- Член од
- 24 март 2010
- Мислења
- 15.278
- Поени од реакции
- 26.154
Каде кај нордијците препозна социјализам. Има засилени социјални мерки, нема социјализам. Самоуправување па ич.А што со нордијциве?
Тешко дека некој од нашите современици ќе дознае што ќе следува после капитализмот. Можеби комунизам, можеби нешто трето.И да ќе дознаеме.
Сум бил во најголем дел од државите што ги спомена и не е лага дека во периодот од 60-тите до 80-тите имале ужасен стандард. Всушност во сите држави од социјалистичкиот блок сем југословенските се посреќни со новиот систем.Аха, ужасен стандард.. ти баш во тоа време си бил таму и знаеш... океј..
Кој рече дека било ужасно? Не зборуваме овде за ужасно живеење во Македонија.Кај било боље? Па да било нешто ужасно во Скопје
Кои факти? Дека се живеело поубаво? Да се живеело поубаво. Дека можело да се оди во државите со понизок стандард? Па и денес може. Инаку направи разлика колку заштедиле твоите во тој систем, а колку заштедил некој иселеник во Германија за истиот период.И не знам што ти е толку чудно и зошто со неверување ги прифаќаш тие факти?
И те убедија дека си антички Македонец? Или не? Лежиш во затвор ако несакаш да бидеш антички Македонец? Смешно е да ја споредуваш сегашнава пропаганда со тогашната.- Па гледам дека нема, некој мене ми го труе мозоков со антички, со словени, со бугари, со грци.. со знаењето е сила знаењето е моќ, осмели се, заедно за македонија, преродба во 100 чекори, и слични други небулози.. тоа е онака само утринска орална разонода или...?
Да де, Тито не сакал да именуваат булевари, училишта, па дури и градови по него. Тоа го правеле спротивно од неговата воља. Доколку истово Јутуб клипче се случело тогаш, старицава ќе лежела во Идризово.- Не сум сигурен дека баш тој лично стоел зад сето тоа, позади него била цела свита, а да не зборам што народот бил тој што го идеализирал, не е тоа некоја задкулисна работа, денес истото го правиш, на пример го гледаш Џастин Бибер или, ај еве да речеме Грујо или Бране и одма некаков однос имаш кон нив, што би рекле енглезине pros and cons. Некогаш и добрата реклама и те како ти влијае, а некогаш па и доволно е да го видиш на улица па во прегратка да му се фрлиш. Инаку да, ако му стискало требало да каже стоп, не ме идеализирајте!
Кој го идеализира денешново?- Исто како што не треба да го идеализираме денешново...
Тоа според Маркс, а Маркс не е ни Нострадамус, ни баба Ванга.е тогаш нужно ќе се промени во комунизам.