Масони

L

Ligeia

Гостин
За Ротари и Лајонс нема потреба да се пишува како функционираат, толку многу помагаат и донираат средства особено во Македонија, што е излишно да се трошат зборови тука и да се обидува некој да ги негира сите нивни добри дела. Многу памагаат,многу донираат,супер функционираат,многу членови има и одлично се снаоѓаат во Македонија. Многу домови за деца работат исклучиво од нивни средства,многу слепи лица исклучиво живеат од средствата на Лајонс,многу проекти се исклучиво создадени од Лајонс, многу болници се изградени од пари на Лајонс клубовите.
Еве на кратко само ќе ти наведам факт за проектот Засади Дрво кои се одвива неколку години во Македонија кои на голема жалост на Лајонс во Македонија си го присвои Борис Трајанов(член на Лајонс) кој никогаш јавно не призна дека е проект на еден Лајонс Клуб од Македонија и во помош со моменталниот македонски амбасадор во украина(член е на клубот што го смисли проектот) и неговото влијание во македонската влада се покрена целиот процес на донирање дрвца и стартување на целата кампања. Никој никогаш нема да знае за овој проект дека е од Лајонс, но тоа не е ни важно,сето тоа функционира и сите се задоволни и целта е постигна, а тоа е најважно.
Многу ваква проекти има и од масоните и никој никогаш нема да ги дознае.
Затоа треба да биде малку појавна масонеријата во своето делување.
Дечко на иста страна сме...реков дека сум запозната со функционирањето и на Ротари и на Lions.Масониве малку ме бунат кај нас,но се изјаснив погоре и отстапувам од темава.:)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
За Ротари и Лајонс нема потреба да се пишува како функционираат, толку многу помагаат и донираат средства особено во Македонија, што е излишно да се трошат зборови тука и да се обидува некој да ги негира сите нивни добри дела. Многу памагаат,многу донираат,супер функционираат,многу членови има и одлично се снаоѓаат во Македонија. Многу домови за деца работат исклучиво од нивни средства,многу слепи лица исклучиво живеат од средствата на Лајонс,многу проекти се исклучиво создадени од Лајонс, многу болници се изградени од пари на Лајонс клубовите.
Еве на кратко само ќе ти наведам факт за проектот Засади Дрво кои се одвива неколку години во Македонија кои на голема жалост на Лајонс во Македонија си го присвои Борис Трајанов(член на Лајонс) кој никогаш јавно не призна дека е проект на еден Лајонс Клуб од Македонија и во помош со моменталниот македонски амбасадор во украина(член е на клубот што го смисли проектот) и неговото влијание во македонската влада се покрена целиот процес на донирање дрвца и стартување на целата кампања. Никој никогаш нема да знае за овој проект дека е од Лајонс, но тоа не е ни важно,сето тоа функционира и сите се задоволни и целта е постигна, а тоа е најважно.
Многу ваква проекти има и од масоните и никој никогаш нема да ги дознае.
Затоа треба да биде малку појавна масонеријата во своето делување.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 23:15 ---
Масоните се многу подобри од лајонсите и ротаријанците. Еве земи го за пример, масонот темплар кој под благородниот ник somoteitbe и уште поблагородните самопрогласени дела егзистира на форумов. Скромен, хуман, речит, секогаш спремен да помогне, секаде, секому, беспоговорно, пожртвувано, масонски! Плус се моли за целиот свет, секој ден. Неговото безгранично човекољубие и мудрост ме трогнува во речиси секој негов пост. Како можам да не му верувам и како можам да не го почитувам? Вакви монументални (а скромни!) благородни луѓе нема да сретнеш во ниедна друга организација. Гарант.

Член од
16 ноември 2011
Мислења
114
Поени од реакции
34
Масоните се многу подобри од лајонсите и ротаријанците. Еве земи го за пример, масонот темплар кој под благородниот ник somoteitbe и уште поблагородните самопрогласени дела егзистира на форумов. Скромен, хуман, речит, секогаш спремен да помогне, секаде, секому, беспоговорно, пожртвувано, масонски! Плус се моли за целиот свет, секој ден. Како можам да не му верувам и како можам да не го почитувам? Вакви монументални (а скромни!) благородни луѓе нема да сретнеш во ниедна друга организација. Гарант.
Си поигруваш со неговиот стил на пишување и одговарање на твоите/вашите прашања, не гледам што сакаш да постигнеш, тоа што сака да го каже и го пишува, мене ми се допаѓа и лесно е да го разбереш.
Зашто он не си поигрува со твоите прашања,човекот двои време и ги цени сите твои прашања и ти одговара во негов стил. Неговите одговори може да не ги сакаш, но според мене не е во ред да си поигруваш, што со таквиот начин на дебатирање.

Член од
26 март 2010
Мислења
132
Поени од реакции
24
Не се сложувам со првиот дел од твојот пост, од проста причина што токму спротивното може да се види и во примерите кој ги наведов, а и во секојдневието како и во историјата.
Што се однесува до вториот дел, и јас се сложувам со тоа дека масоните се заслужни за демократските вредности на западната цивилизација. Таков пример се основачите на Соединетите Американски Држави.
Но според мене, потребно е да се види и малку подалеку, и да се свати и препознае дека тоа премолчување на религијата кај масоните, кое и е според нив она што ги прави "подобри луѓе", е всушност показател дека човештвото било, е и ќе биде уназадувано од истите тие религии, кој под маската на "моралот", "етиката", "љубовта" и слично, го кријат своето лицемерие и тенденција за манипулирање на масите со нивните стравови и надежи.
Ако поединецот е "подобар човек", затоа што го надминал стереотипот и почнал да "гледа" и преку сопствената религија на која и припаѓал пред да стане дел од братството, тогаш нема ли и човештвото да биде "подобро човештво", ако комплетно исчезнат религиите, национализмот и сите вештачки "етикети" кој го делат човештвото и се причина за конфликти?

Види вака, ќе ти кажам пример од мојот живот. Имам пријатели муслимани, кои знаат дека јас јадам свинско месо. Исто така , јас знам дека тие не веруваат дека ИСУС е Син Божји . Тие исто така знаат дека јас не го признавам Мухамед за Божји пророк, не онака како што тие го сфаќаат и како што нивната религија го признава. . Но тоа не е проблем за ние да бидеме блиски пријатели се' додека се почитуваме еден со друг и додека разговараме со почит .

Исто така, на пр. имам многу добар пријател од Харе Кришна религијата. Тој е вегетеријанец, но никогаш не ми замерил мене зошто јадам месо.Ниту пак јас му се смеам зошто тој не јаде месо...

Е сега, кога не е проблем тоа меѓу мене и моите пријатели, зошто тоа би претставувало проблем меѓу масонските браќа кои се заколнале дека ги прифаќаат и дека ќе ги почитуваат тие вредности кога пристапиле во Редот?

Ова само го кажувам како пример дека тоа не е причина за недоразбирање ни во секојдневниот живот, а камоли во едно братство кое прокламира единство помеѓу членовите.

А што се однесува до вториот дел на постот, мислам дека си во право со твоето мислење дека многу зло претрпело човештвото заради нетолерантноста околу разликите во учењата на религиите и напаѓањето на другите заради тоа.

Многу војни во историјата се водени токму заради такви причини...

Јас лично сметам дека треба да се издигнеме над нашите разлики во учењата и секако, да дозволиме и другите да имаат слобода да мислат на свој начин , иако мислиме дека ние сме поисправни од нив,па дури и да сме убедени дека тие се грешка...но, се разбира , доколку тоа не ги нарушува правата и законите на останатите луѓе.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Си поигруваш со неговиот стил на пишување и одговарање на твоите/вашите прашања, не гледам што сакаш да постигнеш, тоа што сака да го каже и го пишува, мене ми се допаѓа и лесно е да го разбереш.
Зашто он не си поигрува со твоите прашања,човекот двои време и ги цени сите твои прашања и ти одговара во негов стил. Неговите одговори може да не ги сакаш, но според мене не е во ред да си поигруваш, што со таквиот начин на дебатирање.
„Нашите“ прашања? Јас на форумов настапувам како индивидуа. Немам потреба да се кријам во табори.

Многу ми е мило што ти се допаѓа и што лесно го разбираш. Не си поигрувам, комуницирам на цивилизирано ниво. А за да си поиграш на такво ниво со мене треба да знаеш и да можеш.

Член од
16 ноември 2011
Мислења
114
Поени од реакции
34
„Нашите“ прашања? За разлика од тебе, јас на форумов настапувам како индивидуа. Не ме пикај во табори.

Многу ми е мило што ти се допаѓа и што лесно го разбираш. Инаку, за да си поиграш со мене треба да знаеш и да можеш.
Ок.
Немам потреба да си играм со никого,чисто се обидувам да комуницирам со моите знаења и да уживам во дебатата со други непознати соговорници. А впрочем многу пати се изјансуваш дека масоните си играат со светот, па очигледно и ти имаш исти афинитети.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ок.
Немам потреба да си играм со никого,чисто се обидувам да комуницирам со моите знаења и да уживам во дебатата со други непознати соговорници. А впрочем многу пати се изјансуваш дека масоните си играат со светот, па очигледно и ти имаш исти афинитети.
Супер. Тогаш не ми дели лекции за форумски протокол. Никаде не сум рекол дека масоните си играат со светот. Те молам не треси глупости. Инаку јас можам како сакам да се изјаснувам и да имам какви сакам афинитети. Само, за разлика од тебе, јас ги поткрепувам своите постови.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види вака, ќе ти кажам пример од мојот живот. Имам пријатели муслимани, кои знаат дека јас јадам свинско месо. Исто така , јас знам дека тие не веруваат дека ИСУС е Син Божји . Тие исто така знаат дека јас не го признавам Мухамед за Божји пророк, не онака како што тие го сфаќаат и како што нивната религија го признава. . Но тоа не е проблем за ние да бидеме блиски пријатели се' додека се почитуваме еден со друг и додека разговараме со почит .

Исто така, на пр. имам многу добар пријател од Харе Кришна религијата. Тој е вегетеријанец, но никогаш не ми замерил мене зошто јадам месо.Ниту пак јас му се смеам зошто тој не јаде месо...

Е сега, кога не е проблем тоа меѓу мене и моите пријатели, зошто тоа би претставувало проблем меѓу масонските браќа кои се заколнале дека ги прифаќаат и дека ќе ги почитуваат тие вредности кога пристапиле во Редот?

Ова само го кажувам како пример дека тоа не е причина за недоразбирање ни во секојдневниот живот, а камоли во едно братство кое прокламира единство помеѓу членовите.

А што се однесува до вториот дел на постот, мислам дека си во право со твоето мислење дека многу зло претрпело човештвото заради нетолерантноста околу разликите во учењата на религиите и напаѓањето на другите заради тоа.

Многу војни во историјата се водени токму заради такви причини...

Јас лично сметам дека треба да се издигнеме над нашите разлики во учењата и секако, да дозволиме и другите да имаат слобода да мислат на свој начин , иако мислиме дека ние сме поисправни од нив,па дури и да сме убедени дека тие се грешка...но, се разбира , доколку тоа не ги нарушува правата и законите на останатите луѓе.
Го ценам твојот пример, но ти не си масон самиот го кажа тоа, така да споредбата не е баш адекватна.
Јас сум сигурен дека и во струга сите да си ги прашал пред неколку месеци, ќе кажеле дека неверувале во Исус, ама не им пречеле тие што веруваат, па сепак цркви гореа нели?
Личното искуство и погледи не се рефлексија на реалната ситуација.

За да се издигнеме над нашите разлики, треба отворено да го посочиме проблемот и изворот на тие разлики, да го лоцираме и да го елиминираме. А не да ги затвораме очите пред него.

Член од
16 ноември 2011
Мислења
114
Поени од реакции
34
Супер. Тогаш не ми дели лекции за форумски протокол. Не сум рекол дека масоните си играат со светот никаде. Не треси глупости. Инаку јас можам како сакам да се изјаснувам и да имам какви сакам афинитети. Само, за разлика од тебе јас ги поткрепувам своите постови.
Глупости не тресам.Очигледно сите се обидуваат да ги поткрепат своите постови,но кога некој работи ги нема на интернет или во книга нема како да се поткрепат и да се вклучи линк од истата, затоа и на секој член на форумот останува дали ке верува или не.
Тоа што незнаеш да почитуваш соговорник е твој проблем, уживај си во него.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Глупости не тресам.Очигледно сите се обидуваат да ги поткрепат своите постови,но кога некој работи ги нема на интернет или во книга нема како да се поткрепат и да се вклучи линк од истата, затоа и на секој член на форумот останува дали ке верува или не.
Тоа што незнаеш да почитуваш соговорник е твој проблем, уживај си во него.
Со вакви набадања можеш пред гранап у маало да дрвиш со саати. Колку кој ги поткрепил своите мислења нека ценат другите.

Јас бирам кого ќе почитувам, и таа почит се заслужува. Тоа што ти и други ликови не спаѓаат во таа категорија не е мој проблем, ама ич.

Член од
16 ноември 2011
Мислења
114
Поени од реакции
34
Со вакви набадања можеш пред гранап у маало да дрвиш со саати. Колку и дали си поткрепил нека ценат другите.

Јас бирам кого ќе почитувам, и таа почит се заслужува. Тоа што ти и други ликови не спаѓаат во таа категорија не е мој проблем, ама ич.
Тоа и го напишав, секој сам си цени.
Така е, почитувај кого сакаш, а друго е да си поигруваш и навредуваш.
Во недостаток од култура на разговор и дебатирање, ќе ја спориме мојата почит на еден форум???
Слободно биди си горд со твојата почит на овој форум, јас не сум тука за да ме почитуваат или не.
Јас лично сум се определил дека форумот на кајгана е место каде може да разменувам знаење и мисли за масонеријата на еден културен и фин начин на комуницирање.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Тоа и го напишав, секој сам си цени.
Така е, почитувај кого сакаш, а друго е да си поигруваш и навредуваш.
Во недостаток од култура на разговор и дебатирање, ќе ја спориме мојата почит на еден форум???
Слободно биди си горд со твојата почит на овој форум, јас не сум тука за да ме почитуваат или не.
Јас лично сум се определил дека форумот на кајгана е место каде може да разменувам знаење и мисли за масонеријата на еден културен и фин начин на комуницирање.
Ти си еден wannabe масон, или масоноид. Ова е техничкиот термин кој ти следува од твоите досегашни бладања и воспитните што ги попи од зидарски. Инаку, ти мене нит ми пречиш, нит ти мрчам како треба да се дискутира, ниту пак те есапам како битен дискутант. Само констатирам.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
И суптилно да сугерираш дека си масон, иако Зидарски сто пати те прозва да го докажеш тоа, а ти ниту еднаш тоа не го направи. Со тоа навистина заслужуваш почит и внимание од другите учесници во дискусијата... :facepalm:

Или си член на некоја непризнаена квази масонска ложа, па ти е срам да кажеш? :icon_lol:
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 00:17 ---
Ти си еден wannabe масон, или масоноид. Ова е техничкиот термин кој ти следува од твоите досегашни бладања и воспитните што ги попи од зидарски. Инаку, ти мене нит ми пречиш, нит ти мрчам како треба да се дискутира, ниту пак те есапам како битен дискутант. Само констатирам.
Да си ебеш пиперот, побрз беше...

:D

Член од
16 ноември 2011
Мислења
114
Поени од реакции
34
И суптилно да сугерираш дека си масон, иако Зидарски сто пати те прозва да го докажеш тоа, а ти ниту еднаш тоа не го направи. Со тоа навистина заслужуваш почит и внимание од другите учесници во дискусијата... :facepalm:

Или си член на некоја непризнаена квази масонска ложа, па ти е срам да кажеш? :icon_lol:
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 00:17 ---

Да си ебеш пиперот, побрз беше...

:D
Моето признавање ќе ми донесе голема почит на форумот и што со тоа?
Зидарски може уште 1000 пати да ме праша и ќе му одговорам исто,дека не сакам да се изјаснам.
За оваа моја одлука не барам почит, а и јасно ми е дека многу мои постови нема да ги сметате за вистинити,но тоа ништо не менува затоа што и многу постови на зидарски(кој се изјаснил) ги сметаат за невистини.
Кој ќе ми реплицира да е жив и здрав, кој не и тој нека е жив и здрав.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Моето признавање ќе ми донесе голема почит на форумот и што со тоа?
Зидарски може уште 1000 пати да ме праша и ќе му одговорам исто,дека не сакам да се изјаснам.
За оваа моја одлука не барам почит, а и јасно ми е дека многу мои постови нема да ги сметате за вистинити,но тоа ништо не менува затоа што и многу постови на зидарски(кој се изјаснил) ги сметаат за невистини.
Кој ќе ми реплицира да е жив и здрав, кој не и тој нека е жив и здрав.
Имаш претстава колку патетично делуваш како wannabe масон? Како дете кое сака да си игра со постарите, но тие не го играат...

Kajgana Shop

На врв Bottom