Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Ивица ЈМК

Forza Juve Per Sempre!!!!
Член од
28 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
270
Тукушто ја добив информацијава...
Вечерва околу 22 часот, Igorcemk, член на Кајгана Форумот, враќајќи се дома од кај девојка му, бил прободен (најверојатно од Албанци) со нож во грбот. Во моментов Igorcemk се наоѓа во интензивна нега и неговата здравствена состојба е тешка, и не се знае дали ќе преживее. МВР најави прес конференција за утре и денес не сакаа да искоментираат ништо, касно било, не работат после 22 часот.

Ова нормално се нема случено, но се надевам додека го читаше (читавте) ова ти текна колку е грдо ни крив ни должен да бидеш ставен во таква ситуација, само затоашто некогаш и некаде, некој од твојата националност, нападнал без повод и причина едни од другата националност. Само да не ти (ви) е сеедно. Уште е рано и немаме доволно информации, но доколку е вака како што се претставува, мислам дека никој разумен човек не би останалн рамнодушен бидејќи едноставно нема смисла вакви работи да се случуваат. Нека не се радува некој затоашто (да претпоставиме, според информациите кои ги имаме) некои невини Албанци биле крвнички претепани од страна на Македонци, затоашто рок 24 часа едни невини Македонци ќе бидат крвнички претепани од страна на Албанци. Криво ми е дека брат ми ќе го јаде или Igorcemk.
болдираново=КУЧИЊА!!!!!!!!!!
--- надополнето: 8 март 2012 во 01:04 ---
20 души да ти се шетат низ главен град со палки и којзнае што, со маски ... никој да не ги запира , пријавува , спречува ... = каубојски Тексас.

Вчера само што се пофалија дека ќе распоредат полицајци насекаде , 24 часа онлајн , позорникари , автобуси и школи ... ништо.

А полицајците уживаат на кафани , флиперници , интернет кафулиња , кладилници ...

Леле и јас на кого им се лутам ... пред неколку дена полицаец беше тој што уби , а пред убиството истиот учестувал во други тепачки и инциденти ... како таков му дозволиле и натаму да работи ... од ваквите ли се бара помош.

Многу сомнително ми е , ми личи како случајот со Процес , кога полицајци влегоа во клубот , со маски и палици , тепаа кого стигаа.
што јадеш гомна бе??????Кај учесвувал полицаецот во тепачки?????

P

Princ

Гостин
Кои невини бе, не рипај одма...
Еве ти само пример од минатото.
http://217.16.70.245/?pBroj=1946&stID=57747&pR=3
Од тој аспект и Igorcemk не е невин... мислам, прочитај му ги само коментарите на темава/форумов, си го барал со боринче.
Освен ако денешниве претепани не се овие што ги има во твојата вест од 2006та година...

Ивица Juve: смири се и дискутирај ако ти се дискутира. Ако не ти се дискутира одјави се од форумов. Попалено дете.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ви реков дека е припор вс некое од тие селата. Дури и селото го погодив Света петка.
Не се за жалење, со години се жалат родителите од околните македонски села раади инцидентите во автобусите на таа релација.
Од 2.12 и 14.12.2005 е веста

ЕТНИЧКИ ТЕНЗИИ ВО СКОПСКО
Албанците не можат да припарат во Припор

Неколкумина Албанци се повредени, оштетени се десетина возила, а децата од скопските села Чифлик и Света Петка втор ден не одат на училиште поради барикадите што ги поставија жителите на Припор. Тие се упорни во намерите ниту еден Албанец да не помине низ селото додека полицијата не ги уапси напаѓачите што со нож го прободеа ученикот Александар Стојчевски.

Завчера жителите на Припор го блокираа патот во знак на револт поради инцидентот што се случи во вторникот вечерта, во автобусот број 58, во кој Стојчевски (18) беше претепан и прободен со нож од толпа ученици-Албанци. Инцидентот го почнал контролор на ЈСП од албанска националност, кој го претепал момчето.

- За се е виновен возачот на автобусот. Тој знае дека и контролорот и децата што го тепале момчето се од Батинци. Кога возачот се симнал да ги тепа нашите деца, тие му рекле дека не се замешани, но тој им викал: "Сите сте исти!".

- Вчера ни се закануваа дека ќе ни дојдат во селото и ќе не запалат. Ги чекавме цела ноќ, но не дојдоа. Власта мора да го реши проблемот итно за да не го решаваме сами. Тој е од поодамна. Од 2001 година односите се заладени. До тогаш сме живееле како браќа, еден леб сме делеле, заедно сме жнееле - велат жители на Света Петка.

Припорци се одлучија малку да попуштат откако разбраа дека Александар е во подобра здравствена состојба. Во договор со полицијата ги отстранија блокадите на патот и дозволија автобусите на ЈСП да поминуваат, но само до селото Соње. Роднините и пријателите на Стојчевски велат дека сакаат да извршат притисок за полицијата побрзо да ги пронајде напаѓачите.

И жителите на Чифлик и на Света Петка сакаат полицијата да го реши проблемот брзо.

- Во селото имаме болни луѓе, кои не можеме да ги однесеме на лекар поради блокадите. Завчера за малку куртулив од блокадите. За тоа се виновни полицајците. Тие ме сопреа среде толпа народ. Кога застанав, куп камења завршија во мојот камион. Го откорнаа ветробранот, ја отворија и вратата и пробаа да го извлечат дедо ми. Успеав да го задржам и да се вратам назад со камионот. За тоа време купишта камења завршија во нашите тела. Еден од нив му ја расцепи главата на стариот. Го однесов веднаш во Градска болница, каде што го преврзаа - вели Реџеп Исмаиловски од Света Петка.

Фатено момчето тепач од Света Петка

Полицијата го открила идентитетот на момчето кое пред две недели го прететепа и прободе со нож 18 годишниот Александар Стојчевски од скопски Припор.

Полицијата го открила идентитетот на момчето кое пред две недели го прететепа и прободе со нож 18 годишниот Александар Стојчевски од скопски Припор.
Полицијата привела 19 годишен Албанец од селото Света Петка. Го испрашале детално по што момчето признало дека му нанел убодни рани со нож на Александар.
Инцидентот во кој беше повреден 18 годишниот припорчанец беше причина жителите на оваа населба повеќе од четири дена да го блокираат приодот кон соседното албанско село Света Петка. Тие тврдеа дека напаѓачите им се познати и дека се жители на Света Петка, бараа полицијата да ги притвори. Тензиите во Припор резултираа со неколку оштетени автомобили на жители Албанци.
Од друга страна жителите на Света Петка кои четири дена по заобиколен пат одеа до своите домови тврдеа дека никој од селото не е инволвиран во тепачката и бараа мирно решавање на проблемот.
Александар закрепна од повредите и се наоѓа на домашно лекување додека неговиот напаѓач 19 годишното момче од Света Петка ќе заработи кривична пријава.
14.12.2005, 16:38

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Вечерва околу 22 часот, Igorcemk, член на Кајгана Форумот, враќајќи се дома од кај девојка му, бил прободен (најверојатно од Албанци) со нож во грбот. Во моментов Igorcemk се наоѓа во интензивна нега и неговата здравствена состојба е тешка, и не се знае дали ќе преживее. МВР најави прес конференција за утре и денес не сакаа да искоментираат ништо, касно било, не работат после 22 часот.

Ова нормално се нема случено, но се надевам додека го читаше (читавте) ова ти текна колку е грдо ни крив ни должен да бидеш ставен во таква ситуација, само затоашто некогаш и некаде, некој од твојата националност, нападнал без повод и причина едни од другата националност. Само да не ти (ви) е сеедно. Уште е рано и немаме доволно информации, но доколку е вака како што се претставува, мислам дека никој разумен човек не би останалн рамнодушен бидејќи едноставно нема смисла вакви работи да се случуваат. Нека не се радува некој затоашто (да претпоставиме, според информациите кои ги имаме) некои невини Албанци биле крвнички претепани од страна на Македонци, затоашто рок 24 часа едни невини Македонци ќе бидат крвнички претепани од страна на Албанци. Криво ми е дека брат ми ќе го јаде или Igorcemk.
Се тоа убаво што пишуваш,ама они го започнаа ова другар.

Џандарите не апсат Албанци,за да не се прават тензии.

Нас не потискаат да не правиме ништо,за да не правиме тензии.

Го јадеме,и ќутиме,СИТЕ.

И,твое решение ? И јас не сум за тоа да има вакви работи,ама кога гледаш дека све им се попушта на нив,еве во мое школо,пушат по вциња,смрдат цели вециња од нив,никој ништо не им вика,нас не не пуштаат со јадење да се качиш у училна.

Можда не ти се верува,ама така е.Денес мене ме застана шипо мафија(професор) и се рчнавме нешто,пошто му го кажав ова погоре,и ми вика,пази што правиш,10 пати ми го кажа,али среќа тука беше обезбедувањето,иначе ќе го избричев. И,кажи ми,како да немам/е омраза спрема нив ? не спрема сите,туку спрема таквите ?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
20 души да ти се шетат низ главен град со палки и којзнае што, со маски ... никој да не ги запира , пријавува , спречува ... = каубојски Тексас.

Вчера само што се пофалија дека ќе распоредат полицајци насекаде , 24 часа онлајн , позорникари , автобуси и школи ... ништо.

А полицајците уживаат на кафани , флиперници , интернет кафулиња , кладилници ...

Леле и јас на кого им се лутам ... пред неколку дена полицаец беше тој што уби , а пред убиството истиот учестувал во други тепачки и инциденти ... како таков му дозволиле и натаму да работи ... од ваквите ли се бара помош.

Многу сомнително ми е , ми личи како случајот со Процес , кога полицајци влегоа во клубот , со маски и палици , тепаа кого стигаа.
У припор брат па и не е баш у сред главен град :) а инаку да што треба во автобусите по едно камерче шугаво бар да стаат треба ..

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561

А ова на што ти личи?

http://www.plusinfo.mk/vest/35485/Megju-10-i-15-Albanci-tepale-dvajca-vo-57-ka

Член од
21 февруари 2012
Мислења
10
Поени од реакции
5

Со квази новинарчиња кои секојдневно ја подгреваат меѓуеничката нетрпеливост на територија која е да речеме "буре барут" изгледа ќе треба да се навикнеме и само да креваме раменици осудувајќи или оправдувајќи ги "нашите" или "нивните". Абе не се свесни, немаат ли памет, серизни работи се ова кои на никој не му одат во прилог (освен на оние кои сакаат етничка чистка од "нивната" територија).
Па освен политичарите, медиумите се најголемите виновници за ваквите инциденти.
За срамови: Стории кои провоцираат фрчат од сите страни кои директно ти перат мозок "тие криви - ние жртви" и обратно, па исфрустрирани малолетници и граѓани ја вршат нивната работа со тоа што ја сфатиле пораката "Доста е".
Не е на арно, со сегашнава никаква економско-социјална состојба на граѓаните на Р.М не треба многу од ваквите инциденти за еден ден да пукне тиквата.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.983
Поени од реакции
74.032
Од тој аспект и Igorcemk не е невин... мислам, прочитај му ги само коментарите на темава/форумов, си го барал со боринче.
Освен ако денешниве претепани не се овие што ги има во твојата вест од 2006та година...
Не се прави наудрен бе, ти дадов само пример дека не се новост конфликтите и на ова подрачје. Е припорчани не се како останатите Скопјани.
Тука ретко кој си поминал убаво...
Неможам да го најдам прилогот кога нашите се жалеа за случките во автобусите.
Далеку сте од невини добро го знаеш тоа ;)

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
Криво ми е дека брат ми ќе го јаде или Igorcemk.
E sega aj ubedi gi tie da ne tepat nevini makedonci abe so sme kako ovci bez razlika na nacionalnosta samo sega ovacarot nas malce ne pusta sami na sebe da se zakackame baska tipicno balkanski mentalitet

P

Princ

Гостин
Се тоа убаво што пишуваш,ама они го започнаа ова другар.
Не го започнаа "они" (во наводници они бидејќи претпоставувам мислиш на Албанците, а и јас сум Албанец така да испаѓа ние во случајов...).
Си има ова бескрајно минато, и изгледа ќе има и бескрајна иднина. Млад си изгледа и не знаеш за 80тите и 90тите. Последново се однесува и на Siber Rider, да не цитирам наново. Ти ми зборуваш за 2005-2006та година, а јас тебе за 1980.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519

Првиот дел ти е крајно невкусно напишано, за продолжението си во право, ќе нема крај но да не се заборави кој прв почна (немој со убиствата на полицаецот некое алиби да си вадите, тој е во затвор и ќе одговара за делото). Еве го дарданиа и ве молам не паѓајте на неговите провокации пошто ќе ја затворат темата.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Не го започнаа "они" (во наводници они бидејќи претпоставувам мислиш на Албанците, а и јас сум Албанец така да испаѓа ние во случајов...).
Си има ова бескрајно минато, и изгледа ќе има и бескрајна иднина. Млад си изгледа и не знаеш за 80тите и 90тите.
Незнам за 80тите и 90тите,пошто сум бил мал тогаш.

За сега,сум 100% сигурен дека сте вие виновни.Секаде провоцирате,кога ќе ви покажеме заби ко пичиња се криете зад закони,и слично.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.540
Поени од реакции
22.204

И ја го осудува ова и во никој случај не го оправдувам тоа што се деси но прашувам кое решеније замислува цитираниот член, ништо друго. Прв чекор би било јавно да се осудуваат ваквите настани и од Македонците и од Албанците. Но некако добив впечаток дека Албанската страна (политичарите) некако тешко им оди со тоа. Значи и кај Албанците и кај Македонците треба јасно да се потенцира, дека ваквите настани се лоши и да се изречат големи казни при вакви настани, не селективно туку за сите исто.

P

Princ

Гостин
Првиот дел ти е крајно невкусно напишано, за продолжението си во право, ќе нема крај но да не се заборави кој прв почна (немој со убиствата на полицаецот некое алиби да си вадите, тој е во затвор и ќе одговара за делото). Еве го дарданиа и ве молам не паѓајте на неговите провокации пошто ќе ја затворат темата.
Не е невкусен, само е реален. Нечија мајка вечерва не спие туку се грижи дали син и ќе преживее. По некоја случајност Igorcemk го поддржа настанов, така да сметав дека примеров најдобро ќе "лежи" ако го објаснам за него лично, да ја свати поентата на своја кожа.

П

Пепси_

Гостин
Аман од ова албанците бетер од педерите се. Се туку му смета нешто,се туку барат некакви права, и се они се оштетени. :notworthy: :гомце:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom