Возраста и одлуката за религиозна определба

Дали е потребна возрасна граница, за носење на одлука да се припаѓа кон било која религија?

• Да, потребно е

Гласови: 37 75,5%
  • Не, тоа е непотребно

Гласови: 12 24,5%

• Вкупно гласачи
    49

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали возраста не е подеднакво битен фактор за една личност, кога станува збор за религијата?
Зошто децата да не смеат да се инволвираат и користат во политички цели, а слободно и без никакви пречки се религиозно индоктринирани насекаде низ светот?

Луѓето докажано се по подложни на влијанија од секаков карактер кога се на помала возраст. Кога од најмала возраст на детето, му се сугерира, наметнува и проповеда одредена религија, тогаш тоа ја губи способноста да биде самостојно и да носи свој сопствени одлуки.
Индиферентноста кон овој факт, им овозможува на фундаменалистичките фанатици, да создаваат генерации полни со идеологии кој им биле всадувани во нивните глави од најмала возраст.

Ќе посочам два примера, кој мислам дека најдобро ги посочуваат негативните последици од инволвирањето на децата во религијата:
Ислам, Христијанство

S

Shellshock nam67

Гостин
edno ce kazam za sebe roden sum kako hristijanin ziveam i ce umram kako toa :)
ednostavno toa e del od mene i nema nisto loso vo toa covek da e religiozen i da veruva.
kolku pomlad ja osoznae sekoja individua hristovata vera i spoznanie tolku podobro

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
edno ce kazam za sebe roden sum kako hristijanin ziveam i ce umram kako toa :)
ednostavno toa e del od mene i nema nisto loso vo toa covek da e religiozen i da veruva.
kolku pomlad ja osoznae sekoja individua hristovata vera i spoznanie tolku podobro
Исто ќе било и да си се родел како муслиман, тогаш ќе тврдеше дека тоа е дел од тебе и дека ќе умреш како таков.
Дали имаш одговор, зошто децата е некоректно да се користат во политика, ама затоа без проблем им се наметнуваат разно разни религии?
Дали ако на дете од 5 години му го переш мозокот дека ВМРО или СДС се најдобрата партија што постои, тоа ќе има шанса или можност само да донесе одлука кога ќе стане полнолетно?

S

Shellshock nam67

Гостин
Исто ќе било и да си се родел како муслиман, тогаш ќе тврдеше дека тоа е дел од тебе и дека ќе умреш како таков.
Дали имаш одговор, зошто децата е некоректно да се користат во политика, ама затоа без проблем им се наметнуваат разно разни религии?
Дали ако на дете од 5 години му го переш мозокот дека ВМРО или СДС се најдобрата партија што постои, тоа ќе има шанса или можност само да донесе одлука кога ќе стане полнолетно?

ako bev toa nikoj ne znae.... kakov ce sum bil i so kakov um i ideja ce sum nosel.
od ovoj aspekt i so ova svest ti kazuvam Hristovata vera mi e nad se
. ne za nekoja nepostoecka svest zasnovana na spekulacija (musliman )
partija e edno vera e drugo skola e drugo zivot e treto
verata uci na dobro (skoro site veri vo ovaa se isti )
vo samata priroda na covekot e vgradeno kako cip da veruva toa bilo uste od doba na paleolit i neolit pa nema da se promeni denes nitu pak vo idnina

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ako bev toa nikoj ne znae.... kakov ce sum bil i so kakov um i ideja ce sum nosel.
od ovoj aspekt i so ova svest ti kazuvam Hristovata vera mi e nad se
. ne za nekoja nepostoecka svest zasnovana na spekulacija (musliman )
partija e edno vera e drugo skola e drugo zivot e treto
verata uci na dobro (skoro site veri vo ovaa se isti )
vo samata priroda na covekot e vgradeno kako cip da veruva toa bilo uste od doba na paleolit i neolit pa nema da se promeni denes nitu pak vo idnina
Што е тоа според тебе што партијата ја прави едно, религијата друго, па на тој начин не е коректно да му наметнуваш партиски идеологии на дете, ама е ок да му наметнуваш религиски?
И дали не мислиш дека дали е нешто добро или не, треба да покаже тестот на времето и делата?

S

Sagan

Гостин
Возраста на која се стекнува деловна способност sounds fine to me.

S

Shellshock nam67

Гостин
Што е тоа според тебе што партијата ја прави едно, религијата друго, па на тој начин не е коректно да му наметнуваш партиски идеологии на дете, ама е ок да му наметнуваш религиски?
И дали не мислиш дека дали е нешто добро или не, треба да покаже тестот на времето и делата?

abe dete mnogu ja tupis :)
tocno e toa deka prva vera so koja sum se zapoznal e hrstijanskata vera . e sega vo tekot na moeto skoluvanje sum se zapoznal i so islamot budizmot i drugi religii (da gi zememe i politeistickite kako najstari kaj rimjanite i grcite )
od site tie spoznanija sum dosol do zaklucok vejke ako odime kon toa deka hristovata vera spored mene e najdobra.
a za partii da ti kazam iskreno tasak ne me boli ni pratam politika ni sakam iskreno.
Normalno e roditelot da si go zapoznae deteto so osnovite na religijata na koja i toj samiot pripagja.
sto ima loso vo verata (bilo hristijanska bilo islamska bilo budisticka ) go tera coveka na blud na zloba na sto sto e losoto kaj site veri ??/
a sto na primer vo politikata koja gi polzuva site lugje kade i da se vo svetot.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
abe dete mnogu ja tupis :)
tocno e toa deka prva vera so koja sum se zapoznal e hrstijanskata vera . e sega vo tekot na moeto skoluvanje sum se zapoznal i so islamot budizmot i drugi religii (da gi zememe i politeistickite kako najstari kaj rimjanite i grcite )
od site tie spoznanija sum dosol do zaklucok vejke ako odime kon toa deka hristovata vera spored mene e najdobra.
a za partii da ti kazam iskreno tasak ne me boli ni pratam politika ni sakam iskreno.
Normalno e roditelot da si go zapoznae deteto so osnovite na religijata na koja i toj samiot pripagja.
sto ima loso vo verata (bilo hristijanska bilo islamska bilo budisticka ) go tera coveka na blud na zloba na sto sto e losoto kaj site veri ??/
a sto na primer vo politikata koja gi polzuva site lugje kade i da se vo svetot.
Не ја тупам, те прашувам просто прашање. Ете сам си кажа дека прва вера со која си се запознал била христијанската, од мали нозе ти ја полнеле главата како тоа е најдобрата, најисправната и највистинска, и нормално дека сега ќе се сметаш за христијанин. Одземена ти е можноста да бидеш неутрален. Децата се најподложни на влијанија од лица кој ги гледаат како заштитнички авторитет, и ако токму тој авторитет му всадува во глава одредена идеја, детето без преиспитување ја прифаќа како релност и факт.
Да ти кажувале твоите за ВМРО или СДСМ наместо за Исус, сега ќе беше "ватрен патриот" наместо верник, биди сигурен.

Што се однесува до тоа дека политиката ги ползувала луѓето, таа е прваче во споредба со религијата. Што мислиш, од каде вози дедоти Стефан мерцедес од 100 000 евра?! Од такви како тебе!:)
Плус, на секоја "Лопата парти" на политичарите, ај погоди кој е тука пригодно да ги благослови?
Ако религијата не ги ползува и искористува луѓето, тогаш незнам кој повеќе го прави тоа.

S

Shellshock nam67

Гостин
Не ја тупам, те прашувам просто прашање. Ете сам си кажа дека прва вера со која си се запознал била христијанската, од мали нозе ти ја полнеле главата како тоа е најдобрата, најисправната и највистинска, и нормално дека сега ќе се сметаш за христијанин. Одземена ти е можноста да бидеш неутрален. Децата се најподложни на влијанија од лица кој ги гледаат како заштитнички авторитет, и ако токму тој авторитет му всадува во глава одредена идеја, детето без преиспитување ја прифаќа како релност и факт.
Да ти кажувале твоите за ВМРО или СДСМ наместо за Исус, сега ќе беше "ватрен патриот" наместо верник, биди сигурен.

Што се однесува до тоа дека политиката ги ползувала луѓето, таа е прваче во споредба со религијата. Што мислиш, од каде вози дедоти Стефан мерцедес од 100 000 евра?! Од такви како тебе!:)
Плус, на секоја "Лопата парти" на политичарите, ај погоди кој е тука пригодно да ги благослови?
Ако религијата не ги ползува и искористува луѓето, тогаш незнам кој повеќе го прави тоа.

ne mi bila tupana religijata ednostavno mi bile objasnati osnovite na hristijanstvoto.
Sto religija e koja e nejzinata osnova (najgolemite znaenja za Pravoslavieto i kako toa nastanalo sum gi doznal licno sam od citanje na knigi dokumentarci toa ) najgolemto znaenje za hristovata vera sum go steknal sam licno.
i ne samo za hristijanstvoto me interesiral i islamot i budizmot pa i grckite mitovi.
a odluka za toa na koja konfesija religiska pripagjam pak si ja nosam sam.
Ne gledam loso pak ce recam ako roditelot deteto si go spoznae so religijata.
a za partiite kako i popovite se korumpirani.
Popot ne Hristos pa vo bego da veruvas ;)
vakvite kako mene a i tie kako tebe treba da si odat vo crkava so kupeni svejki od pazar ete i za toa ima lek :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ne mi bila tupana religijata ednostavno mi bile objasnati osnovite na hristijanstvoto.
Sto religija e koja e nejzinata osnova (najgolemite znaenja za Pravoslavieto i kako toa nastanalo sum gi doznal licno sam od citanje na knigi dokumentarci toa ) najgolemto znaenje za hristovata vera sum go steknal sam licno.
i ne samo za hristijanstvoto me interesiral i islamot i budizmot pa i grckite mitovi.
a odluka za toa na koja konfesija religiska pripagjam pak si ja nosam sam.
Ne gledam loso pak ce recam ako roditelot deteto si go spoznae so religijata.
a za partiite kako i popovite se korumpirani.
Popot ne Hristos pa vo bego da veruvas ;)
Ако си крстен во црква, тоа е доволен аргумент дека религијата ти е наметната без да бидеш прашан. Еквивалент како некој да ти отвори партиска книшка во некоја партија веднаш штом се родиш, и потоа додека минуваат годините, да ти објаснува, поучува и убедува колку е добра и вистинска баш таа партија, во која те зачлениле без да бидеш прашан.
vakvite kako mene a i tie kako tebe treba da si odat vo crkava so kupeni svejki od pazar ete i za toa ima lek :)
:pos: Го погоди човекот! Баш тие како мене да оделе во црква а! :vozbud: И тоа со свеќи купени од пазар?!:pos:
Закон!

S

Shellshock nam67

Гостин
abe ako gledas taka treba da se vratis vo spermatozoid pa da si biras sam so pol sakas da bides :pos:
i drugo pak mesas babi i zabi partija so vera koj vrska ziti se koja analogija gledas !!!

za svejkite od edina pricina da ne odat parite kaj popot radi toa

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
abe ako gledas taka treba da se vratis vo spermatozoid pa da si biras sam so pol sakas da bides :pos:
i drugo pak mesas babi i zabi partija so vera koj vrska ziti se koja analogija gledas !!!

za svejkite od edina pricina da ne odat parite kaj popot radi toa
Има работи кој можеш и работи кој неможеш да ги бираш. Дали ќе се родиш или не, е избор кој неможеш да го одбереш, од друга страна дали ќе бидеш христијанин, муслиман, будист, станист или било што друго е избор кој можеш го одбереш. Тука станува јасно кој меша баби и жаби.

Во врска со црвениот болд, дај објасни ми што е тоа поради кое неможеш да мешаш партија и религија?! Зошто не е коректно децата да ги вмешуваш во политика, а е сосема коректно да ги вмешуваш во религија?

S

Shellshock nam67

Гостин
aj odgovorimi na ovie prasanja so ce ti gi postavam
sto e religija?
koja e najstarata religija ?
sto e politika i politicka partija ?
i drugo dali ova e povejke filozofsko prasanje dali spored tebe za se vo svetot postoi plan ??

sto e covekot ??
od kade e dojden, kade odi, i ce odi vo idnina ??
--- надополнето: 16 март 2012 во 19:33 ---
na eventualni tvoi prasanja utre ce ti odgovram oti kenja forumov na kajgana

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
aj odgovorimi na ovie prasanja so ce ti gi postavam
sto e religija?
koja e najstarata religija ?
sto e politika i politicka partija ?

- Верување во нешто натприродно, свето, божеството, прифаќање на натприродното како реално стварно битие.
- Еврејска религија.
- Организирана политичка група, чија цел е освојување и задржување на власта :P

Kajgana Shop

На врв Bottom