Павел Шатев

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
А бре Бугар, ти и таквите како тебе сте тие што се некако не ви се чита, не ви се разбира.

Павел Шатев е ПОТПИШАН на сите документи на АСНОМ, а тоа се историски ДОКУМЕНТИ, исто како што е Апелов тука.

Прочитај ги тие документи, па после кажувај гачки тука.

Нема никакво "бојадисување", ниту кај Крсто, ниту кај Павел, едниот јасно и гласно си запишал ЗОШТО сме ние МАКЕДОНЦИТЕ различни од вас "аспаруховите волгари", а другиот е точно дека се разочарал од Тито и неговата клика кога увидел дека маршалот од Кумровец е всушност Британско-Американски пион на Блаканот и дека нема никаква идеја, ниту па го интересира обединувањето на Македонија.

Исто како ЧЕНТО.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Немој да ја матиш водата. Имаш книга на Шатев од 1936 г. каде јасно се декларира како Бугарин.
Замисли се зошто се бојадисал /на некое само време/ како етнички Македонец?

Не знам со кој ак`л ги славите луѓето кои се бореле за бугарштината во Македонија, а истовремено ги ширите грчките и српските пропаганди .

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Напротив "бојадисувањето" е со б'лгарското ЛАЖНО име, и тоа токму во 30-тите години кога е издадена и книгата, и тоа наскоро ќе ми ти стане јасно кога ќе излезат некои други документи за дејноста на Павел Шатев во тоа време што се сега недостапни.

Ако не ти е јасно, Шатев во тоа време е човек на СССР, а тоа е ФАКТ преку кој тешко ќе поминат твоите глупости овде.

Само тие рабоќе на плиткоумните турко-бугарчета како тебе им се премногу сложени да ги сфатат.

Пропаганди имало и сеуште има, и грчи и српски, арно ама и БУГАРСКИ.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Може и да бил човек на СССР, ама во 1936 г. не ги следел советските инструкции за постоење на посебна македонска нација и си се осеќал како Бугарин. Може по 1-2 г. да го вербувале. Знам дека во 1938 г. веќе бил етнички.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Хахаха, абе оди лечи се абдал еден турко-монголски. :pos:

Ти ли си тој што ќе каже што правел и чии инструкции следел некој?

Па вие до вчера не сакавте да признаете дека ЦЕЛАТА ДРЖАВА ви е со бивши и сегашни членови на Државна Сигурност, тренирани и индоктринирани од КГБ, а сега ваму ќе ми кажувал за Павел Шатев?!?

Ајде сиктер од тука, оди прво научи си кој ти е "произходот" (ако повторно по мне знам кој пат не ти ја смениле теоријата твоите прочуени "историци"), па после дојди тука нас да ни солиш памет. :tapp:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Се е јасно. Од денот на своето раѓање до 1936 г. Шатев си е Бугарин.
Ако по тоа заработил за некоја коминтерновска кауза си е друго прашање.

А прашањето е што може да го натера еден човек да се откаже своето минато.

Де факто немате ниту еден етнички Македонец пред 1941 г., пред денот на Востанието. Знаеме колку биле востаниците, ама тоа е за на друга тема.

Ве создадоа такви, какви што сте денес србоманските комунисти.
Славите Илинденците, а се гнасите од туркомонголските знамиња кои ги развевале.

Вие сте во потрага на својот идентитет. Кај грчките македоноси немате шанси, најдобро си се вратете кон Илинденците. Таму е вистината.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612

Да, да, и на старост решил да се прави нешто "друго" нели?
Бидејќи животот малку пати му бил на конец, арно ама ете тогаш баш, од којзнае какви "маки" решил да се каже дека си е МАКЕДОНЕЦ?
:pos:
Си има ДОКУМЕНТИ уредно заверени со ПОТПИС за тоа каков си бил човекот, кога никој и со ништо ниту му се заканувал, ниту имал некаков притисок од некого така да се декларира.

Де факто немате ниту еден етнички Македонец пред 1941 г., пред денот на Востанието. Знаеме колку биле востаниците, ама тоа е за на друга тема.
Еееее, за оваа (морам да признаам) "смела" изјава ти ќе си го добиеш заслуженото место надвор од форумов, и тоа ако јас сум модератор или админ не би те пуштил назад ни после 2-3 месеци како до сега што правеше, туку вечно би те пратил кај твоите мили браќа, сестри и роднини во градот Болгар, ТАТАРСТАН да ми те научат кој си и што си.

Не морам да те шмирглам 2% за глупоста што ја тресна, само ќе те насочам да му погледнеш во очи на човеков што сум го ставил на мојов профил за одговор.

Мене ваков ме создале татко ми и мајка ми, а пред нив дедовците и бабите од кои ниеден, никогаш не биле ништо друго освен МАКЕДОНЦИ.
Тоа што ти и целиот народ во денешен Болгаристан не знаете до ден денешен кој ви е "произходот", не е моја и наша (македонска) грешка.

Од ништо ние не се "гнасиме", тие знамиња се исто толку наши колку што беше југословенското со петокраката, ете толку.
;)

Вие сте во потрага на својот идентитет.
ЛАГА!
Многу добро знаеме кои сме и затоа тоа ствара паника во Бугарија и Грција.
Погледни погоре на сликата и текстот од ВАШ часопос и прашај се сам кој е народот кој до ден денешен не си го знае "произходот"?! Сигурно тоа не сме ние Македонците.

Кај грчките македоноси немате шанси, најдобро си се вратете кон Илинденците. Таму е вистината.
Самиот термин "грчки македоноси" во национален и етнички смисол е идиотизам што само неписмен турко-монгол како тебе може да го тресне. Единствените "географски Македонци" се Грците во егејскиот дел на МАКЕДОНИЈА.

Самите тие си го кажуваат тоа, во НИВНИТЕ книги и извори:

Превод:
"Ако во Грција денес има еден хомоген етнос, таа тоа и го должи на катастрофата во Мала Азија. Ако иљадниците бегалци не дојдеа (од таму) во Грција, Грчка Македонија немаше да постои денеска. Бегалците ја створија националната хомогеност на нашата земја."
Августинос Кандиотис, Митрополит на Лерин.

Анастасија Каракасиду
"Полиња жито, ридишта крв: Патишта кон националноста во Грчка Македонија, 1870-1990", 1997 год., стр. 141.

Во него јасно се кажува како Македонија стана "грчка".

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Шатев е автор на книгата

В МАКЕДОНИја ПОД РОБСТВО,
Солунското с'заклјатие (1903 г.), подготовка и изп'лнение. Павел Шатев

http://www.kroraina.com/knigi/ps/index.html

Кое како е, самиот си кажува.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Еми "сичко хубаво", јас ти кажав уште погоре, книгите му се пишувани во еден период и со одредена цел, во време кога длабоко завлегол во води кои до ден денешен се една голема непознаница.

"Бојадисувањето" е токму во тој период.

Можеби помислил во тие години дека Македонија нема шанси да се извлече од канџите на Кралството СХС т.е. Југославија, па како Ризов свесно се ставил во служба на овие твоиве, со верба дека ете тие можеби некогаш ќе можат да помогнат (фаталната грешка за барање помош однадвор на многу наши револуционери), па кога дојде времето на НОБ ја виде шансата и целиот се посвети на изградбата на МАКЕДОНСКАТА република.

Редно е да престанеш да мафташ и да замајуваш со ефтини приказни, барем во случајов со Шатев е познато дека животот му висел на конец неколку пати, и дека во периодот на НОБ никој со ништо ниту го присилил, ниту го уценил да се потпише на документите на кои е потпишан.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Вие сте во потрага на својот идентитет. Кај грчките македоноси немате шанси, најдобро си се вратете кон Илинденците. Таму е вистината.
Интересно како насекаде по светов се декларирале Македонци, од Европа, Америка и Австралија, многу декади пред Илинден и создавањето на ВМРО, ама истите да ги немало во матичната земја, чиј народ бил резултат наводно на политичката идеологија која ниту е вродена карактеристика за да ја носиме како што ја носиме етничката припадност, ниту пак има таква идеологија која може со еден Акт прекуноќ да збрише свест за припадност и да накалеми туѓа.
Само ретардирани личности можат да постават теорија за припадност кон народ врз основа на политичка идеологија.

Ти си во потрага по беља овде, луташ огорчен поради неуспехот на вашата килава пропаганда и секако поради шовинистичкиот нарав кој ти е всаден во шупливата црпка кој не може да се помири со историската реалност.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
МИЛКА ШАТЕВА, ЕДИНСТВЕНИОТ ЖИВ ДИРЕКТЕН НАСЛЕДНИК НА ПАВЕЛ ШАТЕВ

Оригиналните ракописи од татко ми сакам да бидат во Македонија

Минатиот пат ви ги дадов микрофилмовите, а сега ќе ви дадам се што имам тука. Вие немате претстава, ниту можете да замислите какво е чувството по цели 60 години татко ми да биде конечно рехабилитиран. Ве молам, сакам се да биде во Македонија, речиси низ солзи изустува г-ѓата Милка Шатева.

Оригиналните ракописи и се што имам од татко ми сакам да биде во Македонија. Со оваа помисла сум обземена, не можам навечер да спијам и верувајте ми, тоа ми е поголем товар од годините што ги носам.

Со овие зборови не пречека минатиот петок во Загреб, во својот дом, Милка Шатева, ќерка и единствениот директен жив наследник на гемиџијата и истакнат македонски револуционер, првиот министер за правосудство во повоена Македонија, Павел Шатев.

За помалку од една година ова беше наша втора средба. Во април лани заминав во Загреб на нејзино барање и патувањето следуваше по серија телефонски разговори и договори. А поводот беше текст објавен во „Публика„ за иницијативата изнесена на одржаната панихида на битолските гробишта. На одбележувањето на 60-годишнината од смртта на Павел Шатев, кој животот го заврши во домашен притвор во Битола, беше реактуелизирана иницијативата за префрлање на моштите во неговото родно Kратово.

И во таа пригода се слушнавме со г-ѓата Шатева, но тогаш не беше подготвена за поширок разговор. Иницијативата не заживеа зашто се покажа дека семејството Шатеви во писмен документ уште многу порано инсистирало моштите да не се пренесуваат и да останат на Светонеделските гробишта во Битола.

На првата средба во Загреб, Милка Шатева, доктор по хемиски науки и американски специјализант, во форма на микрофилм ми ги даде сите необјавени ракописи на нејзиниот татко Павел Шатев.

- Земете ги и во Македонија конечно да се дознае вистината за мојот татко - ми порача тогаш таа.

Станува збор за над 4.000 страници материјал од кои подоцна во „Публика„ објавив и серија текстови. И целиот овој меѓупериод одржувавме телефонски контакти. И праќав се што беше објавувано, ја информирав за се што се случува во Македонија и настаните непосредно поврзани со името на нејзиниот татко. Знаеше за споменикот на гемиџиите, за новиот музеј, за местото на Павел Шатев во него, за иницијативата за подигање посебен споменик, за...

Воспоставивме речиси редовна комуникација. Не знам дали истовремено контактирала и со други роднини и пријатели во Македонија, но знам дека стекнавме меѓусебна доверба.

ИЗВОР

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
ченто брат првата реченица од книгата на шатев

От градовете в Македонија, които имат значение за запазването на б'лгарскија дух и традиции от т'мните епохи на духовното и политическо робство, една завидна ролја се пада и на стариннија град Кратово.

и сакаш да ми кажеш дека и понатаму нема дилеми кај тебе o_O ?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
ченто брат првата реченица од книгата на шатев

От градовете в Македонија, които имат значение за запазването на б'лгарскија дух и традиции от т'мните епохи на духовното и политическо робство, една завидна ролја се пада и на стариннија град Кратово.

и сакаш да ми кажеш дека и понатаму нема дилеми кај тебе o_O ?
1. Немој ни под разно ти на мене да ми се обраќаш со "брат".

Јас сум Македонец, и единствено други Македонци можат да ме нарекуваат мене брат.
На снисходливи влекачи како тебе што демек се на "двоумица" и имаат "дилема" за тоа кои се и што се јас ни мрсул не секнам, а не па брат да им викам.

2. На неколку од темите се просеруваш и кога ќе ти ја затнам муцката со документи и факти се припојавуваш на друго место за да продолжиш со сеењето ментално проливче, оти така бре "двоумниче"?

3. Имаш поздрав од ќерката на Гемиџијата Павел Шатев која својот живот го проживеа во Загреб, Хрватска.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.624
Поени од реакции
716
Самиот Шатев вели дека е Бугарин и од бугарско семејство. Што вели изкуфелата му ќерка е без значење.

Почитувај самоидентификациjа на човекот :) Нели сепак за тоа се борат денешните Македонци? :)

Книгата во рацете на Шатева е: „Заточението в' Сахара — Фезан'”, Софија, 1910 година. Најди превод на македонски и ја прочитај.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Самоидентификацијата на ќерка му е неразделив дел од неговата идентификација. Доколку тврдењето на неговата ќерка, не се совпаѓа со одредени тврдења за неговото бугарско потекло, тоа означува дека и во овој како и многу други случаи “бугарскиот“ идентитет е без цврсто тло и претставува политичка транспозиција во времињата кога Македонците имале полза од истата.

Доколку туку така требало да се отфрла сведоштвото на ќерка му, тогаш по ист аршин твоето тврдење за потеклото на твоите родители или на твоите потомци, нема да има никакво значење.

Па доколку најблиските им луѓе, не се компетентни да кажат за нивното потекло, тогаш уште помалце било кој трет е релевантен фактор да дискутира по прашањето на самоидентификација на еден цел народ.

Kajgana Shop

На врв Bottom