Пред дождот - Милчо Манчевски

Мислам океј се мразиме меѓу себе ама немора да не покажува на исто ниво пошо не сме , светлосни сме години над Албанците да бидеме реални
Вистина е ова до негде. Инаку не бркаат албанче туку албанка. :)

Филмов е катастрофа како прво не става на ниво на Албанците ако не и пониско што е недозволиво ... Прикажува како бркаат некое си албанче таму значи живи глупости премногу е нереален и во позитивно светло ги прикажува Албанците односно ги прикажува како нормални мирни цивилизирани луѓе какви што не се (најреално ако гледаме...) , а нас Македонците како дивтари и пушкаџии какви што исто така не сме. Мислам океј се мразиме меѓу себе ама немора да не покажува на исто ниво пошо не сме , светлосни сме години над Албанците да бидеме реални

Значи филмов може слободно да се посматра и како типична балканска приказна. Не е насилството единствено нешто во филмот, има многу подлабока приказна, не е само бркање и колење, си има и филозофија, значи треба внимателно и посуштински да се набљудува филмот, а не само она што се гледа на екранот. Според мене многу погрешно си го разбрал филмот, ама тоа е вкус и секој различно си ги перцепира работите.

Значи филмов може слободно да се посматра и како типична балканска приказна. Не е насилството единствено нешто во филмот, има многу подлабока приказна, не е само бркање и колење, си има и филозофија, значи треба внимателно и посуштински да се набљудува филмот, а не само она што се гледа на екранот. Според мене многу погрешно си го разбрал филмот, ама тоа е вкус и секој различно си ги перцепира работите.
Абе види да океј он сакал да прикаже вечните борби на балканот или вотевр ама не поистоветил со Албанците што мене лично ми е навреда недозволиво е тоа да не поистоветува со дивуриите што палеа цркви у струга .
Работите треба да се гледаат реално и мене лично не ми се допаѓа како он ја извитоперува реалноста

п.с. филмов го гледав пред некој 5-6 години(кога сум имал 13тина години) не го паметам убаво ама мање више тоа е тоа што не ми се свиѓа и тоа е тоа што е прикажано

п.с. филмов го гледав пред некој 5-6 години(кога сум имал 13тина години) не го паметам убаво ама мање више тоа е тоа што не ми се свиѓа и тоа е тоа што е прикажано

А бе види, твое си е, не сакам да те убедувам, фала Богу секој од нас си има право на кој начин ќе го интерпретира филмот, затоа и уметноста општо како таква е убава, затоа што провоцира различни толкувања и мислења. :)

Ама погледни го уште еднаш. Тогаш си имал 13 години, сега имаш претпоставувам 19/20 и мислам дека подлабоко ќе можеш да ја разбереш поентата на филмот. Ова е само сугестија, не дека мислам дека треба да го смениш мислењето, сепак си е твое... :)

Филмов е катастрофа како прво не става на ниво на Албанците ако не и пониско што е недозволиво ... Прикажува како бркаат некое си албанче таму значи живи глупости премногу е нереален и во позитивно светло ги прикажува Албанците односно ги прикажува како нормални мирни цивилизирани луѓе какви што не се (најреално ако гледаме...) , а нас Македонците како дивтари и пушкаџии какви што исто така не сме. Мислам океј се мразиме меѓу себе ама немора да не покажува на исто ниво пошо не сме , светлосни сме години над Албанците да бидеме реални
мој совет ти е да го изгледаш уште еднаш филмот ама онака внимателно. не е ова акционен филм, а дека дете од 13 години би го сватил не верувам, што и се покажа дека е така.
филмот е многу комплексен, сложен, претставува како било не така оддамна и како е тогаш.
прикажува и уште еден куп други работи ама подобро прегледајго уште еднаш мноогу мноогу внимателно, и излези од стереотипите на скопскиот или градскиот живот. не живеат сите како во скопје или како во градовите.
п.с таа албанката воопшто не е ни албанка ако земиш така, ама изгледа тоа го имаш пропуштено.

Ремек дело филм, барем за македонски услови. Едноставно одличен од уметнички аспект, добра содржина со некои мали падови но сепак на ниво. А за музиката што да се каже, за мене најдобар саундтрак на било кој балкански филм.

мој совет ти е да го изгледаш уште еднаш филмот ама онака внимателно. не е ова акционен филм, а дека дете од 13 години би го сватил не верувам, што и се покажа дека е така.
филмот е многу комплексен, сложен, претставува како било не така оддамна и како е тогаш.
прикажува и уште еден куп други работи ама подобро прегледајго уште еднаш мноогу мноогу внимателно, и излези од стереотипите на скопскиот или градскиот живот. не живеат сите како во скопје или како во градовите.
п.с таа албанката воопшто не е ни албанка ако земиш така, ама изгледа тоа го имаш пропуштено.
Се сложувам дека не сум го сфатил филмот ипак сум бил копук , ама како што памтам ужасно не има преставено нас Македонците и би го прегледал пак за да видам дали сум во право :)

Се сложувам дека не сум го сфатил филмот ипак сум бил копук , ама како што памтам ужасно не има преставено нас Македонците и би го прегледал пак за да видам дали сум во право :)
па мал си бил и не ги паметиш тие времиња, ама не е битно тоа.
авторот друго сака да прикаже, нешто подлабоко кое ке те натера да се замислиш.
сепак гледај го , друго си мислел тогаш друго сега. не го гледај фимот така површно, не е вестрен ова.

Дечки од обратен аспект ги гледате работите. Еден филм не претставува цела нација. Ако западот мисли дека Македонија е еднаква на рустикалната земја во Пред дождот, тогаш има проблем со едукација. Филмот е убав и мошне ценет кај критиката, на факултети се предава за него. Затоа искулирајте од оние ставови од типот: овој лошо не претставува и затоа не го бива.

Филмот беше јавно предупредување за нас.
За останатиот дел од светот приказ како отсекогаш животот на Балканот се одвивал на острата страна од сечилото.

Го нема на блу-реј, сега го барав :( штета

Спаѓа во Топ 5 филмови што досега сум ги гледала.
Совршено уметничко дело. Но треба внимателно и целосно да се изгледа. Навистина прекрасен филм, длабок и ја поттикнува свеста на размислување.

Home video releases

2008 The Criterion Collection, Region 1 DVD (Spine #436), June 24, 2008 — Includes audio commentary by Milcho Manchevski and film scholar Annette Insdorf, an interview with Rade Serbedzija, a short 1993 documentary about the making of the film, and an essay by film scholar Ian Christie

каде може да се најде ова ? торент некој ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom