Мотивација за учење

Член од
16 мај 2010
Мислења
56
Поени од реакции
10
Најди си цел на учењето, на пример што ќе добиеш ако имаш повисоки оценки (поголем џепарлак, подобар углед кај твоите, повеќе ќе знаеш од другите или слично) и исто така убеди се некако дека тоа што го учиш ти е интересно, барај слики или шеми на нет за да си ги поедноставиш работите, муабети со некој на темата за која учиш, со едноставни зборови кажано ЗАИНТЕРЕСИРАЈ СЕ и не се плаши да се вложиш себеси (нека не ти биде шубе да потрошиш цело попладне во читање, па макар било и читање на нет за тоа што треба да го научиш). А и сигурен сум дека со едно читање на лекциите што се предавале во еден ден ќе знаеш минимум за двојче.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
Здраво нов сум на форумов !
Сега сум прва година и имам еден прболем, немам желба за учење сакам да ми помогнете како да го решам тој проблем, како да седнам дома и да учам значи сега имам 10 единици и сакам да ги поправам.
Помогнете ве молам !
Првиот чекор си го направил си сватил дека имаш проблем.
Сега гледај размислувај секој ден што се ќе биде ако не учиш.
Прво учењето е за самиот себе не за оценки знам дека клише звучи ама ќе сватиш подоцна важно е да го имаш знаењето.
Во врска со навиката за учење одбери некој термин 2 сати во денот и направи аларм да ти звони на секој 10 мин за време на тие два сати.
Кога ќе учиш направи си атмосфера гледај да не си гладен и земи си нешто грицки и сокче блиску до тебе.
Ако имаш ТВ или ПЦ во собата се да биде исклучено и други работи што може да те деконцентрираат исклучи ги.
И последен совет ако имаш некое другарче може заедно да учите во друшто се е поинтересно(Е сега ова е меч со две острици па ако седнете муабет да правите сте се заебале).

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Другар,генерација сме.Али вакви како тебе ни ја срамат генерацијата :facepalm:

Мотив?Нема школо,нема работа,нема пари.Па ако нејкеш на улица да живееш фати книга.
Не кажувај гачки

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
Искрено со 10 кеца незнам кој би можел да ти помогне, треба да си ептен глуп (извини на изразов ама така е) да ги наредиш толку.. само да слушаш малку од малку ќе имаш 3+ просек во средново глупо наше.. а да и домашните твои се криви чим те оставиле до 10ка да одиш :D
Не да се фалам ама сите ги ваѓав 4ки и 5ки само со слушање на час и еден ден повторување пред тест.Ама финтата е да разбираш ,а не само да слушаш.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Сега сум прва година и имам еден прболем, немам желба за учење сакам да ми помогнете како да го решам тој проблем, како да седнам дома и да учам значи сега имам 10 единици и сакам да ги поправам.
Помогнете ве молам !
Седни,размисли,што добиваш а што губиш ако ги поправиш/оставиш единиците.

Ќе се печеш на +40,или ќе паднеш година,ќе јадеш бед,и животот ќе ти биде добри 5-10 години поминат у дупење од другите и исполнет со бедови.

Помири се со фактот,дека школото е нешто што мораш да го поминеш,односно да УЧИШ.
Дали тоа ќе е за 2ка или 5ка,твое си е,важно да поминеш.

Кога ќе се помириш со тоа,кога ќе имаш за учење ќе седнеш без размислување дека у тој момент можеш тоа да правиш,дека у тој момент можеш она да правиш-во тој момент УЧИШ и ништо друго !

Ќе видиш како ќе учиш.

И да,немора да седиш мирен на часови,али на оние пример,биологија,физика,хемија,гео,историја,слушај ги професорите што кажуваат и повторувај ги зборовите во себе,учиш пола и повеќе од лекцијата така.

ваљда ти помогнав :D

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Опција #1
Слушај и разбирај она што се предава на час

Опција #2
Одвој барем 3 часа за повторување на материјалот пред тест.

Јас во основното си поминував супер со опција 1, но во средно нешто се случи и изгубив концентрација.Се обидов со опција 2 и помага, неможеш да се надеваш дека ке извадиш 5ка по сите предмети но ке забележиш голем напредок.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Ти друже уште и од хигиеничарката изгледа чекаш единица.

п.с Лек за учење....прегризај го кабелот од интернетот.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
"Знаењето е СИЛА , знаењето е МОЌ"

Ах , џабе фрла пари владава :facepalm:
Во нашава држава би било Знаењето е СИЛА, Врските се МОЌ.
Али како и да е серизно друже, јас сум 4 - та година средно, и сега при крај ме фати некоја мрза.
А ти вака уште на почеток ако е фаќа мрза, незнам што ќе правиш кога ќе дојдеш 4 - та.
Верувај ми МНОГУ се разликуваат основното и средното, тоа ќе го научиш со тек на времето, но немој да си дозволиш да останеш на полагање, ке ти оди летото за џабе.

И НЕ ! НЕ СИ ФРАЕР АКО ИМАШ ЕДИНИЦИ.

Со среќа и поздрав.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Прва работа, ако седиш на иста клупа со деца кои исто така имаат единици, ВЕДНАШ, преместувајсе од таму, пробај да седиш на 1ва или 2 ра клупа, и во близина на ученици кои учат. Бидеќи ако седнеш до нив сакал или неќел ќе мораш да не зборуваш бидеќи никој околу тебе нема да ти прави муабет, сигурно нема сам да си зборуваш ко будала. И пробај со разбирање да ги слушаш професорите. На пример кога ќе посочи е ова е важно...повторисија реченицата во ум, верувај ќе запомниш нешто.
Кога се бара да се реши некоја задача по математика на пример или некојси равенки по хемија, излези на табла потрудисе да решиш нешто. Ако не знаеш нешто тука е професорот да ти објасни, не е скоривање тоа. А и башка професорот ќе има еден + за активност.
Друга работа, батали facebook, игри, мсн и слични срања. Одредиси време кое ти е за учење а кое за на компјутер. И придржувај се на тоа. Еве за почеток 1.30 за учење 1.30 за пц, па одново, 1.30 учење, 1.30 пц.

И уште еден совет. Гледај за време на распуст или викенд читни некоја рандом книга не мора лектира, тоа ептен ствара навика за учење. Јас во 1 ва година бев мрза отепана, ама почнав да потчитнувам книги, па стасав до тоа ако има 5 мин време до крајот на часот, ја вадам книгата и читам.

L

Löwe

Гостин
Браво, секој родител би сакал да има дете како тебе. Пф, си ја знае техниката, едноставно го бива, прав препишувач на мама и тато. Глеам и на факултет кај мене, има кретени што се радуваат што положуваат со препишување а за 3-4 години некој треба да ги земе да работат во некоја инженерска фирма. :facepalm:
Отвори го видеото и изгледај го до крај, па битно ќе си го промениш ставот и мислењето :)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
он топик:

Добро бе друже, како успеа да наредиш 11 кеца? Стварно треба да си талент. Греј столчето, нека не ти лета мозокот у кантер или дота, него седни и учи секој ден по 30мин. за некако да успееш да ги поправиш. Ќе ти се плаче кога ќе паднеш година и сите ќе ти се смеат.
--- надополнето: 25 февруари 2012 во 01:06 ---
Отвори го видеото и изгледај го до крај, па битно ќе си го промениш ставот и мислењето :)
Мхм, океј, мислев и ти си еден од "празноглавците" :)

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Помогнете ве молам !
Има еден начин кој е 100% делотворен... Не за да бидеш одличен, или за да бидеш најдобар ученик во класот, но барем да читнеш нешто и да можеш да гугнеш на испрашување или да начкрташ нешто на тест.

Нека те дадат твоите да бидеш чирак една-две недели. Дали да мешаш бетон, дали да местиш кревети по хотели, дали да пеглаш текстил, дали да миеш возила, дали да бичиш дрва... што било... одбери си сам.

Работата човекот го краси, а мрзата го гнаси...

Kajgana Shop

На врв Bottom