваше (верувам и ден денес), така што тоа поделено Скопје се всади во колективната меморија на луѓето и на тој начин практично некој догорочно нè подготвувал за некое идно делење на градот, кое што денес воопшто не би нè изненадило, без разлика поради какви причини ќе биде извршено (економски, политички, демографски итн.)
На Македонски градот се вика Будимпешта. Реално, тоа се два града поделени од реката Дунав - Будим и Пешта. Сепак, тие два града се ,,споени,, во еден и претставуваат главен град :)

Сите градови се градени кај што има река. Секој град е ,,поделен,, од река.
И секое дете започнува таков состав, само името на реката и градот се менуваат.

Член од
19 април 2012
Мислења
37
Поени од реакции
15
На Македонски градот се вика Будимпешта. Реално, тоа се два града поделени од реката Дунав - Будим и Пешта. Сепак, тие два града се ,,споени,, во еден и претставуваат главен град :)

Сите градови се градени кај што има река. Секој град е ,,поделен,, од река.
И секое дете започнува таков состав, само името на реката и градот се менуваат.
Да, меѓутоа кај нас како да се случува обратното од Будимпешта, некако многу се оддалечуваат левиот и десниот дел на градот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Да, меѓутоа кај нас како да се случува обратното од Будимпешта, некако многу се оддалечуваат левиот и десниот дел на градот.
Само промените се вечни ;)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Скопје не е нормално изградено за да биде така поделено

Kajgana Shop

На врв Bottom