Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

beto10

Теле со визија
Член од
5 јануари 2009
Мислења
234
Поени од реакции
78
Може некој да ми објасни како да ги одблокирам поротвите на компијутерот/интернетот , користам виндоус 7 и трентнет рутер , додека имав иксПи работеше се добро , јас мислам дека е до 7мицата . Ако има некој искиство со ова да ми каже како да го средам :)
П.С Побарав на форумот не најдов нешто слично на мојот проблем ако не сум видел извинете ме :LOL:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Може некој да ми објасни како да ги одблокирам поротвите на компијутерот/интернетот , користам виндоус 7 и трентнет рутер , додека имав иксПи работеше се добро , јас мислам дека е до 7мицата . Ако има некој искиство со ова да ми каже како да го средам :)
П.С Побарав на форумот не најдов нешто слично на мојот проблем ако не сум видел извинете ме :LOL:
За што точно ти треба и за која апликација?
Сакаш да правиш upload на торенти или да правиш сервер на кантер? :)
Инаку, се се прави преку рутерот.

beto10

Теле со визија
Член од
5 јануари 2009
Мислења
234
Поени од реакции
78
За што точно ти треба и за која апликација?
Сакаш да правиш upload на торенти или да правиш сервер на кантер? :)
Инаку, се се прави преку рутерот.
Па да не те излажам и за сервер за кантер а може и за торент да послужи =)
Ако не те мрзи шибни еден туторијал или тука да видат и други (верувам дека ќе помогне ) или на привејт месиџ , фала на брзата интервенција :D

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Па да не те излажам и за сервер за кантер а може и за торент да послужи =)
Ако не те мрзи шибни еден туторијал или тука да видат и други (верувам дека ќе помогне ) или на привејт месиџ , фала на брзата интервенција :D
Влези во рутерот
Побарај таму Port Forwarding или нешто слично
Отвори си ги портите кои ти требаат (за кантер најчесто е 27015)
Толку е целата работа

Можеш и преку сајтов да се снајдеш многу лесно.

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Незнам дали е за тука прашањево ама сакам да прашам зошто Фејсбук последниве два дена не го покажува на тајмланот тоа што го лајкам и дали некој друг му се случува ова,значи од сите портали,демотивации ништо не покажува

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Ме интересира кога на командна линија ќе пишете netstat дали ви дава само една адреса или повеќе? Зашто на братучед ми му рекле ако дава повеќе тогаш има спајвери и затоа интернетот му е лош. Според мене го излажале, али сепак ме интересира и стручно мислење :D

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Незнам дали е за тука прашањево ама сакам да прашам зошто Фејсбук последниве два дена не го покажува на тајмланот тоа што го лајкам и дали некој друг му се случува ова,значи од сите портали,демотивации ништо не покажува
Или нешто си изместил во фејсбукот или само од себе нешто се пореметило па ќе се среди. Пробај преку друг прелистувач.

Ме интересира кога на командна линија ќе пишете netstat дали ви дава само една адреса или повеќе? Зашто на братучед ми му рекле ако дава повеќе тогаш има спајвери и затоа интернетот му е лош. Според мене го излажале, али сепак ме интересира и стручно мислење :D
Како мислиш една или повеќе? Стално се повеќе, зависи што правиш со компјутерот и интернетот...

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Како мислиш една или повеќе? Стално се повеќе, зависи што правиш со компјутерот и интернетот...
Епа од Т-Хоум бидејќи немале објаснување зашто му е интернетот лош му рекле да пише netstat и требало да му даде една адреса, а него му дало повеќе и му рекле дека има спајвери (очигледно за да го откачат)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Епа од Т-Хоум бидејќи немале објаснување зашто му е интернетот лош му рекле да пише netstat и требало да му даде една адреса, а него му дало повеќе и му рекле дека има спајвери (очигледно за да го откачат)
И тоа држи вода, ама не значи дека е точно, дури и глупо е.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Ај да ми објасни некој зашо не ми ја отвара speedtest.net...
Кога имам ваков проблем ги пробувам следните работи:
На виртуелна машина, каде што ми се од провајдерот DNS серверите, каде што ми е по default hosts фајлот без ништо блокирано, пак не ми ја отвора. Значи не е до овие 2 работи.
Друга работа, прашувам некој друг од истиот провајдер(t-home) може да ја отвори.
Пробувам други броусери неќе....
Не ја пинга...
Со прокси ја отвора.
?!

ај заборавете, ова до t-home e сигурно... само што не ми е јасно како на темана од t-home ставаат резултати од speedtest...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ај да ми објасни некој зашо не ми ја отвара speedtest.net...
Кога имам ваков проблем ги пробувам следните работи:
На виртуелна машина, каде што ми се од провајдерот DNS серверите, каде што ми е по default hosts фајлот без ништо блокирано, пак не ми ја отвора. Значи не е до овие 2 работи.
Друга работа, прашувам некој друг од истиот провајдер(t-home) може да ја отвори.
Пробувам други броусери неќе....
Не ја пинга...
Со прокси ја отвора.
?!

ај заборавете, ова до t-home e сигурно... само што не ми е јасно како на темана од t-home ставаат резултати од speedtest...
Од кога ти прави вака? Да не е само деновиве? И пробај директно, без рутер дали ќе ја отвара или пинга.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
не можам без рутер, speedport-от е и модем и рутер
иначе се опраи

Г

Гучи

Гостин
Да ми препорача некој програмче ко Аутлук? Да не отварам 500 страни за мејлови, туку сакам на едно место сите да ми стигаат. фаља :)

Kajgana Shop

На врв Bottom