Дежурна Ординација! #2

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
Нема ништо од времето тие. Јас и велам ама нон стоп мие така. Седи бе ништо не е..
Работава да не појдиш на лекар. Баш денес бев за раката преглед ми вели херпес имаш и маст ми даде и еве вечерва одвај ја движам раката...
Херпесот ќе помине за некое време, а за шлајмот земи си од аптеката АЦЦ.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Пред околу два месеци на ноктот на палецот на левата нога ми се појави модрица и малку ме болеше, ама после некое време престана да ме боли. Сега поовторно ме боли, модрицата од претходно не е исчезната и ми изгледа дека цел нокт почнува да ми помодрува. Ај некој ако знае кај доктор Ваис колку пари би било преглед или некој совет што да мачкам за да ми помине, ви благодарам однапред

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
Пред околу два месеци на ноктот на палецот на левата нога ми се појави модрица и малку ме болеше, ама после некое време престана да ме боли. Сега поовторно ме боли, модрицата од претходно не е исчезната и ми изгледа дека цел нокт почнува да ми помодрува. Ај некој ако знае кај доктор Ваис колку пари би било преглед или некој совет што да мачкам за да ми помине, ви благодарам однапред

mozno e da si se udrila nekade ama ne ke da e toa....
mozno e i da ti pomodruva prstot ili stapalata od ladnoto vreme ima takva pojava kaj nekoi luge...
ne e nisto seriozno ali sepak bi ti preporacal da odis na lekar i ne se zezaj
vakvi se simptomite i na pocetna faza na gangrena
odi na lekar i neka vidat sto ti e
poveke od 100 150 den ne bi trebalo da e pregledot
--- надополнето: 13 февруари 2012 во 21:58 ---

mozno e da si se udrila nekade ama ne ke da e toa....
mozno e i da ti pomodruva prstot ili stapalata od ladnoto vreme ima takva pojava kaj nekoi luge...
ne e nisto seriozno ali sepak bi ti preporacal da odis na lekar i ne se zezaj
vakvi se simptomite i na pocetna faza na gangrena
odi na lekar i neka vidat sto ti e
poveke od 100 150 den ne bi trebalo da e pregledot

G

galaxy

Гостин
Остај Ваис маис, матичниот лекар за што ти служи?

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
ојде ноктот.....најверојатно ќе го вадат

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Од ова и се плашев.
Фала и на останатите што одговоривте, ќе одам на лекар деновиве!
лекарот најдобро ќе каже,најверојатно од удар или носење тесни обувки ти е повредата.....мора да се санира

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Наеднаш ми се јави проблем со здивот.Никогаш порано сум немал таков проблем.Како секој човек кој има проблем со забите имам и јас но се трудам да ги поправам и порано сум имал расипан некој заб ама здивот не ми смрдел.Ни заби ме болат,ни стомак ни ништо.Земав пасти парадонтакс и лалакут(лакалут) незнам точно како се викаат ама од нив сабајле ми се суши устата и ми престана она мало крварење понекогаш,ама со здивов незнам што ми се случува.Прашај стоматолог он веднаш третман некој нов заб на рати само за пари зинале.
Прашањево до форумот ми е да не имал некој слично искуство па да ми помогне со некој лек .Имено заборавив да напишам два пати земав брис од уста и нос и тој е негативен.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
350
Оди во Визија ако сакаш приватно, ама скапо е. Јас одев таму неколку пати и се откажав, кај ми е патот кај ми е прегледот, многу ми се фаќаше. Сега се префрлив последен пат во Штип кај една Јадранка мислам се викаше. Задоволна бев, ја нема технологијата што ја има во Визија ама барем знам дека е подобро отколку во Велес на очно:гик:

Ако успееш да закажеш кај Арнаудовски, моментално е еден од најдобрите во Македонија.
И од мене потврда, син ми имаше некои проблеми ко помал со очниот канал, нешто малку стеснат му бил па му солзеше окото, му направи една сондажа и фала богу од тогаш сме биле 1 на контрола и се е супер, докторот ем е супер и стврно ептен си ја знае работата, работи у Систина очната болница, за преглед комплет зимаат 700 денари со закажување претходно.

Се закажав за четврток во европската па ќе споделам со вас како што, ако има интерес кога ќе се вратам. Ми ја препорачаа европскава поради апаратурата со која што располага па ќе видиме.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
Наеднаш ми се јави проблем со здивот.Никогаш порано сум немал таков проблем.Како секој човек кој има проблем со забите имам и јас но се трудам да ги поправам и порано сум имал расипан некој заб ама здивот не ми смрдел.Ни заби ме болат,ни стомак ни ништо.Земав пасти парадонтакс и лалакут(лакалут) незнам точно како се викаат ама од нив сабајле ми се суши устата и ми престана она мало крварење понекогаш,ама со здивов незнам што ми се случува.Прашај стоматолог он веднаш третман некој нов заб на рати само за пари зинале.
Прашањево до форумот ми е да не имал некој слично искуство па да ми помогне со некој лек .Имено заборавив да напишам два пати земав брис од уста и нос и тој е негативен.
За да смрди здивот не мора секогаш да значи дека проблемот доаѓа од расипан заб, на пример голема улога има храната која претходно се јадела, понекогаш од настинка, некогаш од дивертикул на хранопроводот (како џебче додаток и се задржува храна која после мириса) ,земање на лекарства во полулегната положба исто прави да се задржи лекарството во хранопроводот или грлото и од таму да направи ерозија на меката лигавица, сепак пиј повеќе течности и ќе се среди.

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ќе ве замолам ако сте во можност да ми помогнете со некаков совет. имаме болен што земал paracetamol 500мг по неколку часа Rinostop кој содржи (pseudoephedrine hydrochloride), а после тоа fervex, после се во ова болниот се жали на болка во бубрезите и висока температура со жариште во абдомен. Што треба да превземеме?
Благодарам

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
Ќе ве замолам ако сте во можност да ми помогнете со некаков совет. имаме болен што земал paracetamol 500мг по неколку часа Rinostop кој содржи (pseudoephedrine hydrochloride), а после тоа fervex, после се во ова болниот се жали на болка во бубрезите и висока температура со жариште во абдомен. Што треба да превземеме?
Благодарам
Да пие повеќе течности и сокови (без сок од грејпфрут) и ќе му мине.

Парацетамолот и фервексот се за температура и таа ќе му падне. Доколку болниот нема други болести овие лекарства што ги земал не прават никаков проблем.

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825
sekoj vtor sovet odi na lekar............ dobro toa e pravolo i se slozuvam ama lugeto se obrakaat vie od vase licno iskustvo ako ima nekoj ne mora da se povtarete odi na lekar na maticen jas mislam deka site go znaat toa bidejki e pravilo broj eden apa sega ako ima nekoj glupi sto ne znaat ok sakam da kazam ne mora da se povtareme odi na lekar za sto postoi matecen i dr....(y)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.418
sekoj vtor sovet odi na lekar............ dobro toa e pravolo i se slozuvam ama lugeto se obrakaat vie od vase licno iskustvo ako ima nekoj ne mora da se povtarete odi na lekar na maticen jas mislam deka site go znaat toa bidejki e pravilo broj eden apa sega ako ima nekoj glupi sto ne znaat ok sakam da kazam ne mora da se povtareme odi na lekar za sto postoi matecen i dr....(y)
Проблемот е што, пациентот преку форум, телефон не може да опише све што е како е и не обрнува внимание на детали кои се многу битни за лекарот, така да поставување дијагноза со кажување преку средства за комуникација на слепо дека има болка некаде не е можно, лекарскиот преглед е затоа незаменлив и не се сведува само на прашањето што ве боли?

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825
Проблемот е што, пациентот преку форум, телефон не може да опише све што е како е и не обрнува внимание на детали кои се многу битни за лекарот, така да поставување дијагноза со кажување преку средства за комуникација на слепо дека има болка некаде не е можно, лекарскиот преглед е затоа незаменлив и не се сведува само на прашањето што ве боли?
toa de ;) sakav da kazam deka lekarskiot pregled e zadolziten toa se znae samo da ne se povtoruva sekoj sovet da bide idi na lekar najdobro e

Kajgana Shop

На врв Bottom