Постои можност во рок од 36 часа да биде прогласен банкрот во Грција

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
тоа малце потешко. ако до сеа за одмор ти требаа 500 евра у грција пример после банкрот ке ти требаат 800 бидејки мислам дека цените вртоглаво растат (или се лажам а?)
Мислам дека се лажеш, според она што јас го знам, лани беше ептен ефтино, чак и најефтино, ама сеа зависи ако одиш на некој од ексклузивните острови, ондак тоа е друг муабет. Нема логика да се зголемуваат цените, со оглед на тоа дека стандардот сега нагло паѓа, ако паѓа нагло стандардот и цените автоматски паѓаат. :)

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.499
Поени од реакции
11.460
на заборавајте на островите кои ги имаат :) нема шанси банкрот да прогласат у брзо време

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.987
Поени од реакции
74.070
Во лето со 100 евра и островчиња ќе откупуваме :D

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Мислам дека се лажеш, според она што јас го знам, лани беше ептен ефтино, чак и најефтино, ама сеа зависи ако одиш на некој од ексклузивните острови, ондак тоа е друг муабет. Нема логика да се зголемуваат цените, со оглед на тоа дека стандардот сега нагло паѓа, ако паѓа нагло стандардот и цените автоматски паѓаат. :)
МИСЛАМ дека е обратно - зашто. затоа што државата ке мора да наоѓа пари како знае и умее да го зголеми БДП то за да има пари да враќа на оние земји кои им должи. тоа автоматски повлекува скратување на плати зголемување на даноци и слично. така да ако мене државата ми опне големи даноци јас ке ги зголемам и цените на моите услуги и производи од 5 на 7 денари на пример.

или обратно е ? навистина незнам ама вака ми изгледа логично.

П.С општо околку банкнотирање на држава - страшна работа е. се нема пари нема стандард ниски примања високи цени револт кај граѓаните се јавува граѓанска непослушност па замислете кога они на еден обишен штрајк излагаат по десетици илјади жители и тоа е МИРЕН протест замислете што би се случило со општа граѓанска непослушност? има да искочи и старо и младо и ке направат ршум низ државата во буквална смисла на зборот.

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Во лето со 100 евра и островчиња ќе откупуваме :D
Ќе откупуваш,ќе откупуваш :) Ќе откупуваат некој други,како Турција,која и ја предизвика кризата во грција.
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 16:40 ---
МИСЛАМ дека е обратно - зашто. затоа што државата ке мора да наоѓа пари како знае и умее да го зголеми БДП то за да има пари да враќа на оние земји кои им должи. тоа автоматски повлекува скратување на плати зголемување на даноци и слично. така да ако мене државата ми опне големи даноци јас ке ги зголемам и цените на моите услуги и производи од 5 на 7 денари на пример.

П.С општо околку банкнотирање на држава - страшна работа е. се нема пари нема стандард ниски примања високи цени револт кај граѓаните се јавува граѓанска непослушност па замислете кога они на еден обишен штрајк излагаат по десетици илјади жители и тоа е МИРЕН протест замислете што би се случило со општа граѓанска непослушност? има да искочи и старо и младо и ке направат ршум низ државата во буквална смисла на зборот.
Или обратно? :) Кога државата ти пропаѓа,а немаш пари,нема да одиш на зголемување на цените,туку на намалување за да се привлечат повеќе туристи и автоматски повеќе профит.Така Турција ја зезна на Грција и сеа може со нејзе да прави што сака.

Блаугранец!

mes que un club!
Член од
28 август 2009
Мислења
785
Поени од реакции
176
Пак нека се курчат и нека палат Германски знамиња!

Туку .. Apple ќе ја купи Грција бре :pos:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413

Напротив, ако бапнеш високи цени, нема да имаш туристи, посебно не локални туристи, затоа што и тие нема да имаат пари да ти дојдат, а и самите се свесни дека се на Балканот и каков е стандардот, така да они ќе одат на тоа да имаат повеќе туристи, а со пониски цени, ќе привлечат повеќе туристи и ќе имаат повеќе пари. Друго е ти да си земја со стандард ко Германија, можеш да си дозволиш високи цени на туристички места, затоа што и онака и вака имаш пари. Грција нема, така оди на принцип дај шта даш, а тоа е спротивно со муабетот за високи цени. Кога беше првиот бран криза и особено после Букурешт кога се намали бројот на туристи, цените за во Грција беа смешни. На тој начин функционира економијата, посебно во вакви ситуации... :)

Страшна работа е, но никој не ти е крив. Даваш бонуси за миење раце или ако се појавиш точно на работа. Даваш фиктивни пензии на луѓе починати пред 30 години. Не значи банкротот крах за приватните фирми толку колку што е проблемот за оние под капата на државата. Ќе мора да почнат да приватизираат, во ЕУ се, а економијата се уште им потсеќа на планска економија, а не на пазарна. Кај што не исполнуваа ниеден услов за влез ни во унијата, ни во еврозоната, па уште се перчеа. Е па секој си срка тоа што го жнее. Не е дека не ми е жал за народот, ама секој народ има власт каква што заслужува. Они си ги бирале и додека им даваа бонуси за миење раце, тогаш им одговараше, а сега не сакаат да штедат, палат германско знаме, а Германија е онаа која до сега 10 пати ги спаси. Е па сега пријателе, што да им кажеш повеќе. Џабе бегаат од Балканот, Балканци се до срж, не се Европјани колку и да сакаат да бидат. Гарант западниве земји го гледаат Балканот и си викаат, па ова све било ненормално еј... :)

S

Shellshock nam67

Гостин
Иако историјата нема пример за ваков бакрот до сега, (но за се има прв пат)
Во случај на банкрот на една држава прво настанува економски хаос.
Во случајов Грција, најпрво би излегла од евро зоната и би се вратила на старата драхма, но драхмата не би имала никаква вредност, би била скоро безвредна. Грција ќе биде приморана да ги намалува своите трошоци, до степен да не се во состојба да исплаќаат ни месечни примања, а доколку една држава не е во состојба да исплати месечни плати, може да се замисли каква ќе биде социјалната и безбедносната ситуација:свиркам:.
Исто така банкротот на Грција може да доведе до домино ефект - во прв ред се европските банки, кој веќе не би добиле ни цент од враќањето на грчкиот кредит, што и нив за брзо време може да ги повлече во стечај.
Освен тоа последици и за другите европски земји (Португалија, Шпанија, Италија).

kako prvo mnogu se raduvate na eventualen bankrot na grcija kako malo dete koe ceka sladoled.
nekoj vozrasen covek da mu kupi.
zaboravate deka grcite se vtor po golemina trgovski partner na makedonija, pa eventualna kriza ne pogagja i nas i toa 2 pati posilno otkolku niv.
drugo bankrotot za gricte ne e nisto novo, samata grcija e sozdadena vo uslovi na bankrot ( so pomos na britancite koi postojano i pozajmuvale na istata) so kontrolirani bankrot.
Grcija ne moze da propadne ma kolku i da go posakuvame nie toa.
ima jaki sojuznici i pomos od najgolemata sila Amerika
(y)

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
А за колку часа постои можност за банрот на Македонија? Знаете дека државата им должи на сите фирми минимум по 3-6 месеци, како и дека префрлаше пари од други министерства во Фондот за Пензиско за воопшто да можат да се исплатат пензиите? Или она како викаат, копиљарке, дај подржи ми го копилево.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Сега малце се збунив, па нели пред една недела им дадоа нов кредит на Грција и им го пролонгираја рокот за враќање на кредитите... и како сега банкрот?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Сега малце се збунив, па нели пред една недела им дадоа нов кредит на Грција и им го пролонгираја рокот за враќање на кредитите... и како сега банкрот?
Кога се пребива долг со долг е опасно. Грција е како пациент на апарати кој во секој момент може да се исклучи.
Ете, според тоа што пишува во воведниот пост, доколку и нема спас на Грција на долг рок(што е така, барем засега) имаат право на отштета, а кога ќе се исплати отштетата Грција ќе нема можност мастики да си купат :)

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
А за колку часа постои можност за банрот на Македонија? Знаете дека државата им должи на сите фирми минимум по 3-6 месеци, како и дека префрлаше пари од други министерства во Фондот за Пензиско за воопшто да можат да се исплатат пензиите? Или она како викаат, копиљарке, дај подржи ми го копилево.
Ние можеби сме и во полоша позиција од Грција, ама очигледно не интересира другиот двор.
Дечки, филм со пуканки и во релаксирачка атмосфера се гледа откако, и само откако ќе си ги завршиш успешно дневните обврски.

Македонија нема ништо завршено.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Неможе да се спореди Грција со Ислнад затоа што. Грција е членка на Еу, го користи еврото како валута, помагана е од сите Еу земји, Исланд е земја кандидат за членство во Еу, како валута си ја користи соптствената Icelandic króna (ISK) - исландска круна и ни една земја членка на Еу не го помогна Исланд.

Тоа дека со банкротот ние како земја ќе настрадаме нема врска. Прво Грција е не втор трговски патнер
Завод за статистика
Република Македонија најмногу тргува со Германија, Србија, Грција, Бугарија и Русија.
Фирмите на грчките бизнисмени си се безбедни во Македонија, си работат согласно законите, си остваруваат приходи чисти се во обврските према државата(Мкд) но и према работниците. Евентуалниот банкрот нема да не погоди затоа што Грција не е единствена со која ние како држава имаме трговија.
Не верувам дека во следните 36 часа ќе банкротираат затоа што последнава рата на кредит помина низ сито и решето од аспект на преговори, мерки за штедење, демонстрации, оставки. Тоа така лесно не се фрла во вода.

Kajgana Shop

На врв Bottom