Убиството во Христијанството

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.443
Поооо логика. Не е оправдано освен каде што може да биде оправдано.
BTW Убиството не само што е оправдано, туку е и препорачано во Библијата.
Што беше нејасно? Не ја измислив јас таа логика, туку и се мочам. Зошто навистина е така.

Член од
5 март 2012
Мислења
12
Поени од реакции
1
Сакам да го цитирам г.г Стефан кој на една литургија односно молитва за Јохан Тарчуловски (да не бидам погрешно разбран не ми е целта да бистриме сега политика) туку сакам да го цитирам со една реченица кога кажа НИКАДЕ И НИКОГАШ НЕ Е ГРЕВ ДА СЕ БРАНИ ТАТКОВИНАТА.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Самиот Исус се воодушевува на верата во неговото учење од страна на војникот-центурион Корнелиј, тој во Библијата е опишан како праведен и богобојазлив човек. Директно признавање дека убивањето доколку се работи за одбрана(војник, полицаец) на поредокот е оправдано, Иначе немаше да земат баш војник за пример.
Официјалната доктрина на Католичката Црква последен пат апдејтувана( :) ) од Јован Павле Втори во 1990 година вели - убивање на невин човек е смртен грев. Одбраната на својот живот и живот на други ако е потребно и со убиство на друг човек е оправдано и не само оправдано туку и должност. Заклучок - убиството е дозволено и според Библијата доколку се работи за оправдано убиство (за одбрана на својот живот или животот на другите од неоправдан напад, за војската и полицијата како крајно средство во одржување на редот и мирот). Граѓанските и кривичните закони делумно се базираат и на христијанските закони т.е. Библијата. Христијанството содржи вредности кои се нераскинливо поврзани со оптшочовечките вредности.

?

..........

Гостин
Не сум експерт за Библијата а ме нервира кога некој се прави дека е. А вообичаено експерти се прават тие што не веруваат или пак се од друга вера. Користи ја и својата логика, денес сме 21 век па да постои такво толкување на некоја вера за некоја година ќе ги истребат сите припадници на таа вера а не пак пред 21 век.
--- надополнето: 5 март 2012 во 12:29 ---

И правете разлика од Стариот и Новиот Завет.
ОМГ....не треба да е човек експерт за да ги знае основните правила на најголемата религиа во светот....свештените лица не се пратени од бога, папата во ватикан е никој кур фактор пред бога....пред неуките верници да...

Правилата, божјите заповеди се тие, буквално онакви какви што се напишани од божјата рака....не убивај, не суди...значи не убивај макар и животот да ти е во опасност.....Исус е убиен без да се спротистави на убијците, водејки се по божјите закони, затоа што знаел дека ќе оди во рајот...покрај бога...а убијците во покелот.
Што е битно дали денес сме 21 или 34 век?
на бога, не му се битни твоите оправдувања за убиството кое си го извршил, пред портите на рајот и пеколот....кога правилото јасно гласи, кога ке ти удрат шамар заврти го и другиот образ, затоа што ти немаш право да одлучуваш за животот на другите, тоа може само бога....

ж

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
ОМГ....не треба да е човек експерт за да ги знае основните правила на најголемата религиа во светот....свештените лица не се пратени од бога, папата во ватикан е никој кур фактор пред бога....пред неуките верници да...

Правилата, божјите заповеди се тие, буквално онакви какви што се напишани од божјата рака....не убивај, не суди...значи не убивај макар и животот да ти е во опасност.....Исус е убиен без да се спротистави на убијците, водејки се по божјите закони, затоа што знаел дека ќе оди во рајот...покрај бога...а убијците во покелот.
Што е битно дали денес сме 21 или 34 век?
на бога, не му се битни твоите оправдувања за убиството кое си го извршил, пред портите на рајот и пеколот....кога правилото јасно гласи, кога ке ти удрат шамар заврти го и другиот образ, затоа што ти немаш право да одлучуваш за животот на другите, тоа може само бога....

ж
Изгледа си ја сфатил цела Библија. Сега кажи ми христијанин си? Се раководиш по твоето толкување на Библијата да дојдам да те исшамарам? :)

G

galaxy

Гостин
Изгледа си ја сфатил цела Библија. Сега кажи ми христијанин си? Се раководиш по твоето толкување на Библијата да дојдам да те исшамарам? :)
Дали сакаш да кажеш дека Библијата не е применлива во реалност?

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Дали сакаш да кажеш дека Библијата не е применлива во реалност?
како што ја толкува smart ass не е применлива. Која е таа религија што дозволува нејзините верници да бидат газени од ќотек убивани и на крај уште и да си молчат. Толкувањата му се погрешни и извадени од контекст, си има толкувања на цркви и теолози тие се релевантни и логични.

G

galaxy

Гостин
како што ја толкува smart ass не е применлива. Која е таа религија што дозволува нејзините верници да бидат газени од ќотек убивани и на крај уште и да си молчат. Толкувањата му се погрешни и извадени од контекст, си има толкувања на цркви и теолози тие се релевантни и логични.
Како што гледам ти си Христијанин, тоа значи дека безусловно ја следиш Библијата и Исус. Тој лично таму вели:
Матеј: 5:39 А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.
Лука: 6:29 На оној, кој ќе те плесне по едниот образ, заврти му го и другиот; и на тој, кој ти ја зема наметката, не му ја откажувај ни кошулата.
Нема повеќе толкување, еве што има напишано. Ако ова ти звучи како глупост, слободно можеш да престанеш да се нарекуваш Христијанин, можеш да се префрлиш во Ислам, таму има пореални препораки кои ќе ти одговараат на твоите воинствени размислувања.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Како што гледам ти си Христијанин, тоа значи дека безусловно ја следиш Библијата и Исус. Тој лично таму вели:

Нема повеќе толкување, еве што има напишано. Ако ова ти звучи како глупост, слободно можеш да престанеш да се нарекуваш Христијанин, можеш да се префрлиш во Ислам, таму има пореални препораки кои ќе ти одговараат на твоите воинствени размислувања.
И што е со цитатот? Шамарот претставувал и сеуште претставува навреда! Тоа е духот на христијанството - не се расправај, премолчи навреди, но цитирај ми каде вели и ако тој ти скрши две ребра и те остави без нога дај му ги и другите да ти ги докрши. Или и ако тој ти го убие детето пред тебе понуди се да те убие и тебе. Како што кажав играта со цитати од по една реченица од книга со илјадници реченици е бесмислена. Личи на оние "докази" во македонско-бугарската "војна" за докажување на нашата посебност со цитати.
Што би било ако ги вадиме од контекст цитатите еве на пример од Евангелие по Матеј 10-34
Цената на верата во Христос

(Лк. 12:51-53; 14:26-27 ) 34Немојте да мислите дека дојдов да воспоставам мир на Земјата! Не дојдов да донесам мир, туку меч! 35Зашто, Јас дојдов да противставам син против татко, ќерка против мајка и снаа против свекрва; 36на човекот ќе му произлезат непријатели од сопственото семејство!“

С

сашенко

Гостин
Една од десетте божји заповеди е НЕ УБИВАЈ. Сепак постојат убиства во самоодбрана, убиства во војна, убиства од небрежност. Конкретна заповед се однесува на тоа да не убиваш со намера и умисла. на повеќе места во Библијата се укажува на начини да се избегнат насилства односно смртни закани. Библијата не учи да го сакаме и почитуваме животот но никаде не забранува убиство во самоодбрана. Библијата треба да се гледа пошироко од тоа што содржи една реченица извадена од контекст.
Ок за самоодбрана, ама за војна? Како во 2001 шо беше (некој погоре и пиша за тоа), бакнува крст и вика во име не бог ке ја бранел државата:confused:.И ја би ја бранел, да не ме свати некој погрешно со ова ама како дојде бог во приказнава? Пак религијата кај нашиов народ овде се сведува на она шо ми одговара и шо ми користи е БОГ а се друго е лошо.Ако дојде еден ден меѓу себе да се испокољаме и да се јадеме за да преживееме пак ке има луѓе шо во име на бог ке го прават тоа.Во името на отецот синот и светиот дух, ти го позајмувам бубрегов пошто сум гладен, ке ти го вратам на другиот свет;)

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ок за самоодбрана, ама за војна? Како во 2001 шо беше (некој погоре и пиша за тоа), бакнува крст и вика во име не бог ке ја бранел државата:confused:.И ја би ја бранел, да не ме свати некој погрешно со ова ама како дојде бог во приказнава? Пак религијата кај нашиов народ овде се сведува на она шо ми одговара и шо ми користи е БОГ а се друго е лошо.Ако дојде еден ден меѓу себе да се испокољаме и да се јадеме за да преживееме пак ке има луѓе шо во име на бог ке го прават тоа.Во името на отецот синот и светиот дух, ти го позајмувам бубрегов пошто сум гладен, ке ти го вратам на другиот свет;)
Војна само доколку е одбранбена. А нашата мислам дека би се согласил дека беше одбранбена. Т.е. ние и да не се согласиме за тоа ќе одлучува Бог кога на сите ќе им дојде време.

С

сашенко

Гостин
Војна само доколку е одбранбена. А нашата мислам дека би се согласил дека беше одбранбена. Т.е. ние и да не се согласиме за тоа ќе одлучува Бог кога на сите ќе им дојде време.
Одобрена од кого? Ја ко шо знам ниедна религија не одобрува убиства и насилства а војната е тоа.Ако ви се симнал богот доле па да ви каже дека оваа војна ви е одобрена :pos: тогаш пуцајте, ама вака правите нешто што е забрането во вашата религија

G

galaxy

Гостин
Можеме само да се согласиме дека Исус ја немал во план нашата одбрамбена војна, или кој било друг геноцид или масакар, па дури ни оние кои се воделе во името на Христијанството, и затоа секое повикување на религија и на книга напишана пред два милениуми од совети на (демек) надчовек, за да се оправдуваат убиства, не оди во прилог.
Не сум против војни или убиства (кога е „потребно“), ама сум против оправдување кое се гази со здравиот разум и етика, само затоа што тоа е оправдано од (божем) некој над нас пред 2000 години.

?

..........

Гостин
Затоа велам дека религиите се најголемо зло, служат за манипулирање и држење контрола, владеат со простата аморфна маса, која верува на цркви и теолози, а не на она што е напишано во библијата, кое и онака е само една интересна приказна без логика.......со можност на абгрејдување со тек на времето, сервис пакет 1 сервис пакет 2.....:pos:

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Одобрена од кого? Ја ко шо знам ниедна религија не одобрува убиства и насилства а војната е тоа.Ако ви се симнал богот доле па да ви каже дека оваа војна ви е одобрена :pos: тогаш пуцајте, ама вака правите нешто што е забрането во вашата религија
Не е забрането. Дали ти ако започнеш религија или филозофско учење прво правило би ти било УБИВАЊЕТО Е ДОЗВОЛЕНО. А подоцна на 545 страна ќе напишеш дека е недозволено во случај на убиство за забава, а е дозволено во самоодбрана. Проблемот со луѓето како вас е што вие пробувате да ја отфрлите религијата постојанои барате дупки во неа и не сакате да ја погледнете големата слика. Тоа е тоа. немам намера да те убедувам, секој си знае за себе, само треба да се воздржите од навреди по мое мислење. И не знам зошто ако се сметаш за нехристијанин се грижиш за христијаните и христијанството?
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:44 ---
Можеме само да се согласиме дека Исус ја немал во план нашата одбрамбена војна, или кој било друг геноцид или масакар, па дури ни оние кои се воделе во името на Христијанството, и затоа секое повикување на религија и на книга напишана пред два милениуми од совети на (демек) надчовек, за да се оправдуваат убиства, не оди во прилог.
Не сум против војни или убиства (кога е „потребно“), ама сум против оправдување кое се гази со здравиот разум и етика, само затоа што тоа е оправдано од (божем) некој над нас пред 2000 години.
Библијата е полна со метафори но нејзината основа е јасна и во себе ги содржи сите општо човечки вредности. Што се однесува до газење здрав разум и етика, кажи ми што е неетично во тоа да бидеш војник и да убиваш агресори? Што е неетички во убивањето некој што може да те убие тебе? Ниедна поважна религиска или филозофска школа не е против самоодбрана.
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:46 ---
Затоа велам дека религиите се најголемо зло, служат за манипулирање и држење контрола, владеат со простата аморфна маса, која верува на цркви и теолози, а не на она што е напишано во библијата, кое и онака е само една интересна приказна без логика.......со можност на абгрејдување со тек на времето, сервис пакет 1 сервис пакет 2.....:pos:
Насловот беше за Библијата затоа и се вклучив. Реков дека тоа што го пишува во Библијата се поклопува (за случај на убиство во самоодбрана) со здравиот разум и логиката. И така и е. Тие аморфни маси, религијата е зло, сочувај ги за часот по марксизам. Ви реков односот на таквите луѓе како тебе е ист со односот на бугарите спрема Македонците. Не можеш да им објасниш дека си Македонец и дека постои македонска историја и дека така се чувствуваш па што сакаш прави, а од некоја чудна причина истите имаат потреба да се појавуваат секаде каде што се споменуваат Македонци и македонска историја истата да ја исмеваат, да ја вадат од контекст и тн.

Kajgana Shop

На врв Bottom