мене воопшто не ми целта да ја споредувам МКД со Австралија, нема што да се споредува, мегутоа кога си решил тука нешто да црташ барем реално нацртајго,јас знам дека здравствениот систем е катасрофа во Македонија ама проблемот е што и таму е катасрофа, ти не можеш еден твој случај како тебе ти било погодено и да му го преставуваш генерално тука на луѓето, да не речам сега ги лажеш околу многу искажани работи,твојата ситуација не може да биде иста со некој утре што ке отиде таму, лугето треба реално да знаат што ги чека посебно првите неколку години а не после да се чудат што ги нашло. Ми кажуаваш како било во медицински во Скопје, а јас да ти кажам дека 2 деца ми се родени таму и ништо подобро не беше него МКД, со првото дете ме вратија од болница пошто немало кревет,(а тоа е вообичаено се случува да не речам е секојдневие),ајде после кога веке најдоа кревет на жена ми и требаше помош околу породувањето а доктор не се појави повеќе од 25-30 сати,па требаше да прашам дали ке дојде некој доктор или јас да го побарам и за врат да довлечкам,после го донесоа за 15 мин.
За второто слично срање им се јавувам и им кажуавм како е работата и ме убедуаваат да не одам како било рано,кога веке жена ми почна да вриска дома, ајде викам што се расправам со овие и тргнав директно таму, имав срека што за 5 мин не се породи вкола,само што влегов во болницата за 7 мин малиот излезе ....
Ако веќе си решил да објаснуваш таму барем објасни како што е, со сите позитивни а и негативни страни, не е работата да се прави споредба мегу МКД и Австралија, МКД е сеуште далеку али сепак и Австралија е далеко од тоа како ти е преставуваш, ако мене ме прашаш нема ни стндард, ебати стандардот каде не можеш да живееш со 8 сати работа, скоро сите работат по дупли работи, со 8 сати работа и таму нема ништо, фер е лугето да знаат што вистински треба да очекуваат а не бајки, зашто далеку е од бајка.