Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Тоа за со квотите многу се зборуваше дека е така кога беше донесен законот за фрлањето ѓуре по улиците и плукањето. Тогаш се зборуваше демек морале цајканиве по 3-4 казни дневно да напишат, ако немале напишано толку да не се враќале во станица да ја завршуваат смената.
Инаку во врска со темава, одсега памет во глава, ни на цајкан да му веруваш ни на никој. Ти вика не е проблем, ти сфати како од тоа да ти зависи животот, со оглед на тоа дека цајканиве си гледаат само за себе.

V

Vollstandig

Гостин
Среќа што пошла и на време мајка ти, другиот ден ако појдеше да ја зема колата сигурно ќе и речеа и 300 евра + за чувањето на колата + 250 евра за помпање на лева гума, + 350 евра затоа што ја пазеа да не ја изгребат. И нормално, доколку одбиеш да платиш ова се зголемува за 2 пати..па 3..па 5..10 се додека не платиш.

Македонци и македонки, се срамиме што сме во оваа држава, затоа што ние лично ја даваме власта да ја водат такви луѓе. Да си играат дрндупка со нас... али едно правило одсекогаш останало народот сечи народот печи, така да ако дал власт народот истиот може и да ја земе. Можеме, да плукаме, викаме, пцуеме, да се жалиме , да се полниме со негативна енергија, да заминуваме по странство - никому не му е битно тоа. Се додека не се собереме заедно, и не проработи слогата во македонија па да видиме дали тогаш ќе има вакви испади. Али пази - СЕ додека не се собере народот заедно.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.540
Поени од реакции
22.204
Среќа што пошла и на време мајка ти, другиот ден ако појдеше да ја зема колата сигурно ќе и речеа и 300 евра + за чувањето на колата + 250 евра за помпање на лева гума, + 350 евра затоа што ја пазеа да не ја изгребат. И нормално, доколку одбиеш да платиш ова се зголемува за 2 пати..па 3..па 5..10 се додека не платиш.

Македонци и македонки, се срамиме што сме во оваа држава, затоа што ние лично ја даваме власта да ја водат такви луѓе. Да си играат дрндупка со нас... али едно правило одсекогаш останало народот сечи народот печи, така да ако дал власт народот истиот може и да ја земе. Можеме, да плукаме, викаме, пцуеме, да се жалиме , да се полниме со негативна енергија, да заминуваме по странство - никому не му е битно тоа. Се додека не се собереме заедно, и не проработи слогата во македонија па да видиме дали тогаш ќе има вакви испади. Али пази - СЕ додека не се собере народот заедно.

Се согласувам со све дека ние како народ ја даваме власта на политичариве и на партииве но тоа е теоретски и во пракса секако и не е така. Народот во Македонија стана маса со која манипулираат партииве и луѓето на чело на тие. Поединецот се надева на некоја си корист од својот глас (вработувајне) и подобра иднина за себе и не пребира. Партииве и властиве наместо да го кренат народот економски и со тоа да го направат похрабар и поиндивидуален се чини дека тие намерно го држат ниско и го стават во завист за да можат на ден на избори да притискаат врз неговата одлука и со тоа да си ја зацврстат власта.
Жал ми е да го кажам ова, но овој народ како што е сега никојпат во голема маса нема да се крене на нозе, макар и да е државата пред крај (се виде 2001). Ете до каде стасавме.

M

Moon Child

Гостин

Финтата е што нема алтернатива. Тие се две големи партии и ако сега народот го крене гласот против овие, револуција или било што друго, оние другите ќе се настрват дека тие ќе го извлечат шлагот од настанатата ситуацијата. Ако не се едните - ќе бидат другите и се така во круг. Затоа народот си ќути. Исто му се фаќа кои и да се, затоа што реално, едни од нив две мора да бидат :)

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
Што би рекол јас ПАРТАЛ држава, полна со кодоши немале на кого па ајде на невините и наивни граѓани ке ги крадеме. КОДОШИ низаедни бре тоа адвокатите, извршителите и све по список што се во допирна точка со извршниот закон. :mad:

Не да ми е срам што живеам во ваква држава, срам ми е да се наречам Македонец.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ja uvek bev pesimist se secham use u JNA koa se raspadjase SFRJ znaev deka kad tad ke se deli i voa (vie se odcepivte od SFRJ e sea od vas ke se otcepat druzite), baska nasive vodaci se malku poumni od narodot ama glup uci poglup dzabe, posle nam ni smetaat brakata vo Hrista Grcite (za imeto) posle brakata vo Hrista Bugarite za nacijata i treto brakata vo Hrista Srbite za Crkvata i pluis ni smetaat i albancite i muslimanite makedonci i neame eden asalen prijatel osve n Amerika otade barata.Optizmizmot e davanje gajret no nema realnost i fakticitet, uvek ispadja drugo nego ona sto si sakal da ti se ostvari a nadezta pak ja imas ama onaa sto si ja imal sea za sodrzina ima drugo nesto inace opsto ko nadez ke umre koga ke umres/me nie. Taka da, ima mnogu sto da se kaze no povazno e deluvanjeto - akcija a za toa treba edinstvo solidarnost a ako nesto neame prvo toa go neame toa da go imavme ke imavme se drugo. Taka da toa e vistinata a koj saka gajret neka si dava gajret.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
-абре има лек,кажав еднаш ,еве пак ќе ќажам
да го прајме Голем Град во Преспа де лукс апсана за овие
овакви и онакви што ни ја направија ваква државава.
Па таму нека си прават и парламент и влада и буџет и алелуја?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
da moze 1 milionce sto e u 10 milionski grad i site y toptan u geto da ne staat tamo na periferija ama u texas ili Arizona ili u Kanada ima nenaseleni delovi Severna kanada ...

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Мора да се појача буџетот. Нема пари во државата. Но никако не смеат да се казнат тие што палат знамиња, пукаат на сред плоштад со пушко-митралез, тепаат луѓе по улиците итн....:facepalm::свиркам:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
После ова што ни се случи сакам да си ја кажам маката. Незнам дали има поента темава и дали има на што да се дискутира ама сакам да си се олеснам.

Мајка ми паркира на место предвидено за такси, пред самата зграда.

Вечерта: Колата ја нема.
Се јавува мајка ми да праша каде и е колата во овие во зонско.
„Г-ѓо, доколку сте паркирале непрописно, барајте ја во пајак-служба.
„Ама полицаецот рече дека нема никаков проблем“
„Неможеме да ви помогнеме ништо повеќе“

Се јавува во пајак служба:
Дали имате таа и таа кола?
Да.
Зошто е собрана, кога полицаецот ми рече дека нема никаков проблем?
Сте паркирале непрописно!

Оди во пајак служба. Се врти истиот муабет. Мајка ми се буни и еве го исходот:
2500 денари за непрописно паркирање
Бидејки вината донекаде беше кај нејзе, се согласи да плати и како од пушка пукнаа;

+ 100 евра бидејки сте им сметале на таксистите во својата работа!:гик: Доколку не платите во рок од 7 дена, ќе треба да платите 200евра и ќе ве тужиме.

Мајка ми се врати расплакана. Тотално ме скрши.
А ова не е прва ситуација. Летото за паркирање на тротоар пред својата зграда плати 5000 и доби 25 казнени поени. Пред својата зграда!
Вкупно за вакви малверзации имаме дадено 300 евра минимум.

А ова се се случува пред еден амбициозен млад човек(мене)! Човек кој планира(ше) да се храни во оваа држава.
Се градат споменици и бродови да изгледаме убаво пред светот?! ПРВО ТРЕБА ДРЖАВАТА ДА ИЗГЛЕДА УБАВО ПРЕД НАС МЛАДИТЕ. Имам 16 години и верувајте од ден на ден ми се гади од оваа држава.
Ништо не ме мотивира да го продолжам живтотот тука. Држава во која знаењето е сила, а врските се моќ, држава во која партиската книшка ти го одлучува животот, држава во која кадарот на вработени се одредува по рамковен, а не по знаење. Тоа е македонија.
Држава во која малцинстватата најмалку го осеќаат сево ова. Ха, дали воопшто го осеќаат. Не плаќаат данок, струја, вода. Редовно се напаѓани македонци во својата држава. Да не си сигурен каде одиш во својата држава. Се палат македонски знамиња во сред центар, сите ќутат. Државата нема муда да се спротистави на едно племе кое е срам за човештвото. Пајаци, мајаци сигурно не ни знаат како изгледаат. За 10 години ќе имаме и албански претседател и премиер, ама главно ќе ќутиме ко пички. Веќе станавме федерација. Децата мои ќе учат албански, ако останам тука.

И да јас сум овој истиот што до пред 2 месеци извикував „горд што сум македонец“. Меѓутоа за жал само спортски моменти можат колку толку да ме усреќат што Бога ме пратил на ова парче земја.
Меѓутоа не се срамам што сум Македонец. Напротив јас сум горд. Имаме најубава храна на светот. Имаме најубава музика на светот. Имаме најгостопримлив народ. Имаме најдобри навивачи, цел свет ни се клањаше во ниш. Јас се срамам што сум дел од земја која ја водат лопови, лопови и лопови. Која бара начин само да ти ги исцица парите.

Затоа јас не се срамам што сум Македонец, се срамам што живеам во ваква држава!
Потресни се твоите зборови во описот на она што и се случило на твојата Мајка и што кај тебе предизвикало сомнеж во твојата љубов кон Татковината.
Но, со ова што Вам Ви се случило, нема врска Државата, тука група лакоми и алчни директори околу ЈП „ Градски паркинг “ и ЈП „ Паркинзи на Општина Центар “
За ова јас и многу други членови напишавме преку 200 постови на овој Форум тема - автомобилизам и мотоциклизам - зонско ( револтирани граѓани ): Погледни ако имаш време.
За ова имам вложено жалба до Европскиот суд за човекови права во Стразбур, која е прифатена и сега чекам судење. Срамно е единствено, што во нашата Држава не најдов институција која ќе се спротивстави на оваа група алчни и лакоми директори.
Немој да се сомневаш во својата љубов кон Македонија. Македонија, сме ти, јас, членовите и посетителите на овој Форум и сите други граѓани. И ние ќе победиме ...нема сила која ќе не запре...

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Мајка ти нека се научи да паркира и нека си ја плати казната. И нека не доаѓа кај мене на паркинг (шега, не се жешти) :)

Во целата ситуација проблем е само тоа што:
- Полицаецот ви рекол дека „нема проблем“, иако се знае дека има. Ако воопшто ова е вистина. Мада, можеби и друг полицаец ја викнал пајак службата;
- Казните се нереално високи; наместо симболични.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom