...odev niz nekoja ulica, naokolu imashe samo karpi i pusti ridovi...
odednash se pojavi avtomobil... vo nego bea moeto semejstvo, zaedno so recisi site rodnini na koi se sekjavam... od avtomobilot izleze samo bratucetka mi i nie zaedno prodolzivme pesh, a ostanatite ne sledea so kolata...
skrshnavme od patot i odevme niz karpite, stignavme do nekoi polinja so zito...
zastanavme... site izlegoa od kolata... sedevme i molcevme, cekavme neshto da se sluci... vo toj moment mi tekna deka celo vreme dodeka odevme mi se pojavuvashe edno prividenie... fontana, vo forma na casha, vodata teceshe od tri otvora i beshe so temno sina boja...
im go kazav toa na ostanatite i site kazaa deka go imale istoto prividenie...
poglednav vo sonceto... beshe mnogu pogolemo, zastrashuvacki golemo...taka gledajki vo nego primetiv deka od vreme na vreme, na sonceto se pojavuvaat nekoi crni damki, kako spirali se izdigaa i povtorno isceznuvaa... bratucetka mi koja stoeshe do mene go vide istoto i pocna da go snima so kamera...
vo toj moment sonceto prestana da sveti, nastana mrak... temnite spirali se spushtaa na zemjata...
na neboto letaa stotina avioni, cel svet beshe vo panika...
ostanavme samo jas i bratucetka mi, ostanatite vlegoa vo kolata i si otidoa... sakavme da svatime shto se slucuva i ja poglednavme snimkata od kamerata na koja shto bea snimeni promenite na sonceto... megutoa nishto ne se gledashe, snimkata beshe bleda i losa, se obiduvavme da ja pogledneme povtorno... kamerata se rasipa, a potoa eksplodira...
... ne fati panika i pocnavme da begame... vrneshe dozd... trcavme dolgo vreme, i celo vreme dodeka trcavme se pojavuvashe istata fontana od predhodno...
zastanavme kraj ogromni karpi, pod niv imashe mala peshtera, a tamu izvirashe mala rekicka... koga vlegovme vo peshterata tamu gi vidov moite deca kako sedat pokraj rekickata i lovat ribi... pomaloto since ulovi crvena riba koja beshe pogolema od nego... site se raduvame poradi negoviot ulov... potoa se razdeni, se beshe vo red... izlegovme od peshterata, pred nas zastana avtobus i se kacivme vo nego