Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ако не си ги прочитал моите други постови еве да повторам, јас не кажувам кој која религија и колку ја прифака туку што подучува исламот тероризам омраза кон неверниците малтретирање на жените, фрлање во лице со киселина ако некоја сака да се образува, присино стапување во брак а ако несака може да биде каменувана и други нечовечни работи да не набројувам сега ке испадне ептен нешто лично против тебе или незнам што. поз
nije tachno a kao drugo ova sto go napisa i ne e podatno nitu pak dostojno za podetalna analiza ednostavno se otfrla kako non sens!
--- надополнето: 13 март 2012 во 14:25 ---
ако не си ги прочитал моите други постови еве да повторам, јас не кажувам кој која религија и колку ја прифака туку што подучува исламот тероризам омраза кон неверниците малтретирање на жените, фрлање во лице со киселина ако некоја сака да се образува, присино стапување во брак а ако несака може да биде каменувана и други нечовечни работи да не набројувам сега ке испадне ептен нешто лично против тебе или незнам што. поз
nije tachno a kao drugo ova sto go napisa i ne e podatno nitu pak dostojno za podetalna analiza ednostavno se otfrla kako non sens!

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
pozdrav pepelaska , demek ti tolku znaes sto poducuva islamot, seto toa sto ti go nabroja e sprotivno , islamot nema vrska so nikakov terorizam, nitu omraza ,kon nikoja druga religiozna grupa, nitu maltretiranje na zenite ,, tuku naprotiv vo islamot postoi pravednost i dobrocinstvo kon site drugi narodi , islamot e svetlost koja go osvetluva nasiot pat lamba koj nikogas ne zgasnuva, znaci pepelaske treba da razlikuvas stoe islam sto prestavuva , vo odnos na tie muslimani koi se narekuvaat muslimani a pravat sportivno od islamot, tie se muslimani so ime za zal gi imaa mnogu se narekuvat muslimaani i imaat islamski iminja no ne praktikuvaat islam ,, malkumina se oniee koi praktikuvaat islam, tesko na tie koi se narekuvaat muslimani a ne obavuvaat namaz i na onie koi ne vnimavaat na namazot ,tesko na tie koi se dvolicni,golem e brojot na lugee koi imaat pogresno mislenje po prasanjeto na pripadnosta vo islamot, pa nekoi smetat za da se bide musliman dovolno e da se ima muslimansko ime ili rodtitelite da mu se muslimani ili ednas nedelno obavuvaa dzuma namaaz i se narekuvaa musliman ne ja znat i ne ja svakaat samataa priroda na islamot,
da bides musliman znaci da se pouci i islamizira svojot razum, srce oci usi i site organi od svoeto telo da gi stavis vo sluzba na vozviseniot allah dz.s . islamot ne prifakaa negovite sledbenici svojata pripadnost da ja iskazuvaat samo preku svoite iminja , golem broj na muslimani i muslimanki svesno ili nesvesno vo golema ili vo mala merka rabotat na rusenjeto na islamot i negovite vrednsoti, za da se bide iskren musliman prvo mora da se bide cvrsto ubeden vo seto sto ne izvestil allah dz,s da se bide cvrst vo svoeto ubeduvanje, da se bide cvrst vo svoite ibadeti (molitvi) da se bide cvrst vo svojot moral, da se bide iskren musliman vo svojataa kuka, vo svojata tatkovina vo opstestveniot zivot,ljubovta sprema imotot izgledot i kopnezot na bogatstvoto go zabrzuvaat rastot na licemerstvoto vo srceto, kako sto vodata go zabrzuvaa rastenjeto na bilkite,
jas bi te sovetuval pepelaske da ne mu sudis na islamot spored postapkite na muslimanite , tuku sudimu spored nacelata na islamot,
a sto se odnesuva za obrazovanieto na zenata muslimanka , poftorno go osuduvas islamot , , prviot kuranski tekst,, sto mue upaten na Muhamed.a.s e uci ciataj studiraj , osoznavaj ., baranjeto na nauka i obrazovanie e stroga dolznost na sekoj musliman i muslimanka ,nema bas nikakvo ogranicuvanje na zenata da ne bara obrazovanie, , a toa sto nekoi a i mnogu muslimani koi ne gi pustaat svoite zesnki deca na uciliste e sosema drugo toa e nivna glupost, i nivna odluka a ne da go osudivas islamot, i za bilo koi ne covecni raboti, ne mu sudi na islamot spored odlukite na nekoi muslimani, , mislam se razbirame pozdrav .

Член од
28 ноември 2011
Мислења
246
Поени од реакции
106
....Аллах вели во сура 15,ајет 9: ''Ние,навистина, Го објавивме Кур'анот и Ние над него ќе бдееме!''
Што значи изворите на исламот се заштитени. И како што реков повторно ова да го сумирам, немуслиманот кој со задоволство се бави со оваа
религија, на него му велам:''Не гледај во она што муслиманите го прават.''Затоа што кога би се зело тоа мерило за која било религија тогаш секоја религија
би била погрешна. Тогаш би морале да речеме дека христијаните ја предизвикаа Првата светска воја, Втората светска војна итн.
Но тоа не е пораката на христијанството. Туку гледај која е пораката на исламот и пушти тоа да ти го објаснат луѓе кои навистина имаат длабоко знаење

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали го читаш ајетот (реченицата) иљи не!? ;)
‘‘Нема присила во вера (религија)!‘‘ (Quran, 2:256)

Ок, да ти кажам нешто логично: профет што значи (фиг.)?
Значи: прифати (верувај му) иљи не; твоја работа!
А, сега тоа што значи? Тоа значи ти имаш слобода!
Кој ти дадол тоа? Господ (Алах). Значи се е јасно! :)
Го читам ајетот, но одговори ми конкретно: Дали ти како муслиман, ако решиш да ја смениш верата, исламот нема да те осуди на смрт? Дали може во исламска земја, муслиман да реши да биде друга вера, и да остане жив?

Член од
21 јануари 2012
Мислења
33
Поени од реакции
8
Го читам ајетот, но одговори ми конкретно: Дали ти како муслиман, ако решиш да ја смениш верата, исламот нема да те осуди на смрт? Дали може во исламска земја, муслиман да реши да биде друга вера, и да остане жив?
Да де, нема да те убијат, каков збор е овој! :D

Јас ти реков: не сакам да зборувам за секти
(има многу од тие, што не не сакаат и нам). :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да де, нема да те убијат, каков збор е овој! :D

Јас ти реков: не сакам да зборувам за секти
(има многу од тие, што не не сакаат и нам). :)
Дали си чул за апостазата? Во целиот исламски свет, каде владеат шеријатски закони, за одкажување од верата казната е смрт.
И што е со хомосексуалноста и практикувањето окултизам?

Член од
21 јануари 2012
Мислења
33
Поени од реакции
8
Дали си чул за апостазата? Во целиот исламски свет, каде владеат шеријатски закони, за одкажување од верата казната е смрт.
И што е со хомосексуалноста и практикувањето окултизам?
Окултизам нема во Ислам. Но, ако зборуваш и си чул за
црниот камен и бакнувањето, тоа не е окултизам, тоа е
сакање (love) како што сакам да пишувам иљи да го бакнувам
моето дете (добро сега, јас не сум оженет, ;), и немам дете).

Но ако зборуваш за Кабата, и тоа не е окултизам, но тоа е
како точката на центарот на кругот (на прим. во математика).
Симбол, но не само симбол, тукушто и точка за унифицирање. :)

Нешто и сешто може да не го знам, тоа не значи не е.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Окултизам нема во Ислам. Но, ако зборуваш и си чул за
црниот камен и бакнувањето, тоа не е окултизам, тоа е
сакање (love) како што сакам да пишувам иљи да го бакнувам
моето дете (добро сега, јас не сум оженет, ;), и немам дете).

Но ако зборуваш за Кабата, и тоа не е окултизам, но тоа е
како точката на центарот на кругот (на прим. во математика).
Симбол, но не само симбол, тукушто и точка за унифицирање. :)

Нешто и сешто може да не го знам, тоа не значи не е.
Не те прашав тоа, што ако еве јас се преселам во исламска земја и сакам ЈАС лично да си практикувам окултни пракси?
И што е со хомосексуалците? Дали исламот не ги осудува на смрт?

Член од
21 јануари 2012
Мислења
33
Поени од реакции
8
Не те прашав тоа, што ако еве јас се преселам во исламска земја и сакам ЈАС лично да си практикувам окултни пракси?
И што е со хомосексуалците? Дали исламот не ги осудува на смрт?

Демо(н)кратијата денес убива помногу љуѓе во име на
‘‘либерализмот‘‘ и во име на ‘‘тероризмот‘‘ доколку што
може да убие некој систем (без врска).
Ако Бин Ладен е терорист, нека го убијат тој, не цел Афган.
Јас знам што сакаш да речиш со прашањето.

Хомосексуализам е како вирус: треба да се уништи
додека ќе го инфектира цело општество и ќе го
изкопа гробот на нему.

Прво, ако тој ќе се ожали, тоа е најбитното - да се љекува!
Но, ако тој продолжува и да го инфектира општеството,
тука: нема црв да го јада добрата јаболка - нема.

И психoлошките анализи кажаат дека тоа е mental illnes.
Тој што има памет, се омажи и си гледа својот ќејф
(со своја жена). ;)

Но, ако ќе направи спротивното (ако ќе се омажи маж со
маж - на пример), тоа е спротив и на Биологијата. :cool:

Но, ако анализираме, ниту анималите не го праваат
тоа! Човекот!? Ма немој, тоа не е човештво! :oops:

Ајде добра ноќ (фала за дискусијата ноќва). Кафе... (y)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Демо(н)кратијата денес убива помногу љуѓе во име на
‘‘либерализмот‘‘ и во име на ‘‘тероризмот‘‘ доколку што
може да убие некој систем (без врска).
Ако Бин Ладен е терорист, нека го убијат тој, не цел Афган.
Јас знам што сакаш да речиш со прашањето.

Хомосексуализам е како вирус: треба да се уништи
додека ќе го инфектира цело општество и ќе го
изкопа гробот на нему.

Прво, ако тој ќе се ожали, тоа е најбитното - да се љекува!
Но, ако тој продолжува и да го инфектира општеството,
тука: нема црв да го јада добрата јаболка - нема.

И психoлошките анализи кажаат дека тоа е mental illnes.
Тој што има памет, се омажи и си гледа својот ќејф
(со своја жена). ;)

Но, ако ќе направи спротивното (ако ќе се омажи со
маж - на пример), тој е спротив и на Биологијата. :cool:

Ајде добра ноќ (фала за дискусијата ноќва). Кафе... (y)
За некој што несака стереотипи, премногу од нив изнесе во еден пост.
Прво, во огромна заблуда си ако мислиш дека хомосексуалноста е како вирус и дека можела да го зарази целото општество, тоа е апсолутна невистина и заблуда.
Второ, не е точно дека психолошките анализи ја сметале за ментална болест! Од 1973 година е симната од листата на болести.
Трето, зошто не ми одговори со конктретен одговор, дали за посочените примери исламот налага смртна казна, туку се фати за Бин Ладен и Афганистан?
И четврто, ако мислиш дека демократијата или правото на сопствен избор како ќе си го живееш животот, е демонократија, тогаш не е ли тоа наметнување на твојата верзија на вистината врз останатите?

Член од
21 јануари 2012
Мислења
33
Поени од реакции
8
Некој кажал: ‘‘Само ако ми го дадете финансискиот
(економскиот) дикастер и медиумите, јас ќе го
владам целиот свет (иљи американскиот свет).‘‘

Тоа значи: тој и со пари ќе ги купува и тие психологи
наваму од 1973 и сите јуристи и ќе го кажаат дека
хомосексуализмот е најслаткиот феноменон. :D

Но, ти кажал: тоа е контра Биологијата, ‘‘после‘‘ умот. :cool:

Ти кажал, пред се: покајанието (лекувањето). :)

Ова е анализа и објаснување, не ‘‘моја вистина‘‘.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Некој кажал: ‘‘Само ако ми го дадете финансискиот
(економскиот) дикастер и медиумите, јас ќе го
владам целиот свет (иљи американскиот свет).‘‘

Тоа значи: тој и со пари ќе ги купува и тие психологи
наваму од 1973 и сите јуристи и ќе го кажаат дека
хомосексуализмот е најслаткиот феноменон. :D

Но, ти кажал: тоа е контра Биологијата, ‘‘после‘‘ умот. :cool:

Ти кажал, пред се: покајанието (лекувањето). :)

Ова е анализа и објаснување, не ‘‘моја вистина‘‘.
И пак нема одговор дали за наведеното исламот налага смртна казна :)
Дали немислиш дека ако исламот остава слобода сам да избереш, не треба да те спречува да избереш како ќе си ги живееш животот? Каква е таа слобода, ако бидеш казнет со смрт поради таква одлука?
Дали немислиш дека казнетиот постапил спротивно на волјата на казнувачот? Ако е така, како ќе го објасниш тврдењето во куранот дека СЕ е според волјата на Алах?:)

Член од
21 јануари 2012
Мислења
33
Поени од реакции
8
Јас сакам радио да има звук и сигнал, но само со
‘‘машки кабли‘‘. Јас ова не можам да го сфаќам. o_O

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас сакам радио да има звук и сигнал, но само со
‘‘машки кабли‘‘. Јас ова не можам да го сфаќам. o_O

Ни јас, но никогаш не би ги убил оние кој "музика слушаат" на тој начин.
Дали ти сметаш дека е ок да убиеш некого, затоа што неможеш да сватиш како ужива во тоа што ти не уживаш?

Член од
12 февруари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
34
Исламот не е она што муслиманите го прават

Мојата денешна порака се однесува како на муслиманот така и на немуслиманот. Многу приговори кои се упатени кон нас муслиманите, односно
многу работи со кои го критикуваат исламот се во врска со работите кои муслиманите ги прават, но повеќето немаат ништо со исламот,
или се дури забранети во исламот. И ќе наведам например неколку актуелни примери овде во Германија.
Повторно и повторно се слуша дека муслиманите практикуваат убиства поради чест. Што значи дека исламот не може да биде исправен,
затоа што во исламот не постои убиство од чест. Но ако се видат изворите во исламот и ако се видат правните докази на научниците на исламот ,
тогаш убиството од чест по консензус, по консензус на сите исламски научници и на сите сунитски правни школи е забрането.
Како во Ханифеската така и во Маликиската, Шафиската, Ханбелиската правна школа.
Сите тие правни школи велат дека убиството од чест е забрането, дека не е дозволено и дека тоа е казниво.
Значи дека тоа е нешто кое е воведено во исламот по пат на културално влијание,
кое не го практикуваат само муслиманите туку например и Језиди итн. Од страна на Језиди,алевити итн.
Или например брак под присила(принуда). Исламот е единствена религија во која има експлицитен текст кој забранува брак под присила.
Пратеникот нека е мир и спас врз него рекол:'Кога некој сака да ја мажи својата ќерка мора да побара нејзина дозвола.''
Што значи брак под присила не е дозволен. Пратеникот нека е мир и спас врз него, дури еднаш поништил еден брак бидејќи жената била присилена
да се омажи. Што значи дека сите тие работи се воведени во ислам, и кои немаат никаква врска со исламот.
И поради тоа е многу важно ако некој се бави со исламот првобитно треба да знае дека исламот не е она што муслиманите го прават туку она што
муслиманите треба да го прават. Повторувам:''Исламот не е она што муслиманите го прават, туку она што треба да го прават.''
Исто како што христијанството не се одликува на она што христијаните го прават. Например кризата која што постоеше во последната година,
или таа кризата, или тие работи кои ги чувме за свештениците или духовни луѓе кои силувале деца. Тоа не е учењето на христијанството.
Тоа се грешки на поединци. Тоа се грешки на поединци, а не учење на христијанството. Тоа значи дека тоа не е она што христијанинот треба да
направи, и овде во исламот е така... Чудно е тоа што кога ќе се спомене тоа за христијанството тогаш тоа за луѓето е секогаш сосема очигледно
и се подразбира во потполност. Но кај исламот тоа и не се подразбира. Зборуваме например со една жена за исламот и таа вели:
''Јас имав момче Турчин којшто беше муслиман и тој ме претепа, тој го направи ова и плукаше во мене и крадеше и правеше ова и она.''
Бидејќи вчера водев разговор каде што ми се кажувани вакви работи.На ова секогаш кажувам и тоа би требало да го запамтите и ако сте муслиман
да разговарате со немуслиманите за оваа проблематика. Да кажете:''Исламот не е она што муслиманите го прават,туку она што муслиманите треба
да го прават. ''Што би требало муслиманите да прават? Муслиманите треба да го прават она што стои во Кур'анот и суннетот.
Тоа значи Кур'анот , доставена Божја реч и суннет, начин на постапување на Пратеникот саллаллаху алејхи ве селлем,односно она што го рекол
Пратеникот саллаллаху алејхи ве селлем, она што Пратеникот саллаллаху алејхи ве селлем го правел и она што го потврдил.
Тоа е суннет и кон тоа треба да се насочиме. И така мораме да го разбираме исламот, да би го очистиле исламот од сите нечистотии.
Тоа е така да кажам она што денес го слушаме под поимот селефизам. Што значи да се вратиш на предците, да погледнеш што работеле предците.
Дали предците, што значи првите генерации на исламот, асхабите, следбениците на Пратеникот саллаллаху алејхи ве селлем,или...
реков следбеници за христијаните кои го слушаат ова исто тоа во овој контекст да го разбираат.
Што значи асхабите(другарите) на Пратеникот, што правеле тие и Пратеникот што направил. Дали славеле родендени(мевлуди), дали правеле славење за ноќта Исра и Мираџ, дали посетувале различни гробови и правеле таваф околу нив? Не!

Што значи религијата мора да биде исчистена од тоа.
Бидејќи од една страна под ислам се подразбира се она што се нарекува ислам. Но исламот не се наоѓа во се каде што пишува ислам.
Туку ислам за нас е она за коешто имаме доказ. На тоа треба да се вратиме. Ако младината например, или оние кои не се младина сакаат да го
практикуваат правиот ислам, сакаат да го запознаат правиот ислам тогаш мора да се вратат на изворот. А она убавото во исламот е тоа што изворите
се заштитени. Затоа што Аллах вели во сура 15,ајет 9: ''Ние,навистина, Го објавивме Кур'анот и Ние над него ќе бдееме!''
Што значи изворите на исламот се заштитени. И како што реков повторно ова да го сумирам, немуслиманот кој со задоволство се бави со оваа
религија, на него му велам:''Не гледај во она што муслиманите го прават.''Затоа што кога би се зело тоа мерило за која било религија тогаш секоја религија
би била погрешна. Тогаш би морале да речеме дека христијаните ја предизвикаа Првата светска воја, Втората светска војна итн.
Но тоа не е пораката на христијанството. Туку гледај која е пораката на исламот и пушти тоа да ти го објаснат луѓе кои навистина имаат длабоко знаење
за верата, а не луѓе кои само еднаш го прочитале Кур'анот и тогаш велат:''А да,овде десно го пишува тоа и тоа.''
И за муслиманите е многу важно, за браќата и сестрите ако со луѓето зборувате за религијата да на овој начин им одговорите.
Например тоа можете и да го речете. Не може автомобилот да се мери по возачот.Можеби автомобилот е добар, мерцедес SLК, најдобар вид автомобил, но
возачот е лош. Ако е возачот пијан и ако со еден прекрасен, скап автомобил запука во ѕид, автомобилот не е лош. И поради тоа не сакаме да ги
заштитиме муслиманите кои практикуваат лоши дела.Кои например изигруваат гангстерски рапер и пеат лоши текстови, повикуваат на насилство,
или например прикриваат криминал, или се дилери на дрога итн. И такви на жалост ги има многу. И затоа ги повикувам и тие луѓе и им велам:
''Браќа и сестри плашете се од Аллах! Зошто секое дело кое ќе го направите,секој грев којшто ќе го направите не е само еден грев на ваш рачун.
Туку е нешто со што го валкате исламот и муслиманите.'' А на Судниот ден ќе бидеме прашани за секое дело кое сме го направиле.
Ги реков овие зборови и уште еднаш:''Исламот не е она што муслиманите го прават,туку она што муслиманите треба да го прават.''

Даија Пјер Фогел
Утопијата на Мухаммед ибн Абдулвехаб,била да го воведе демек изворниот ислам и колку што имам слушнато тој најмногу се борел против бидатот односно новотариите во исламот и едноставно кога добил политичка сила сврзувајќи се со фамилијарни врски со кралот Сауд исто така дојден на власт со крвопролевање едноставно направил новотарија односно нов правец т.е.вехабизам кој ако му додадеш+конзерватизам+буквализам во толкувањето на Куранот и суннетот+пуританизмот на Саудиска Арабија и нејзината финансиска моќ+бидејќи е ептен едноставен начин на толкување на исламот неговиот односно за да бидеш вехабистички научник доволно е само да ги прочиташ нивните 10 тина брошурки полни со секаков вид на примитивизам и омраза кон другите религии,резултатот што ќе го добиеш е атомска бомба.Многу се слаткоречиви додека те придобијат,како овој конвертит Пјер Вогел кој е вахабија со рогови.Замислете денеска во Брисел ваков вехабија запали џамија зашто била шиитска во која погинал оџата обидувајќи се да го изгасне пожарот,епа сега што би сториле истите со верски објект од друга религија доколку би имале можност.НАЈОПАСНА СЕКТА

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom