Јуда...Предавник или не?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Јас не сум догматичен. Ене ти израел, ене ти археолози во назарет, еве јас ќе ќутам нек ти кажат тие дали нашле било каков доказ за еврејска населба од времето на Исусовото раѓање.
Е ај баш да ги прашаме, ама ти да ќутиш ок?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Е ај баш да ги прашаме, ама ти да ќутиш ок?
Ја знам ова вест, објавена на 21 декември 2009 година.
Јас работев како стручен соработник на археолошки локалитет, и ја познавам проблематката. Никој, ама баш никој не може на лице место додека трајат ископувања да каже точно што е најдено. Значи се ископува, црта, мери, слика, статиграфија, котирања, материјалите се сортираат по место на наод (истражувачка површина, квадрант, длабина..) по материјал (коска камен керамика метал стакло...) и кога ќе завршат ископувањата, тогаш иди “маката“. Сето тоа да се проучи и истражи и елаборира имаш дневници имаш нивелмански податоци за секој ден, имаш инвентарни податоци, скици, фото албум..). Затоа има ископување и истражување. Археологот на клипот си рече дека “изгледа“, “веројатно“, “личи на“....
Единствен воодушевен изгледаше тој свештеникот кој велеше дека е тоа подарок за божиќ.
Затоа ојдов на сајтот на Israel Antiquities Authority ( http://www.antiquities.org.il ) да видам кои се заклучоците на тие ископувања од 2009 година.
Не најдов ништо. Пеебарав малце и интернет да видам после 2009 што се случи на тоа поле има ли некои заклучоци, некои податоци.... нема некоја вест која би потврдила (или негирала) такви тврдења.... нема ништо. Зирнав и во моменталните археолошки локалитети во Израел каде се ископува... не го најдов Назарет.
Како да ја баталиле целава работа??

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Затоа ојдов на сајтот на Israel Antiquities Authority ( http://www.antiquities.org.il ) да видам кои се заклучоците на тие ископувања од 2009 година.
Не најдов ништо.
Не си ѕирнал добро.
„For the Very First Time: A Residential Building from the Time of Jesus was Exposed in the Heart of Nazareth“
http://www.antiquities.org.il/article_Item_eng.asp?sec_id=25&subj_id=240&id=1638&module_id=#as

Пеебарав малце и интернет да видам после 2009 што се случи на тоа поле има ли некои заклучоци, некои податоци.... нема некоја вест која би потврдила (или негирала) такви тврдења.... нема ништо.
Не си се потрудил доволно или пак правилно. Иди на Google и напиши го името на археологот Yardena Alexandre и Google веднаш ќе ти даде предлог Yardena Alexandre Nazareth. Стисни ENTER и ќе добиеш 18.100 резултати.
Меѓу нив се и овие:
http://news.discovery.com/history/jesus-christ-nazareth-house.html
http://www.nydailynews.com/topics/Yardena Alexandre
http://www.usatoday.com/news/world/2009-12-21-jesus-house-nazareth_N.htm?csp=34
http://archaeologycurrentevents.com/jesusera-house-discovered-nazareth-787766a

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не си ѕирнал добро.
„For the Very First Time: A Residential Building from the Time of Jesus was Exposed in the Heart of Nazareth“
http://www.antiquities.org.il/article_Item_eng.asp?sec_id=25&subj_id=240&id=1638&module_id=#as

Не си се потрудил доволно или пак правилно. Иди на Google и напиши го името на археологот Yardena Alexandre и Google веднаш ќе ти даде предлог Yardena Alexandre Nazareth. Стисни ENTER и ќе добиеш 18.100 резултати.
Меѓу нив се и овие:
http://news.discovery.com/history/jesus-christ-nazareth-house.html
http://www.nydailynews.com/topics/Yardena Alexandre
http://www.usatoday.com/news/world/2009-12-21-jesus-house-nazareth_N.htm?csp=34
http://archaeologycurrentevents.com/jesusera-house-discovered-nazareth-787766a
не си ме разбрал, сите тие се вести од 21-22 декември 2009 кога е објавено дека “можеби“, “изгледа“, “личи“ на еврејска куќа од времето на Исус.
Секое откривање, подлегнува на истражжување да се каже точно дали е. Сега сме март 2012, дали е тоа потврдено? Дали со сигурност тоа што го открија е еврејска куќа од времето на Исус.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
не си ме разбрал, сите тие се вести од 21-22 декември 2009 кога е објавено дека “можеби“, “изгледа“, “личи“ на еврејска куќа од времето на Исус.
Секое откривање, подлегнува на истражжување да се каже точно дали е. Сега сме март 2012, дали е тоа потврдено? Дали со сигурност тоа што го открија е еврејска куќа од времето на Исус.
Јас не гледам несигурност во изјавите на археолозите. Ако ги читаш линковите, ќе видиш дека археолозите воопшто не искажуваат сомнеж дека се работи за еврејска куќа од 1век. Тие само нагаѓаат дали тоа би можела да биде куќата на Исус или можеби на комшиите на Исус. Тие од ракав кажуваат дека Исус можеби поминувал, трчкал или си играл околу таа куќа, за да внесат малку живост во нивното откритие, но не велат дека можеби тоа е куќа од 1виот век, куќа од времето на Исус. Што значи дека тоа место не било пусто во тоа време. Што значи дека Назарет постоел во тоа време, како што наведуваат и другите докази, а и новозаветните историски документи.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Јас не гледам несигурност во изјавите на археолозите. Ако ги читаш линковите, ќе видиш дека археолозите воопшто не искажуваат сомнеж дека се работи за еврејска куќа од 1век. Тие само нагаѓаат дали тоа би можела да биде куќата на Исус или можеби на комшиите на Исус. Тие од ракав кажуваат дека Исус можеби поминувал, трчкал или си играл околу таа куќа, за да внесат малку живост во нивното откритие, но не велат дека можеби тоа е куќа од 1виот век, куќа од времето на Исус. Што значи дека тоа место не било пусто во тоа време. Што значи дека Назарет постоел во тоа време, како што наведуваат и другите докази, а и новозаветните историски документи.
Нема помен на такво нешто. Во првичен занос можеби археологот помислил дека открил куќа на еврејско семејство од доба на Исус, но ЗВАНИЧНО, до ден денес тоа не е потврдено. Ископувањата беа вршени под раководство и надзор на Israel Antiquities Authority но таму нема извештај за таков наод во Назарет.

http://www.antiquities.org.il/

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Во првичен занос можеби археологот помислил дека открил куќа на еврејско семејство од доба на Исус, но ЗВАНИЧНО, до ден денес тоа не е потврдено.
Потврдено е и тоа званично и тоа под раководство и надзор на Israel Antiquities Authority и таму има извештај за таков наод во Назарет:

Ова не е линк од нечиј приватен блог. Ова е официјалниот сајт на Israel Antiquities Authority. Значи потврдено е. Јас се кладам дека информацијата да беше обратна т.е. да пишуваше дека нашле доказ дека Назарет не постоел во тоа време, ти постојано ќе го повторуваше и на потпис ќе го ставеше. Е сега не ти одговара, па затоа не ти е доволно ЗВАНИЧНО.

@

!@#$%

Гостин
ме трогнува твојата желба за да ме изведеш на “вистинскиот пат“.
Не постои сочувано целосно евангелије пред 4ти век.
постојат фрагменти. Овде ќе прочиташ верници ќе напишат како некаков доказ дека ете “постоел папирус П52 со евангелие по Јован, кој е од 125 година...“ и оној кој не се рабира може да помисли дека негде стварно постои такво евангелие.
Што е вистината?, тој папирус (П52) е најстар примерок на запис од евангелие и датира од 125 година по Исус. Има големина од 8,9х6 сантими (скини едно ливче со таа големина и ќе имаш претстава) и на него има неколку реда со по 2-3 збора. Датиран е одприлика, пошто толку мало парче не може да се анализира хемиски или лабараториски, се анализира по стилот на пишување, граматика, букви... и отприлика се иди до негој период кога е настанат а кој може да варира и од 50 па до 100 години. За тој папирус некои велат дека е напишан и после 150 ста година од нова ера али генерално е прифатна 125та. И сите други “папируси и колекции“ се всушност мали испокинати парчиња од евангелија, по неколку сантими и сите се после 125та година. Целосно евангелие се до 4ти век - нема. Јас сум во тек и со јаки и нејаки профсорски наоди и докази и теории, си ја пратам проблематиката години наназад и слободно си ги преиспитувам тие знаења, доказ, наоди, теории. Цквата тоа не го дозволува. Науката - да.
Iskreno ne sum arheolog nitu studiram na nekoj takov fakultet , sum celosno vo druga nasoka so obrazovanieto i nemam dovolno znaenje i slobodno vreme za da ispituvam na taa tema i za da otkrivam za da te razubedam , a i nemam namera da te razubeduvam.....samo razmisli za ova so ke ti recam:
Ti si masko(barem spored imeto na forumov) i mislam deka imas nad 20 godini , pretpostavuvam imas i drugari i si imal i vo mladosta i ponekogas sedis so niv bilo nekade kaj nekoj doma , vo kafana , vo kafic ili bilo kade i si pravite muabet za poranesni slucki (bilo za nekogas koga ste izlegvale so zenski , ti si bil so ,,nea'' drugarti so drugata , bilo ste se stepale so nekogo , bilo ste naprajle belja nekoja ,bilo ste bile srekni negogas od nekoj pricini i slucki)......Dali barem ednas vo tie podsekanja na minatoto ne ste bile so sprotivstaveni mislenja za taja slucka(pred 10 godini) so nekoj drugar?Toj da veli ,,jas'' naprajv ,,vaka'' a ti da velis ne tuku ,,nikola'' napraj taka i izlegva tretiot drugar i go podrzuva tvojot sprotivstavenik na muabetot, a ti si 100% ubeden deka ,,nikola'' go naprajl toa, a ne toj so koj se razubedvas.....i na kraj site tvoj drugari te razubedvat vo obratnoto , a i izlegva pa nekoj od niv so skroz treto mislenje od tvoeto i na nikola...........A site vie drugari vo muabetot ste bile licno prisutni na nastanot i sekoj imal uloga vo toj nastan pred mozebi 10 godini!! Odgovori mi dali barem ednas vo zivotot ja nemas doziveano ovaa slucka bilo so tvojte drugari, bracedi , rodnini itn..? I ubedime deka ti so tvojte drugari.... po 30-40 ili 50-60 godini od sluckata(ili del od zivotot) da ja raskazvate vo kniga, ke raskazite se isto do
detal i koga ke gi sporedite knigite ke nemaat kntradiktornosti i sprotivni tvrdenja za toa(kako ti si nosel crvena bluza, a ,,nikola'' napisal deka ti si imal sina bluza , tretiot rekol ko se stepavme tie bea 7 , a ti si ubeden deka tie bea osum luge protiv vas , cetvrtiot tvoj drugar vika ko bevme izlezeni so dvete plavi zenski i onaa crnata najubava so bese , a ti si ubeden deka bea samo edna crna i edna plava zenska).
E koga ke me pobijes vo ova mislenje togas, jas ke ti pustam raka i ke ti recam:,, Svaka ti cast prijatele''
vo pravo si za Noviot Zavet.......bidejki go imam procitano preku 20-30 pati i dobro gi znam site kontradiktornosti so rekol Matej za edna rabota i so rekol Luka za istata , a so Marko i isto nekoi izjavi od Apostolski dela(pisani od Luka) i poslanijata na Pavle koi se za nekoj raboti knotradiktorni............no vo nitu edno od ovie dela ne e kontradiktorno za Isus Hristos i porakata za nego preku koj ni e opisan Hristoviot Bozji karakter tuku kontradiktornosta e vo( Bile dva angeli / ne bile dva angeli, mu se pojavil prvo na marija magdalena / ne mu se pojavil nea prvo , Pavle prvin se sretnal so apostolite Petar i Jovan samo / pavle se sretnal so site apostoli , i ima uste nekoj koj ne mi teknuvat vo momentot).
Noviot Zavet e kniga koja ni ja otkriva tajnata na Evangelieto deka Isus Hristos dosol na zemjata i umrel i voskresnal za nasite grevovi i deka samo preku verata vo Nego mozi da se stigni do Bog Tatkoto i da se dobie spasenie i da se izbavime od Bozjiot gnev koj ke se isturi na zemjata za skoro...i nikoj koj ne verva vo Isus Hristos nema da ja izbegni kaznata na ogneniot pekol kade ke bide plac i ckrtanje so zabi.....i togas nema da te opravdat tvojte dokazi za Nazaret , za vistinitosta na evangelijata i za site tvoj dilemi........, a jas sum siguren deka Bog e semoken i deka go zapazi Noviot Zavet koj e Bozjo Slovo da stigni do nas neizmenet i vistinski za onie koi sakame da vervame vo Nego i po 2000 godini od voskresenieto na Negoviot Sin Isus Hristos!!! Bidi mi pozdraven i razmisli bez predrasudi , i ednas mi rece deka si ja imal procitano 2 pati Biblijata , procitaj ja uste ednas i prifati ja so Vera kako takva pa mozi ke ti se otkrie nesto novo i ke dozivejs nesto so ne se opisuva so zborovi.... :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Bidi mi pozdraven i razmisli bez predrasudi , i ednas mi rece deka si ja imal procitano 2 pati Biblijata , procitaj ja uste ednas i prifati ja so Vera kako takva pa mozi ke ti se otkrie nesto novo i ke dozivejs nesto so ne se opisuva so zborovi.... :)
Со верата однапред во нешто и црвенкапа ако ја читаш ќе доживееш нешто што не се опишува. Ај ти едно 3,4 пати да го Исчиташ куранот ама со вера во Мухамед и без предрасуди, После тората прочитај ја едно 6,7 пати ама претходно со вера во Мојсеј, па после едно десетина пати ведите да ги прочиташ, па исто толку и за Перун, па за Маниту, Па за Тор, па за Зевс, па за Буда..... Па после размисли и побивај ги еден по друг, барем споменативе, не мора сите 5000 десега богови. Можда Нирвана ќе доживееш... кој знае

@

!@#$%

Гостин
Со верата однапред во нешто и црвенкапа ако ја читаш ќе доживееш нешто што не се опишува. Ај ти едно 3,4 пати да го Исчиташ куранот ама со вера во Мухамед и без предрасуди, После тората прочитај ја едно 6,7 пати ама претходно со вера во Мојсеј, па после едно десетина пати ведите да ги прочиташ, па исто толку и за Перун, па за Маниту, Па за Тор, па за Зевс, па за Буда..... Па после размисли и побивај ги еден по друг, барем споменативе, не мора сите 5000 десега богови. Можда Нирвана ќе доживееш... кој знае
16 Колкаво безумство! Дали се цени глината колку грнчарот, па делото да му рече на својот творец: „Тој не ме направи?” Или грнецот да му рече на грнчарот: „Тој не разбира ништо?”

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
16 Колкаво безумство! Дали се цени глината колку грнчарот, па делото да му рече на својот творец: „Тој не ме направи?” Или грнецот да му рече на грнчарот: „Тој не разбира ништо?”
Сакаш да кажеш дека ти си глината?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Потврдено е и тоа званично и тоа под раководство и надзор на Israel Antiquities Authority и таму има извештај за таков наод во Назарет:

Ова не е линк од нечиј приватен блог. Ова е официјалниот сајт на Israel Antiquities Authority. Значи потврдено е. Јас се кладам дека информацијата да беше обратна т.е. да пишуваше дека нашле доказ дека Назарет не постоел во тоа време, ти постојано ќе го повторуваше и на потпис ќе го ставеше. Е сега не ти одговара, па затоа не ти е доволно ЗВАНИЧНО.
Не правиш разлика меѓу ВЕСТ и ИЗВЕШТАЈ. Кога на пример ќе се најде некоја статуа во Стоби , иди Паско се слика и тоа се става одма по весници, на страната на министерство за култура, на страната на управата.... кога ќе завршат ископувањата, сите наоди се истражуваат и објавуваат во еден извештај Што точно е најдено, каде, описи, слики, мерења дали е таа статуа од хеленистички или римски период. Дали е настаната во 4 век ПРЕД или 4 век ПО новата ера. Тоа е ИЗВЕШТАЈ.

Во веста е објавено дека “In the excavation a large broad wall that dates to the Mamluk period (the fifteenth century CE) was exposed that was constructed on top of and “utilized” the walls of an ancinet building. This earlier building consisted of two rooms and a courtyard in which there was a rock-hewn cistern into which the rainwater was conveyed. The artifacts recovered from inside the building were few and mostly included fragments of pottery vessels from the Early Roman period (the first and second centuries CE). In addition, several fragments of chalk vessels were found, which were only used by Jews in this period because such vessels were not susceptible to becoming ritually unclean.“
Значи од римски до период на турска власт се најдени зидови, цистерна, керамика од рано римски период, ФРАГМЕНТИ од наоди на керамика кои допрва треба бидат исчистени и анализирани. Не знам дали си видел тој процес но еден фрахмент кој може да биде и 3х3 сантими, достигнува и пола страна А4 формат во опис. Од каков сад е према обликот, опис на обликот, опис на пресекот, опис на глината, опис на чистотата на глината, опис на степенот на печење на глината, опис на бојата на едната и на другара страна, опис на премази ако ги има на парчето, заедно со сите податоци за наоѓањето, во кој квадрант, во која истражувачка површина, која кота, која кордината земена од некој репер (зид, камен блок, столб...) па ако има уште на него делче од некоја декорација... уште описи и описи. Кога сите тие парчиња на наоди ќе се анализираат, заедно со анализа на самото ископување, тогаш може да се каже што всушност е најдено. Сум видел и јас ентузијастички изјави и еуфорични тврдења кои после нигде во извештаи не се појавија повторно.
Нешто отприлика вакво http://www.antiquities.org.il/survey/newmap_en.asp#zoom=8.0000;xy:34.9442181525,32.528960067;mapname=18
--- надополнето: 7 март 2012 во 10:22 ---
..A site vie drugari vo muabetot ste bile licno prisutni na nastanot i sekoj imal uloga vo toj nastan pred mozebi 10 godini!! Odgovori mi dali barem ednas vo zivotot ja nemas doziveano ovaa slucka bilo so tvojte drugari, bracedi , rodnini itn..? I ubedime deka ti so tvojte drugari.... po 30-40 ili 50-60 godini od sluckata(ili del od zivotot) da ja raskazvate vo kniga, ke raskazite se isto do
detal i koga ke gi sporedite knigite ke nemaat kntradiktornosti i sprotivni tvrdenja za toa(kako ti si nosel crvena bluza, a ,,nikola'' napisal deka ti si imal sina bluza , tretiot rekol ko se stepavme tie bea 7 , a ti si ubeden deka tie bea osum luge protiv vas , cetvrtiot tvoj drugar vika ko bevme izlezeni so dvete plavi zenski i onaa crnata najubava so bese , a ti si ubeden deka bea samo edna crna i edna plava zenska).

Noviot Zavet e kniga koja ni ja otkriva tajnata na Evangelieto deka Isus Hristos dosol na zemjata i umrel i voskresnal za nasite grevovi i deka samo preku verata vo Nego mozi da se stigni do Bog Tatkoto i da se dobie spasenie i da se izbavime od Bozjiot gnev koj ke se isturi na zemjata za skoro...
Moжи се испомешале евангелистите, можи Исус не дошол да не спаси сите туку само неколкумина, можи и не рекол воопшто нешто за спасување туку тоа му е помешало со нечие друго спасување, сепак поминало од 40-90 години по смртта на Исус тоа веќе биле сенилни старци, и тогаш имало Алхајцерова болест веќе не знаеле ни што е реалност што е прикаска, пишеле испомешано ,ожеби Исус го помешале со Трпе и Трпе бил син на бог а не Исус али така личеле еден на друг и од исто маало биле...... па сега наместо на Трпе мус емолат христијаните на грешен чоек и сите одат во пеколта.... размисли малце и за ова.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи од римски до период на турска власт се најдени зидови, цистерна, керамика од рано римски период, ФРАГМЕНТИ од наоди на керамика кои допрва треба бидат исчистени и анализирани.
Она што ти го тврдиш не се поклопува со цитатот од веб сајтот што ги цитираш. Ти велиш дека „допрва“ треба да бидат исчистени и анализирани, а таму стои дека веќе е одредено (се разбира со анализа) дека тие се од 1ви и 2ри век.

Во веста е објавено дека “In the excavation a large broad wall that dates to the Mamluk period (the fifteenth century CE) was exposed that was constructed on top of and “utilized” the walls of an ancient building. This earlier building consisted of two rooms and a courtyard in which there was a rock-hewn cistern into which the rainwater was conveyed. The artifacts recovered from inside the building were few and mostly included fragments of pottery vessels from the Early Roman period (the first and second centuries CE). In addition, several fragments of chalk vessels were found, which were only used by Jews in this period because such vessels were not susceptible to becoming ritually unclean.“
Овие фрагменти не биле најдени дента кога е објавена веста. Истражувањето траело од летото, значи околу 6 месеци:

"Alexandre said workers uncovered the first signs of the dwelling in the summer, but it became clear only this month that it was a structure from the era of Jesus"
Извор: http://archaeologycurrentevents.com/jesusera-house-discovered-nazareth-787766a

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Она што ти го тврдиш не се поклопува со цитатот од веб сајтот што ги цитираш. Ти велиш дека „допрва“ треба да бидат исчистени и анализирани, а таму стои дека веќе е одредено (се разбира со анализа) дека тие се од 1ви и 2ри век.

Овие фрагменти не биле најдени дента кога е објавена веста. Истражувањето траело од летото, значи околу 6 месеци:

"Alexandre said workers uncovered the first signs of the dwelling in the summer, but it became clear only this month that it was a structure from the era of Jesus"
Извор: http://archaeologycurrentevents.com/jesusera-house-discovered-nazareth-787766a
То што постирап се само вести кои треба да бидат потврдени. На база на неколку фрагменти од еврејска керамика не можеш да докажеш постоење на еврејска населба на тоа место. Не може една скршена керамика на повеќе дела да ти каже многу а не посебно да ти каже дека тука живееле евреи па и тоа во кој период. Затоа се бара извештај кој ќе потврди за што станува збор. Најдобро и најсигурно се датира со монети. Ако на тоа ниво каде се најдени керамиките се најде и монета кована во тој период. Инаку такви предмети евреите правеа некои 2 века. А можеби ги користеа уште некоја деценија или век. Што значи ако по 2000 години некој ископа на местото ете каде е мојат акуќа и најде предмети кои јас ги имам и собирав кои датираат од 19 век? или кои ги донесов тука кога ја купив куќата? Значи било кое еврејско семејство кое се населило таму и во втори век можело да има таква керамика. Интересно е зошто нема извештај по што баш времето на Исус е идентифицирано врз основ на “неколку фрагмети керамика“ Баш тие 30 години. На таа керамика нема датум или made in. Боде очи ањкавоста во прифаќање на теории. Јас бев вклучен на некој начин на презентирање на доказ дека Хераклеа кај Битола датира од времето на Филип (немавме доказ за филип али имавме доста силен доказ за период а александар али и тука имаме простор од 10-20 години. Тоа се тврди но тешко се докажува. имаме керамики имаме зидови, но керамика и начин на зидање беше ист со векови. После векови (во некои случаеви децении) можеш да кажеш дека “да ова керамика е од тој период“. Еврејско семејство кое со генерации користело таков сад и се населило во назарет во 2-3 век тој сад еден ден ќе заврши скршен на тоа место иако е направен пред 60-100 години и донесен од 200 километри далечина. Сигурен доказ за постоење на Назарет во време на Исус ќе биде голем настан. Веста докажува колку има интерес на таа тема очекував да најдам и извештаи и мислења на археолози од цел свет, да се појави негде како тема да се кажува и раскажува... али еве веќе повеќе од 2 години на интернет само ја има веста код 21 декамври 2009 дека покрај отомански, римски се најдени и фрагменти на еврејска керамика без и еден збор појаснување. Тоа не е ИЗВЕШТАЈ. тоа не е ЕЛАБОРАТ. Тоа е новинска вест која може да биде точна а може и неточна. Јас знам дека христијаните се доста заинтересирани да се докаже постоењето на Назарет, ете ископуваат таму веќе 60 години и да најдоа нешто то може да го издржи тестот на науката - досега ќе беше публикувано. Останува да чекаме на сигурен доказ.

@

!@#$%

Гостин
Не правиш разлика меѓу ВЕСТ и ИЗВЕШТАЈ. Кога на пример ќе се најде некоја статуа во Стоби , иди Паско се слика и тоа се става одма по весници, на страната на министерство за култура, на страната на управата.... кога ќе завршат ископувањата, сите наоди се истражуваат и објавуваат во еден извештај Што точно е најдено, каде, описи, слики, мерења дали е таа статуа од хеленистички или римски период. Дали е настаната во 4 век ПРЕД или 4 век ПО новата ера. Тоа е ИЗВЕШТАЈ.

Во веста е објавено дека “In the excavation a large broad wall that dates to the Mamluk period (the fifteenth century CE) was exposed that was constructed on top of and “utilized” the walls of an ancinet building. This earlier building consisted of two rooms and a courtyard in which there was a rock-hewn cistern into which the rainwater was conveyed. The artifacts recovered from inside the building were few and mostly included fragments of pottery vessels from the Early Roman period (the first and second centuries CE). In addition, several fragments of chalk vessels were found, which were only used by Jews in this period because such vessels were not susceptible to becoming ritually unclean.“
Значи од римски до период на турска власт се најдени зидови, цистерна, керамика од рано римски период, ФРАГМЕНТИ од наоди на керамика кои допрва треба бидат исчистени и анализирани. Не знам дали си видел тој процес но еден фрахмент кој може да биде и 3х3 сантими, достигнува и пола страна А4 формат во опис. Од каков сад е према обликот, опис на обликот, опис на пресекот, опис на глината, опис на чистотата на глината, опис на степенот на печење на глината, опис на бојата на едната и на другара страна, опис на премази ако ги има на парчето, заедно со сите податоци за наоѓањето, во кој квадрант, во која истражувачка површина, која кота, која кордината земена од некој репер (зид, камен блок, столб...) па ако има уште на него делче од некоја декорација... уште описи и описи. Кога сите тие парчиња на наоди ќе се анализираат, заедно со анализа на самото ископување, тогаш може да се каже што всушност е најдено. Сум видел и јас ентузијастички изјави и еуфорични тврдења кои после нигде во извештаи не се појавија повторно.
Нешто отприлика вакво http://www.antiquities.org.il/survey/newmap_en.asp#zoom=8.0000;xy:34.9442181525,32.528960067;mapname=18
--- надополнето: 7 март 2012 во 10:22 ---

Moжи се испомешале евангелистите, можи Исус не дошол да не спаси сите туку само неколкумина, можи и не рекол воопшто нешто за спасување туку тоа му е помешало со нечие друго спасување, сепак поминало од 40-90 години по смртта на Исус тоа веќе биле сенилни старци, и тогаш имало Алхајцерова болест веќе не знаеле ни што е реалност што е прикаска, пишеле испомешано ,ожеби Исус го помешале со Трпе и Трпе бил син на бог а не Исус али така личеле еден на друг и од исто маало биле...... па сега наместо на Трпе мус емолат христијаните на грешен чоек и сите одат во пеколта.... размисли малце и за ова.
Ti ocigledno se zafrkavas so mene! Znaci ne e vozmozno da se ispomesaat zasto site govorat se isto za Isus Hristos i negovata Bozestvenost, a edinstvenite razliki se samo vo tie so ti gi nabrojav(so koj se sretnal Pavle prv, dali mu se pojavile dva angeli ili eden i nekoj takvi.....)sekoj ist iskaz za karakterot na Isus Hristos e istiot vo site poslanija i evangelija i koga ke razmislis psiholoski i ako napravis eden literaturen ispit ke svatis deka e istiot Lik i deka site zboruvaat za eden ist Karakter odnosno Hristoviot karakter........ali ti ocigledno ne povke zaradi ubedenosta tuku od inaet go napisa poslednovo bidejki ne ti drzi voda vo nisto i ne e racionalen odgovor na toa so ti go postaviv kako realen primer.....i da ti kazam edno deka apostolite koga bile povikani od Isus i koga ziveele zaedno so nego nemale po 40-50 godini kako so se pretstaveni vo filmovite , jovan bil mladic i imal mozebi 18-20 godini a i drugite ne bile neso mnogu postari ili poveke od 30 verojatno.......
--- надополнето: 7 март 2012 во 14:13 ---
Сакаш да кажеш дека ти си глината?[/q}
Da apsolutno, odnosno site luge sme og glina i vo glina ke se vratime ko ke umrime , od zemja si i vo zemja ke se vratis......i pred se nie sme sozdanieto i vo parabolata nie sme glinenite sadovi...tekstot koj ti go napisav e od prorokot Isajia koj ziveel okolu 600ta godina pred Hristos!

Kajgana Shop

На врв Bottom