Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Скара за 1.мај...:vozbud:
Да,да....а да знаеш на гробишта колку има умрени, ќе си помислиш дека сите се со една нога в гроб...

Odmorite se luksuz OK, kaficite se luksuz OK, ama ako e luksuz pravenjeto skara, togas sto ne e luksuz i vozduhot i sonceto li se luksuz !!!
Ednas vo godinata dajte 15 iljadarki(den.) kupete si edna svinja(zaklana, odrana, iseckana i ocistena) so ceni se dvizat okolu 100/110/120 den. za kg. i pravete si skari sekoj vikend, nie taka pravime, taka da ne ja racunam skarata za nekakov golem luksuz !!!
--- надополнето: 7 март 2012 во 20:50 ---
:pos::pos: Вака одамна не сум се смеела, секоја чест..
Од тие опајдари австралиски ми се повраќа, се нешто мудруваат, ги нема ги нема и кога ке дојдат се прават стручњаци во секоја сфера.
Многу е редок процентот на македонци што работат и живеат во странство па се враќаат и остануваат да живеат тука,па нека дојдат, нека живеат како Богови во Македонија, пошо за да се биде бог во Македонија доволно е и помалку од една деценија да работат во Австралија. Каде се? ги нема по половина век оти се алчни..
Ако тие ја сакаат својата земја ке се вратат и ке вложат тука, јас не знам еден ЕДЕН пример во мојава околина што некој нешто вложил и направил нешто за своите луге.
А дека било исто или приближно овде и таму нека не јадат гомна тие одат таму и се враќаат како овде дегенерици. Од алчни по алчни и поскржави ги нема..Ако сите беа толку добри од таму во Македонија можеше да биде супер и да се живее убаво само од нив ако се решеа малку да инвестираат ..

Западна Европа, во западна европа цените на храната се скоро исти , земаш две или три илјади евра плата и даваш триста или петсто евра за храна за целото семејство...Во Италија Шпанија, храната во маркетите е скоро иста како тука, некои работи дури се и поефтини. Зависно во кој регион или град се наогаш..
Што ?имаме појак стандард ние од некои латино амерички или афрички земји ? Со афрички земји да се споредуваме ли ? Каде што немаат леб да јадат и каде што умираат по триста деца во час поради неухранетост? Епа не живееме во бангладеш 8000 да ни бидат таман. Европски цени а бангладешка плата, тоа не оди.

Toa sto si go napisala za nasive makedonski iselenici/dijaspora, konkretno za iselenicite vo Avstralija e tocno, gi nema po celi 10 god. pa op kje dojdat na mesec dena, kje ti dadat 100 dolari i kje cekaat od tebe da im dades edna soba za smestaj, da im pravis jadenje(x3/sekoj den), da gi vozis/setas so tvoja kola koga kje im prdne i.t.n.
A zgora na se i kje ti trubat i kje ti prodavaat nekakvi filozofii, kako bilo tamu, kako bilo ovde, kako netrebalo, kako trebalo, sto bilo arno, a sto loso, kade, kako i vo sto da se investira i.t.n.
Kje projdat tie mesec dena i ajde cao se gledame za 10 god. !!!
Samo mnogu mi e smesno toa sto se pravat nekoi jaki "Kapitalisti" i "Avstralijanci" a veruvale ili ne stedat i na kibrit(taka ide zborot), duri ni za kafe i cigara ne im se davaat pari, a kamo li pa za nesto drugo !!!
Sfakjam deka ne im bil zivotot tamu lesen, otisle kako mladi tamu i nemale nisto t.e. pocnale od nula i toa vo dalecna stranska zemja, rabotele so decenii za da stignat do nekakov (tamosen) prosecen stepen, pa normalno deka kje si ja cenat parata(dolarite), ama pa do tolku za edno kafe i za edno sokce da se stegnati e toa ne mozam da go sfatam (50/100den.) !!!
Opsto poznat e faktot deka, za razlika od iselenicite Albanci(Albanskata Dijaspora) na pr. koi bajagi investiraat vo rodnite kraista, nasive Makedonski iselenici(Makedonska Dijaspora) nikogas ne vlozila i ne vlozuva ni eden cent vo maticnata im drzava od koja poteknuvaat i toa poradi dve glavni pricini, kako prvo i prvo sto si se stegnati se(nivno pravo), no od druga strana i strav im e da investiraat ovde, bidejkji znaat odnapred deka kje propadnat t.e. kje im propadnat vlozenite pari, mnogu dobro znaat deka Makedonija e lopovska drzava, bez razlika koj e na vlast !!!

"1 мај" во нормалните земји се прави барем еднаш во два викенди, така да ако 1 мај е луксуз за нас тогаш дефинитивно нешто не е во ред во земјава, а не е.
А уште и кога ке ми текне дека еден член го дрвеше дека и кафето било луксуз...
:facepalm::facepalm::facepalm:

"1 мај" во нормалните земји се прави барем еднаш во два викенди, така да ако 1 мај е луксуз за нас тогаш дефинитивно нешто не е во ред во земјава, а не е.
А уште и кога ке ми текне дека еден член го дрвеше дека и кафето било луксуз...
:facepalm::facepalm::facepalm:

Jas so mnogu mali pari si pravam "1-maj" skoro sekoj vikend vo bliska priroda, ako e luksuz so nekoj prijatel ili rodnina da ispeces nekoja kremenadla na skara i da ispies nekoe sokce, e togas No Comment !!!
A sto se odnesuva do kafeto, abe kafeto i ne e bas luksuz, no ti treba i voda za da go svaris, a vodata neli bese luksuz !!! :tapp::pos:

Da vo pravo si, site ne se siromasni !!!
Eve jas na pr. ziveam vo Skopje i skoro i da ne poznavam siromasen covek, sekoj ima po nesto(na strana sto bi se reklo), ne deka nema i siromastija, ima, no ne vo tolku golem procent i pod siromastija(vistinska) mislam na onie sto brcaat vo kontejneri, sobiraat staro zelezo, plasticni sisinja, bezdomnici, pitaci/prosaci i sl. !
Sto sakam da kazam, poimot siromastija nekoi nasi politicari go zloupotrebuvaat, postojat povekje stepeni na siromastija, krajna(ultra)siromastija, nemastija, umerena(blaga)nemastija i sl.
A pod dostoinstven zivot se misli na sreden/prosecen zivot(bez luksuz) znaci redovna i raznovidna ishrana, sopstven dom, avtomobil, skoluvanje na decata, obleka, struja, voda, internet i kablovska, mobilen i.t.n. e sega odenjeto po kafani, restoranti, kafici, letni/zimski odmori, shopinzi, alkohol, kocka, modiranje, menjanje na mobilni ko corapi, vozenje na ultra skapi limuzini i dzipovi, pravenje na svadbi so po 200 lugje i.t.n. toa e vekje luksuz, da gi razgranicime rabotite !!!
Za nekogo siromastija e ako nema kade da zivee i ako nema sto da jade, no za nekogo siromastija e ako ne vozi avtomobil od min. 20 iljadi evra ili ako nema mobilen ispod 500 evra ili ako ne otide na odmor vo Spanija na pr. i.t.n. znaci se e relativno i si zavisi od individuata, sekoj covek ne se zasituva isto, nekoj se zasituva so malku, nekoj so sredina, a nekoj so mnogu !!!
A i sekoj covek si uziva na razlicni raboti, nekoj uziva na setanje, modiranje, slavenje, jadenje, pienje, nekoj uziva da gradi kukji, nekoj uziva na avtomobili, nekoj uziva na kocka, nekoj sto ima pari i avanturisticki duh ednostavno saka da si skita po svetot, nekoj saka da si menja seks.partneri i.t.n. znaci se si zavisi od tipot na covekot/poedinecot, kako i od tipot na semejstvoto/familijata !!! o_O

Heidern ова денешниве деца го викаат трипање.

Треба да се дефинира достоинство некој се гордее со она од кое некој друг се срами. Може да се живее достоинствено на леб и вода ко монасите и факирите да не ти треба секс (Диоген) да немаш деца, потребите да ти се само нужни и неопходни значи воздух (тоа ти е гратис) е ако немаш стан тоа треба кирија башка сметки, башка досадата тера да имаш потреби, медиумите го глорифицираат луксузот, коа ќе видиш....

Едно прашање до оние кои се разбираат повеќе од економија :

значи доколку некој земал минимална плата од 8050 ден. колку ќе изнесува неговата плата кога ќе замине во пензија ?

нема пензија ако немаш минимум 15 г работен стаж значи за секој случај пиштол да се отепам на време и да певам готова је моја мука па се смејем из сандука (Бора Чорба-Легенда!)

нема пензија ако немаш минимум 15 г работен стаж значи за секој случај пиштол да се отепам на време и да певам готова је моја мука па се смејем из сандука (Бора Чорба-Легенда!)

Да, да, прашањето ми е баш во тој контекст . Значи ако 15 години разботиш за минимална плата , па ме интересира колкава ќе биде пензијата.

Да, да, прашањето ми е баш во тој контекст . Значи ако 15 години разботиш за минимална плата , па ме интересира колкава ќе биде пензијата.
не знам стварно.

Треба да се дефинира достоинство некој се гордее со она од кое некој друг се срами. Може да се живее достоинствено на леб и вода ко монасите и факирите да не ти треба секс (Диоген) да немаш деца, потребите да ти се само нужни и неопходни значи воздух (тоа ти е гратис) е ако немаш стан тоа треба кирија башка сметки, башка досадата тера да имаш потреби, медиумите го глорифицираат луксузот, коа ќе видиш....
Може да се живее и како Диоген во буре на зелено пазарче и да бидеш среќен. Тоа што ги прави многу луѓе несреќни е релативното богатство на другите луѓе и чуството на подценетост и неправда па има и љубомора и завист доста тука ако гледаш од друга страна.

Може да се живее и како Диоген во буре на зелено пазарче и да бидеш среќен. Тоа што ги прави многу луѓе несреќни е релативното богатство на другите луѓе и чуството на подценетост и неправда па има и љубомора и завист доста тука ако гледаш од друга страна.
И чувство за правда би додал!

Јас правев математики сега брзо колку арчам месечно за живот и дојдов до сума од 22.000 просек и тоа сам. Оваа сума ми покрива кирија, храна, сметки, такси (автомобил) и некои трошоци по ресторани и кафулиња, ништо хедонистички. Со 8050 нема да може човек да подмири сметки, не пак да живее пристојно.

Едно прашање до оние кои се разбираат повеќе од економија :

значи доколку некој земал минимална плата од 8050 ден. колку ќе изнесува неговата плата кога ќе замине во пензија ?
Bi zemal penzija kolku da plati taksi da odi da si ja zeme

Se e relativno drugarce, od covek do covek postojat ogromni razliki !!!
Nikogas nemoze da se generaliziraat rabotite vo smisol nemas nesrekjen si, imas srekjen si, apsolutno ne e tocno, iako finansiite se eden od glavnite stozeri vo zivotot na sekoj poedinec/semejstvo !!!
Poznavam lugje sto imaat malku pa pak se srekjni, a poznavam i lugje sto imaat i prosecno, pa i povekje od prosecno, pa pak nesto gi maci i gi kopka t.e. mozebi nestradaat od nemastija, no si imaat drugi vrsti na problemi !!!
Pak kje kazam se e relativno, nekoj e nesrekjen i nezadovolen, bidejkji nema pari za osnovni potrebi: hrana, struja, voda, sloluvanje i sl. no od druga strana ite-kako ima i lugje koi ne se zadovolni poradi banalni raboti, na pr. za nekogo nemastija e ako nemoze da odi sekoe leto na odmor vo nekoja stranska zemja ili pak nemoze da si napravi svadba so 200 dusi, pa mora da se pozajmuva samo kolku da si go napravi merakot ili pak nevozi skap/luksuzen avtomobil i.t.n. se si e relativno, sekoj si ima razlicni potrebi .............. osnovnite potrebi si se osnovni za sekoj eden poedinec i za sekoe edno semejstvo, no konkretno zboram za dopolnitelni raboti !!!
Za nekogo srekja e da ima redovna ishrana, cvrst krov nad glava, topol dom, obleka i sl. no nekoj ne se zadovoluva so tie raboti, tuku se zadovoluva so mobilen od 500 evra, luksuzen avtomobil, palata, setanje po stranstvo, modiranje, spienje po kafici, alkohol, droga, kocka i.t.n.
Treba da se napravi stroga granica pomegju prezivuvanje(zivurkanje), dostoinstven zivot(prosek/sredina) i luksuzen zivot !!! Minimum Optimum Maximum !!! A tie 8 iljadarcinja duri ni za minimumot ne stasuvaat da bideme realni !!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom