Ниту работат, ниту сакаат да се доквалификуваат за да најдат работа

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ama sto ce pravis da sedis doma i da kukas deka nema rabota ne pomaga eve jas sedev 8-9 godini pod biro ne biva treba pari si rekov nikogas ne e kasno nesto da smenam ..
A toa deka gazdite te iscrpuvaat i si igraat so rabotnicka klasa hmm ima dve vistini ednata e sposoben si da otvoris nekoja firma da zaposlis nekogo NE e togas cuti i ne gi e lesno ni na gazdite site davacki da gi platat pa i rabotnikot ( mislam na privatni firmi sto imaat do 10 vraboteni)
Значи, не иде вака, Зоки, злато!

Прво, не можат сите да бидат газди. Зошто?
Затоа што тогаш не би имало работници...така и газдите нема да бидат газди ;)

Остај заебанција на страна, на светот постојат различни луѓе, различни по изглед, желби и очекувања, различни според способностите и можностите, според образованието и амбициите (ама ТИ веќе го знаеш ова!) - но, СИТЕ,ама баш сите, се исти во очекувањето да бидат достоинствено третирани, да им биде ценет и платен трудот.
Тоа дека некој треба некому да му се натрти, затоа што некој плаќал придонеси и исплаќал месечна плата, е продолжеток на фантастичната македонска филозофија 'дај шта даш' т.е НЕМА НИКАКВА ЛОГИКА. Само перење на мозок. Ако ти имаш некаква грижа на совест зашто земаш месечна плата, без да црнчиш дополнителни работни саати, без да искористиш пауза за одмор или годишен одмор и ред други газдински измислици за пополнување на времето на (не)работникот, тогаш имаш проблем со перцепцијата. Едноставно, ги гледаш работите искривено.

Факт е дека работникот ја продава својата снага и интелект на газдата (работодавецот). Тоа значи дека газдата го купува работникот т.е ги изнајмува месечно неговите услуги. Заради ваквата размена на услуги, едниот добива месечна плата и платени придонеси, а другиот вози бесна кола, ака по светот, ги школува своите деца по странство итд. Не ти иде малце мака заради ваквата "неправда"? Мене не, ја знам на што сум и каде се наоѓам!

П.С И, злато, не е све до способноста на личноста. Овој збор го злоупотребуваат капиталистите. Така полесно ве манипулираат, бидејќи ви го бришат чувството за себевреднување и самопочит; одговорноста целосно ја префрлаат на работникот, прогласувајќи го за единствен виновник за сопствената мизерија-сам си е виновен, не работи доволно, не работи ко шо треба, толку учел, толку знае, не се пазел па се разболил, не рече дека ќе умре, па сеа бизнисот ми пропаѓа зашто не си најдов замена на време, и такви срања...

Твое е да бираш, сакаш да си човек или сакаш да си црв?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Клучот е во работникот пријателе. Од каде ке му е тој капитал на газдата ако не се работниците да го оставаат своето здравје на работните места?
На газдите им е добро, пак ке кажам, ако не им е добро и немаат кар, нема да работат.
Цело време кукаат "ке затвориме, немаме кар" a на огласи гледаш "се бараат 50 шивачки", е извини, ама ако газдата "не е срекен" тој ја затвора фирмата, а не бара нови работници и не купува автомобили.
И тоа твоето "што повеќе пари за газдите ќе биде подобро за сите" убаво звучи вака теоретски, али во пракса е сосема друго, "што повеќе пари за газдите ќе биде подобро за газдите". Го знаеш она, колку повеке имаш, толку повеке сакаш да имаш.
Ова прашањево со работнициве што ми го постави има многу прост одговор од две страни.
Од страна на работодавачот: исти к*р му се фака.
Од страна на работникот: ни едното, ни другото не се добри. Ако едниот зема 10000 другиот ке биде невработен, ако и двајцата се вработени и земаат по 5000, подобро ич да не работат и за тие МИЗЕРНИ 5000.

ne si vo pravo ako gazdata ima potreba od rabotnici vo koi dogovor stoi rabotno vreme i plata resen problem

ne znaci deka gazdata ne raboti

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
ne si vo pravo ako gazdata ima potreba od rabotnici vo koi dogovor stoi rabotno vreme i plata resen problem

ne znaci deka gazdata ne raboti
Работат бе како не работат, каде јас кажав дека не работат?
Работат они на работно место газда, што подразбира прцање со швалерката во канцеларијата или во новиот џип. ;)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Вака кога читам зелени мислам дека согласно размислувањето македонецот живее во некој паралелен универзум. Од кај ви е ова дека способен човек отвора фирма, а неспособен работи во неа? Секогаш ќе ве тепаат со реченицата: Што чекаш бе неспособен, што не отвориш фирма? Не бидете малограѓани со вонаби сон за газда. Тие луѓе најмалку можам да ги поднесам.

Него друго ми беше мислата. Кога станува збор за луѓе кои не би работеле за мали пари версус овие што би работеле јас му доаѓам ни ваму ни таму. Еве зошто се противам на онаа мисла дека човек ни под разно не треба да работи за т.н мали пари. Може на потежок начин и многу порано научив дека треба да се стекне работна навика, на почетокот и мрчев и мразев да го работам она што го работам додека студирав, ама затоа сега кога ќе ми текне колку поинаков човек ќе бев без тоа искуство не можам ни да претпоставам колку ми значи.

Еве каде е штосот. Колку порано научите да работите било што толку ви се поголеми шансите да се снајдете. Пуштете да се тркаат во ова капиталистичко време човек со улична школа и контакти и човек со диплома од било која област и задолжително ставете ги парите на првиот. Зашто првиот знае какви се прво и основно меѓучовечките релации, знае кој каде може да го зезне и што се да очекува, од друга страна пак свеж гуштер од факултет кај нас мисли дека е повисока каста со тоа парче хартија и нормално бидејќи нема никаква работна навика на крај добивате фрустрирано дете кое не е ни ваму ни таму. Прво тој не може да го процесира фактот дека не може да го работи баш она што го сака. Дури си ја мава главата и додека помине низ еготрипот и разочарувањето пред него луѓе веќе трчаат. И не се секирајте не сме само ние такви, ама види мајката, Американците и воопшто западњаците биле глупи што децата ги пуштаат да работат во Мекдоналдс или да продаваат сладолед уште додека се средно. Работна навика дечки и троа улична школа. Факултет е само фил врз сето тоа. Така ќе може полесно да се снајдете ако паднете. Инаку сериозно нема да знаете што ве снашло. Ми текна сега на една интересна случка додека есенва и помагав на другарка ми на една свадба додека делев слики. Ми приоѓа еден школски комплетно запрепастен што го работам тоа. Ми вика : Што бараш бе овде, зашто го работиш ова? Викам другар, не го работам јас ова, ама видиш пак заработувам нешто плус и покрај тоа што имам супер работа. Погледот што ми го упати беше прајслес. Нешто од типот, не можам да замислам зошто човек пред магистратура би работел нешто вакво.

Од друга страна. Не можам да ја разберам духовната закрепостеност на македонските газди т.е на секој газда чија нога стапнала овде. Да му даваш на човек плата од 7000 значи дека сериозно нешто не е во ред со тебе. А таа плата ја земаат луѓе кои па и не работат во ужасни фирми. На пример Веро некако не ми изгледа дека е дојден до дереџе да им вади душа на луѓено кои работат на каси за 7000. Мизерија. Да имавме нормален синдикат може и поинаку ќе беше. Да живеевме во друг универзум па којзнае како ќе си поминевме. Лудница.:icon_lol:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
@RocknRolaa

Се слагам со тебе.

Мислам дека е јасно (за Америка) што значи работа во Мекдоналдс (примање на нарачки). Сигурно е дека оваа работа не е предвидена за високообразувани лица кои треба да издржуваат фамилија. Се знае, ваква работа работи студентарија за долар плус. Нема ништо лошо, ниту понижувачко во ваква работа. Исто како ни во делење на слики по свадби, берење на јаготки, миење на прозорци, работа по саеми...

Лошто е што кај нас си принуден да вршиш одговорна работа која бара високо образование, а си платен ко касиер во Мекдоналдс. И тоа на некого овде му е сосема природно.

Битно ти било, замисли си, да работиш. Колку работиш, дали си платен према работата што ја вршиш, не било битно.

Кажи дека ваквиот став не е отровен? Дека не не труе сите комплетно?

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
денес кфалификација се гледа ако имаш пари и врски, евентуално партиски ама и таму ти требаат пари
збориме за подобра работа

кафиќ, бутик, парфимерија......може ако имаш среќа и сам да најдеш ама пак треба некој да ти го "препорача" името
многу лошо време за било каква работата, платите уште помизерни

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Абе се додека има волови и крави кој ако дошле на работа во 7,00 а не си заминат од работното место во 15:00 ке биде вака се додека се збори 7000 а ич ке биде дабетер од ова, никој не може да ме убеди дека нема пари за да им се дадат на работниците кој крваво си ги заслужуваат парите, а за менаџерите наконтени педерчиња има плати од 50.000 па нагоре ама додека воловите одат на работа за тие пари до тогаш тие педерите ке ги ебат како што сакаат.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Абе се додека има волови и крави кој ако дошле на работа во 7,00 а не си заминат од работното место во 15:00 ке биде вака се додека се збори 7000 а ич ке биде дабетер од ова, никој не може да ме убеди дека нема пари за да им се дадат на работниците кој крваво си ги заслужуваат парите, а за менаџерите наконтени педерчиња има плати од 50.000 па нагоре ама додека воловите одат на работа за тие пари до тогаш тие педерите ке ги ебат како што сакаат.
Се слагам со тебе дека има пари за работниците.. точно
Првпат да се сложам со тебе нешто.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
А бе што повеќе пари за работници тоа помалку работни места. Па ти удри му како ти се чини подобро.Лажирање цени не проѓа неказнето. :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
А бе што повеќе пари за работници тоа помалку работни места. Па ти удри му како ти се чини подобро.Лажирање цени не проѓа неказнето. :)
Ти болен си или ти смрдат чорапите ? Што е работава , ти пишува убаво неможе „ менаџер“ да зима од 50.000 до 180 000 денари месечно,на грбот на тие работници притоа нив да ги тера да работат по 18 часа дневно,и да им дава плата по 7000 денари не се менаџерите криви криви се воловите и кравите што работат за тие пари никој друг,нека излезат сите на улица нека застане секој дејност тогаш ке ги прашам педерчињата што ке прават.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ти болен си или ти смрдат чорапите ? Што е работава , ти пишува убаво неможе „ менаџер“ да зима од 50.000 до 180 000 денари месечно,на грбот на тие работници притоа нив да ги тера да работат по 18 часа дневно,и да им дава плата по 7000 денари не се менаџерите криви криви се воловите и кравите што работат за тие пари никој друг,нека излезат сите на улица нека застане секој дејност тогаш ке ги прашам педерчињата што ке прават.
Секогаш ќе се најде некој волен да работи за 7000 од 2 милиони луѓе. Ако нема тука тогаш бизнисот се сели кај што има Индија Кина итн. Има 7 милијарди луѓе светот е едно село и секој на секого му е конкуренција. Добар менаџер со една одлука може да му донесе милиони. Шнајдерка што и да направи не вреди многу.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Секогаш ќе се најде некој волен да работи за 7000 од 2 милиони луѓе. Ако нема тука тогаш бизнисот се сели кај што има Индија Кина итн. Има 7 милијарди луѓе светот е едно село и секој на секого му е конкуренција. Добар менаџер со една одлука може да му донесе милиони. Шнајдерка што и да направи не вреди многу.
:pos: Абе не ме смеј жити се што кој кур ке селат и каде ? Скеле компани ке иде во индија да работи ? Леов ке отвори погон во кина ? Пекабеско ке отвори фабрика во алжир ? Миле тишлерон ке ја пресели работилницата во таџикистан,тинекс и веро ке отворат маркети во русија, ЗК Пелагонија ке ги сели кравите во курдистан, а витаминка ке оди на канарски острови,абдал нема овде бизнис кој што може да се сели,не изигравај паметен.
Ако ја нема таа шнајдерка кур мој ке продава менаџерот и куров ќе го менаџира:sneaky:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
:pos: Абе не ме смеј жити се што кој кур ке селат и каде ? Скеле компани ке иде во индија да работи ? Леов ке отвори погон во кина ? Пекабеско ке отвори фабрика во алжир ? Миле тишлерон ке ја пресели работилницата во таџикистан,тинекс и веро ке отворат маркети во русија, ЗК Пелагонија ке ги сели кравите во курдистан, а витаминка ке оди на канарски острови,абдал нема овде бизнис кој што може да се сели,не изигравај паметен.
Ако ја нема таа шнајдерка кур мој ке продава менаџерот и куров ќе го менаџира:sneaky:
Постои глобален пазар...Фирмите нема да одат никаде туку ќе се затворат а производите ќе се увезуваат. Ќе останат трговија и услуги само. И онака немаме никакво производство. Затоа имаме огромен трговски дефицит, ваљда знаеш што е тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom