Самоопределување или наметнување?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
spiros, дали може да го произнесеш твојот личен став во врска со темата? Мислам дека ако некој сака да чита религиски книги ќе седне и ќе прочита, нема потреба тоа да го прави на форум. Цитатите што ги постираш нормално ќе звучат добро и примамливо, затоа што се пишувани за таа цел. Те замолувам да изнесеш свој став за прашањето што е дадено на темата, а не зошто треба да се прифаќа религијата со цитати.
.

Обврска на родителите е децата да ги вткаат во животопријатната поврзаност на се’опфатната заедница и (пред се’ со пример) да ги воспитаат во Духот на Љубовта кон самите *себеси, кон своите (поблиски и подалечни) *ближни и кон Онаа Чудесна Тајна Која се’ тоа *Создала и без Која ништо не би имало да се љуби!

Се надевам дека ме сваќаш (y)

п.с. Зборот религија доаѓа од латинскиот збор religare и значи по(ново)вржување или по(вторно)вржување со Коренот на Животот од Кого ние сите потекнуваме!

...зашто ние преку Него живееме, се движиме и постоиме, како што рекле и некои од вашите стихотворци: ,Негов род сме.‘

(Дела Апост.17:28)

С

сашенко

Гостин
Стварно е идиотски на што туку испилено суштество да му наметнеш таков пакет животни упатства како религија додека е уште мало и беспомошно и без можност да каже НЕ..... fuck you i dont want this shit.Кога детето ке порасне доволно за да ги свати значењата на сите тие работи и кога ке може самото да одлучи која религија му одговара најмногу (доколку му одговара) тогаш нека си избере самото.На таа возраст кога денес децата се внесуваат во религија, родителите имаат право само пелени да изберат какви да му стават на детето.Прашањето за која религија и дали религија доаѓа мноооогу покасно.Прво треба да научи за светот во кој живее, со кого живее.Нека дознае дека се наоѓа на една прекрасна планетичка која си ја викаме планета земја и дека има уште мноооогу вакви и дека иако двоножните сушства кои личат и зборуваат како него љубат да кажат дека сетоа тоа го направил некој си семоќен бог дека сепак тоа е само една патетично објаснување или покушај за објаснување на оние мрзливите кои не сакаат да барат одговори многу, туку се одлучиле на наједноставното.СИ БЕШЕ ЕДЕН КОЈ МОЖЕШЕ СВЕ, НАПРАИ ШО НАПРАИ И СВЕ Е ВАКА КАКО ШТО Е.ДРУГА ВИСТИНА НЕМА И СЕ ШТО КЕ ЧУЕШ И ВИДИШ Е ОД НЕГО И СЕ ШТО КЕ ТИ СЕ ДЕСИ Е ПАК ОД НЕГО.БИДИ МУ БЛАГОДАРЕН И ОСТАВАЈ ПАРИ ВО ЦРКВА ДА ИМА ОД ШТО ДА ЖИВЕАТ ПОПОИТЕ.Би било убаво да го запознаат детето со какви срања ке се сретне во животот, пошто тоа ке му користи повеќе.Пошто кога веќе решил некој да има дете тогаш нека го спреми за овој живот на земјава овде, а не за задгробниот нели?

Од толку многу битни работи кои треба да му се кажат на едно дете, да се избере еден таков пакет на глупости за животот како религиите што имаат направено е многу сурово за личност која ти значи толку многу.Сепак е твое дете, биди фер кажи му ја вистината.Кажи му го она што го знаеш, она за кое си сигурен.Кажи му ја реалноста каква е.Приказната за семоќниот батка кој направил се и на кого треба да му се заблагодаруваме и да му се поттчиниме нема многу да му помогне во животот.Колку и да е "верник" сепак она што ке му помогне во животот ке бидат други работи далеку од учењето на релгигијата.Тоа се работи кои најчесто како деца не ни ги кажуваат.Сами ги дознаваме подоцна.
И јас бе воспитан религиозно и стварно е тапа ама еве битно сега на мои 19, скоро 20 успеав да дојдам до една многу пореална слика за животот од онаа која ми ја презентираа моите.И сега сум сигурен дека моите деца нема да ги трујам со религија никогаш и кога ке пораснат доволно и ке можат да размислуваат за оваа тема, самите ке си се определат каде се....

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Јас мислам вака:
во името на слободата на печатот и човековите права, децата неколку минути после првото доење да бидат оставени на улица, особено ако е зима. Еволуцијата ќе реши се', по природна селекција, дали ќе ги биде или не.... нема шо родителите да се грижат за своите деца, бре, да им нарушуваат слобода на избор, нема хранење: ако сака нека си земе за јадење, ако не сака, негов/нејзин проблем; понатаму, ако веќе не ги оставиле на улица, т.е. им ги нарушиле основните човекови права, нема зошто родителите да се грижат за своите деца кога се болни, па на тој начин, некако да им ја нарушат слободата на избор... може некое бебе сака да си биде болно, откај знам јас.... итн, ако оваа ситуација на константно нарушување на основните човекови права, меѓу кои и правото на избор од најрана возраст, воспитување онака како што родителите мислат дека е правилно, сепак продолжи, мислам дека родителите треба со декларација на ОН, ЕУ, НАТО и другите слободољубиви институции да се прогласат за злосторници против човештвото и да се осудат на стоиедна година зандана во Анадол....
не смее да е лабаво!
Грижата на родителот за детето е мотив - мајчински или татковски. Тој мотив е вроден, наметнат е од самата еволуција за која ти зборуваш бидејќи новороденчето не е способно само да преживее.

Наметнувањето на религија нема никаква врска со преживувањето на новороденчето, а подоцна и детето, и е ограничување на неговата слобода на избор.
Тоа не е толку страшно се’ додека родителите се флексибилни, не ги туркаат многу децата и можат да го прифатат нивниот различен избор понатака. Но вистинско ограничување е ако треба секој ден да се чита Библија, да се кажуваат молитви, па стално влечкање по цркви, па да не смее ниту критички да размислува бидејќи догмата не се прашува... итн :)

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Грижата на родителот за детето е мотив - мајчински или татковски. Тој мотив е вроден, наметнат е од самата еволуција за која ти зборуваш бидејќи новороденчето не е способно само да преживее.

Наметнувањето на религија нема никаква врска со преживувањето на новороденчето, а подоцна и детето, и е ограничување на неговата слобода на избор.
Тоа не е толку страшно се’ додека родителите се флексибилни, не ги туркаат многу децата и можат да го прифатат нивниот различен избор понатака. Но вистинско ограничување е ако треба секој ден да се чита Библија, да се кажуваат молитви, па стално влечкање по цркви, па да не смее ниту критички да размислува бидејќи догмата не се прашува... итн :)
Ах, па тогаш не сме се разбрале... мислев зборуваме за слобода на избор...
И да клети се тие родители, и којзнае колку лошо им мислат на своите деца, штом ги носат в црква од мали.... можеби дури и ги мразат... И не, не е проблем што на децата им се „подметнуваат“ оружја како играчки, мислам тоа е сосема нормално, ама воспитување според вредностите на родителите.... тоа не смее да биде... добро, смее, ама само ако родителите не се религиозни... пошто тоа е зло само по себе, нели... рековме веќе, стоиедно лето во Анадол...

Сакам да кажам, одбирањето на градинка или училиште исто така може да влијае на развојот на детето, и да, сите луѓе се воспитувани на основа на вредностите на своите родители (може ли поинаку?)... Кога ќе стане човек самосвесен, слободен е да си гради, надградува, урива, гради одново итн., врз вредностите кои му ги пренеле родителите.... и не се работи тука само за религија, туку било кој (и каков) систем на вредности...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
И да клети се тие родители, и којзнае колку лошо им мислат на своите деца, штом ги носат в црква од мали.... можеби дури и ги мразат... И не, не е проблем што на децата им се „подметнуваат“ оружја како играчки, мислам тоа е сосема нормално, ама воспитување според вредностите на родителите.... тоа не смее да биде... добро, смее, ама само ако родителите не се религиозни... пошто тоа е зло само по себе, нели... рековме веќе, стоиедно лето во Анадол...

Сакам да кажам, одбирањето на градинка или училиште исто така може да влијае на развојот на детето, и да, сите луѓе се воспитувани на основа на вредностите на своите родители (може ли поинаку?)... Кога ќе стане човек самосвесен, слободен е да си гради, надградува, урива, гради одново итн., врз вредностите кои му ги пренеле родителите.... и не се работи тука само за религија, туку било кој (и каков) систем на вредности...
.

.Сакан StandingStill, со песната и пеачот кого германија вечерва го избра за Евровизија 2012, сакам да ти се заблагодарам за твоето мислење.

Живиот БОГ да те благослови тебе и твоите најмили.

Амин

п.с. Многу ми се допадна пеењето, но и детето, веројатно зошто малце ме подсети на Тоше наш, кој што како дете беше од родителите крстен, а како возрасен и самиот доброволно се крсти!

.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
.

.Сакан StandingStill, со песната и пеачот кого германија вечерва го избра за Евровизија 2012, сакам да ти се заблагодарам за твоето мислење.

Живиот БОГ да те благослови тебе и твоите најмили.

Амин

п.с. Многу ми се допадна пеењето, но и детето, веројатно зошто малце ме подсети на Тоше наш, кој што како дете беше од родителите крстен, а како возрасен и самиот доброволно се крсти!

.
Нека биде така! :)
Иако, не знам зошто би ми се заблагодарувал...
а песнава си ја погодил, ама само во насловот :) (не сум баш по ваква музика, ама фала на поздравот).

Туку, ми падна на памет, ако некој реши на децата да им пушта, на пример класична музика, а никако - да речеме - новокомпонирана поп музика, ќе значи ли тоа нарушување на изборот од најмала возраст?

Инаку, процедурално, Тоше бил крстен двапати?!

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Нека биде така! :)
Амин :)

Иако, не знам зошто би ми се заблагодарувал...
Фала и Слава БОГУ :)

а песнава си ја погодил, ама само во насловот :) (не сум баш по ваква музика, ама фала на поздравот).
.
Како не си по таква музика? o_O

Море има секој ден по петпати да ти ја пуштам да ја слушаш - како оџана што вриска - се додека ти го изперам мозокот и ја прифатиш! :sneaky:

Туку, ми падна на памет, ако некој реши на децата да им пушта, на пример класична музика, а никако - да речеме - новокомпонирана поп музика, ќе значи ли тоа нарушување на изборот од најмала возраст?
.
Класична? А ти значи сакаш преку Бах (германскиот збор Бах на македонски значи поток) да им го переш мозокот на децата, а?:mad:

Знаеме ние со која тематика се претежно класичните (посебно Баховите кантати), затоа нема да ти пали финтата! Разбра?

Ајде, пуштај го новокомонираниот поп! :ROFLMAO:

Инаку, процедурално, Тоше бил крстен двапати?!
Еднаш бил крстен без негова согласност (како бебе) и еднаш се крстил доброволно (како возрасен во Израел)!

Поздрав и покана до сите коишто доброволно (и свестно) не се крстени!

.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Еднаш бил крстен без негова согласност (како бебе) и еднаш се крстил доброволно (како возрасен во Израел)!]
Не верувам дека постои „двојно“ Крштение...ама нема да навлегувам тука, да не избегаме од темата :)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Не верувам дека постои „двојно“ Крштение...ама нема да навлегувам тука, да не избегаме од темата :)

.
Нема бегање, бе брат, тука сме баш на темата. :)

Еднаш недоброволно (што би рекле пријателчињата од комитетот на темава: наметнато) и Еднаш доброволно (самоопределено)!

Си знаел ли дека постои и пракса на местозастапно крштевање, кое е споменато дури и од вистинските Апостоли?

Поздрав

п.с. Знаеш ли дека е можно и во твојата непосредна близина да има луѓе кои до ден денешен ја практицираат праксата на местозастапно крштевање (тука мислам посебно на крипто-заедниците, кои поради опасноста што им прети од сопствената антихристијанска култура, дури и своето крштевање го чуваат во строга тајност) ?

.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
ај објасни го ова последново малку, ако не е проблем, ама би претпочитал приватна порака, да не ја оптоваруваме темава. Може?

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437

Во право си, родителите не им мислат лошо на сопствените деца и треба да ги изградат темелите на нивната личност.
Воспитувањето е сепак сложен процес и не може да се каже дали треба или не треба да се „вметне“ религијата тука, за секој тоа е различно... но, додека основната цел е да се изградат добри, општоприфатени вредности кај детето, треба да се пренесуваат тие, а не само религијата како приказна за дедо боже кој седи на небото, и за рајот и пеколот. Христијанството има убави вредности како љубов, несебичност, попустливост (до одределена мера), помагање и слично. Но, кога би анализирал малце, воспитувањето во религиозен дух во практика го сведуваат само на приказната, а не на вредностите кои ги содржи таа религија.
А вредностите може да се пренесат и на други начини, малце пореалистични, кои децата можеби подобро би ги сфатиле.
Јас сум воспитувана во христијанско семејство и тоа никогаш не ми сметало, но моите ми даваат слобода - сама одлучувам дали ќе верувам, во што и како. На оваа возраст не ни чувствувам потреба за некаква си религиозна определба, па затоа не сакам да се дефинирам ниту како верник, ниту како атеист, како ништо. Заради ова сметам дека религијата им е непотребна на дечињата, па не треба да се замараат со такви работи.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

... Заради ова сметам дека религијата им е непотребна на дечињата, па не треба да се замараат со такви работи.
.

Дечињата се најблиску до Чистата Религија на Животот за која Исус учи и делува. (Матеј 18)

Во таа религија нема поделба на евреи, грци, турци, македонци, албанци, ... обрежани и необрежани, ... машки и женски, ... класи и раси, ... туку сите во неа се ЕДНО! (Кол.3:11 + Галат.3:28)

Блажени се сите кои што како деца ГО прифаќаат и не се противат на Царството на Благодатта БОЖЈА!

.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Во право си, родителите не им мислат лошо на сопствените деца и треба да ги изградат темелите на нивната личност.
Воспитувањето е сепак сложен процес и не може да се каже дали треба или не треба да се „вметне“ религијата тука, за секој тоа е различно... но, додека основната цел е да се изградат добри, општоприфатени вредности кај детето, треба да се пренесуваат тие, а не само религијата како приказна за дедо боже кој седи на небото, и за рајот и пеколот. Христијанството има убави вредности како љубов, несебичност, попустливост (до одределена мера), помагање и слично. Но, кога би анализирал малце, воспитувањето во религиозен дух во практика го сведуваат само на приказната, а не на вредностите кои ги содржи таа религија.
А вредностите може да се пренесат и на други начини, малце пореалистични, кои децата можеби подобро би ги сфатиле.
Јас сум воспитувана во христијанско семејство и тоа никогаш не ми сметало, но моите ми даваат слобода - сама одлучувам дали ќе верувам, во што и како. На оваа возраст не ни чувствувам потреба за некаква си религиозна определба, па затоа не сакам да се дефинирам ниту како верник, ниту како атеист, како ништо. Заради ова сметам дека религијата им е непотребна на дечињата, па не треба да се замараат со такви работи.
Токму затоа и потенцирав дека кога човек стане самосвесна личност, слободен е да избира како ќе гради... но темелот сеуште останува многу важен.
Евентуалните ШББКББ (што би било кога би било) проекции се невозможни.
Ама затоа, не смее да се „плука“ по родителите кои одлучиле да ги воспитуваат своите деца соглсано своите верувања и определби. Сигурно, сметајќи дека тоа е „правилниот пат“, ги воспитуваат децата согласно со тие уверувања.
Мене лично, на пример, иако сум воспитуван во традиционално семејство, ми се случувале реакции од родителите кога моето интересирање го „надминувало“ традиционалното (односно само традиционалното), но на крај и моите сфатија дека веќе сум изградена личност која стои зад своите уверувања и ставови. Од оваа гледна точка, се прашувам дали тие требало да се „поревносни“ во моето воспитување, но имајќи го предвид твојот став, им багодарам што ми ја дале основата и можноста да избирам во што и колку ќе верувам.

Така што, мислам декатука не може да има генерализации...
Поздрав.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
.

.

Дечињата се најблиску до Чистата Религија на Животот за која Исус учи и делува. (Матеј 18)

Во таа религија нема поделба на евреи, грци, турци, македонци, албанци, ... обрежани и необрежани, ... машки и женски, ... класи и раси, ... туку сите во неа се ЕДНО! (Кол.3:11 + Галат.3:28)

Блажени се сите кои што како деца ГО прифаќаат и не се противат на Царството на Благодатта БОЖЈА!

.

Значи колку и да се смета дека сите религии потекнуваат од едно нешто благодарение на љубов ова она, сепак не е така. Значи многу ретко луѓето гледаат на тој начин. Во светот има многу религии, а децата ја добиваат по автоматизам и се идентификуваат со неа без лично да ја избрале. Многу ретко некој се нафаќа да ја смени религијата кога ќе стане полнолетен.
Не можеме на темата да трупаме аргументи од типот на нема религии се е едно исто и.т.н, кога не е така. И кога кажуваш за Исус се мисли на православни или католици..пак не ги опфаќаш сите религии..муслиманот ќе ти каже оти не Мухамед.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Значи, кога душата барем малку вистински ќе Ја вкуси Божанствената природа Христова, тогаш таа почнува да знае дека Таа/Тој е далеку пред (и поважен) од православието, католизмот, протестанизмот, ... исламот, суфизмот, ... зенизмот, будизмот, ... комунизмот, хуманизмот, ... па дури и јудаизмот, од кој (по мајка) произлезе отелотворувањето на вечната Мудрост БОЖЈА, како и сите вистински Апостоли!

Ако погледнеш низ историјата засигурно ќе видиш, дека најважните личности не се од домашните кондиционирани како такви, туку преку Милоста БОЖЈА се дојдени до Совршената Вистина. Со тоа несакам да кажам дека кондиционирањето од страна на родителите, традицијата, околината, ... мора per se да е лошо (или грешно) за да се запознае Вистината, туку дека безкрајно поважно е лично Таа да се доживее и да се одлучи за Неа!

Погледни како одлучно и со кои зборови се дистанцира Св.Ап. Павле од својата традиција (во која е како дете и младинец кондициониран), поради Вистината Совршено чиста во Исуса Христа!

Но тоа што некогаш ми беше придобивка, тоа ми постана загуба, поради Христа.
Во суштина, јас и сега сметам сè за загуба
во однос со преважното познавање на Христа Исуса, Мојот Господ,
заради Кого изгубив сè и сè сметам за отпад, и тежнеам се’ повеќе
да Го придобијам и да се најдам во Него
(Филипја. 3:7+)

.

Kajgana Shop

На врв Bottom