ACTA, каде сме ние?

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 март 2009
Мислења
21.505
Поени од реакции
17.696
Локација
Skopje
се дигна голема врева, но ситуацијата е сложена и дискутабилна. јас лично се сомневам воопшто во здравата логика на авторските права. Пред стотици и стотици години Кина ја чуваше тајната на свилената бубачка. Пред 150-200 години имаме развој на индустријата но имаме и независно работење на повеќе автори на иста проблематика... н.пр. ОТО мотор, авион , да не зборувам за Никола Тесла кому многу од трудовите други му ги патентираа. Во периодот на студената војна во УСА беше егзекутиран брачен пар, полуписмен хауѕмајстор беше обвинет дека ги украл нацртите за атомската бомба и ги продал на СССР... и кобајаги демократската УСА го проголта тоа. Од друга страна имаме некој правила по 10г да ти истекне патентот, па пред неколку години хрватска Плива остана без сопствениот Сунамед. А има друга крајност, некој ( не пеачот или композиторот) заштитува некоја 50-60г стара песна.( Кога сме кај песните да напомнам дека еден обичен наш МК хит, Сребрени улици на Маја Оџаклиева никако неможе да го најдеш на ЈуТуб поради авторски права, единствено ако напишеш на кирилица ќе го најдеш, кирилицата е неразбирлива за нив..). Кај музиката пак има недоречености со вагони...90% од топ светските хитови се Ковер верзии, малкумина од народот го знаат тоа. Исто така има многу случаи да се направат мали иѕмени во насловот и музиката и тоа е друга песна. Ако некој мисли вистински ова да го расчистува, ке биде више дара него масло, треба секој 3 вработен човек да биде ангажиран со авторските права... лудило невидено... не зборувам за препишување на трудови, слични имиња... туку има огромна работа кај веќе заштитените работи... а исто така се сеќавам кога во 60-70-тите еден германец за подрачјето на Западна Германија плати заштита на Далматинско вино и го попречи извозот на далматинското вино од СФРЈ. Освен тоа, направи и голема штета , пушти во промет некој бучкуриши со етикети Далматинско Вино... а свежи се и случките со Ајварот, а Грција по мислам 10 годинишен спор го зема монополот на Фета сирење, па Холандија која го изгуби спорот ќе мора да прави само Фетта сирење.... грчкиот Кипар пак пред некоја година си патентира за ЕУ производство на Локум ??? и дузина глупости на кој им нема крај

Кога нешто ќе ја наруши рамнотежата во системот се појавуваат сили кој прават се да се врати старата состојба, прост закон од физиката
http://blogs.smithsonianmag.com/paleofuture/2012/02/musicians-wage-war-against-evil-robots/
Нешто кога се појавил филмот со звук т.е истите работи што и денес ги гледаме.
треба само време да помине за да се си дојде на свое место.

Еволуција на разузнавачкиот систем под покровителство на Западот, нормално....
Нашиве дур се свестат што се случува, касно мојт да е:)

Кога нешто ќе ја наруши рамнотежата во системот се појавуваат сили кој прават се да се врати старата состојба, прост закон од физиката
http://blogs.smithsonianmag.com/paleofuture/2012/02/musicians-wage-war-against-evil-robots/
Нешто кога се појавил филмот со звук т.е истите работи што и денес ги гледаме.
треба само време да помине за да се си дојде на свое место.

pazi sega...eve ti klip od 1968, da vidis skromnost na najgolemite svetski pejaci .. ... denes sekoj mediumski diletant ima skapa kola i se drugo

a eve za Piratskite radio stanici vo 60-tite :

When, in 1964, the BBC declared that he was ‘too hot to handle’ and banned him from the airwaves it appeared that the career of Tom Jones was over after just two single releases. Fortunately, the pirate Radio Caroline didn’t fear the moral consequences of playing It’s Not Unusual and the song became an international hit

Само да не ги гасат торент тракериве, за другото не ми е гајле ;)

Само да не ги гасат торент тракериве, за другото не ми е гајле ;)

Па следејќи ја здраворазумната логика, сигурно и тие ќе бидат угасени... тие се исто директно прекршување на ACTA.;) Така да, треба да ти биде гајле.

Европскиот парламент треба да реши дали ќе се усвои законот. Кој ќе се одобри или отфрли до крајот на јуни 2012. Така АСТА уште не е на сила. Еве го сајтот извор http://www.stopacta.info/

Па следејќи ја здраворазумната логика, сигурно и тие ќе бидат угасени... тие се исто директно прекршување на ACTA.;) Така да, треба да ти биде гајле.

Еве изгасија неколку тракери а некои пак доброволно се изгасија од страв од оваа новава глупост на америве. :cautious:

Еве изгасија неколку тракери а некои пак доброволно се изгасија од страв од оваа новава глупост на америве. :cautious:

Е па се гасат од страв, пошто им се заканува затвор и тоа не се работи за условна казна од 3 месеци добротворна работа, туку се работи за казни од по 10-15 години.

Дискусии со различни мислења и толкувања на АКТА;
информации, договори и планови за евентуални протести во Македонија;
место за здружување и насочувањена на заедничката активност во борба против АКТА:
http://www.facebook.com/groups/226087454143431/240497662702410/
македонска група против акта

Е па се гасат од страв, пошто им се заканува затвор и тоа не се работи за условна казна од 3 месеци добротворна работа, туку се работи за казни од по 10-15 години.
Тоа затворо (УС Стате Присон) ште биде само
за USA citizens only
за нон УСА едноставно тие држави нема да имат пристап на ЈуТуб и слично, па и досега многу клипови не можеш да отвариш поради УМГ ознаки, а во краен случај има Шутка истражен Присон; Си мислам може ќе финансираат американците и проширување на Шутка, а може и бизнис да се напраи ако немаат кај нив капациту, па да ги праќаат интернет пиратите кај нас :D

Тоа затворо (УС Стате Присон) ште биде само
за USAcitizens only
за нон УСА едноставно тие држави нема да имат пристап на ЈуТуб и слично, па и досега многу клипови не можеш да отвариш поради УМГ ознаки, а во краен случај има Шутка истражен Присон; Си мислам може ќе финансираат американците и проширување на Шутка, а може и бизнис да се напраи ако немаат кај нив капациту, па да ги праќаат интернет пиратите кај нас :D

Хахаха, ова последново врв ти беше.:pos:

Чекај, сакаш да ми кажеш дека со прекршување на АCTA, не можеш да добиеш казна затвор? Не те разбрав баш.

Во Америка знаеме дека веќе се уапсени неколку луѓе, но што станува со Европа, тоа ми е мене прашањето? Еве конкретно прашање и за останатите, пошто малку се збунив... Што следува доколку те фатат дека си ја прекршил АCTA? Јас како што разбрав и во Европа би можел да бидеш казнет со затвор, затоа и не ми е јасен баш твојов пост. :)

За нас постои цензура долго време само што тогаш на никој не му сметаше , се додека не се потпиша и официјално на лист хартија!!!

Watch-Blocked-YouTube-Videos-using-ProxTube.jpg
Remember this ?​

Хахаха, ова последново врв ти беше.:pos:

Чекај, сакаш да ми кажеш дека со прекршување на АCTA, не можеш да добиеш казна затвор? Не те разбрав баш.

Во Америка знаеме дека веќе се уапсени неколку луѓе, но што станува со Европа, тоа ми е мене прашањето? Еве конкретно прашање и за останатите, пошто малку се збунив... Што следува доколку те фатат дека си ја прекршил АCTA? Јас како што разбрав и во Европа би можел да бидеш казнет со затвор, затоа и не ми е јасен баш твојов пост. :)
..Mislev kaj niv uslovite u Prisonot se odlični, ima greenje, dobro jadenj i zdravstvena zaštita a tuka go nema toa ni na sloboda.. e drugo e ako ne prinudat i nie da vovedeme takov zakon kaj nas pa u Šutka da se leži... ami tuka ušte u ministerstvo za pravda se može so piratski softver :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom