Губење на семејното презиме

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Да те прашам, дали твоите родители се секогаш во право? Искрено, моите роднини, па и неговите, имаат други теми за зборување, покрај нашите постапки, кои се неразбирливи за нив, за некои и се, небитно. Така да презимињата им се најмал проблем :) Децата/детето... припаѓа на двајцата и ќе го носи и моето и неговото. И не, нема да биде во стилот „Хосе Инглесиас Пичкематерине...“, понатаму може да си го мењава како сака, ако сака и нека носи 3 презимиња наеднаш, негова/нејзина работа.
болдот 1 : никако
Болдот 2: Токму така ќе се изгуби семејното презиме :)

A

AnFem

Гостин
болдот 1 : никако
Болдот 2: Токму така ќе се изгуби семејното презиме :)
Значи ако твоите родители не се секогаш во право, дали ќе правиш се’ што ќе ти речат, атер и почит, затоа што се постари?
Нека се изгуби, негова волја, не можам тука ништо.

Не го пратам муабетов во целост, па затоа да прашам:

AnFem, ти стоиш цврсто зад ставот за НЕ менување на презимето на жената?
Нека го менува ако сака, само без притисоци од страна на мажот и ... традицијата! :)

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Нека го менува ако сака, само без притисоци од страна на мажот и ... традицијата! :)
ти си сама на себе контрадикрторна..уствари ти не си против менување на презиме..ти си против тадиција и конзерватвиност..седи мирна на на тоа шо ти пружи папучарот до тебе хах

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Значи ако твоите родители не се секогаш во право, дали ќе правиш се’ што ќе ти речат, атер и почит, затоа што се постари?
Нека се изгуби, негова волја, не можам тука ништо.

океј значи не се разбираме , родителите како родители факт е дека ни мислат единствено најдобро и заради преголемата грижа многу често не се во право , како и да е чил малце со бунтовничките муабети значи добро не го зимај неговото презиме голема работа ама гледаш доаѓа до збунувачки ситуации тоа се обидува да ти објаснам али ако по секоја цена сакаш да одиш контра-традицијата во ред никој не те присилува на ништо нити има начин да те присили на нешто што го нејкеш ..

A

AnFem

Гостин
ти си сама на себе контрадикрторна..уствари ти не си против менување на презиме..ти си против тадиција и конзерватвиност..седи мирна на на тоа шо ти пружи папучарот до тебе хах
Сум за слободна волја, за жал, традицијата и конзервативноста не го дозволуваат тоа. Папучарот до мене... :pos: Е да, подобро да го нарекуваат „папучар“, отколку арогантно, шовинистичко копиле.

karlovic

Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Сум за слободна волја, за жал, традицијата и конзервативноста не го дозволуваат тоа. Папучарот до мене... :pos: Е да, подобро да го нарекуваат „папучар“, отколку арогантно, шовинистичко копиле.
јас очекував оштра реплика...ама ти мудро против товите шовинисти..имаш право не е будала да се раправа со будали шо ја ебат женаму

A

AnFem

Гостин
јас очекував оштра реплика...ама ти мудро против товите шовинисти..имаш право не е будала да се раправа со будали шо ја ебат женаму
Ја ебат жена му? Оди лечи се! И врати се со некакви аргументи ако си спремен за дискусија. Ама се сомневам...

karlovic

Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Ја ебат жена му? Оди лечи се! И врати се со некакви аргументи ако си спремен за дискусија. Ама се сомневам...
Ѓоспого Станковска-Петковска:pos:

karlovic

Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Опа, почна со уште поидиотски постови... Значи касно ти е и за лечење, џабе си го трошев советот.
идиот сум признавам...искрено многу ми потврдиле... што најверојатно сум
но да се вратиме на темата,те молам!

A

AnFem

Гостин
идиот сум признавам...искрено многу ми потврдиле... што најверојатно сум
но да се вратиме на темата,те молам!
Бевме на темата, ти ја извади од контекст, како што си правел и на претходните страни. Патетични обиди за навреда и никакви аргументи. Со кое лице бре?

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Многу ми е смешно кога некој ќе се повика на тоа ,,студираш психологија, вака-така,,. Рамноправноста ништо не значи, ако не е на хартија. Кај мене не игра улога ,,леле, го љубам, му верувам,, а уште помалку имам намера некому да хранам его.
Презимето ми е важно заради самата себе. Го сменив името, а никаде не се претставувам со двете имиња, туку со старото само, односно моментално второто. Никој не ни знае дека сум променила име, ниту знае какво ми е цело име. Го променив заради лично себе, зошто мене ми беше убаво така.
Проблем ич немам, зошто иако пишува ,,татково,, име, некогаш го ставам името на мајка ми. Никој не прави проблем.
А бидејќи сеуште не кажа никој една, единствена добра и издржлива причина зошто на мажот, а не моето презиме, ќе одоговорам како вие што одговарате - зошто моето? Епа ете така, зошто ми се може.
Прв болд: Зборував за рамноправноста во една врска, а не за тоа кој на кого го храни егото.
Втор болд: Тотално ирелевантно. Тоа е твоја лична фрустрација.
Друга работа, не сакаш да го промениш презимето затоа што е уникатно? Ок ајде, ова се џвака некако, но зошто да го наметнуваш на твоето дете? Сакаш и тоа да е уникатно?
Еве ти еден пример за уникатност: Познавам жена што на своето дете му дале име “Бруно“. Жената е еманципирана в крај, на неа и се допаѓало името, мажот рекол ок и си биднало. Е сега кога детето тргна на школо, тогаш почнаа сите проблеми. На училиште другите деца си играат мајтап со детето, свиркајќи му како по куче ( Бруно е едно од почестите имиња за куче)! Е сега немој да ми кажеш дека тоа дете нема да носи последици заради тоа што сите другарчиња се подбиваат со него дека е куче!
Не секогаш уникатноста е и подобриот избор. Посебно кога ти одлучуваш во име на некој друг (детето).
Нека си биде детето во духот на традицијата и нека си го носи презимето на таткото, а самото после нека си развие некоја уникатност.
П.С: За таткото е посебна приказна, за тоа колку ремет би јадел доколку детето не го носи неговото презиме. Да не се лажеме, не си глупа и сигурен сум дека го разбираш ова.
П.П.С: Тоа за татковото име што си пишала, се заебаваш со мене, така?

karlovic

Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Бевме на темата, ти ја извади од контекст, како што си правел и на претходните страни. Патетични обиди за навреда и никакви аргументи. Со кое лице бре?
зошто од контекст...какви аргументи бараш,демек ти се најде со една дилома(кизнај дали имаш)ќе изигравате германцни по струка...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Прв болд: Зборував за рамноправноста во една врска, а не за тоа кој на кого го храни егото.
Втор болд: Тотално ирелевантно. Тоа е твоја лична фрустрација.
Друга работа, не сакаш да го промениш презимето затоа што е уникатно? Ок ајде, ова се џвака некако, но зошто да го наметнуваш на твоето дете? Сакаш и тоа да е уникатно?
Еве ти еден пример за уникатност: Познавам жена што на своето дете му дале име “Бруно“. Жената е еманципирана в крај, на неа и се допаѓало името, мажот рекол ок и си биднало. Е сега кога детето тргна на школо, тогаш почнаа сите проблеми. На училиште другите деца си играат мајтап со детето, свиркајќи му како по куче ( Бруно е едно од почестите имиња за куче)! Е сега немој да ми кажеш дека тоа дете нема да носи последици заради тоа што сите другарчиња се подбиваат со него дека е куче!
Не секогаш уникатноста е и подобриот избор. Посебно кога ти одлучуваш во име на некој друг (детето).
Нека си биде детето во духот на традицијата и нека си го носи презимето на таткото, а самото после нека си развие некоја уникатност.
П.С: За таткото е посебна приказна, за тоа колку ремет би јадел доколку детето не го носи неговото презиме. Да не се лажеме, не си глупа и сигурен сум дека го разбираш ова.
П.П.С: Тоа за татковото име што си пишала, се заебаваш со мене, така?
Значи - примерот со името, го дадов како објаснение зошто ми е важно. За лично мене ми е важно.
Мајтап со детето може да тера кој сака, и мене ми викаат дека сум ,,нездрава,, што сум сменила име, или што сум атеист, или што сум вегетеријанец - што мислиш, колку ме заболе за тоа? Ако детето го научам јас на стереотипи, веројатно ќе го повреди мислењето на другите. Да се разбираше ти малце во психологија, ќе го знаеше тоа.
Моето дете, ако го носи татковото презиме, автоматски доаѓа од патријархално семејство, а тоа е последното што го сакам за него, да има мислење дека татко му е глава на семејството. А мојот иден сопруг, исто така, или ќе биде опериран од тоа ,,што ќе речат другите,, или - нема да ми биде сопруг.
Само сонувај дека сите мажи мислат како тебе, во реалноста познавам доста мажи кои цеф не им чуе за ,,традицијата,, и ,,билдањето муда,, .

И не, не се заебавам за тоа. Мајка ми не ми е помалку родител од татко ми, го носам презимето на татко ми, а од моминското презиме на мајка ми го извадив, моментално, првото име.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Уште го тупите за ова?

Пумата е Чак Норис, жива сила не ебе.

ОК?

Таа ќе воспита 14 годишно дете непатријахално, за кога ќе го заебаваат децата дека татко му нема мадиња, него да му биде сеедно.

Сто посто...

:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom