- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
Не..Мислам дали сакаш да ја оцрниш државата,
Qui iure suo utitur, neminem laedit
Ова што се случува со наплатата за паркирање во Скопје е спротивно на сите морални и правни норми. Такво нешто не требаше ниту да започне во Скопје. Во овие јавни претпријатија има цели правни служби кои секако ги знаат одредбите од Уставот и законите кои претходно ги цитирав. Според Законот за локална самоуправа, градоначалниците имаат надлежност да не потпишуваат одлуки спротивни на законите. А во Општина Центар има исто така, добро екипирана, правна служба. Јас најнапред се обратив, повеќе пати, на повеќе нивоа, во Општина Центар и усмено и многу пати писмено. Ги молев да не го праваат тоа, бидејќи со тоа не само што се кршат Усатавот и законите туку се прави општа штета. Погледај како е сега опустен центарот на Скопје, погледај колку дуќани се затворени во центарот.Тоа, мое молење и убедување на општинарите траеше речиси цела година. Единствено што постигнав со тоа е што Општина Центар писмено ми забрани писмено да им се обраќам - „ имале многу работа, сум ги попречувал во работата “. И сега јас сум најверојатно единствен на Планетата Земја кому општината му забранила да им пишува.
После ова и после други перипетии, јас поднесувам иницијатива до Уставниот суд. Таа иницијатива е многу издржана, јас можам да ти ја пратам да ја погледаш по која Уставниот суд, на мое запрепастување, се изјаснува дека одбива да поведе постапка по сите точки, дури и некој точки кои се очигледно спротивни на Уставот и законите.
На пример, во одлуката на општината има една одредба со која општината нешто забранува, а тоа е спротивно на основниот принцип на правната држава држава и владеењето на законите, по кој се е дозволено освен тоа што со Уставот или закон не е забрането. А општината не донесува закони.
Јас мислам дека се работи за следново. Во Уставниот суд иницијативите по однос на одлуки на општинско ниво, се разгледуваат од стручни соработници - така стои во Деловникот на Уставниот суд. И веројатно, тој стручен соработник им рекол на општинарите да прекинат со ова бидејќи ќе треба да враќаат пари. Но општинарите не го послушале.
Еве сега зошто општинарите го прават тоа. Тие знаат дека јас сум „ никој и ништо “, дека зад мене не стои никој. Тоа е општинско ниво и ние меѓусебно лично се познаваме. Во мое соседство живее еден општински функционер, ѕид не дели. А јас не ни сакам да бидам „ некој и нешто “ како што се тие.
Ето тоа ми е смачено, општинарите да ме третираат како „ никој и ништо “ и ако зад нас не стои некој и да прават што сакаат.