Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ај кажи за колку сакаш литар бензин? Ќе му јавам на Грујо пошо сум у штабот. После ја дрндам без врска а она сакала цена на нафта според стандардот, хаха. Да не сакаш и XBOX за 20 евра нели според стандардот? :)
Финтава од штаб ли е или тебе ти текна?

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Окта ни еба матер, цел свет купува од Nymex, WTI а нашиве "газди" купуваат од Северно море, од НАЈСКАПАТА НАФТА У СВЕТ!!!

Па до кога бе, на секое поскапување исти муабети тераме а никој не покренува протести. А опозицијава што ја имаме само за на јасли ни е!!!

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Финтава од штаб ли е или тебе ти текна?
Од штаб. Еве седиме сите тука се смееме и се радуваме колку пораснала цената на нафтата. BTW еве ти еден графикон за цената на нафтата на светскиот пазар во последниве 20 години, може нешто ќе ти се разјасни. А кога ќе ја согледаш реалноста пикни се во ќош и викај не не не сакам ефтина нафтаааааа.

--- надополнето: 27 февруари 2012 во 14:30 ---
Бате нема потреба да го браниш ни грујо ни бранко ни љупчо исто така нема потреба да се споменуваат.
Ова поскапување паѓа на грбот на народот, нив нема да ги засега што им се мислите. Во конкретниов случај следиги статистиките ќе ти стане појасно зошто се напаѓа Грујо, ете и јас да не се цитирам повторно. Во последниве 2 години Мекедонија стана рекордер, прочитај го моето мислење погоре ќе ги видиш дисциплините. Јас еве ќе ја нападнам оваа власт од многу причини, еве ти пример зошто да се инвестира во Скопје 2014 во некој си лавови, порти а не се инвестира во Скопје 2014 фабрики , болници или крај краева зошто пак во Скопје. Општо познато е дека Алшар поседува 2 метали кои ги нема во светов , наместо рудникот да се даде под концесија нека го земе државата нека вработи луѓе, нека инвестира во нешто што му одговара на народот. Целта е да се отворат нови работни места и сите да земаат плата, а не да штрајковаат 1000ци фирми како македонија пат, вчера беше блокирано Ѓавато и си седев 2 сати во кола на 5cm снег, затоа што нема кој да го исчисти. Па сега и нафтата и бензинот ќе ги креваат, а секако дека голем удел има власта на цената на горивата.
Пријателе ти каква анализа за нафтава направи уште спорт не умеша :) Конкретно за нафтава кажувам мислење. Не само мислење туку и факти. Цената на нафтата од година во година е се повисока насекаде во светот. Тоа е тоа. единствено како што кажав може со ДДВто да се намали ама и тоа не е решение, прво намалувањето нема да биде големо, второ се губат буџетски пари. И то.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Од штаб. Еве седиме сите тука се смееме и се радуваме колку пораснала цената на нафтата. BTW еве ти еден графикон за цената на нафтата на светскиот пазар во последниве 20 години, може нешто ќе ти се разјасни. А кога ќе ја согледаш реалноста пикни се во ќош и викај не не не сакам ефтина нафтаааааа.
Колкав фејл си поима немаш...

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Ти дечко си чул за превентивни мерки, што не се откажат од акциза додека се смири ценовниот шок со нафтата.

Ме заболе мене како е во странство, сакам тука во своја земја да ми биде убаво. Да гледав како што гледаш ти, веќе ќе бев во странство!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.315
Поени од реакции
15.549
Јас лично не сакам поефтина нафта. Нека иде и 100 денари.
Сакам повисок стандард, ја сакам преродбата што ни беше ветена, макар сме изоделе 1000 чекори, тоа нема да го замерам, али ја сакам преродбата. Ама ја сакам сега, не за 1000 години...

Ставаш споредби со други земји, али ако платите беа исти пред 10 години и сега, со мали/минимално поместувања, пред 10 години нафтата беше 40 денари, сега е 80, а платите не рипнале 100%, итн, итн, итн...

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Колкав фејл си поима немаш...
одговори ми на некои од податоците, а за лично навредување имам еден куп шали ако сакаш можеме и со тоа, само кажи прво колку години имаш за да знам кои шали да ги користам. Мислам дека си негде меѓу 18 и 20?

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Како може да не те интересира? Па ние не произведуваме нафта. Ние само преработуваме. Т.е. ние не ни преработуваме туку единствениот преработувач е приватната компанија ОКТА. Регулаторната комисија носи одлуки на секои две недели по барање на единствената нафтена компанија во земјава ОКТА. Единствено има простор да се менаџира ДДВто и тоа е тоа. Мислам дека подобро е да почнеме да бараме нафта по дворовите, отколку да се дебатира на темава.
Епа тој што го правеше договорот со окта никад кола да не му запали.
Плус немој да ми кажеш дека не може власта да го намали ќарот за да има поефтина нафта за народот... или евентуално нека ги зголеми платите бе.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Сакам повисок стандард, ја сакам преродбата што ни беше ветена, макар сме изоделе 1000 чекори, тоа нема да го замерам, али ја сакам преродбата. Ама ја сакам сега, не за 1000 години...

Ставаш споредби со други земји, али ако платите беа исти пред 10 години и сега, со мали/минимално поместувања, пред 10 години нафтата беше 40 денари, сега е 80, а платите не рипнале 100%, итн, итн, итн...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.315
Поени од реакции
15.549
Епа тој што го правеше договорот со окта никад кола да не му запали.
Плус немој да ми кажеш дека не може власта да го намали ќарот за да има поефтина нафта за народот... или евентуално нека ги зголеми платите бе.
Мислиш дека знае? Такви работи не се кажуваат :)

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867

За стандардот веќе држи муабетот! А цената на нафтата минимално може да ја менуваме не зависи од нас. Тоа ми е поентата. А стандардот...па и тој не зависи само од нас, ама таму барем можеме да пробуваме и да менуваме. Е тоа зависи во голем од власта. А платите ги креира пазарот на трудот. Ама кај нас сеуште мислиме дека со декрет платите се зголемуваат (зборам за платите во приватниот сектор).

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.315
Поени од реакции
15.549
Убаво изгледа.
Јас знам мајка ми колку земаше пред 10 години, и колку зема сега. Повеќе од 2-3000 не и е покачена. Исто така знам и за татко ми, кој со триста унапредувања успеа да ја земе разликата што е дадена во просечните плати.

А, и да, убава е статистикава за некој што не ја разбира :)

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Да не правиме муабет за задолжителното осигурување, бруто плата проектот пред 10 години ретко кој беше осигуран и пријавен. Ама нема везе кој памти тоа. Сакаме ефтина нафта според платата. Ако може за 30 денари литар супер.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646

Овоа е одговорот кој треба да го реши тој што е на власт во една држава. Со секое поскапување да се покачуваат и платите.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Овоа е одговорот кој треба да го реши тој што е на власт во една држава. Со секое поскапување да се покачуваат и платите.
А како ќе ги зголемиш платите во приватниот сектор?

Kajgana Shop

На врв Bottom