- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
Prvo,jas ne sum Islamski pravnik za da odgovoram na sekoe prasanje. Znam deka vo drzava kade sto se zivee po serijatski zakon kazna za toa delo e kamenuvanje. Za kradenje (aramilak) e secenje na rakata. No tuka ne e toa samo taka kako sto mozebi zamisluvate,deka na aramijata prodavacot ke mu ja presece rakata dokolku go dofati kako krade. So takov slucaj i vladarot se smenil sto ne go odgledal na nekoj koj ukral.Даде коментар дека и во Библијата го пишува тоа. Тоа не е доказ дека е правилно или дека тоа е желба на Господ, туку дека е пишувана од луѓе кои имаат поинакво сфаќање од луѓето денес. Доказ дека ова не е пишувано од совршено битие е тоа што не ја оправдува целта, која е целта, да се спречи жената или мажот повторно да изневерува? Да, апсолутно ќе се спречи. Дали е да се намали неверството? Има и други начини да направи тоа, на пример да им се дозволи на сопружниците сами да си бираат партнери.
Не сакам баш да напаѓам, сакав само да дознаам како вие лично, со вашата лична свест и вера гледате на ова. Малку ме потресе видеото, прв пат гледам вакво нешто, а поинаку е отколку да се чита за тоа. После прочитав дека видеото е старо. Тоа што прашањето го сметаш за напаѓање кажува нешто друго.
A pricinata e,bezbeli,da se spreci bludot. Koga i vo drzavava bi se namalilo mitoto,sigurno bi mrdnale malku ponapred. No se dodeka nema stroga vlast i ke se krade i ke se laze,bidejki znaeme deka vlasta mozeme da ja potplatime.
Pojdete vo S.Arabija,nema da vidite luge bez raka. Ne e problemot sto ke zivees bez raka,tuku sto ke zivees so stram bidejki sekoj ke te znae deka si lopov.
Ova e zastita za cesta i na mazot i na zenata.
Jas bi odgovoril na sekoe prasanje,dokolku znam deka na nekoj iskreno go interesira.
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 22:54 ---
Ti mozes da se gordees so ZAMINUVANJETO na Turcite a ne so Brkanjeto,greska vo izrazuvanje Ke gi barate,kako sto gi barate Turcite da se vratat nazad uste mnogu.Јас воочувам дека Америка го прави целиот терор во светот, и воопшто ми се гади од Америка и нејзината "демократија". Немој да мислиш дека целиот христијански свет ги подржува американците.
И нормално се гордееме со бркањето на Турците од балканот, кој би сакал да живее во ропство од некој друг, ма каков и да бил животот тогаш.