ме трогнува твојата желба за да ме изведеш на “вистинскиот пат“.
Не постои сочувано целосно евангелије пред 4ти век.
постојат фрагменти. Овде ќе прочиташ верници ќе напишат како некаков доказ дека ете “постоел папирус П52 со евангелие по Јован, кој е од 125 година...“ и оној кој не се рабира може да помисли дека негде стварно постои такво евангелие.
Што е вистината?, тој папирус (П52) е најстар примерок на запис од евангелие и датира од 125 година по Исус. Има големина од 8,9х6 сантими (скини едно ливче со таа големина и ќе имаш претстава) и на него има неколку реда со по 2-3 збора. Датиран е одприлика, пошто толку мало парче не може да се анализира хемиски или лабараториски, се анализира по стилот на пишување, граматика, букви... и отприлика се иди до негој период кога е настанат а кој може да варира и од 50 па до 100 години. За тој папирус некои велат дека е напишан и после 150 ста година од нова ера али генерално е прифатна 125та. И сите други “папируси и колекции“ се всушност мали испокинати парчиња од евангелија, по неколку сантими и сите се после 125та година. Целосно евангелие се до 4ти век - нема. Јас сум во тек и со јаки и нејаки профсорски наоди и докази и теории, си ја пратам проблематиката години наназад и слободно си ги преиспитувам тие знаења, доказ, наоди, теории. Цквата тоа не го дозволува. Науката - да.
Iskreno ne sum arheolog nitu studiram na nekoj takov fakultet , sum celosno vo druga nasoka so obrazovanieto i nemam dovolno znaenje i slobodno vreme za da ispituvam na taa tema i za da otkrivam za da te razubedam , a i nemam namera da te razubeduvam.....samo razmisli za ova so ke ti recam:
Ti si masko(barem spored imeto na forumov) i mislam deka imas nad 20 godini , pretpostavuvam imas i drugari i si imal i vo mladosta i ponekogas sedis so niv bilo nekade kaj nekoj doma , vo kafana , vo kafic ili bilo kade i si pravite muabet za poranesni slucki (bilo za nekogas koga ste izlegvale so zenski , ti si bil so ,,nea'' drugarti so drugata , bilo ste se stepale so nekogo , bilo ste naprajle belja nekoja ,bilo ste bile srekni negogas od nekoj pricini i slucki)......Dali barem ednas vo tie podsekanja na minatoto ne ste bile so sprotivstaveni mislenja za taja slucka(pred 10 godini) so nekoj drugar?Toj da veli ,,jas'' naprajv ,,vaka'' a ti da velis ne tuku ,,nikola'' napraj taka i izlegva tretiot drugar i go podrzuva tvojot sprotivstavenik na muabetot, a ti si 100% ubeden deka ,,nikola'' go naprajl toa, a ne toj so koj se razubedvas.....i na kraj site tvoj drugari te razubedvat vo obratnoto , a i izlegva pa nekoj od niv so skroz treto mislenje od tvoeto i na nikola...........
A site vie drugari vo muabetot ste bile licno prisutni na nastanot i sekoj imal uloga vo toj nastan pred mozebi 10 godini!! Odgovori mi dali barem ednas vo zivotot ja nemas doziveano ovaa slucka bilo so tvojte drugari, bracedi , rodnini itn..? I ubedime deka ti so tvojte drugari.... po 30-40 ili 50-60 godini od sluckata(ili del od zivotot) da ja raskazvate vo kniga, ke raskazite se isto do
detal i koga ke gi sporedite knigite ke nemaat kntradiktornosti i sprotivni tvrdenja za toa(kako ti si nosel crvena bluza, a ,,nikola'' napisal deka ti si imal sina bluza , tretiot rekol ko se stepavme tie bea 7 , a ti si ubeden deka tie bea osum luge protiv vas , cetvrtiot tvoj drugar vika ko bevme izlezeni so dvete plavi zenski i onaa crnata najubava so bese , a ti si ubeden deka bea samo edna crna i edna plava zenska).
E koga ke me pobijes vo ova mislenje togas, jas ke ti pustam raka i ke ti recam:,, Svaka ti cast prijatele''
vo pravo si za Noviot Zavet.......bidejki go imam procitano preku 20-30 pati i dobro gi znam site kontradiktornosti so rekol Matej za edna rabota i so rekol Luka za istata , a so Marko i isto nekoi izjavi od Apostolski dela(pisani od Luka) i poslanijata na Pavle koi se za nekoj raboti knotradiktorni............no vo nitu edno od ovie dela ne e kontradiktorno za Isus Hristos i porakata za nego preku koj ni e opisan Hristoviot Bozji karakter tuku kontradiktornosta e vo( Bile dva angeli / ne bile dva angeli, mu se pojavil prvo na marija magdalena / ne mu se pojavil nea prvo , Pavle prvin se sretnal so apostolite Petar i Jovan samo / pavle se sretnal so site apostoli , i ima uste nekoj koj ne mi teknuvat vo momentot).
Noviot Zavet e kniga koja ni ja otkriva tajnata na Evangelieto deka Isus Hristos dosol na zemjata i umrel i voskresnal za nasite grevovi i deka samo preku verata vo Nego mozi da se stigni do Bog Tatkoto i da se dobie spasenie i da se izbavime od Bozjiot gnev koj ke se isturi na zemjata za skoro...i nikoj koj ne verva vo Isus Hristos nema da ja izbegni kaznata na ogneniot pekol kade ke bide plac i ckrtanje so zabi.....i togas nema da te opravdat tvojte dokazi za Nazaret , za vistinitosta na evangelijata i za site tvoj dilemi........, a jas sum siguren deka Bog e semoken i deka go zapazi Noviot Zavet koj e Bozjo Slovo da stigni do nas neizmenet i vistinski za onie koi sakame da vervame vo Nego i po 2000 godini od voskresenieto na Negoviot Sin Isus Hristos!!! Bidi mi pozdraven i razmisli bez predrasudi , i ednas mi rece deka si ja imal procitano 2 pati Biblijata , procitaj ja uste ednas i prifati ja so Vera kako takva pa mozi ke ti se otkrie nesto novo i ke dozivejs nesto so ne se opisuva so zborovi....