Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Не се предавајте ние како македонски народ треба да се бориме за подобра држава и да го убиеме црнилото во неа.

B

Borg_Drone

Гостин
Не дека се срамам, ама непријатно ми е што се глорифицира време од кое денешна Македонија нема никаква корист а од друга страна се занемаруваат вистинските вредности.
А кои можат да бидат тие вредности во овој случај?Ние тука говориме за обичниот живот на „смртникот“ во Македонија.Не говориме за убавите пејсажи и овците (на пасиштата, не овие партискиве) што ги има Македонија.

И за крај, ќе го цитирам нашиот ни прочуен надалеку режисер Милчо Манчевски:

- Macedonia, cradle of culture, land of pretty fucked up people.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Не се предавајте ние како македонски народ треба да се бориме за подобра држава и да го убиеме црнилото во неа.
Со мудросерите од форумиве тешко дека ќе смениш нешто. За среќа тие се 0.1% од населението во државава.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
...а всушност на крајот она што се зајакна (покрај многу други работи) беше само недостатокот на струја кој резултираше со пола исклучено Скопје и присуството на вештерки на метли кои јаваа среде ноќ.Во овој период ги видов и духовите на мртвите комшии како се бркаа со секири кај мене.
:D

Ако ги немаш читано хорор расказите на Гогољ, најтопло ти ги препорачувам...

A

AnFem

Гостин
Ако Македонците се дигнат на револуција против Македонците во парламент (и власт, и опозиција), Албанците ќе се дигнат против Македонците.
И да, ќе не надвладеат. Било какво безредие кај нас, ќе придонесе за нивно зајакнување и дотепување на Македонците.
--- надополнето: 7 март 2012 во 16:57 ---
А да не ги заборавиме ЕУ и САД, први тие ќе не дотепаат, тоа се чека.
--- надополнето: 7 март 2012 во 16:59 ---
Ако Македонците дигнат револуција против власта, автоматски дигаат револуција и против опресорската рака на Албанците.

Ајде да направиме бунт.
Против кого? Државата? Власта?
ОК - Ќе ја смениме власта, ама некој ќе треба да биде ,,замената,,.
Кој ќе биде тој?
И како трета опција, за која малку луѓе размислуваат дека воопшто постои како опција, народот!
Чизмата, без разлика дали е лева или десна, кога те гази, подеднакво боли!

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.954
Поени од реакции
1.194
Бејта контра Шехтански за имињата на училиштата во Чаир

07.03.2012 - 19:16 |
ДУИ не попушта пред немаерата да ги промени имињата на училиштата во општина Чаир. Министерот за локална самоуправа Невзат Бејта денеска ја поништил одлуката на Инспекторатот со која преминеувањето кое го изгласа општина Чаир беше прогласено за незаконско.
Обидите на Сител да го исконтактира министерот Бејта останаа без успех, бидејќи тој не се јаавува на својот телефон и сам одбира на кои медиуми ќе им изнесе информации. Утрово организирал прес конфернеција само за медиумите кои известуваат на албански јазик каде им соопштил дека ќе ја поништи одлуката на Шехтански. За сите други испрати соопштение.
„ По разгледување на целата процедура, поднесените материјали од страна на Општина Чаир, жалбата на општина Чаир се важува и е основана, додека решенијата на Државниот инспекторат за локална самоуправа се укинуваат“ – стои во соопштението
Директорот на инспекторатот зачуден но не и изненаден.

Според, одлуката на општина Чаир, училиштето "Рајко Жинзифов" требаше да се преименува во "Исмаил Ќемали", "Цветан Димов" во "Хасан Приштина", новото име на "Јане Сандански" требало да биде "Јашар бег", а основното училиште "Никола Вапцаров" - "Имри Елези".
ВИДЕО
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/bejta-kontra-shehtanski-za-iminjata-na-uchilishtata-vo-chair

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Ако им признаат, слободно нека падне цела власт или па подобро некој атентат нека има..некои го заслужуваат тоа.

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Нема закони за нив, си прават што си сакаат, и да си знаете се ќе си сменат, нашиве на крај ќе си се помират со тоа. Кај нив избишани се македонските закони!

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Мислам дека при секоја неправда над Македонец треба да се собере маса на луѓе (и 50 вршат работа) и пред канцеларијата на ЕУ и Амбасадата на САД да се бара поддршка за човекови права, па после нека се срамат властите што самиот народ бара права во својата држава. Ова до сега не е пробано!

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.984
Поени од реакции
74.046
Владата вака прави со сите закони, демек контраат контраат и на крај нема што не им дадоа, само тоа поминува откако прво ќе ренат фама како немале да го дозволат.
И после ми биле некои патриоти :facepalm:

Ај за ова Цветан Димов, валјда 90% се Албанци веќе, ама колку што знам во Рајко Жинзифов и Никола Вапцаров има голем број Македонски деца :unsure:

B

Borg_Drone

Гостин
Со мудросерите од форумиве тешко дека ќе смениш нешто. За среќа тие се 0.1% од населението во државава.
Епа оди пробај ти промени нешто, наместо вака лицемерно да тврдиш дека можеш да смениш нешто а всушност борбата твоја како и на членот што го цитираше се сведува само на пасивност.
Но ако имаш желба, пробај додади повеќе зејтин во салатата, можеби ќе биде повкусна.Пробај некои варијации со сол, бибер, лорберов лист, лабудови муда итн.

Macedonian Salad

Recipe courtesy of Moosewood Cookbook:New Revised Edition by Mollie KAtzen. Copyright 2000. Ten Speed Press, Berkeley CA
Rated 4 stars out of 5
Total Time:
2 hr 55 min
Prep
2 hr 40 min
Cook
15 min
Yield:
4 to 6 servings
Level:
Easy

Small cubes of roasted eggplant, marinated with fresh vegetables in a lemony, herby vinaigrette
Ingredients

• 1 large eggplant (about 9 inches long)--or its approximate equivalent in medium or small eggplants--peeled or not, and cut into 1-inch cubes, or even smaller
  • a little oil for the baking tray
  • 4 tablespoons olive oil
  • 2 tablespoons red wine vinegar
  • 1 medium clove garlic, minced
  • 1/2 teaspoon salt (more, to taste)
  • Freshly ground black pepper
  • 1/2 teaspoon basil
  • 1/4 teaspoon thyme
  • 1/4 teaspoon marjoram or oregno
  • 1 tablespoon fresh lemon juice
  • 1/4 cup (packed) finely minced parsley
  • 2 small scallions, very finely minced
  • 1/2 medium red bell pepper, minced
  • 1/2 medium green bell pepper, minced
  • 1 medium tomato, diced
Optional Garnishes:

• Olives (Greek, oil-cured, or Nicoise)
  • Yogurt
  • Crumbled Feta cheese
Directions

1) Preheat oven to 375 degrees F. Spread the eggplant cubes onto a lightly oiled baking tray, and roast in the oven about 15 minutes, or until tender enough so a fork can slide in easily. Remove from oven.

2) Meanwhile, combine the olive oil, vinegar, garlic, salt, pepper, herbs, and lemon juice in a medium-sized bowl. Add the still-warm eggplant and stir. Cover, and let sit for at least 2 hours. (At this stage, it will keep in the refrigerator for several days.)

3) Add the remaining vegetables within an hour or two of serving. Serve garnished with olives and yogurt or crumbled feta cheese.
Print Recipe

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.954
Поени од реакции
1.194
Ако им признаат, слободно нека падне цела власт или па подобро некој атентат нека има..некои го заслужуваат тоа.
Од нас све може да биде,ама држава НЕ:tapp:

Ако Грујо не реагира на ова,јас апсолутно повеќе нема да гласам за ВМРО-ДПМНЕ

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Владата вака прави со сите закони, демек контраат контраат и на крај нема што не им дадоа, само тоа поминува откако прво ќе ренат фама како немале да го дозволат.

Ај за ова Цветан Димов, валјда 90% се Албанци веќе, ама колку што знам во Рајко Жинзифов и Никола Вапцаров има голем број Македонски деца :unsure:
Рајко само има барем 40-60(сооднос) се ама мислам дека има повеке Македонци а во Вапцаров скоро ич нема наши

А не ми е јасно зашто толку напнале апла е ова мајоризација врз Македонците -.- ц ц ц не ја бива вака кај се сега невладините организации да реагираат или они само реагираат кога Албанците се "обесправени"

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.795
Поени од реакции
49.743
Тоа е шаблонот откако се дојдени на власт. тие нивни “бунења’’ се втора фаза во овие процеси и се прават за да не падне случајно вербата кај штабските стаорци, и истите да сфатат дека, ете “они пробале’’. Клучна компонента во ова е ЕУ, за да ја бидне работава, цитираат некој евро-бирократ од 5ти ешалон, како он го препорачува ова и како “е во духот на Рамковниот договор’’ и си легнуваат на брашното сите, помирени со судбината дека ЕУ така налага.

Така они ја користат ЕУ како штит за нивната неспособност и распродавањето на државата.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom