Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Nashe pravo i nasha slobodna volja,da se smeeme na gluposti i da barame kontradiktnosti......toa barem kaj vas kroulanite ne e zabraneto....
Nego jas sum star covek i mi se blizi smrta....kaj e izvorot da se napijam i jas od nego .....a ne e losho i da mi kazish kade posle smrta,ako ne ke se pisham budist,oni barem obekaat reinkarnacija!!!:unsure:
Нормално дека не е забрането, ти слободно смеј се на твоите глупости, јас немам ништо против. :)
А за болдот, ќе мора на приватните часови да дознаеш, вака ништо работа.;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А за болдот, ќе мора на приватните часови да дознаеш, вака ништо работа.;)
Neli obekja deka ke mi kazish......barem prepishaj od nekade,ako ne znaish so tvoi zborovi....;)
Aj sega privatni casovi...abe mala mi e penzijata kako ke platam more...eptan si za nikade...:cuc:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Neli obekja deka ke mi kazish......barem prepishaj od nekade,ako ne znaish so tvoi zborovi....;)
Aj sega privatni casovi...abe mala mi e penzijata kako ke platam more...eptan si za nikade...:cuc:
Мислам дека беше доволно сарказам на темава.
Од сега натаму, без разлика кој го поставил прашањето ќе одговарам само доколку сметам дека тоа ќе биде во прилог на оние чија намера е да дознаат нешто.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Мислам дека беше доволно сарказам на темава.
Од сега натаму, без разлика кој го поставил прашањето ќе одговарам само доколку сметам дека тоа ќе биде во прилог на оние чија намера е да дознаат нешто.
Pametno,pametno....samo obekja deka nema da umram prost.
Prashaj go guruto ....mozebi toj znae shto posle smrta?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Nashe pravo i nasha slobodna volja,da se smeeme na gluposti i da barame kontradiktnosti......toa barem kaj vas kroulanite ne e zabraneto....
Nego jas sum star covek i mi se blizi smrta....kaj e izvorot da se napijam i jas od nego .....a ne e losho i da mi kazish kade posle smrta,ako ne ke se pisham budist,oni barem obekaat reinkarnacija!!!:unsure:
И големиот гуру на телемата проговори::LOL:

Ипсисимус ти кажа, а мене ме мрзи да елаборирам пред вас со слободната волја за смртта :)
Ние не сме „кроулиани“ (што и да значи тоа), ние сме телемити (знаеме дека на многумина ќе им смета тоа, но можеме ништо во врска со тоа). Види ја „Книгата на Законот“, ја има и на македонски, не биди мрзлив. Мрзливите не го наоѓаат „изворот“ :oops:

Ние не ветуваме ништо освен работа и искушенија :) Колку ќе сработиш, колку ќе надминеш, толку и ќе пиеш :)
Вие немате право, немате ни слободна волја ако не сработите тоа што треба... Земи го Елифас Леви и види што значи да имаш право! Како се губи волјата кога оди заедно со тоа да имаш право за нешто.

Лошо си ја разбрал ти телемата „старецу“, ако воопшто некогаш си ја проучувал. Ако од овде ти се изворите за телемата, ќе имаш премногу контрадикторности (намерно или не).
Ако доволно ги разбираш источните учења, ќе ја разбереш и јогата во телемата и магиката на Грците и Евреите, со алхемијата на арапите :)

Стар си, но имаш уште 40 години да страдаш низ земјата(нормално со смрт која ќе ги тргне од патот сите твои блиски) додека си го бараш изворот и надежта.
Не барај и од нас да бидеме како тебе...
Биди ти како нас :)
Те љуби твојот Хептаграм :love:

П.С. За последното, за тоа дали си прост или не на смртна постела...
Руах има многу малку со Нешемах ;) Ете ти една контрадикторност :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И големиот гуру на телемата проговори::LOL:

Ипсисимус ти кажа, а мене ме мрзи да елаборирам пред вас со слободната волја за смртта :)
Ние не сме „кроулиани“ (што и да значи тоа), ние сме телемити (знаеме дека на многумина ќе им смета тоа, но можеме ништо во врска со тоа). Види ја „Книгата на Законот“, ја има и на македонски, не биди мрзлив. Мрзливите не го наоѓаат „изворот“ :oops:
Ако доволно ги разбираш источните учења, ќе ја разбереш и јогата во телемата и магиката на Грците и Евреите, со алхемијата на арапите :)

Стар си, но имаш уште 40 години да страдаш низ земјата(нормално со смрт која ќе ги тргне од патот сите твои блиски) додека си го бараш изворот и надежта.
Не барај и од нас да бидеме како тебе...
Биди ти како нас :)
Те љуби твојот Хептаграм :love:

П.С. За последното, за тоа дали си прост или не на смртна постела...
Руах има многу малку со Нешемах ;) Ете ти една контрадикторност :)
:cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:
GRANDE GURU....koja cest
Nema problem,ke ja procitam koga ti ke ja procitash "Raskazuvanja na Balzebu na svojot vnuk" od G. da vidime koj e mrzliv.
A ti,kolku gi znaesh istocnite ucenja?
A koj ke mi sudi na smrta???....ipsi
Ne odgovori...shto posle smrta...izgleda ipsi nema odgovor
PS Jes da denes e San Valentin ali nema potrebi od izlivi na neznosta(n)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
:cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:
GRANDE GURU....koja cest
Nema problem,ke ja procitam koga ti ke ja procitash "Raskazuvanja na Balzebu na svojot vnuk" od G. da vidime koj e mrzliv.
A ti,kolku gi znaesh istocnite ucenja?
A koj ke mi sudi na smrta???....ipsi
Ne odgovori...shto posle smrta...izgleda ipsi nema odgovor
PS Jes da denes e San Valentin ali nema potrebi od izlivi na neznosta(n)
И сепак те љубам :love:
Сакаш да ти судиме после смртта? Нема проблем :mad:
„Книгата на Законот“ ќе ја прочиташ ако и само ако...
Ете зошто не си телемит :) Ниту пак инициран било каде :)
Кажав што после смртта, ако не ти е јасно кажи, а не дека ние не знаеме...
Ем ти се дава одговор, за кој никој не е платен да го даде, чиста волја, и одозгора се буниш дека не ти е одговорено
Ти кажав и претходно, Руах нема врска со Нешемах премногу во смртта, како што игра улога Руах низ животот на човекот во Ашијах!

И пак не ти е јасно?

Ах, те љуби твојот Хептаграм!:love:
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 15:19 ---
П.С. И бидејќи си мрзлив и не те воопшто интересира темава, а јас сакам да си го промовирам блогот и моите размисли, еве и линк За Смртта која толку многу ве окупира што заборавате на животот!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И сепак те љубам :love:
Сакаш да ти судиме после смртта? Нема проблем :mad:
„Книгата на Законот“ ќе ја прочиташ ако и само ако...
Ете зошто не си телемит :) Ниту пак инициран било каде :)
Кажав што после смртта, ако не ти е јасно кажи, а не дека ние не знаеме...
Ем ти се дава одговор, за кој никој не е платен да го даде, чиста волја, и одозгора се буниш дека не ти е одговорено
Ти кажав и претходно, Руах нема врска со Нешемах премногу во смртта, како што игра улога Руах низ животот на човекот во Ашијах!

И пак не ти е јасно?

Ах, те љуби твојот Хептаграм!:love:
Abe vie kako jehovi svedoci ste...samo kazuvate shto trebe da citame...e kaj mene toj zakon ne vazi....kaj mene se ima svoja cena,ako sakas da citam i ti ke trebe da citash,inaku nema ni jas da citam....zakon za mojta volja
A da...sega mi e jasno .......cim Ruah nema vrska so Neshemah.....mozam da umram.
Sega se mi e jasno.
Shto sve ne trpi univerzumot...
Tainstvenosta e dobra osobina,ama spusti se malku i na planetata zemja i prosvetli ne so obicen recnik....duri i buda nashol zborovi za da go kazi negovoto iskustvo....
Ti trimozocno sustestvo.....ova e vo stilot na G.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Abe vie kako jehovi svedoci ste...samo kazuvate shto trebe da citame...e kaj mene toj zakon ne vazi....kaj mene se ima svoja cena,ako sakas da citam i ti ke trebe da citash,inaku nema ni jas da citam....zakon za mojta volja
A da...sega mi e jasno .......cim Ruah nema vrska so Neshemah.....mozam da umram.
Sega se mi e jasno.
Shto sve ne trpi univerzumot...
Tainstvenosta e dobra osobina,ama spusti se malku i na planetata zemja i prosvetli ne so obicen recnik....duri i buda nashol zborovi za da go kazi negovoto iskustvo....
Ti trimozocno sustestvo.....ova e vo stilot na G.
Па ете и јас најдов зборови и ти ги кажав. Ти не разбираш што ти зборувам и мене ме обвинуваш дека зборувам таинствено, а ти кажав се отворено.
Немаш потреба мене да ме напаѓаш што не разбираш што ти се зборува :)
Оди посети го линкот За Смртта од погорниот мој пост и види...

Јас не те присилувам да читаш... Јас само давам предлог, наместо некој да троши време да пребарува, да има од каде да почне, и да ме надмине!
А ти и твојата цена! Те љуби Хептаграм!:love:

„Сега доволно е да се каже дека во овој Закон лежи целата иднина: тоа е Законот на Слободата, и оние кои го одбиваат се прогласуваат самите за робови, и како робови ќе бидат оковани и тепани. Тоа е закон на Љубовта, и оние кои ќе го одбијат се прогласуваат себе си да бидат деца на омразата, и нивната омраза ќе се сврти против нив и ќе ги проголта во нејзините бескрајни мачења. Тоа е закон на Животот, и оние кои ќе го одбијат ќе бидат предмет на смртта; и смртта ќе ги фати неподготвени. И нивниот живот ќе биде жива смрт. Тоа е Законот на Светлината, и оние кои ќе го одбијат, според тоа се прават самите мрачни засекогаш.
Прави што ти е волја тоа нека биде целиот Закон! Одбиј го ова и падни под клетвата на судбината. Подели ја волјата против самата себе, резултатот е слабост и борба, залудна борба. Законот не го осудува Човекот. Прифати го законот и се е законски.“ - изводок од Еквинокс на боговите

П.С. Ние не бараме да читате... Телемитските книги за пракса се 2 листа :) Не се бесконечни дрдорења и објаснувања... Нашите книги се пракса, разберете го тоа...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Па ете и јас најдов зборови и ти ги кажав. Ти не разбираш што ти зборувам и мене ме обвинуваш дека зборувам таинствено, а ти кажав се отворено.
Немаш потреба мене да ме напаѓаш што не разбираш што ти се зборува :)
Goleminata na oratorot se gleda vo toa kolku ke go razberat slusatelite,a ne kolku se razbira samiot sebe....
Udri sega...nie nishto ne znaeme...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Да почнам од почеток искрено поима немам што се тоа телемити.
Се што знам е она што е напишано по подфорумов, но воопшто не ми се бендисува.
Вашите кажувања многу ме потсетуваат на ена поговорка од Исак Асимов вика Контролата е илузија вистината е дека ништо не контролираме.
Како некој да ја замал оваа поговорка ја генерализирал и направил начин да има свои следбеници кои ке мислат дека се просветлени на тој начин воведувајки уште поголема контрола над слободното размислување.
Понатаму не ми се допага моментот што следбениците на телемита се со став дека се просветлени барем така можев да заклучам однивните постови се извинувам ако погрешно сум ги протолкувал. И тука имам нешто да цитирам една кинеска поговорка вика ако целиш кон совршенство ке сватиш дека тоа е подвижна цел. Па ако се уптреби на просветленоста би требало да увидите дека просветлен човек никогаш не се смета за просветлен.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вашите кажувања многу ме потсетуваат на ена поговорка од Исак Асимов вика Контролата е илузија вистината е дека ништо не контролираме.
Како некој да ја замал оваа поговорка ја генерализирал и направил начин да има свои следбеници кои ке мислат дека се просветлени на тој начин воведувајки уште поголема контрола над слободното размислување.
Понатаму не ми се допага моментот што следбениците на телемита се со став дека се просветлени барем така можев да заклучам однивните постови се извинувам ако погрешно сум ги протолкувал. И тука имам нешто да цитирам една кинеска поговорка вика ако целиш кон совршенство ке сватиш дека тоа е подвижна цел. Па ако се уптреби на просветленоста би требало да увидите дека просветлен човек никогаш не се смета за просветлен.
Иако многу пати e објаснето, еве уште еднаш во контекст на болдираниот дел:

Сепак, о аспиранту, нека победите не ти носат Гордост, зашто со зголемувањето на Знаењето би требало да се зголеми и Мудроста. Оној што малку знае, мисли дека знае многу; но оној што знае многу свесен е за своето незнаење. Го гледаш ли оној кој мисли дека е мудар? Повеќе надеж има за будалата отколку за него.

Секој човек мора да ги надмине сопствените пречки, да ги разобличи сопствените илузии. Сепак, други можат да му помогнат да ги оствари тие две и можат целосно да го оспособат да избегне многу лажни патеки, кои не водат никаде, а само ги искушуваат уморните стапала на неиницираниот аџија. Понатаму, тие можат да осигураат дека правилно е испробан и испитан, зашто има многумина кои за себе мислат дека се Мајстори а не ни стапнале по Патот на Служење кој води дотаму.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ни мене не ми се бендисува подфорумов да ти кажам искрено.
Следбеници... не постојат во телемата... Ако се мисли да следиш човек или некоја кауза за која слепо се водиш без тестирања и на самиот себе и на самата кауза...
Доволно е да ја следиш СВОЈАТА чиста ВОЛЈА! Тогаш да, си следбеник...
Јас барем многупати реков, нудиме работа и пракса... секој да проба... тука нема тајни...
И прашање: зошто не ви се допаѓа идејата дека некој е просветлен или ужива во животот? Нема ништо лошо во тоа нели?

И точно целта е подвижна мета... :) Одиш и одиш и одиш... и уживаш :)

Ве љуби Хептаграм:love:
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 17:37 ---
Потписот е... :):pos:
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 18:54 ---

Член од
27 декември 2011
Мислења
39
Поени од реакции
7

eee do sea citAV me bolat ocive vise temava vi e ......vrtenje vo krug ona....zmijata si ja griza opaskata :)otkaceni ste skros.........aludiram za BJORN ima kazano kolku site vas zaedno da ve soberam :)
--- надополнето: 15 февруари 2012 во 04:56 ---
Jas sakav da prasam dali ima nekakva vrska Televizijata Telma so Telema poso dve bukvi se razlika ........isto mislam za SITEL sto znaci toa

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
]
Jas sakav da prasam dali ima nekakva vrska Televizijata Telma so Telema poso dve bukvi se razlika ........isto mislam za SITEL sto znaci toa
Е ова е КРУНА на целата тема!!! :)
Ехехехе е ме насмеа уште рано на сабајле! :)

Ајде темата поеќе ќе живне со теории на заговори и рекла казала муабети :)

Kajgana Shop

На врв Bottom