Се е јасно. Од денот на своето раѓање до 1936 г. Шатев си е Бугарин.
Ако по тоа заработил за некоја коминтерновска кауза си е друго прашање.
А прашањето е што може да го натера еден човек да се откаже своето минато.
Да, да, и на старост решил да се прави нешто "друго" нели?
Бидејќи животот малку пати му бил на конец, арно ама ете тогаш баш, од којзнае какви "маки" решил да се каже дека си е МАКЕДОНЕЦ?
Си има ДОКУМЕНТИ уредно заверени со ПОТПИС за тоа каков си бил човекот, кога никој и со ништо ниту му се заканувал, ниту имал некаков притисок од некого така да се декларира.
Де факто немате ниту еден етнички Македонец пред 1941 г., пред денот на Востанието. Знаеме колку биле востаниците, ама тоа е за на друга тема.
Еееее, за оваа (морам да признаам) "смела" изјава ти ќе си го добиеш заслуженото место надвор од форумов, и тоа ако јас сум модератор или админ не би те пуштил назад ни после 2-3 месеци како до сега што правеше, туку вечно би те пратил кај твоите мили браќа, сестри и роднини во градот Болгар, ТАТАРСТАН да ми те научат кој си и што си.
Не морам да те шмирглам 2% за глупоста што ја тресна, само ќе те насочам да му погледнеш во очи на човеков што сум го ставил на мојов профил за одговор.
Ве создадоа такви, какви што сте денес србоманските комунисти.
Мене ваков ме создале татко ми и мајка ми, а пред нив дедовците и бабите од кои ниеден, никогаш не биле ништо друго освен МАКЕДОНЦИ.
Тоа што ти и целиот народ во денешен Болгаристан не знаете до ден денешен кој ви е "произходот", не е моја и наша (македонска) грешка.
Славите Илинденците, а се гнасите од туркомонголските знамиња кои ги развевале.
Од ништо ние не се "гнасиме", тие знамиња се исто толку наши колку што беше југословенското со петокраката, ете толку.
Вие сте во потрага на својот идентитет.
ЛАГА!
Многу добро знаеме кои сме и затоа тоа ствара паника во Бугарија и Грција.
Погледни погоре на сликата и текстот од ВАШ часопос и прашај се сам кој е народот кој до ден денешен не си го знае "произходот"?! Сигурно тоа не сме ние Македонците.
Кај грчките македоноси немате шанси, најдобро си се вратете кон Илинденците. Таму е вистината.
Самиот термин "грчки македоноси" во национален и етнички смисол е идиотизам што само неписмен турко-монгол како тебе може да го тресне. Единствените "географски Македонци" се Грците во егејскиот дел на МАКЕДОНИЈА.
Самите тие си го кажуваат тоа, во НИВНИТЕ книги и извори:
Превод:
"Ако во Грција денес има еден хомоген етнос, таа тоа и го должи на катастрофата во Мала Азија. Ако иљадниците бегалци не дојдеа (од таму) во Грција, Грчка Македонија немаше да постои денеска. Бегалците ја створија националната хомогеност на нашата земја."
Августинос Кандиотис, Митрополит на Лерин.
Анастасија Каракасиду
"Полиња жито, ридишта крв: Патишта кон националноста во Грчка Македонија, 1870-1990", 1997 год., стр. 141.
Во него јасно се кажува како Македонија стана "грчка".